Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58078eed1eea8faf698b461b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bijesni HDZ-ovci zbog smjene Hasanbegovića trgaju stranačke iskaznice

Dio pristaša i članova HDZ-a na Facebooku je izrazio nezadovoljstvo zbog izbacivanja Zlatka Hasanbegovića iz Vlade

Nakon što je Andrej Plenković odlučio kako Zlatko Hasanbegović više neće biti ministar kulture te će ga zamijeniti Nina Obuljen, mnogi članovi i pristaše HDZ-a na Facebooku su izrazili svoje negodovanje.

Na račun Plenkovića i Obuljen sasuli su brojne uvrede, a neki su čak i uništili svoje stranačke iskaznice.

Podsjetimo, među 32 kandidata na stranačkim izborima za članove Predsjedništva HDZ-a, Hasanbegović je dobio 1227 glasa, najviše od svih kandidata, piše Dnevnih.hr.

U nastavku pogledajte neke od reakcija na izbacivanje Hasanbegovića iz Vlade.

Neke od Facebook objava razočaranih HDZ-ovih članova možete vidjeti u priloženoj galeriji.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 17:20:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/534d24e5179942dd6fe9ab53/80

Što se događa s mjerom od tisuću eura za novorođenče?

Puno je očekivanja različitih ciljnih skupina od nove hrvatske Vlade. Ministar financija Zdravko Marić poručio je roditeljima da će se ugodno iznenaditi kad vide odbitke za djecu u porezu na dohodak. No, oni koji su računali na tisuću eura za svako rođeno dijete ipak neće dobiti jednokratnu naknadu u visini koja im je obećana
Prošle se godine rodilo najmanje djece od kad se vode statistike. Problem je, zajedno s ministarstvom, preuzela od Bernardice Juretić nova ministrica Nada Murgetić. A s njim je preuzela i obećanje prethodnice o tisuću eura za svako novorođeno dijete teško 250 milijuna kuna.

- Da li će biti modificirana ili ne, ali mjera će postojati -kazala je Murganić.

Modifikaciju HDZ nije spominjao u predizbornom programu. Na njihovim internetskim stranicama još uvijek stoji da će nova vlada za svako novorođeno dijete osigurati jednokratnu naknadu od 7 i pol tisuća kuna. No, za razliku od predizbornih govora, u prvom premijerskom Plenković ništa određeno nije rekao osim da će ministarstvo, kojem je promijenjeno ime tako da počinje s demografijom, reflektirati političke prioritete vlade na provođenju najnaprednijih demografskih politika, prenosi N1.

- Bilo je nekoliko metodoloških opaski da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, možda priložiti tablice priložiti rokove jer su ti materijali spremni' - kazao je Plenković.

Rok koji je sebi zadao ministar Marić da predstavi proračun je početak prosinca. Za bebe će biti osigurana sredstva, ali nije otkrio kolika.

- Pa u proračunu ta mjera će ostati, ali postoji čitav niz drugih mjera koje su u demografskom smislu efikasnije - rekao je minstar Marić.

Svoj stav o ovom pitanju ima i demograf Stjepan Šterc.

- Po meni bi odmah trebalo pročešljati zakone koji ugrožavaju sigurnost majkama na radnom mjestu. Dakle to moraju odmah krenuti, odmah trebaju razraditi recimo koncepciju majke odgajateljice ili oca odgajatelja, ali vezano za obrazovnu razinu koja je u vezi s razinom koja je potrebna za taj status. S tim treba odmah krenuti' - naglasio je Šterc.

Cijelu priču pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5344e96a17994219308c145e/80
Foto: CROPIX

HAK: Magla na cestama u Primorju, Gosrkom kotaru i Lici

Trajekti i katamarani plove redovito.
Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju na autocestama: A3 između Novske i Lipovca; A5 između Sredanaca i Osijeka i A6 između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić te mosta Bajer i čvora Delnice, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog radova na dionici autoceste A1 Karlovac-Jastrebarsko u smjeru Zagreba u dužini od dva kilometra vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine.

Zbog radova, zatvorena je dionica državne ceste DC1 Tušilović-Budačka Rijeka (obilazak: Tušilović-DC6-Vojnić-DC216-Kolarić-ŽC3290-Budačka Rijeka).

Izlazak teretnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima Macelj (kolona oko 1 km) i Bregana (kolona oko 500m). Zbog radova na graničnom prijelazu Županja u oba smjera vozi se usporeno. 

Trajekti i katamarani plove redovito.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 08:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57c678520234c3f5478b45ac/80
Foto: D.N.

HGK: Treba nam puno veći rast za nadoknadu svega od 2008.

Vladama prilikom izrade proračuna, ulagačima kod donošenja odluke o kupnji obveznica određene države ili rejting agencijama pri procjeni kreditnog rejtinga, ekonomske prognoze su jedan od ključnih pokazatelja za donošenje odluke, no analiza Hrvatske gospodarske komore pokazuje da su te prognoze, u slučaju Hrvatske, često nekonzistentne

U publikaciji "Prognoze hrvatskog gospodarskog rasta" Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK analizirao je prognoze za 2015. godinu nekoliko međunarodnih i domaćih institucija te utvrdio da su u odnosu na ostvarenje prognoze uglavnom znatno podcjenjivale stopu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini, koja je iznosila 1,6 posto.

Tako je Europska komisija, čija Glavna uprava za ekonomska i financijska pitanja svoje prognoze objavljuje tri puta godišnje (tzv. zimske, proljetne i jesenske prognoze), procjenjivala da će hrvatsko gospodarstvo rasti po stopama u rasponu od 0,2 (prognoze iz listopada 2014. i siječnja 2015.) do 1,8 posto (u siječnju 2016.).

Dakle, prognoze EK za 2015. kretale su se u rasponu od čak 1,6 postotnih bodova, a razlike su se, navode iz HGK, primarno temeljile u velikim razlikama procjena rasta investicija i ukupne domaće potrošnje.


MMF i EIZ konzervativniji, čak i Vlada podcijenila rast

Bitno manja razlika, od 0,6 postotnih bodova, uočava se kod prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji svoje prognoze objavljuje dvaput godišnje, u travnju i listopadu u svojoj publikaciji World Economic Outlook.

MMF-ove su se prognoze, naime, kretale od 0,4 posto (u travnju 2014.) do 1 posto (listopad 2015.), dakle u rasponu od 0,6 postotnih bodova te su i one najoptimističnije bile 0,6 postotnih bodova ispod konačnog ostvarenja u 2015. godini.

Još konzervativniji u svojim prognozama bio je zagrebački Ekonomski institut (EIZ), koji svoje kratkoročne prognoze objavljuje četiri puta godišnje u publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly. Analitičari EIZ-a su tako u listopadu 2014. te u siječnju i ožujku 2015. očekivali da će hrvatsko gospodarstvo praktički stagnirati, odnosno da će ostvariti rast od tek 0,2 posto. Najvišu prognozu stope rasta, od 1,5 posto, objavili su u prosincu 2015. godine, kada su, navode iz HGK, već bile poznate sve varijable za veći dio godine. No i ta najviša prognoza bila je za 0,1 postotni bod niža od ostvarenja, a razlika od najmanje do najviše stope koju je EIZ prognozirao za 2015. iznosi 1,3 postotna boda.

Rast BDP-a u 2015. godini podcijenila je i sama Vlada, koja je u studenom 2014. prijedlog proračuna za prošlu godinu temeljila na očekivanom rastu od 0,5 posto, da bi svoju prognozu u rujnu 2015. rebalansom proračuna povisila na 1,1 posto.

Prosjek prognoza za 2016. već sada podcjenjuje rast

Znatne razlike vidljive su i u prognozama za ovu godinu i kreću se od 1,3 posto, koliko je Klub glavnih ekonomista Hrvatske udruge banka prognozirao u travnju ove godine, do 2,7 posto koliko iznosi najnovija prognoza Addiko banke.

Tako prosječna prognoza kaže da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo rasti za 2 posto, dok zadnji dostupni podaci, za prva dva kvartala govore o rastu od 2,7 u prvom i 2,8 posto u drugom tromjesečju, dakle i prije početka glavne turističke sezone, koja je ove godine po svim pokazateljima rekordna.

Mnoge su institucije ipak u međuvremenu već korigirale svoje prognoze na gore. Primjerice, HNB je u prosincu prošle godine očekivao rast BDP-a u 2016. od 1,8 posto, u srpnju je svoju prognozu podigao na 2,3 posto, da bi sredinom listopada iz središnje banke objavili kako očekuju i višu stopu, no ne i koliko bi trebala iznositi. Addiko banka, koja je počela s najkonzervativnijom prognozom, od 1 posto, svoje je očekivanje podigla na 2 posto u srpnju, a onda na 2,7 posto u listopadu. Hrvatska Vlada je, pak, proračun za ovu godinu izradila očekujući stopu rasta od 2 posto, a ministar financija Zdravko Marić nekoliko je puta već ponovio da se sada očekuje da će taj rast ipak biti bliži stopi od 2,5 posto.

EBRD u 2016. očekuje rast od 1,6 posto, MMF od 1,9 posto, Svjetska banka od 2,4 posto, a u HGK očekuju da će ove godine Hrvatska ostvariti rast BDP-a od 2,2 posto. No, uzme li se u obzir analiza prognoza za 2015., vjerojatno je da se ostvarenje ipak barem blago nadmašiti aktualne prognoze


Daleko je to od potreba

Neovisno o tome hoće li BDP rasti po stopi od 1,3 ili 2,7 posto, koliki je raspon prognoza obuhvaćenih ovom analizom, iz HGK upozoravaju da su sve te stope još uvijek daleko ispod stopa koje bi kompenzirale izgubljeno u godinama recesije te pridonijele koheziji s ostatkom EU.

"Svi izvori procjenjuju rast u ovoj i sljedećoj godini u prosjeku oko 2 posto, što ostaje uglavnom ispod razine rasta članica EU sličnih gospodarskih značajki, a što znači zaostajanje u razvijenosti od prosječne razvijenosti ovih zemalja. Naime, Hrvatskoj, koja je tijekom krize izgubila 11 posto BDP-a, potrebne su više stope samo da bi kompenzirala zaostajanje za 2008. godinom, a koje usporedive zemlje nemaju", zaključuju iz HGK.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 07:58:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/561b85ef3bb0d91d328b4750/80
Foto: CROPIX

Kujundžić: Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave.

Kujundžić je ocijenio hrvatsko zdravstvo ocjenom minus četiri. Štoviše, dodao je kako je hrvatsko zdravstvo među najboljima u svijetu.

- Jednako kao i u drugim djelatnostima, jedan dio ljudi radi manje. Naravno, treba imati uvid i kontrolu u sve. Slikovito rečeno, trebamo popraviti i raditi više svi zajedno - rekao je Kujundžić gostujući u RTL-u Danas.

Upitan hoće li se ispričati Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika za izjave dane tijekom predizborne kampanje, kada je zaključio da 50 posto liječnika u Hrvatskoj nedovoljno radi, rekao je da se ljudski ispričati.

-To je najmanje što mogu učiniti-  izjavio je.

- Nisu se ravnatelji bolnica oteli kontroli, ali treba provjeriti što se radilo, kako se radi i što treba drugačije učiniti. Svatko može poslovati racionalnije - s boljom izvršenošću posla i s uštedama koje se moraju tražiti. Nove uštede bi trebale biti u javnoj nabavi. Ako možemo jeftinije dobiti lijekove i medicinski materijal javnom nabavom, moramo pokušati - najavio je Kujundžić.

Ministar je priznao kako informatizacija sustava kasni. Nije htio govoriti o rokovima kada bi cijeli sustav mogao biti informatiziran. 


Liste čekanja - medijska manipulacija

- Liste čekanja - kod nas se to previše rabi medijski. Liste čekanja postoje svuda u svijetu. Ali s boljom suradnjom primarne zdravstvene zaštite i bolničke zaštite - mislim da će se liste čekanja smanjiti. Napravimo brojne postupke koje nije trebalo napraviti, a neke koje smo trebali napraviti ne stignemo, pa se učini šteta pacijentu. U tom smislu obveza ravnatelja i šefova klinika bit će zadaća popraviti stanje da se ne troše previše resursi", komentirao je liste čekanja.

Na upit je li on za uvođenje nadstandarda, Kujundžić naglašava: 

- Nitko iz Vlade nije imao ni primisao o privatizaciji zdravstva. Trebamo sačuvati zdravstvo dostupno svim građanima, u kojem ćemo svi participirati u granicama mogućnosti. Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku.

Upitan je li za zabranu abortusa, minisar zdravlja odgovara: "Klasifikacije lijevo, desno, konzervativac, liberal - nerado prihvaćam. Zabranom abortusa ne bismo riješili problem. Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost, da majka ne strahuje za mlijeko, pelene, školu i sutra posao".

- Demografija najvažnije političko pitanje aktualnoj vlasti. Vlada će staviti pod broj jedan demografiju i iseljavanje. Mnogo toga nam je važno, no ovo nam je najbitnije - otkrio je.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 07:16:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .