Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b673803cb557a9d4f8b49a7/80
Foto: D.N.

Rezime 303. Sinjske alke: Josip Čačija slavodobitnik, došao i Dalić

Josip Čačija slavodobitnik je 303. Sinjske Alke. S pet punata ovaj je dočasnik HV-a ušao u treću trku uz bok Ante Zorice koji je imao isti broj punata, ali upravo u toj posljednjoj srida Čačije obijesila je slavodobitnički plamenac na njegovo koplje...

Iako je lagana kiša krenula pri izlasku alkarske povorke iz Alkarskih Dvora većih oborina nije bilo pa je odvijanje nadmetanja u nastavku bilo bez vremenskih poteškoća.

Alkarsko natjecanje je pred velikim brojem gledatelja te cijelim državnim vrhom otvorio alkarski vojvoda Boško Ramljak. Ramljak je u svom govoru istaknuo kako je optimist što se budućnosti u Hrvatskoj tiče posebno ističući kako su mu vjeru u takva nadanje vratili hrvatski nogometaši koji su nadljuskim naporima stigli do velikog uspjeha. 

 

Vojvoda Boško Ramljak između ostalog je rekao i ovo:

„Zadnjih smo dana pokazali cijelom svijetu kakav smo narod - najprije velebnim dočekom naših nogometaša u Zagrebu, a nakon toga dostojanstvenim ispraćajem našeg legendarnog Olivera. Pokazali smo kako se znamo iskreno radovati svojim uspjesima, ali  i dostojanstveno i ponosno tugovati zbog odlaska svojih najboljih. Cijeli svijet nam se divi! Kao da smo se oslobodili svih kompleksa, kao da smo zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo!“

 

Upravo je izbornik Zlatko Dalić bio i gost ovogodišnje Alke, a nakon što ga je vojvoda pozdravio dobio je dugotrajan i najveći pljesak okupljenih gledatelja na Trkalištu, a tik uz početak tribina bio je i hrvatski reprezentativac Ivan Perišić.

 

Jako dobro su gađali alkari, navijestili su tešku borbu već prva dva alkara – Alen Poljak i Ante Runje koji su s dvije početne sride dobro zahuktali atmosferu na Alkarskom trkalištu i ugrijali dlanove. U prvoj trci su na koplju maksimalan broj punata ponijeli i Ante Zorica, pobjednik ovogodišnje Bare i Frano Talaja, a saldo cijele prve trke nadmetanja za slavodobitnika 303. Alke bio je 26.

 

Ipak, dosta lošije gađanje bilo je u drugoj trci u kojoj je 17 alkara kopljanika skupilo tek 19 punata, a sridu su na svom koplju ponijeli Denis Gugić i Josip Čačija. Promašili su alku u drugoj trci čak dvojica koji su došli s maksimalnim bodovima iz prve trke (Ante Runje i Frano Talaja) pa se činilo, uslijed učinka u kojem se niti jedan alkar nije posebno istaknuo, kako će i nakon Bare i Čoje do slavodobitnika Alke ponovno nakon pripetavanja. Pet punata su, nakon druge trke, imala samo dvojica – Josip Čačija i Ante Zorica, a s tek bodom manje bili su Mario Šušnjara i Alen Poljak.

 

U trećoj je trci tako vodstvo prvo preuzeo Mario Šušnjara te s pogotkom u sridu skupio sedam punata, a onda je sa svojom drugom sridom na ovogodišnjoj Alci planove potpuno poremetio Josip Čačija i tako za sobom ostavio petnaest svojih kolega, a tek se Ante Zorica sa sridom mogao postaviti u pripetavanju uz bok mladog Čačije. Zorica je u trećoj trci pogodio u jedan pa se i prije prolaska alaj-auša i njegovog posljednjeg pokušaja u trećoj trci znalo kako će slavodobitnički plamenac blizu Alkarskog trkališta, točnije u obiteljsku kuću Josipa Čačije koja je svega stotinjak metara od mjesta radnje alkarskih nadmetanja.

 

Dan 303. Alke bio je i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji se prigodnim programom odradio u Kninu, a upravo je poveznicu Sinja i Knina istaknula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

„Sigurna sam da nas u ovom trenutku svi imamo isti osjećaj, a on je da nema ljepšeg završetka ovog Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja od Sinjske alke. Danas se sjećamo junaka iz 1715. koji su obranili Sinj od Osmanlija i junake iz 1995. godine koji su oslobodili domovinu od okupacije onih koji nisu znali voljeti i onih koji su mislili da smiju otimati tuđe“, rekla je predsjednica.

 

Suze na licu oca Ilije Mira, dugogodišnjeg alkarskog momka i to na Alci u kojoj je sin ponovno među alkarima kopljanicima nakon što je prošle godine bio pratitelj barjaka, nakon što je sedam godina već bio alkar kopljanik. Josip Čačija je 34-godišnji eletrotehničar i ronilac, a profesionalni je dočasnik HV-a. U riznici trofeja ima tek jednu Čoju koju je osvojio kao debitant te 2010. godine.

 

Vojvoda Boško Ramljak Čačiji je na koplje privezao slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice, a Viteško društvo darovalo ga je zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Pokroviteljica Alke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, slavodobitnika je nagradila sa zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Zdeslav Ćurković, njegov alkarski momak od Društva je dobio zlatnu plaketu alke, dok ga je Predsjednica darivala srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

 

Tradicionalno odmah poslije održana je i „Večera slavodobitnika“ u Alkarskim dvorima ponovno s brojnim sudionicima iz javnog i kulturnog te političko života. Sinjane je u čast slavodobitniku zabavljao Đani Stipaničev i Renata Sabljak dok je veliki vatromet označio tek početak sinjskog slavlja koje će trajati zasigurno do 304. Sinjske Alke.


hr Mon Aug 06 2018 08:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju posebna regulacija prometa

Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice policija će obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

U nedjelju, 21. srpnja 2019. s početkom u 20.00 sati u Splitu, na gradskom stadionu «Poljud»,  odigrati će se nogometna utakmica I. HNL-e između HNK «Hajduk» i NK «Istra 1961».

Policija obavještava građane i sudionike u prometu da će od 16.00 sati do završetka osiguranja biti uspostavljena potpuna blokada prometa motornim vozilima na šetnici stadiona „Poljud“, te od 18.00 potpuna blokada u ulici Poljudsko šetalište kod ulaza u ugostiteljski objekt „Hemingway“, kod ulaza na parkiralište „bazena Poljud“ i na križanju ulica VIII. Mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila s propusnicom).

Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice policija će obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.


hr Fri Jul 19 2019 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31e2b429111cef158b4574/80
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji više upisanih u strukovna zanimanja u odnosu na prošlu godinu

Na razini Hrvatske podaci su također ohrabrujući: zabilježen je porast broja djece upisane u srednje škole, a što se tiče konkretno deficitarnih zanimanja – upisano je 650 učenika više nego lani.

Temeljem podataka o broju upisanih učenika u školsku godinu 2019./2020., u Splitsko-dalmatinskoj županiji može se govoriti o uspješnim upisima što se tiče strukovnih i deficitarnih zanimanja. Naime, u učionicama strukovnih škola će sljedeće godine sjediti čak 246 učenika više nego prošle godine, podaci su to s kojima je za SDŽ  izašla HGK Županijska komora Split. 

Povećanje se u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi u raznim deficitarnim zanimanjima, od komercijalista, vozača motornih vozila, instalatera grijanja i klimatizacije, do stolara, turističko-hotelijerskih komercijalista i klesara.  

Na razini Hrvatske podaci su također ohrabrujući: zabilježen je porast broja djece upisane u srednje škole, a što se tiče konkretno deficitarnih zanimanja – upisano je 650 učenika više nego lani. 

- Možemo reći da smo zadovoljni rezultatima prvog upisnog roka budući da vidimo kako su strukovna zanimanja određenom broju učenika postala prvi izbor, a znamo kako je običaj  da se strukovna i deficitarna zanimanja rjeđe upisuju pri prvom upisnom roku. Smatramo da je  projekt HGK ŽK Split ''Posjeti tvrtku-upiši struku'', kojeg smo provodili s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Splitom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Split, uvelike doprinio povećanom interesu budućih srednjoškolaca. Kroz spomenuti projekt organizirano smo vodili osmoškolce u velike županijske tvrtke koje zapošljavaju deficitarni kadar: Radisson Blu Hotel, AD Plastik te Tromont. Uključeni su bili svi dionici, od osnovnih i srednjih škola, privatnog sektora te naravno učenici i njihovi roditelji. Stav je HGK ŽK Split kako samo zajedničkim radom i trudom možemo do ovakvih rezultata, te ćemo nastaviti i dalje veliku pažnju posvećivati obrazovanju budući da se u konačnici obrazovni sektor direktno reflektira na čitavo gospodarstvo, kažu iz Županijske komore Split


hr Fri Jul 19 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf517d729111cddb88b45c4/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sljedeći tjedan zatvorena dionica od Karepovca do Drniškog puta

Mole se građani za poštivanje postavljene privremene prometne signalizacije.

Završni radovi na projektu priključenja Karepovca na gradsku vodovodnu mrežu započet će u ponedjeljak 22. srpnja 2019. godine te trajati do 29. srpnja 2019. godine. 

Kao se radi o radovima asfaltiranja kolničke konstrukcije, dio ulice Put Sv. Ižidora i to dionica od Karepovca do Drniškog puta bit će zatvorena.

Mole se građani za poštivanje postavljene privremene prometne signalizacije.

hr Fri Jul 19 2019 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31abce29111c9a0f8b4706/80

Evo što je sve novo u prometu od 1. srpnja: Što ako naletite na divljač?

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo

Osobnim ste automobilom na javnoj prometnici naletjeli na vepra ili srnu? Svatko tko je u svom vozačkom vijeku imao tu nepriliku zna o koliko se ozbiljnom i opasnom događaju radi. U težim slučajevima takvi su naleti i na našim cestama znali
za epilog imati teške tjelesne ozlijede, pa i smrtne slučajeve, piše Večernji list

Tko je dakle odgovoran za nezgodu spomenute vrste? Općenito gledano, naplatu štete nastale na automobilu, motociklu ili drugom vozilu vozači najčešće traže od lovačkog društva na čijem se području nesreća dogodila. Premda je za neku prometnicu odgovorna pravna osoba koja njome upravlja, nedostatak odgovarajuće prometne signalizacije smatra se krivnjom lovačkog društva, čije su postavljanje na nekom mjestu morali pokrenuti upravo lovci.

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo koji zbog takvih slučajeva godinama plaćaju milijunske iznose. Posljedice su pritom dalekosežne, pa se od ukupno 1094 društava koja okupljaju više od 62.000 lovaca njih više od dvije tisuće nalazi u blokadi.

Alarmantnu situaciju prepoznala je i država pa je lani u kolovozu, nakon što je tijekom 2017. na području Hrvatske zabilježeno 3789 naleta vozila na divljač, učinjen prvi veliki korak u smjeru rješavanja tog problema.

Ministarstvo poljoprivrede je sa Hrvatskim lovačkim savezom tada potpisala 12,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Na taj je način osigurana financijska stabilnost lovačkih udruga.

Na temelju te prakse sada se ide i korak dalje a on bi trebao obuhvatiti razdoblje od 48 mjeseci (od 1.srpnja ove do 30. lipnja 2023. godine) te su ukupno planirana sredstva iz državnog proračuna za te svrhe-plaćanje police osiguranja za štete od divljači na cestama predviđena u iznosu od 160 milijuna kuna.

No, vozače svakako ponovno treba pozvati na dodatni oprez: od početka ove godine na hrvatskim je prometnicama bilo prijavljeno oko 990 slučajeva naleta automobila na divljač, a ukupna šteta u tim je slučajevima iznosila oko devet milijuna kuna, piše vijesti.hr

hr Fri Jul 19 2019 13:39:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .