Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592ec030b9e03e3c218b45a2/80

Dance For a Cause: Zaplešite i pomozite Udruzi Dravet Sindrom Hrvatska i Udruzi Sindrom Down 21 Split

2. lipnja 2017. po četvrti put održat će se humanitani događaj Dance For a Cause u amfiteatru Doma mladih, a potom po prvi put humanitarni afterparty u Gladiator beach clubu na Žnjanu gdje će biti tri različite animacije: salsa/bachata, zumba i hip hop/mtv.

Dance for a cause je humanitarni događaj koji organizira udruga STEP (Socijalizacija, Trening, Edukacija i Ples). Ovo je 4. godina održavanja navedenog događaja, a sav prihod ide za Udrugu Dravet sindrom Hrvatska i Udrugu Sindrom Down 21 Split. Na ovom humanitarnom događaju će sudjelovati različite plesne škole i grupe kao što su:

*Jazz Fusion Split - kam hram
*Dancebox
*Clique
*Školjkica
*Centar plesa
*Pulsar
*Vruća čokolada
*Sedmi Vjetar
*Doxa
*Talent Studio M
*Dea Dia
*Crowd Control
*Baila Conmigo 
*Gita 
*Dnf
*K7
*Lambada
*Clave4ever

Isto tako na samom događaju će biti članovi udruge Lastavica i Udruga Sindrom Down 21 Split.

Ove godine po prvi puta će se održati Dance for a cause after party te želimo da nam se svi sudionici, izvođači, voditelji, roditelji, rodbina i prijatelji pridruže na proslavi nakon našeg nastupa. Organizirana je i prigodna tombola a sav skupljen iznos na tomboli (raffle) će također biti za donacije udrugama Dravet Sindrom Hrvatska i Udruga Sindrom Down 21 Split.

Nagrade:
* 2 nocenja za 2 osobe u apartmanu u LONDONU
* Stomatoloska usluga u protuvrijednosti 500kn Ordinacija dentalne medicine Simona Simat
* 15 minutna vožnja na jetski @PodstranaRent 
* Pranje automobila u autopraoni Luka
* Nastup Klaun Šarenko u vrijednosti 400kn
* 1× trajni lak u ABM Lashes & Nails
* 1× volumenske trepavice u ABM Lashes & Nails 
* 1 noćenje u @Golden Dreams apartmanu
* Tretman u Beba Beauty Centar u vrijednosti 150 kn
* 1 mjesec zumbe u Centar Plesa Split - Dance Center Split
*2x sisanja s feniranjem @ Frizerski salon Style
*Kozmeticki salon KaSara - tretman lica s kisikom u vrijednosti 400kn
*City spa Split masaza u trajanju 60min
*@Fizio sport - 2 x 200kn poklon bon
*nakit poklanja nausnice Tamarix nakit
* Frizerski Salon Keko - pranje, sisanje, feniranje Fehmir Keko Rama
*Frizerski salon Tiara daruje sisanje i feniranje Frizerski salon Tiara
*Frizerski salon @Anita hair potpuni tretman njege kose s šišanjem + feniranje stimpod peglom
*2 narukvice(muška i ženska) @Made with love
*Kulturno umjetnicka udruga ARKA poklanja ogrlicu
* poklon bon prigodni buket -100kn @žilić cujećarna
*Domaća radinost Ka-Za -velikog andela i 5 manjih vrijednost 480kn
* 1 mjesec ili 1 privatni sat @cleave4ever by Beata and Gabo
* tecaj francuskog ili talijanskog jezika u @Vocabula-škola stranih jezika

i mnoge druge.......

***Special prices.... (Dance...dance...)

*poklon bon 2 sata kuglanja u mini kuglani + 1 jumbo pizza za 2 do 4 osobe @Sportski centar Mačak

*poklon bon 2 sata stolnog tenisa sa sokovima ili točenim pivom za 2 do 4 osobe @Sportski centar Mačak

Dođite s nama zaplesati 2. lipnja.2017.g. i na taj način podržati rad udruga.

Cijena ulaznice je 25 kn + što veći osmijeh.

Facebook komentari

hr Wed May 31 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e9beb0b9e03eeb868b465c/80

Luk tjera suze na oči, tjera ljude od nas, ali i bolesti. Znate li koji je najzdraviji?

Nedavna studija pokazala je kako jedna vrsta luka posebno obiluje antioksidansima koji čuvaju naš imunitet

Luk je jedna od zdravijih namirnica u našoj prehrani. Jača imunitet, čisti krv od toksina i ima atikancerogeno djelovanje na organizam. Tjera suze na oči i tjera ljude od nas, ali što je to s obzirom na ono što nam daje. Kako ne biste otjerali prijatelje, neka i oni jedu luk s vama :)

U svakom slučaju koji god luk jeli, dobro ćete činiti, no jedan je ipak zdraviji od ostalih. Riječ je o ljubičastom luku. Nedavna studija objavljena u časopisu Food Research International otkriva kako je ljubičasti luk najučinkovitiji protiv stanica raka, a razlog tome su antioksidansi kvercetin i antocijanin kojima obiluje.

Antocijanin je element koji voću i povrću daje boju. Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna susptanca, najaktivniji bioflavonoid (pigment).

Stari Egipćani vjerovali su kako koncentrični krugovi luka simboliziraju vječnost. 

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 11:17:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58bd0b85b4739898a28b45af/80
Foto: RSVP

Za Hrvatsku ne dolazi olakšanje: AccuWeather objavio kakva nas zima čeka

AccuWeather je objavio dugoročnu prognozu za zimu koja se odnosi na prosinac, siječanj i veljaču.

Sjevernu Europu i dijelove zapadne Europe već na samom početku zime pogodit će snažne i česte oluje koje će donijeti velike količine oborina, prognozira AccuWeather. I dok početak zime na većem dijelu europskog kontinenta neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine, piše dnevnik.hr.

Područje od juga Španjolske, preko Italije pa sve do Balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

"Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španjolske pa sve do Balkanskog poluotoka", pišu prognostičari AccuWeathera.

Dok će zima na sjeveru Europe biti obilježena većim količinama padalina, na području Balkana ne očekuju se česta i duga kišna razdoblja, što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tijekom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka", piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem siječnja i tijekom veljače.

Zima će na području Velike Britanije, Francuske, Poljske i Njemačke započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, posebno tijekom prosinca i početkom siječnja. Olujni vjetrovi i velike količine padalina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

I dok će na sjeveru Europe zima biti s dosta oborina, stanovnici srednje Europe na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja siječnja. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno veljača, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Iako je u Italiji i na Balkanskom poluotoku tijekom jeseni bilo dosta padalina, to neće biti dovoljno kako bi se ublažile posljedice ovogodišnje suše.

"Mnoge zemlje na tim područjima bit će u većoj suši nakon zime nego što su bile prije nje pa će se to odraziti na poljoprivredne kulture jer će i tijekom proljeća 2018. biti malo oborina", navodi AccuWaether.

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg očekuje se već u prosincu, a tijekom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, prognoziraju u AccuWeatheru.Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 11:16:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e99a52b9e03eba888b457d/80

Transfuzije krvi od žena koje su bile trudne mogu biti smrtonosne za muškarce?

Muški bolnički pacijenti koji su primili transfuziju imaju veću šansu za umiranje, ako je donirana krv došla od žene koja je bila trudna, navodi se u novoj studiji

Istraživači vjeruju da antitijela, koja su žene tijekom trudnoće stekla kako bi zaštitile bebu, mogu izazvati reakcije kod muškaraca koje mogu imati kobne posljedice, piše RTL.

Najčešći uzrok smrti bio je transfuzijska akutna ozljeda pluća. Iako znanstvenici upozoravaju da je potrebno više studija za ponavljanje nalaza, kažu da rezultati "ako su istiniti, imaju značajne kliničke posljedice".

Pišući u časopisu American Medical Association, dr. Rutger Middelburg iz tvrtke Sanquin Research u Leidenu i kolege izjavili su: "Muški primatelji koji su dobili transfuziju od ženske donatorice koja je prije bila trudna, imali su statistički značajno povećanje smrtnosti u usporedbi s onima koji su primili transfuziju od muškog donatora ili ženskog donatora bez povijesti trudnoće."

Objasnili su i da alternativno objašnjenje može biti razlika u stanju željeza među ženama i muškarcima. Neke studije također pokazuju razlike u fiziologiji crvenih krvnih stanica među spolovima.

Znanstvenici su analizirali stope smrtnosti kod 31.118 bolesnika koji su primili 59.320 transfuzija crvenih krvnih stanica u šest nizozemskih bolnica između 2005. i 2015. Ukupno je umrlo gotovo 4.000 bolesnika ili 13%, nakon davanja krvi.

Žene donatorice koje nikad nisu bile trudne bile su povezane sa samo 78 muških smrtnih slučajeva na 1000 osoba godišnje.

"Za muške primatelje mlađe od 50 godina, rizik smrti u prosjeku je 1.5 puta veći, što je otprilike šest posto povećanja smrtnosti, tijekom tri godine praćenja ili oko dva posto godišnje", dodao je dr. Middleburg.

Komentirajući nalaze, profesor statistike Kevin McConway, s The Open University, istaknuo je kako povećanje rizika nije "ogromno", prenosi telegraph.co.uk. Dodao je da je ovo bila opservacijska studija i da je uvijek teško ustanoviti što uzrokuje što u takvim studijama.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 08:42:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e9948eb9e03ea5878b45d1/80

Opasnosti na internetu: Kako zaštititi svoje dijete?

Čak 88 posto djece i mladih izjavilo je da je svjedočilo zlobnim komentarima na društvenim mrežama, gotovo dvije trećine predškolaraca surfa bez nadzora roditelja, a 62 posto roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja. Stoga je od neizmjerne važnosti podići svijest i educirati javnost o sigurnosti djece na internetu
Sigurnost djece na internetu iznimno je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktički je nezamislivo bez virtualnog svijeta, no upravo tu vrebaju opasnosti iz svakoga kuta. Puno djece u virtualnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja te sličnih internetskih prijetnji, piše zadovoljna.hr.

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na interentu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice.

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Međutim, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju.

Djeca su prepuštena sami sebi. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na interentu, ali ne pričaju o tome što se događa i što djeca gledaju, istaknula je Tea Brezinščak, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godine prihvaća strance za prijatelje na društvenim mrežama. 

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni što sve djeca rade online, stoga je nužno podići razinu svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije jer nisu svjesna mogućih posljedica.

U hrvatskim školama o medijima se uči na satovima hrvatskog jezika, no zapravo se vrlo malo govori o internetu, istaknula je Lana Ciboci,potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Internet je mediji na kojem djeca provode puno vremena i ako se koristi pametno, može poslužiti kao odlično sredstvo za učenje i komunikaciju, međutim jednako tako krije brojne opasnosti i rizike. Stoga je cyber-sigurnost jedan od prioriteta u radu policije. 

Red button je aplikacija MUP-a Republike Hrvatske posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i neprimjeren. Aplikacija je namijenjena svima, a prvenstveno djeci.

No, roditelji u većini prijavljuju kaznena djela u ime djece. Od 2013. godine bilo je 3009 prijava, a od tog broja 411 prijava bilo je podvrgnuto kriminalističkom istraživanju. Gotovo 14 posto kaznenih djela odnosi se na zlostavljanje djece. Uz to, često se prijavljuje neprimjeren pornografski sadržaj.

Cyber-kriminalitet nema granica. Djeca su izložena predatorima, u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Roditelji ne shvaćaju ozbiljnost tog problema, istaknuo je Ivo Jakić, policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a.

SUSTAVNA EDUKACIJA O MEDIJSKIM SADRŽAJIMA

Iako ne možemo djecu držati pod staklenim zvonom i spriječiti ih da vrijeme provode na interentu, možemo ih zaštiti kroz obrazovanje. Jedan od načina je osnivanje agencije ili institucije koja bi se bavila istraživanjima, prevencijom i edukacijom. Potrebna je sustavna edukacija o medijskim sadržajima kao u Švedskoj. U škole bi to trebalo uvesti kao dio sadržaja svih predmeta, poručila je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Naime, švedska vladina organizacija Swedish Media Council objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade, a u škole je uvedena interaktivnu mrežna stranica koja im služi kao baza materijala za edukaciju učenika u školama.

Facebook komentari

hr Fri Oct 20 2017 08:34:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .