Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b673803cb557a9d4f8b49a7/80
Foto: D.N.

Rezime 303. Sinjske alke: Josip Čačija slavodobitnik, došao i Dalić

Josip Čačija slavodobitnik je 303. Sinjske Alke. S pet punata ovaj je dočasnik HV-a ušao u treću trku uz bok Ante Zorice koji je imao isti broj punata, ali upravo u toj posljednjoj srida Čačije obijesila je slavodobitnički plamenac na njegovo koplje...

Iako je lagana kiša krenula pri izlasku alkarske povorke iz Alkarskih Dvora većih oborina nije bilo pa je odvijanje nadmetanja u nastavku bilo bez vremenskih poteškoća.

Alkarsko natjecanje je pred velikim brojem gledatelja te cijelim državnim vrhom otvorio alkarski vojvoda Boško Ramljak. Ramljak je u svom govoru istaknuo kako je optimist što se budućnosti u Hrvatskoj tiče posebno ističući kako su mu vjeru u takva nadanje vratili hrvatski nogometaši koji su nadljuskim naporima stigli do velikog uspjeha. 

 

Vojvoda Boško Ramljak između ostalog je rekao i ovo:

„Zadnjih smo dana pokazali cijelom svijetu kakav smo narod - najprije velebnim dočekom naših nogometaša u Zagrebu, a nakon toga dostojanstvenim ispraćajem našeg legendarnog Olivera. Pokazali smo kako se znamo iskreno radovati svojim uspjesima, ali  i dostojanstveno i ponosno tugovati zbog odlaska svojih najboljih. Cijeli svijet nam se divi! Kao da smo se oslobodili svih kompleksa, kao da smo zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo!“

 

Upravo je izbornik Zlatko Dalić bio i gost ovogodišnje Alke, a nakon što ga je vojvoda pozdravio dobio je dugotrajan i najveći pljesak okupljenih gledatelja na Trkalištu, a tik uz početak tribina bio je i hrvatski reprezentativac Ivan Perišić.

 

Jako dobro su gađali alkari, navijestili su tešku borbu već prva dva alkara – Alen Poljak i Ante Runje koji su s dvije početne sride dobro zahuktali atmosferu na Alkarskom trkalištu i ugrijali dlanove. U prvoj trci su na koplju maksimalan broj punata ponijeli i Ante Zorica, pobjednik ovogodišnje Bare i Frano Talaja, a saldo cijele prve trke nadmetanja za slavodobitnika 303. Alke bio je 26.

 

Ipak, dosta lošije gađanje bilo je u drugoj trci u kojoj je 17 alkara kopljanika skupilo tek 19 punata, a sridu su na svom koplju ponijeli Denis Gugić i Josip Čačija. Promašili su alku u drugoj trci čak dvojica koji su došli s maksimalnim bodovima iz prve trke (Ante Runje i Frano Talaja) pa se činilo, uslijed učinka u kojem se niti jedan alkar nije posebno istaknuo, kako će i nakon Bare i Čoje do slavodobitnika Alke ponovno nakon pripetavanja. Pet punata su, nakon druge trke, imala samo dvojica – Josip Čačija i Ante Zorica, a s tek bodom manje bili su Mario Šušnjara i Alen Poljak.

 

U trećoj je trci tako vodstvo prvo preuzeo Mario Šušnjara te s pogotkom u sridu skupio sedam punata, a onda je sa svojom drugom sridom na ovogodišnjoj Alci planove potpuno poremetio Josip Čačija i tako za sobom ostavio petnaest svojih kolega, a tek se Ante Zorica sa sridom mogao postaviti u pripetavanju uz bok mladog Čačije. Zorica je u trećoj trci pogodio u jedan pa se i prije prolaska alaj-auša i njegovog posljednjeg pokušaja u trećoj trci znalo kako će slavodobitnički plamenac blizu Alkarskog trkališta, točnije u obiteljsku kuću Josipa Čačije koja je svega stotinjak metara od mjesta radnje alkarskih nadmetanja.

 

Dan 303. Alke bio je i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji se prigodnim programom odradio u Kninu, a upravo je poveznicu Sinja i Knina istaknula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

„Sigurna sam da nas u ovom trenutku svi imamo isti osjećaj, a on je da nema ljepšeg završetka ovog Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja od Sinjske alke. Danas se sjećamo junaka iz 1715. koji su obranili Sinj od Osmanlija i junake iz 1995. godine koji su oslobodili domovinu od okupacije onih koji nisu znali voljeti i onih koji su mislili da smiju otimati tuđe“, rekla je predsjednica.

 

Suze na licu oca Ilije Mira, dugogodišnjeg alkarskog momka i to na Alci u kojoj je sin ponovno među alkarima kopljanicima nakon što je prošle godine bio pratitelj barjaka, nakon što je sedam godina već bio alkar kopljanik. Josip Čačija je 34-godišnji eletrotehničar i ronilac, a profesionalni je dočasnik HV-a. U riznici trofeja ima tek jednu Čoju koju je osvojio kao debitant te 2010. godine.

 

Vojvoda Boško Ramljak Čačiji je na koplje privezao slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice, a Viteško društvo darovalo ga je zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Pokroviteljica Alke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, slavodobitnika je nagradila sa zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Zdeslav Ćurković, njegov alkarski momak od Društva je dobio zlatnu plaketu alke, dok ga je Predsjednica darivala srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

 

Tradicionalno odmah poslije održana je i „Večera slavodobitnika“ u Alkarskim dvorima ponovno s brojnim sudionicima iz javnog i kulturnog te političko života. Sinjane je u čast slavodobitniku zabavljao Đani Stipaničev i Renata Sabljak dok je veliki vatromet označio tek početak sinjskog slavlja koje će trajati zasigurno do 304. Sinjske Alke.


hr Mon Aug 06 2018 08:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1795630e4938ca508b45ef/80

Sinjani se od danas gradom voze brže i jednostavnije

Eko taxi od danas nudi građanima Sinja kvalitetnu i brzu vožnju gradom. Povodom dolaska u Sinj Eko taxi nagrađuje prvih deset korisnika popustom na vožnju od 20 posto

Na ulice grada Sinja danas je došao novi taksi prijevoznik, jedan od vodećih hrvatskih taksi prijevoznika, Eko taxi. Građani Sinja tako se od danas mogu jednostavnije i brže voziti gradom taksijem koji pruža kvalitetnu, sigurnu i ekološku vožnju svojim korisnicima.

Eko taxi povodom dolaska u Sinjnagrađuje svojih prvih deset korisnika popustom na vožnju od 20 posto. Također, svaki od ovih korisnika uz to dobiva i prigodan poklon u obliku bona s kojim ostvaruje daljnjih 20 posto popusta koje može iskoristiti za prijevoz na području grada ili pokloniti nekome. Osim toga, svim korisnicima Eko taxija svaki dan osiguran je i popust od 20 posto za plaćanje beskontaktnim Mastercard® i Maestro® karticama u taksiju, a utorkom čak 70% na plaćanje Mastercard karticom iz aplikacije.

Cijena vožnje u Sinju iznosit će 6 kuna start te 6 kuna po kilometru, odnosno 0,60 kuna po minuti. Prednost vožnje Eko taxijem do sada su imali priliku iskusiti građani nekoliko gradova u Hrvatskoj u kojima je ovaj taksi prijevoznik otvorio svoje poslovanje unazad par mjeseci. Osim ekološke i sigurne vožnje, Eko taxi svojim korisnicima nudi kvalitetu usluge prijevoza ali i vozača.

- Kao i u drugim gradovima tako i od sada i u Sinju svim građanima uz najbolji omjer cijene i kvalitete pružamo jednostavniju vožnju, ekološku osviještenost, sigurnost putnika i profesionalnost vozača koje su i glavne vrijednosti koje njegujemo unutar kompanije, a reakcije naših korisnika to i potvrđuju. Radimo na tome da u budućnosti u Sinju i povećamo našu flotu vozila pogotovo u vrijeme sezone kada je potreba za taksi prijevozom i najveća na što ćemo spremno odgovoriti. - izjavio je Božo Miletić, direktor Eko taxija za Jadran.

Eko taxi je od danas u Sinju moguće naručiti preko besplatne aplikacije Eko taxija, pozivom na021 223 223, putem web forme na www.ekotaxi.hr ili rezervirati putem e-maila: rezervacija@ekotaxi.hr  (minimalno sat vremena ranije).

hr Mon Dec 17 2018 13:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b22a6ed2af47fb5278b47de/80
Foto: PIXABAY

Više od 50% darovite djece podbaci u obrazovnom sustavu

Darovita djeca šarolika su skupina - mogu biti daroviti akademski, likovno, sportski, glazbeni, ali i socijalno
Često se govori da je neko dijete darovito za matematiku, crtanje, sport... Prepoznajemo li darovitu djecu i  što sustav čini kada ih se prepozna, o tome su u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili Ksenija Benaković, psihologinja u Dječjem vrtiću 'Mali princ', Dubravko Čop, predsjednik Udruge Dar i Ljiljana Crnković, ravnateljica XV gimnazije. 

Benaković kaže da su darovita djeca šarolika skupina - mogu biti daroviti akademski, likovno, sportski, glazbeni, ali i socijalno. "Sve ih karakterizira visoka motiviranost za ono što rade, sjaj u očima kada se bave onime što vole, vrlo su znatiželji, vrlo su napornikada se prime onoga što vole raditi, međutim ono što razočarava darovitu djecu je da puno očekuju od škole i kada krenu u školu, događa se da preko 40% gradiva, nekad i više, oni već znaju i onda im u školi postaje dosadno. Tako da se mogu odlučiti da pokazuju koliko znaju i da budu naporni ili da odustanu. Žalosna je činjenica da preko 50% darovite djece podbace u obrazovnom sustavu, tako da društvo i sama ta djeca zapravo gube ako nemaju pravu podršku u obazovnom sustavu", dodala je. 

Pojasnila je da se s njima zapravo ne radi, a problem je da darovita djeca tijekom školskog sustava ne nauče uložiti trud u ono što rade jer im je prvih četiri, pet, šest godina zapravo vrlo lagano.

"Oni na neki način izjednačavaju svoju darovitost s time da ne trebaju uložiti trud i onda kada prvi put naiđu na situaciju da moraju uložiti trud, onda počinju sumnjat u svoju darovitost jer nisu navikli, nemaju radne navike. Takva djeca polako počinju odustajati od školskog sustava i nekad se ne mogu upisati u željene gimnazije zato što nemaju sve petice - ta djeca u školi nisu ona poželjna djeca u školi jer propitkuju gradivo koje tumače profesori, dovode u pitanje takvo gradivo, ne uče sve jednakom snagom, jednakim itenzitetom i onda ako nemaju sve pet, ne mogu se upisati u neku gimnaziju koju žele", rekla je. 


Čop je govorio kako reagirati kada imate darovito dijete, kazao je da se informiraju u psihološkim centrima, roditelji su međusobno izgradili mređu međusobne podrške. Kazao je da je izazov, ali i veliki dar imati darovito dijete. 

Crnković je govorila o uspjesima učenika XV. gimnazije, rekla je da su oni kombinacija darovitosti i rada i truda cijele škole. "Oni nose sa sobom veliki potencijal, a kada dođu nama dobrim dijelom su i pripremljeni. Kada dođu nama mi sa svoje strane zaista nastojimo pružiti im višestruku potporu, na svim područjima ne samo kroz natjecanja. Potičemo njihovu darovitost i u drugim područjima, ali primarno u području matematike, informatike, prirodoslovlja. Veliki trud nastavnika je tu potreban - kvalitetna nastava u bazi i puno podrške kroz različite programe. Važno je uz nastavnike uključiti i puno drugih sudionika u to", dodala je. 

Govoreći o tome što učiniti i kako potaknuti sustav da se više pokrene što se tiče darovitih učenika, Benaković je rekla da država treba krenuti u organizaciju sustavnu skrb o darovitoj djeci. Navela je primjer u Izraelu gdje se u drugom, trećem razredu radi, putem države, identifikacija sve darovite djece i organizira se za njih skrb u centrima za darovitu djecu gdje idu jednom tjedno i gdje su izloženi dodatnoj podršci i sustavnim edukacijama.

"Važno je naglasiti da darovitoj djeci treba skrb jer je mit da darovita djeca mogu sama, da su dovoljno pametni da se sami snađu. Njima treba vođenje, podrška i treba im sustavna podrška roditelja, poduzetnika, države", dodala je. Smatra da bi trebalo iskoristiti stručne resurse da krenu educirati zainteresirane stručnjake. 


Čop je rekao da u Hrvatskoj imamo 7 500 darovite djece. Kazao je da su pokrenuli konzorcij s Institutom Ruđer Bošković, dobili su sredstva iz EU-a za provođenje programa za darovite učenike, pružaju im radionice fizike, kemije, matematike i informatike, što im jako pomaže. Pojasnio je da tu do izražaja dolaze i učenici koje u redovitom školstvu nastavnici ne prepoznaju kao darovite. Najavio je da 21.3. u  Zagrebu pripremaju konferenciju o darovitoj djeci. - piše HRT
hr Mon Dec 17 2018 12:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1780820e493883518b459c/80
Foto: D.N.

U Imotskom i okolici ponovno je počeo padati snijeg

Temperature zraka kreću se od 0 do 3 stupnja
Nakon što ga je prije dva dana poprilično napadalo, ponegdje i do 20 centimentara, u Imotskom i Imotskoj krajini oko 11 sati ponovno je počeo padati snijeg. 

Temperature zraka kreću se od 0 do 3 stupnja, a prema prognozi padat će tijekom popodnevna, kada bi ponegdje mogla početi i kiša. Navečer i od sutra, očekuje se prestanak snježnih padalina u ovom kraju. Ako u vašem gradu, mjestu pada snijeg, šaljite nam fotografije i videa na info@dalmacijanews.hr
hr Mon Dec 17 2018 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c175f810e4938c04e8b4625/80
Foto: Čitatelj D.N.

Dalmatinska zagora pod snijegom, pogledajte zimsku idilu

Ako u vašem gradu, mjestu pada snijeg, šaljite nam fotografije i videa
Dalmacija se ponovno probudila s bijelim pokrivačem, osobito Zagora gdje u velikom dijelu pada snijeg. 

Tako se zabijelio Knin, Trilj, Sinj, Vrgorac, Dugopolje, Zadvarje, Šestanovac. 

Mi vam donosimo fotografije s triljskog područja, točnije iz sela Rože kojeg je snijeg, zaista, pretvorio u zimsku bajku. Uživajte u ovim kadrovima...


Ako u vašem gradu, mjestu pada snijeg, šaljite nam fotografije i videa na info@dalmacijanews.hr
hr Mon Dec 17 2018 09:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .