Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede0ec66f2ab8145c8b45d4/80

Miro Bulj: 'Treba zaorati polja, a ne dopustiti da Orban i drugi jeftino kupuju teritorij Hrvatske!'

Dodao je i kako je samo u Dalmaciji neobrađeno 200 tisuća hektara zemljišta kojim bi se moglo prehraniti 11 milijuna ljudi.
Poljoprivredno zemljište koje će se moći prodavati strancima bila je tema konferencije koju je na sinjskoj utvrdi Kamičak održao Miro Bulj. Pogled s drevne tvrđave 'puca' na Sinjsko polje koje je, kao i brojna druga u Hrvatskoj, neobrađeno i puno korova, ali s odličnim potencijalom.

Bulj je istaknuo kako se Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji dopustila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, a prijelazno razdoblje traje do 1. srpnja ove godine. Ipak, svega nekoliko sati prije konferencije donesena je odluka da se rok produžava još tri godine.

Baš je Bulj u kolovozu 2019. godine te u travnju 2020. dao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Oba prijedloga Vlada je odbila.
- Mađarska je, kao članica Europske unije, donijela Zakon kojim se zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta. Takva odluka je nepravedna i tu nema jednakosti u Europskoj uniji pa zbog čega Hrvatska ne može kupiti poljoprivredno zemljište u Mađarskoj, a Mađari će moći kupiti zemljište kod nas, pita se Bulj.

- Ni HDZ-ova ni SDP-ova vlada nisu zaštitile sela i seljaka nego su ih iselili jer danas uvozimo 3 milijarde kuna proizvoda. Zaboravljen je seljak i selo i zbog toga imamo dvije trećine Hrvatske prazne.
Korona kriza je pokazala da Hrvatska nije samodostatna nego uvozimo prerambene proizvode iz drugih zemalja. Hrvatska Vlada i Sabor
moraju zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama. Treba zaorati polja, a ne dopustiti iseljavanje Slavonije i Dalmatinske zagore i da na taj način jeftino Orban ili netko drugi kupe teritorij Hrvatske, poručuje Sinjanin.

Naglasio je da se narod nije ništa pitalo kod pljački, a nada se i kako će budući zastupnici i Vlada prihvatiti njegov prijedlog jer, kako kaže, bez referenduma se ništa ne može prodavati.
- To je naša zemlja, a zemlja bez naroda nije država, zagrmio je Miro Bulj.

Dodao je i kako je samo u Dalmaciji neobrađeno 200 tisuća hektara zemljišta kojim bi se moglo prehraniti 11 milijuna ljudi.
- Splitsko-dalmatinska županija kojom vladaju Kerum, Sanader i Boban nisu navodnili Sinjsko polje, a baš smo najmanje sredstva povukli za taj aspekt. Od ministarstva do županije su svi redom štetočine, oni nisu spasitelji, kako se nazivaju, nego grobari na ovom području, poručio je Bulj iz Sinja i zaključio kako će i dalje davati rješenja za probleme i boriti se za narod.

hr Mon Jun 08 2020 12:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcfab0daf72d701e8b4574/80
Foto: DalmacijaNews

Joško Markić o 15-minutnom ograničenju u bolnicama: 'Hoće se ograničiti i posjet noćnim klubovima?'

Podsjetimo, aktualni ministar zdravstva i čelni čovjek HDZ-a u X. izbornoj jedinici odluku je donio po preporuci Ekspertne skupine.

Joško Markić, splitski gradski vijećnik, istaknuti SDP-ovac i pedijatar u splitskom KBC-u komentirao je odluku Vilija Beroša kako će roditelji moći djecu posjetiti u bolnici na 15 minuta

- Postignuto je mnogo u unapređenju sustava zdravstva s ciljem veće humanizacije. Rodilišta i bolnice prijatelji djece te Rodilišta prijatelji majki postali su naš standard. Cilj odgovorne politike nije “a priori” zabrana, već promišljena prilagodba situaciji da se postignuti standardi olako ne snize, rekao je Markić i dodao kako on takav način trenutno ne vidi.

- Nadam se da će nam Upute koje bolnice tek moraju dobiti razjasniti koji su to argumenti za 15-minutnu posjetu npr. trogodišnjem djetetu? Hoće li ga to uznemiriti i dodatno rasplakati? Ako se posjeta produži na 17 minuta, kako to utječe na epidemiološki okvir i daljnje mjere? Ako je roditelj već ušao na Odjel i pridržava se svih mjera, zašto ne može ostati dulje? Je li ovo najava i da će se i u noćnim klubovima ograničiti posjeta na 15 minuta?, pita se istaknuti splitski SDP-ovac.

Podsjetimo, aktualni ministar zdravstva i čelni čovjek HDZ-a u X. izbornoj jedinici odluku je donio po preporuci Ekspertne skupine.

Kasnije je Beroš dodao još jedan dio.
- Za teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen je BORAVAK roditelja što znači i 24 sata. 

hr Wed Jul 01 2020 23:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcf8acdaf72d3d188b4791/80

NE ODUSTAJU Na Zrću zabranjeni festivali, a u Biogradu na moru spremaju megakoncert

Koncert je kao 'mega koncert sezone' najavljen za petak 3. srpnja u Pattaya Beach Baru u Biogradu na moru, a karte su u prodaju puštene danas.

Dok je sa Zrća danas stigla obavijest da se zbog situacije s koronavirusom otkazuje BHS Island, jedini festival koji je bio najavljen za ovu godinu, u Biogradu na moru sprema se koncert bosanskohercegovačkih repera Jale Brata i Bube Corellija.

Koncert je kao 'mega koncert sezone' najavljen za petak 3. srpnja u Pattaya Beach Baru u Biogradu na moru, a karte su u prodaju puštene danas, što je objavljeno na Instagram i Facebook profilu Pattaye.

Index je zvao Pattayu i javio se njihov voditelj koji se predstavio kao Ivan te je rekao kako će se koncert održati. Kad su ga pitali jesu li dobili dozvolu lokalnog Stožera civilne zaštite, rekao je da se za to trebaju obratiti vlasniku, no nije im dao njegov kontakt ni ime, nego je samo rekao da će mu proslijediti broj.

Iako smo rekli da informacija treba odmah, ni nakon nekoliko sati nisu primili povratni poziv vlasnika. Još su nekoliko puta zvali voditelja Pattaye i slali mu poruke, no ni on se više nije javio. Tek je navečer poslao sms da mu proslijedimo pitanja na mail što su i učinili.

S obzirom na to da situacija s koronavirusom eskalira u Hrvatskoj, ali i u okolnim zemljama, a valja podsjetiti i da je upravo Biograd krajem ožujka bio žarište zaraze koronavirusom, kontaktirali su njihov Stožer civilne zaštite.

- Dozvolu za održavanje koncerata i događanja ne može dobiti nitko osim noćnog kluba, ali uz strogo praćenje mjera Zavoda za javno zdravstvo. Što se tiče kafića, oni neće dobiti dozvolu, a istu nije dobila ni Pattaya. No oni nisu ni prvi ni zadnji koji rade nešto bez dozvole, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Biograda i dogradonačelnik Marijan Stopfer.

hr Wed Jul 01 2020 22:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Osnovnoškolci krenuli na odmor iz Slavonskog Broda na Hvar, djevojčica bila u kontaktu sa zaraženom osobom

Bilo je to dio organizirane ture djece iz jedne Osnovne škole u Slavonskom Brodu, a testiranjem je tek stigla potvrda kako nema razloga za brigu.

Hitna reakcija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dala je odličan rezultat. Naime, iz Slavonskog Broda na ljetovanje je krenula skupina osoba, a tamošnji stožer izvijestio je kako je jedna od njih bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Lokacija za odmor bila je u Starom Gradu na Hvaru, a test na koronavirus, za spornu djevojčicu, ispostavio se negativan.

Bilo je to dio organizirane ture djece iz jedne Osnovne škole u Slavonskom Brodu, a testiranjem je tek stigla potvrda kako nema razloga za brigu.  


hr Wed Jul 01 2020 22:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5425ac81189942e929000032/80

Mladić iz Splita lažirao dvije diplome kako bi ostvario prava iz mirovinskog osiguranja

Lažnu dokumentaciju predao je u rujnu 2018. godine ispostavi Zavoda za mirovinsko osiguranje u dva navrata.
Nesvakidašnji slučaj dogodio se u Splitu. Naime, 31-godišnjak je u razdoblju od početka 2016. do kraja rujna 2018. godine u najmanje dva navrata napravio lažnu dokumentaciju, diplomu fakulteta u Zagrebu i potvrdu o završenom sveučilišnom studiju u Splitu.

Mladić je pomoću dokumentacije želio ostvariti prava iz mirovinskog osiguranja. Neslužbeno smo doznali kako se radi o naknadi zbog tjelesnog oštećenja.

Spomenutom 31-godišnjaku na teret se stavlja da je 4. rujna 2018. predao nadležnoj ispostavi područne službe Zavoda za mirovinsko osiguranje diplomu te da je isto učinio tjedan dana kasnije te kako je zatražio upis u evidenciju.


hr Wed Jul 01 2020 22:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .