Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56a69cc8dcbadd08008b45e2/80
Foto: HINA

U godinu dana u inozemstvo odselilo 30.000 ljudi, a najviše u ovu zemlju

. Najveći udio u dobnoj strukturi odseljenih muškaraca imaju oni u tridesetim godinama života, a među odseljenim ženama prednjače one u kasnim dvadesetima i tridesetim godinama života
Povodom Međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, Državni zavod za statistiku objavio je podatke o migracijama stanovništva za 2015. godinu.

Prošle godine je, prema podacima DZS-a, iz Hrvatske u inozemstvo odselilo nešto manje od 30.000 osoba, dok se u Hrvatsku doselilo tek nešto više od 11.000 osoba tako da je saldo migracije s inozemstvom bio "u minusu" od 17.945 osoba - prenosi net.hr

Najviše odselilo iz Zagreba i Primorsko-goranske županije

Taj je saldo posljednji put bio pozitivan 2008. godine kada je razlika između odseljenih i doseljenih bila 7.053 u korist potonjih. Već godinu dana kasnije saldo je bio negativan (-1.472), a najveći skok u migracijskom saldu među pojedinačnim godinama zabilježen je u 2014. kada se razlika između broja doseljenih i odseljenih više nego udvostručila u odnosu na godinu prije.

Među odseljenima u inozemstvo najviše je hrvatskih državljana, čak 95,3 posto.

Promatra li se broj odseljenih osoba iz Hrvatske u 2015. po županijama, na prvom mjestu je Grad Zagreb, sa 17 posto ukupnog broja odseljenih, a slijede Primorsko-goranska županija, s 8,6 posto i Zagrebačka županija, sa 7,7 posto.

Najčešće odlaze u Njemačku, Austriju i Italiju

U 2015. godini, prema podacima DZS-a, najviše se osoba odselilo u Njemačku, njih 41,6 posto, a ta je zemlja bilo popularno odredište i 2014., kada se tamo odselilo 38,2 posto osoba, te je tako zamijenila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, kao zemlje koje su prijašnjih godina bile primarna odredišta. Iza Njemačke, najčešća su odredišta Austrija i Italija.

S obzirom na spolnu strukturu, iako je veći udio odseljenih muškaraca (53,7 posto) nego žena (46,3 posto), razlika nije velika. Najveći udio u dobnoj strukturi odseljenih muškaraca imaju oni u tridesetim godinama života, a među odseljenim ženama prednjače one u kasnim dvadesetima i tridesetim godinama života.

Od ukupno 11.706 doseljenih osoba u Hrvatsku, iz inozemstva se doselilo 55,4 posto hrvatskih državljana i 44,5 posto stranaca, a najviše njih, 32,5 posto, doselilo se iz Bosne i Hercegovine. Iz susjedne nam je države i prijašnjih godina bio najveći postotak doseljenih osoba, većinom muškaraca. I u ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva, baš kao i u broju odseljenih, veći je udio muškaraca (55,9 posto), ističu u DZS-u.

Od ukupnog broja doseljenih, najviše ih se doselilo u Grad Zagreb (23,6 posto), a potom slijede Splitsko-dalmatinska županija, s 15,6 posto doseljenih, te Istarska županija, s 9,2 posto.

Mladi se sele i unutar Hrvatske

U 2015. mjesto stanovanja unutar Hrvatske promijenilo je ukupno 75.927 osoba, a najviše ih se (44,0 posto) selilo između županija te nešto manje između gradova i općina iste županije (37,2 posto). Najveći broj preseljenog stanovništva bio je u dobi od 20 do 39 godina (47,4 posto), a najviše su selile žene, čiji je udio u ukupnom broju preseljenih bio 54,9 posto.

Grad Zagreb nastavlja trend iz prethodnih godina i ima pozitivan međužupanijski migracijski saldo, odnosno više doseljenih nego odseljenih (4.420 osoba). Vukovarsko-srijemska županija ima negativan saldo migracije među županijama (-1.179 osoba), baš kao i Brodsko-posavska županija (-983 osobe).

Inače, prema podacima Eurostata, 3,8 milijuna ljudi imigriralo je 2014. u jednu od zemalja EU, dok je najmanje 2,8 milijuna migranata napustilo Europsku uniju. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Mon Dec 19 2016 08:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6dce46b9e03e74028b4650/80

Vrijeme danas: sunčano uz malo naoblaku

Temperature ugodne
Sunčano, mjestimice uz malu naoblaku. Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati mjestimice umjerena bura, povremeno s jakim udarima, a na otvorenom moru poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 21 i 26 °C, uz obalu ponegdje i viša.
hr Fri Apr 20 2018 07:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f0bf7cb473983b228b4661/80

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 21. travnja 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Gradske knjižnice Zadar, Stjepana Radića 11b, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto no samo ako se pravilno koriste. 

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 posto do 20 posto, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Fri Apr 20 2018 07:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f86cabb473982b3b8b45c1/80

Grabar-Kitarović: Ako je Šešelj gazio zastavu, treba biti adekvatno kažnjen

Srbija sada mora utvrditi je li Vojislav Šešelj zaista učinio to što kaže da jest, a u slučaju da se utvrdi kako je zaista gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno i kažnjen, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom obilaska otoka šibenskog arhipelaga i priobalja Šibensko-kninske županije u koju je privremeno izmjestila svoj ured.

Nakon obilaska otoka Žirja i Prvića, predsjednica je prokomentirala incident koji je u Skupštini Srbije u srijedu izazvao ratni zločinac Šešelj gazeći hrvatsku zastavu, a zbog kojeg je izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo posjet Srbiji.

U slučaju da se utvrdi kako je Šešelj uistinu gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno kažnjen, kazala je Grabar-Kitarović.

Jučerašnji incident narušio je odnose Hrvatske i Srbije, dodala je i izrazila nadu da to neće izazvati dodatno verbalno nasilje, te da neće biti drugih posljedica.

Također, poručila i kako ne zna tko je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da je tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj zapaljena srpska zastava, ali da to nije istina i kako to može potvrditi i veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj.

Predsjednica se dotaknula i sastanka s obiteljima vatrogasaca poginulih na otoku Kornatu, s kojima se susrela jutros u Šibeniku, međutim nije željela reći o čemu je razgovarala s njima, uz poruku da ne želi iznevjeriti njihovo povjerenje te kako joj je žao što se država nije ispričala zbog boli koju su proživjeli.

Sve to poručila je s otoka Prvića u šibenskom arhipelagu kojeg je posjetila nakon obilaska Žirja, gdje se upoznala s problemima otoka.

Moramo puno više učiniti za naše otoke, jer vidimo da život na njima nije lak, ali isto tako vidimo da su predivni i da bi uvjeti života mogli biti bolji kad bismo se više potrudili, kazala je uz napomenu da se obvezala Žirjanima do kraja godine pomoći u uvođenju struje i vode na dio otoka.hr Fri Apr 20 2018 07:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad900632af47f89778b49b6/80

Dan nastavnih baza: odlična prilika za studente koji su u potrazi za praksom

Dan nastavnih baza Sveučilišta u Splitu održat će se danas, od 10 do 14 sati na Ekonomskom fakultetu
Tijekom ovog događaja  studentima će se predstaviti brojni suradnici i partneri gospodarstvenici našeg Sveučilišta. Posjetitelji će na taj način imati priliku bolje upoznati naše nastavne baze - ustanove, institute, tvrtke, koje će studentima nuditi stručne prakse. Ovdje se prvenstveno misli na praktični dio nastave, gdje mentori iz nastavnih baza prenose svoje znanje, iskustvo i vještine na studente našeg Sveučilišta i tako im pomažu da se teoretska znanja povežu s praksom.

Pronalaskom svoje studentske prakse i povezivanjem s poslodavcima, studentima se nude i druge prilike jer stručna praksa u nastavnoj bazi može otvoriti i mogućnost budućeg zaposlenja. Ustanove, tvrtke i klubovi koji će sudjelovati na Danu nastavnih baza:

Lag 5, Hotel Lav, Bontech, Cornaro Hotel, Cemex d.d., Sistemi, Udruga Sunce, UHY Savjetovanje, Locastic, Privredna banka Zagreb, Gradsko kazalište mladih Split, Centar „Juraj Bonači“, HZZ –CISOK, Udruga DYXY, Udruga Darovita djeca, EUROHERC Osiguranje d.d., Prirodoslovni muzej Split, tvrtka Tommy, HNK Hajduk, AD Plastik, Ženski akademski rukometni klub Split, Brodosplit, agencija „Adriatic.hr“, Mediteranski institut za istraživanje života-MedILS,  Sveučilište u Splitu – Erasmus program, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Agencija za internetski marketing „Seekandhit“, Ritam d.o.o.

U okviru Dana nastavnih baza predavanje "A road map for University Students: How to launch a business from scratch as a university student" održat će svjetski poznati turski poduzetnik, investitor i promotor start-upova te osnivač i predsjednik Svjetskog foruma poslovnih anđela Baybars Altuntaş u vremenu od 11 do 12 sati u dvorani D1 za sve studente zainteresirane za poduzetništvo.
hr Fri Apr 20 2018 07:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .