Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d03f6f129111c4bcc8b45f3/80
Foto: Grad Split

Svečano proslavljen Dan Sveučilišta u Splitu: Dodijeljeni su i počasni doktorati

Rektor Sveučilišta Dragan Ljutić istaknuo je kako ta institucija danas broji 11 fakulteta, 22 tisuće studenata te preko 150 studijskih programa

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nazočio je danas svečanosti u splitskom HNK kojom je obilježen Dan Sveučilišta u Splitu i 45. obljetnica njegova osnutka.

U svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, prvi čovjek grada podno Marjana prenio je čestitke predsjednice svim vrijednim profesorima, djelatnicima i studentima slavljeničkog Sveučilišta. 

- Postignuća splitskog Sveučilišta na razini grada i države, ali sve više i u međunarodnim okvirima, uvijek su bila na visokoj razini, a ljestvica koju pred sobom postavlja podignuta na najvišu razinu. Iznimno sam ponosan na vaša dostignuća, rad i uspjehe koji su rezultat sustavnog rada i predanosti svakog od vas ponaosob.  

Grad Split i splitsko Sveučilište u protekloj su godini dodatno učvrstili svoje neraskidive veze i dokazali da se sinergijom ovih dviju temeljnih institucija mogu pokrenuti i realizirati kapitalni razvojni projekti koji će odrediti smjer budućeg razvoja grada. Ljudski, akademski potencijal i doprinos Sveučilišta utkani su u novo poglavlje razvoja Splita, a upravo akademska izvrsnost i stručnost koju donosite, jamči kvalitetu, održivost i uspjeh najvažnijih planskih odrednica budućnosti grada. Da bismo nastavili putem kojim smo krenuli, na nama je da učinimo sve da stručnjake, znanstvenike, koji žive, djeluju i doprinose svojoj zajednici i gradu, zadržimo i potičemo da ovdje i ostanu. Zemlja znanja ne smije biti samo floskula. To mora biti stvarno opredjeljenje svih odgovornih, na svim razinama upravljanja, bez obzira na politička i druga opredjeljenja, jer znanje - nema alternative - poručio je  u svom govoru gradonačelnik Krstulović Opara. 


Rektor Sveučilišta Dragan Ljutić istaknuo je kako ta institucija danas broji 11 fakulteta, 22 tisuće studenata te preko 150 studijskih programa: 

- Split je doista postao gradom znanja, a znanje je put prema sretnoj i prosperitetnoj budućnosti cijelog našeg društva - naveo je, među ostalim rektor Ljutić. 

Uz Senat Sveučilišta te ostale članove splitske akademske zajednice i studente svečanosti su nazočili brojni uvaženi gosti među kojima i izaslanik predsjednika Vlade RH akademik Zvonko Kusić, izaslanik ministra obrane, general Mate Pađen, resorna ministrica Blaženka Divjak, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić te zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. 

Tijekom proslave dodijeljeni su  počasni doktorati i to dr. sc. Esther Gitman (KBF), prof. dr. sc. Ludwigu Steindorffu (FILF), prof. dr. sc. Igoru Rudanu (MF) i prof. dr. sc. Ivanu Đikiću (MF). Također, akademik Davorin Rudolf, akademik Dinko Kovačić, prof. emeritus Zvonko Rumboldt, prof. dr. sc. Jakov Miličić, akademik Nenad Cambj i prof.dr.sc. don Slavko Kovačić dobili su plakete, a posebnu rektorovu zahvalu primili su akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Dragan Primorac. Također,  dodijeljene su i  zahvale bivšim rektorima splitskog Sveučilišta.

hr Fri Jun 14 2019 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d14859c29111c60e08b4619/80
Foto: Pixabay

Migrant iz Maroka se krio ispod autobusa pa se pokušao ukrcati na brod za Italiju

Dubrovačka policija u subotu oko podne uhitila je migranta u Gružu.

Državljanin Maroka, kako su za Dubrovački dnevnik potvrdili iz policije, došao je na područje Dubrovnika u podvozju autobusa te je priveden, a kasnije će prema standardnoj proceduri biti vraćen u državu iz koje je došao.

Kako saznaje Dubrovački dnevnik, migrant je zatečen na graničnom prijelazu u Luci Dubrovnik. Naime, skrio se ispod autobusa koji je išao na brod za Bari koji isplovljava u podne, no nije se uspio ukrcati i otići na željeno odredište.

hr Sat Aug 17 2019 18:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

MUP potvrdio: Pokradeni čuvari obitelji predsjednice

Iako kažu da su djelatnici u vrijeme krađe imali izvanrednog posla, ipak su sankcionirani.

Netko je pokrao stvari iz vozila koje čuva obitelj predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Iz nepoznatog razloga je vozilo bilo otključano i bez nadzora. O kojoj opremi je riječ, iz MUP-a za Dnevnik Nove TV nisu precizirali.

- Provalom u službeni auto ukraden je dio opreme povjeren policijskim službenicima za rad. Provaljeno je u razdoblju u kojem je, zbog izvanrednih okolnosti izvršenja službenog zadatka, auto kratkotrajno ostao bez nadzora - pojasnili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Iako kažu da su djelatnici u vrijeme krađe imali izvanrednog posla, ipak su sankcionirani.


hr Sat Aug 17 2019 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d580f2529111ca14e8b459f/80
Foto: Facebook/Vatrogasci Vrbovsko

Zbog otkazivanja motora avion sletio na autocestu kod Ravne Gore

Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica i nitko nije ozlijeđen.

Na autocesti Zagreb-Rijeka, između Vrboskog i Ravne Gore, manji sportski avion Cessna 150 sletio je na prometnicu. Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica i nitko nije ozlijeđen.

Vatrogasci DVD-a Vrbovsko i djelatnici autoceste Zagreb-Rijeka izašli su na teren. Za sada nemamo više detalja, u tijeku je intervencija, rekao je zapovjednik DVD-a Vrbovsko Dalibor Mareković.

Kako doznaje 24sata u zrakoplovu koji je prisilno sletio bila je učenica srednjih godina te nastavnik T.G., iskusan dugogodišnji pilot. 

- Otkazao im je motor u zraku no ne zna se zbog čega. To ćemo tek vidjeti. Zrakoplov nije naš, nego smo ga posudili jer je naš bio na popravku. U trenutku kada je otkazao motor, zrakoplov je lebdio nekoliko minuta, a nastavnik je imao malo vremena da odluči hoće li slijetati na livadu ili autoput. Srećom da nije sletio na livade jer je tamo puno kamenja i rupa i pitanje je kako bi se sve završilo. Ovako su sretno prizemljili i srećom nema ozlijeđenih - kazao je za 24sata pilot Miljenko Bucalović iz prve privatne škole u Lučkom.

Čim su sletjeli nastavnik ga je o svemu obavijestio. Inače, plan im je bio da lete do Grobnika i ondje odrade par slijetanja te se vrate u Zagreb.

- Bili su na nekih maksimalno 300 metra visine kada se to dogodilo. Pribranošću nastavnika sve se dobro završilo - kaže nam Bucalović. U takvim letjelicama ne nose se padobrani, a Bucalović ističe, da samo u filmovima netko sa zemlje može tada pomoći.


hr Sat Aug 17 2019 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57f8be29111c314e8b45c1/80

Dr. Kalilić: Najveći panj divljeg oraha u Splitu je na Gripama

Stabla pajasena u Splitu su najbrojnija na Marjanu i tvrđavi Gripe iako ih ima i u drugim dijelovima grada.

Najveći panj agresivnog pajasena (divljeg oraha) u Splitu (obujma 2,5 m ) nalazi se na tvrđavi Gripe

Stabla pajasena u Splitu su najbrojnija na Marjanu i tvrđavi Gripe iako ih ima i u drugim dijelovima grada.

Na parkingu unutar zidova zapadnih bedema tvrđave Gripe (spomenik kulture od 1977.) nalazi se najveći panj ne samo na tvrđavi već vjerojatno u cijelom Splitu a možda i u široj okolici. Koliko je pajasen agresivan i uporan u svojoj opstojnosti vidi se i po očitoj činjenici da iz panja nakon sječe sekundarno  rastu izdanci velikog broja povećih stabala pajasena (vidljivo na priloženim  fotografijama). Navedeni panj  ima ovalni oblik i svaka duža strana ima 125 cm što daje ukupan obujam od oko 2,5 m. Tako veliki panj sigurno nije viđen nigdje u Splitu,  čak ni na Marjanu, i možda bi mogao biti kandidat  i za  Guinnessovu knjigu rekorada. Možda bi ga trebalo čuvati kao poseban izložak za domaće i strane turiste da se zna što naš spomenik kulture sve ima za pokazati, tvrdi dr. Joško Kalilić.


Gornji djelovi unutarnjeg zapadnog zida bedema uz koji je ovo deblo raslo prije sječe, odavno su srušeni  pritiskom njegovog jakog i debelog korijenja (porušene kamene kocke se i danas vide na zemlji uz zid)

Ovaj panj je još jedan dokaz da je sanacija spomenika kulture sve teža što je pajasen veći jer njega treba iz korjena vaditi dok je stabljika mala jer se inače pajasen vrlo brzo brojčano širi i razgranava svoj golemi žilni sustav do 20 m pod zemljom i raste u vis davajući veliki broj sjemenki (do 300,000 po stablu) koje vjetar raznosi na velike udaljenosti (u SAD je dobio naziv „nebesko stablo“ jer kao da svojim brzim rastom želi što prije doseći nebo).


Borba protiv pajasena je teška i mora biti kontinuirana s naglaskom na spomenike kulture kao što su tvrđava Gripe, Dioklecijanova palača, Marjan (na kojem pajasen ne dopušta bioraznolikost u svojoj blizini) ali i na drugim djelovima grada gdje nije poželjan.

Ako se brzo ne saniraju mali pajaseni koji su se pojavili na Dioklecijanovoj palači, zidovi palače bi mogli s njegovim brzim rastom doživjeti  sudbinu djelova bedema na tvrđavi Gripe, zaključuje dr. Kalilić.


hr Sat Aug 17 2019 15:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .