Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dde28d229111c3a098b456d/80

AKTUALNO Upoznajte Bojana Ivoševića: Zbog pravde su ga hvatali po Rivi, ali on ne pomišlja posustati

O aktivizmu kroz stranicu 'Dnevna doza splitskog nereda', rješenjima za brojne probleme, budućnosti Splita i ambicijama u političkom životu
Kada u kolektivnom neredu budete onaj koji upozorava i svojim aktivizmom čini male korake prema boljitku onda 'naletite' čak i na obračune s poduzetnicima, privođenja na policijska saslušanja, a svoju pravdu dokazujete na sudskim poljima. Sve je to u nepunih trideset godina 'na vlastitoj koži' osjetio Bojan Ivošević, mladi Splićanin koji je zaštitno ime jedne zanimljive inicijative.

Sve je nastalo nenadano, u afektu, nakon što je u ljeto probijen zid u Marmontovoj ulici za otvaranje ilegalne mjenjačnice. Pothvat koji je mnoge zgrozio ekspresno su, na novoosnovanoj stranici 'Dnevna doza splitskog nereda', proglasili čistom katastrofom, a Splitu dali titulu grada koji je 'jedan najobičniji k...' jer tamo, kako su napisali, može raditi svatko sve što hoće.

- Na našim privatnim profilima često smo žugali oko nereda, pratili smo i ostale građane, kao i inicijative poput grupe Get Getanima koja okuplja stanare stare gradske jezgre Grada Splita i shvatili da primjeri nereda u Gradu Splitu niču doslovno na dnevnoj razini. Iako nam je svima odbojan bio konstrukt 'Dnevna doza', s obzirom na poplavu takvih stranica bez konkretnog cilja osim zezanja na društvenim mrežama, jednostavno nije bilo boljeg naziva za opisati nered koji se događa u Gradu Splitu - priča nam početke neobične inicijative.

Split, govori Bojan, vide kao devastirani Cvit Mediterana koji ima ogroman potencijal. Ipak, zbog sitnih interesa pojedinca on se nikad ne ostvari, a njihovo djelovanje krenulo je baš u smjeru promjene te činjenice.

- U početku su nas ljudi znali iznenaditi primjerima nereda, ali kad naučite da živite u gradu u kojem se bez kazne probiju zidine palače i dobije produženje ugovora za zakup javne površine, da ispred zgrade Lučke kapetanije se na šetnici vadi plinska boca s broda i radi roštilj za goste, da Grad Split izdaje tri puta nalog koncesionaru da popravi nogostup i to se ne dogodi, da neki kafići znaju imati štekat godinu dana bez ugovora i da kune plate, nakon takvih primjera realno što vas više može iznenaditi - pomalo razočarano tvrdi Ivošević koji nam objašnjava kako su najugodnije scene njihova aktivizma zahvale građana za riješene probleme. Imaju sreću, nastavlja, da je stranica ustrojena na način da je on glasnogovornik, a ostali članovi nisu poznati javnosti pa se na njih ne vrši pritisak. On kao glasnogovornik ne može brisati objave koje, možda, nekome zasmetaju.

Baš jedna koja je zasmetala bila je ona oko problema vlasnika jedne firme i grada Splita. Čak su mu, vraća nas u prošlost Bojan, došli 'objasniti neke stvari', a on je kao odgovor imao 'live-stream' koji je obišao cijelu Hrvatsku.
- Vlasnik je prijetio novinarima i aktivistima koji su se bavili tom temom, a ja sam po sebi se ne povlačim u životu pred 'siledžijama' pa kad su došli 'objasniti neke stvari' dobili su 'live-stream' pa su morali neka stvarni objasniti i javnosti. Tada su reagirali agresivno, posljedica su ekspresno dvije osuđene osobe - jedna na uvjetnu zatvorsku kaznu, druga novčano kažnjena. Danas nemamo više nikakav kontakt s njima osim šta smo ih uočili na listi srama porezne uprave - govori nam Ivošević koji, uz posao u jednoj informatičkoj tvrtki, strastveno voli i Hajduk. 

S još nekoliko aktivista prije nekoliko mjeseci gradu Splitu ponudili su rješenja za prometne probleme. Porast broja sudara i nedužne ljudske žrtve bile su 'okidač' da upozore na splitsku prometnu ne-kulturu koja, uz veliku sreću, često puta prođe bez posljedica.
- Kako bi pravovremeno isključili 'kamikaze' iz prometa predložili smo i prije povlačenja novca iz EU fondova ITS postavljanje 12 kamera na najprometnija raskrižja kako bi 'kamikaze' čim prvi put prolete kroz crveno mogli sankcionirati, a one koji budu uporni isključiti iz prometa oduzimanjem vozačke dozvole i samog vozila. Nažalost, gradska vlast nije pokazala razumijevanje za našu inicijativu već je rekla da se strpimo još barem godinu i pol dana do realizacije ITS-a - priča nam Bojan Ivošević ističući kako tek mogu 'držati fige' kako će do spomenute realizacije građane pratiti sreća na prometnicama.

Iako je, kako kaže, kao mladenački buntovnik zakoračio u SDP brzo je shvatio kako su sve velike stranke iste i kada se dokopaju 'fotelje' sve se svode na korupciju i nepotizam. Pitali smo, stoga, našeg sugovornika misli li se možda aktivno baviti politikom kao pojedinac ili dio nezavisne grupice.
- Politikom mislim da se bavimo od prvog dana, bavi se i svaki građanin koji komentira pozitivno ili negativno nekakvu odluku Grada. Pretpostavljam da pitate mislimo li se baviti profesionalno politikom? Kad je ovo sve krenulo nije nam bilo ni na kraj pameti jer da bi se bavio aktivnom politikom moraš nekoga zastupati, danas i dalje se nadamo da neće biti potrebe, ali u zadnjih godinu i pol dana stekli smo veliku podršku običnih građana koji nam se često javljaju i traže da složimo nekakvu nezavisnu listu kako bi, kako oni kažu, imali za koga glasati. Premda imponira podrška građana to je ipak ozbiljna stvar, a i lista treba imati 35 imena uz koje bi trebali staviti svoj obraz. Dobro ćemo promisliti hoćemo li se upuštati u to, jer to je jedan prljav sport gdje aktualni igrači bez časti često tuku ispod pojasa, a mi nismo poznati po tome da se zadržimo u domeni političke korektnosti - političku temu zaključuje Ivošević govoreći kako će na predstojećim izborima za predsjednika podržati čovjeka koji ponovno nosi ime Milan Bandić. Pitali smo ga i razloge, a rekao je kako je stvar zapravo jednostavna - ponudio im je duplo.

'Štoriju' o Bojanu Ivoševiću i stranici 'Dnevna doza splitskog nereda' završili smo onako kako smo i krenuli - s pričom o Splitu. Sugovornik nam, za kraj, tvrdi kako je Split kao grad 'najlipši na svitu' dok je Split kao jedinica lokalne samouprave sa svojom birokracijom i vlasti k.....
- Stalno minjamo face, al priča je ista - sitni privatni interesi su važniji od interesa grada i tako nam politika poručuje da za njih Split je k...., odnosno nevažan. Slogan je plod odnosa političara prema javnom interesu ovoga grada - zaključuje Bojan Ivošević, 'alfa i omega' zanimljive i neobične splitske priče koja teži ka boljem sutra.


hr Wed Nov 27 2019 08:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4c343e29111c59408b456c/80

Lokalizirana oba požara kod Drniša

Dva Canadaira CL-415 angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji

Nakon gašenja požara na požarištu Fedramić kod Drniša, dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, u poslijepodnevnim satima preusmjerena su na požarište kod Žitnića u Šibensko-kninskoj županiji.

Oba požarišta su lokalizirana i pod nadzorom vatrogasaca.

Ranije objavljeno:
Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša.

Tijekom današnjeg dana jedan Airtractor AT-802 bio je angažiran na sanaciji i natapanju požarišta Ramljane kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja – 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske.
hr Sat Jul 11 2020 19:01:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .