Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be7e3230e4938060a8b45e8/80

Otvoreno pismo mame: bilo bi divno ove stvari čuje svaka kći

Ovih dana u javnosti se često pojavljuju otvorena pisma koja probijaju jako duboko u pitanje žene i ženstva. Pismo anonimne 45-godišnjakinje Talijanke, objavljeno na njenom blogu, odjeknulo je svijetom
Otvorena pisma sve su češći način prenošenja snažnih poruka. S vremena na vrijeme, neka nas naprosto oduševe. Tako je bilo i s pismom anonimne 45-godišnje samohrane majke dvoje adolescenata koja je svoje pismo objavila na blogu SOS Donne.  Njeno pismo, naslovljeno Kćerima. 

Prenosimo ga u cjelosti:

''Neke stvari trebale bismo govoriti svojim kćerima. Primjerice, istinu. Možemo početi od toga da im objasnimo da ljubav nije zelena poljana okružena dugama i slatki poljubac na kiši. Trebamo im reći da ljubav ipak nije sve. I da joj može doći kraj. I da, nažalost, bez financijske neovisnosti, nema ni emotivne neovisnosti. I da to treba biti njihov prvi cilj: samostalnost, neovisnost i sloboda. Naša je dužnost potaknuti ih na to da same određuju tko će biti i što će raditi.

Moramo im reći da ne smiju trošiti previše vremena, novca, energije da stvore brak iz snova. Bajke u jednom danu ispare, a čovjek je ono što ostaje. Moramo im reći da se mogu odjevati kako žele i pritom zahtjevati da budu poštovane. Moraju se usuditi, moraju djelovati i neprestano vježbati hrabrost. Moramo im reći da se sukobe sa strahom jer rješenje nije u tome da se zatvore u kuću, obuku duge suknje ili da ih, da bi se osjećale zaštićene, posvuda prati muško društvo. Rješenje je u tome da pokušaju promijeniti stvar.  Moramo im reći da nisu manje vrijedne od muškarca u njihovoj blizini. I da ih nitko ne smije dirati, izazivati, iskorištavati. Ništa što one učine nikada neće opravdati nečije nasilje. 

Moramo im reći da se moraju nastaviti boriti za svoja prava, kako bi svaka žena jednog dana imala slobodu izbora. Moramo im reći da, ako ne žele seks (i bilo što drugo), kažu NE. Ljubav se ne mjeri popuštanjem. Moramo im reći da imaju klitoris i da u njemu mogu uživati. U tome nema ništa loše. Mogu i zahtjevati svoje zadovoljstvo, kao što to muškarci čine, bez da se nakon toga osjećaju prljavo. Moramo im reći da se ne smiju ustručavati reći ono što misle, da je snaga u spoznaji te da će se možda ipak morati potruditi mnogo više od muškaraca.

Moramo im reći da si nauče biti sestre i ne suditi jedna drugoj. Moramo im reći da se drže skupa i pomire s tim da je ovaj svijet mjesto na kojem moraju djelovati. Dakle, moraju učiti, moraju ga znati i biti ga svjesne. Moramo im reći da traže muškarce koji drže obećanja. Drugačiji - neka produže u dugim i brzim koracima. I da riječi ''volim te'' nije predodređena samo za muškarca. Moramo im reći da nismo cmizdravice, da nismo histeričarke u PMS-u, da nismo ruže koje romansu vide posvuda, da ne patimo od prstenja na ruci i Amorovih strelica. Ni od komedija i romana u kojima se pojavi on i sve dobro završi. I da ljubav ipak nije dovoljna.

Našim kćerima moramo reći da vježbaju samoću i da je to put kojim se suočavaju s postojanjem. Moraju znati da mogu odvagati rizike i pritom se ne bojati samo zato što su ''krhko žensko''. To se više ne misli i nema povratka natrag. Na kraju, moramo im reći da vježbaju hrabrost. Odsad nadalje. Snaga je u njima i pripada im koliko i muškarcima. Neka se ničega ne boje. U njima leži sve što im treba.'', piše miss7hr Sun Nov 11 2018 09:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12c4f30e4938b8468b4605/80
Foto: Pixabay

Kod gripe nemojte odmah uzimati lijekove za temperaturu, savjetuje liječnik

Epidemija gripe samo što nije krenula. Iako se očekuju i nove doze cjepiva, liječnici kažu kako masovnija oboljenja tek slijede

Gripu treba preležati, jer riječ je o ozbiljnoj bolesti kod koje se mogu razviti komplikacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi kako su se prvi slučajevi gripe pojavili krajem studenog, a očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana broj oboljelih znatnije porasti. Iako je mnogi tako ne doživljavaju, gripa može biti opasna.

Odmah se treba javiti liječniku u slučaju ozbiljnijih simptoma poput teškog disanja, bolova u prsima ili u slučaju dezorijentiranosti, konfuznosti, svakako treba otići liječniku.

Iako je epidemija već krenula to ne utječe na učinkovitost cjepiva.

Ove godine u Hrvatskoj je nabavljeno 320.000 doza, a s obzirom da je ove godine interes za cijepljenjem jako velik, bit će potrebno nabaviti još doza.

Kako liječiti gripu?

Kod gripe ne trebaju odmah uzimati lijekove za skidanje povišene temperature, koji opterećuju organizam. Njih je najbolje uzeti prije spavanja. Tijekom dana pomažu i druge metode.

"Preko dana svakako, pet, šest, deset puta ako treba koristit tuš ili kadu, znači tuširat se i namjestit si temperaturu vode kako nam odgovara, jer kako god da je namjestite uvijek će ona biti pet do šest stupnjeva hladnija nego koža. Tako da će se izvući ogromne količine topline iz tijela", kaže liječnik Leonardo Bressan.

Uz disciplinirano ponašanje u većini će slučajeva, poručuje, sve proći bez većih problema, piše zivotistil.hr

hr Thu Dec 13 2018 21:46:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12a3be0e4938e6478b45c1/80
Foto: Stipan Ujdur

Antička 3D Narona konačno gotova: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Izrada kompletnog 3D modela i video renderiranje sveukupno je trajalo 18 mjeseci.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patscha, “ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA“ iz 1907. (Povijest i topografija Narone).

Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi.

Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je i mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete.

Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. 

Sve 3D modele je moguće mijenjati, odnosno dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.


Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci.


hr Thu Dec 13 2018 19:24:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Nećete vjerovati koliko se kukaca nalazi u jednom prosječnom božićnom drvcu

Prema istraživanju organizacije Safer Brand, koja se bavi organskim vrtlarenjem i kontroliranjem nametnika, moguće je da se na vašem božićnom drvcu nalazi nešto više od ukrasa
Pauci, biljne uši, pa čak i bogomoljke, nisu dobrodošli gosti u vašem božićnom drvcu, ali ako je vjerovati nedavnom istraživanju, u prosječnom drvcu nalazi se do 25 tisuća različitih insekata! 

Većina njih mikroskopske su veličine, pa ih vjerojatno nećete primijetiti (srećom!), a vjerojatno će ostati unutar krošnje drvca. "Iako će mnogi insekti ostati unutar drvca, neke će možda privući svjetlo, pa i prozori", piše u istraživanju.  

Ne brinite, oni vam nikako ne prijete jer će se oslanjati samo na drvce kako bi preživjeli.  

North Carolina Christmas Tree Association kaže da je vjerojatnost vrlo mala da će broj insekata biti toliki da ćete ih primijetiti i da su pretpostavke Safe Branda vrlo ekstremne, piše vecernji.hr
hr Thu Dec 13 2018 17:39:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54b686cb557ad2408b456f/80
Foto: Pixabay

Imate pojačanu želju za slanim? Ovo može biti razlog

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...
Znate ono kada imate želju za nečim slatkim? Ili slanim? 

Preporučena doza soli na dan je do 2,300 miligrama, idealno bi bilo manje od 1,500 miligrama, preporuka je to Američkog udruženja za zdravlje srce, a upravo Amerikanci konzumiraju i do 50 posto više od preporučene dnevne doze. 

Bez soli gotovo je nezamisliva priprema ijednog jela, a ako osjećate posebnu jaku želju za nečim slanim, ovo mogu biti razlozi...

Intenzivna tjelovježba

Osobe koje se bave tjelovježbom, gube elektrolite iz svog tijela kroz pojačano znojenje. Stoga ih je bitno nadoknaditi. 

Upravo nedostatne količine elektrolita u organizmu daju vam osjećaj želje za slanim, pojasnio je kardiokirurg dr. David A. Greuner.

Energetski napici mogu biti dobar izbor u nadoknadi eletrolita, ali možete i sami pripremiti napitak od limuna i limete, đumbira i prstohvata soli. 

Dehidrirani ste

Ako je vaše tijelo u stanju dehidracije, imat ćete potrebu za nečim slanim, a slana jela "traže" i da pijete više vode. To je jedan od načina kako tijelo traži da pijete više vode. 

Ovo se događa i trudnicama, posebice u vrijeme kada imaju mučnine. 

U PMS-u ste

Iako je češće da ćete posegnuti za slatkim, ako ste u PMS-u možete osjećati i jaču želju za slanim, posebice u tjednu prije menstruacije. Pokušajte izbjegavati konzumirati slano za vrijeme PMS-a jer može uzrokovati nadutost.

Pod stresom ste

Težak dan je iza vas i tijelo vas "traži" čips. Neki će posezati za ovakvim grickalicama iz dosade ili zbog stresa.

Niste se naspavali

Nedostatak sna i umor potaknut će u vama želju za brzom i nezdravom hranom, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine, piše vecernji.hr


hr Thu Dec 13 2018 16:26:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .