Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f4f71badaf72dbc828b4645/80
Foto: Facebook

Prijateljica Josipe Rimac i uz vezu pala državni ispit, ali je drugi put je dobila pitanja

Josipa Rimac svojoj je prijateljici, matičarki iz Knina, pokušala srediti državni ispit, no ona je bila toliko loša da je svejedno pala...

Bivša tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pod Uskokovom je istragom, između ostalog, i zbog toga što je svojim prijateljima i stranačkim kolegama pomagala srediti prolazak na državnim stručnim ispitima.

Telegram je doznao detalj koji ovu aferu čini još bizarnijom. Josipa Rimac svojoj je prijateljici, matičarki iz Knina, pokušala srediti državni ispit, no ona je bila toliko loša da je svejedno pala.

Riječ je o Jeleni Drlje, 34-godišnjoj matičarki u Upravnom odjelu za opću upravu Šibensko-kninske županije koja je sada, zbog tog muljanja sa stručnim ispitom, također pod istragom Uskoka.

Sporne poruke Josipi Rimac 

Istražitelji su utvrdili da je Jelena Drlje još 13. studenoga 2018. Josipi Rimac počela Whatsappom slati poruke. Napisala joj je da uskoro polaže državni stručni ispit za matičara i da joj treba pomoć, stoji u porukama koje su pronašli inspektori.

“Mogu li dobiti pitanja?”, pitala je, navodi se među dokazima, Jelena Drlje Josipu Rimac. Ona joj, zabilježeno je, odgovara da će sve biti u redu i dodaje: “Riješit ćemo. Dobit ćeš sve što treba”.

Pronađene poruke i s Vibera

Istovremeno, utvrdili su istražitelji, Josipa Rimac Viberom šalje poruke Tereziji Marić, inače načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. “Moja Jelena polaže ispit u subotu”, piše joj bivša državna tajnica i traži od nje ispitna pitanja. Terezija Marić joj je, tvrdi Uskok, odgovorila da će “staviti zvjezdicu”.

Kada je došao taj 24. studeni 2018. Jelena Drlje se, kako proizlazi iz informacija kojima raspolaže Uskok, nije baš najbolje snašla na ispitu. Tijekom ispita je, stoji u njezinim porukama što su oduzete iz mobitela, Josipi Rimac slala informacije o tome koje dijelove je uspjela napisati, a koje nije.

"Jelena je zapela" 

Zatim je, otkrili su istražitelji, Rimac u 11:37 sati poslala poruku Tereziji Marić da je Jelena Drlje zapela na nekom pitanju. “Aj vidi”, piše joj dalje, a Terezija Marić navodno uzvraća s ‘OK’.

U idućoj pronađenoj poruci Josipa Rimac piše Jeleni Drlje: “Doći će Terezija”.

Sumnja se da je gospođa Marić doista otišla do ispitivačke komisije jer je ubrzo, prema saznanjima Uskoka, napisala Josipi Rimac da je “ispitivač Marijana”, koja je rekla da je “rješenje loše” i da “je ne može pustiti”, misleći evidentno na Jelenu Drlje.

Ispitivačica je nije htjela pustiti 

Gospođa Marić još je u jednoj poruci, koju su istražitelji također pronašli, dodala da je “Marijana baš teška” i da Jelenu Drlje još drži unutra. Usput je komentirala “mislim da sad namjerno…”, stoji u jednoj od poruka.

Terezija Marić nakon toga, proizlazi iz poruka, javlja Rimac da je Marijana Smiljanić iz ispitne komisije srušila Jelenu i to baš u kategoriji koja je ključna za nju kao matičarku.

Pitanja za državni stručni ispit 

“Pala sam matičarstvo”, javlja Jelena Drlje Josipi Rimac i, kako su dalje utvrdili istražitelji, prenosi poruku kako bi bilo dobro da joj sljedeći put “sredi da polaže kod Lidije”. Josipa Rimac i ovoga puta, prema podacima iz istrage, uvjerava matičarku “da će riješiti”.

Priliku za popravni Jelena Drlje dobiva već 15. prosinca 2018. godine. Desetak dana ranije javlja se Josipi Rimac, te ju, stoji među priloženim dokazima, pita može li joj srediti drugu ispitivačicu. Zatim je 11. prosinca, kako proizlazi iz pronađenih poruka, pita može li vidjeti koji će zadaci biti na pismenom. “Čisto da se pripremim”, objašnjava u idućoj pronađenoj poruci.

Poklončić za Rimac

Uslijedila je komunikacija između Josipe Rimac i Terezije Marić koja se također nalazi među dokazima. Naime, Josipa Rimac piše Tereziji Marić da izvidi kod koga će “ona njezina Jelena” polagati i koja će biti pitanja.

Terezija Marić odgovara da će reći Kordić (Mariji Kordić, voditeljici Službe za državni ispit). Istražitelji su pronašli i ključno – poruke na Viberu u kojima Terezija Marić Josipi Rimac šalje pitanja i priloge za državni stručni ispit, a Josipa Rimac ih prosljeđuje Jeleni Drlje.

Iz dokumentacije kojom raspolaže USKOK proizlazi da je Jelena Drlje 15. prosinca 2018. položila državni stručni ispit. To je, tvrde istražitelji, porukom i javila Josipi Rimac te zahvalila, napisavši joj da “zaslužuje poklončić”. - prenosi Telegram

hr Wed Sep 02 2020 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6b31efdaf72dbba48b45b4/80

SPLIT Obustava prometa zbog radova na izgradnji Primoštenske ulice

Iz Grada mole građane za strpljenje.
Zbog radova premještanja telekomunikacijskih instalacija na trasi Primoštenske ulice koja je u izgradnji, za sav promet bit će privremeno zatvoren dio spoja prometnice Put sv. Lovre prema Makarskoj ulici i prema Ulici Put ispod sv. Lovre u vremenu od 8 sati u četvrtak 24. rujna 2020. pa do 5 sati u petak, 25. rujna 2020. godine.

Radovi će se obavljati na mjestu označenom crvenom crtom na priloženoj fotografiji.- Podsjetimo, radovi na izgradnji dionice prometnice s infrastrukturom - Primoštenske ulice na Žnjanu, koja će se tako spojiti s raskrižjem ulice Put sv. Lovre i Kotorske započeli su u svibnju. Vrijednost ugovorenih poslova koje su investitori Grad Split i Vodovod i kanalizacija d.o.o. nakon provedenog postupka javne nabave sklopili s tvrtkom Građevno Zec d.o.o. je 2.062.325,00 kuna s PDV-om. Molimo građane za strpljenje zbog izvođenja ovih neophodnih radova u sklopu izgradnje Primoštenske ulice, poručuju iz Grada Splita.
hr Wed Sep 23 2020 13:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebe4f096f2ab8bd298b45e7/80

Gradonačelnica Supetra o izborima u SDP-u: 'Nikome nisam dala javnu podršku'

Apelira na prekid međusobnih optuživanja.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oglasila se povodom informacije u jednim dnevnim novinama da je prvo podržavala Grbina, a potom Kolara u izborima za SDP.

- Kao i u svim prijašnjim situacijama kad me se svrstavalo uz drugoga kandidata, kako nikome nisam dala javnu podršku kako ne bi doprinijela daljnjim podjelama u stranci i stvaranju tzv. klanova.

I prije me se, bez moje volje svrstavalo u razne struje i grupacije usprkos činjenici da sam to po svaku cijenu htjela izbjeći. Moja jedina želja je raditi za SDP, doprinijeti stvaranju jače i bolje stranke svojim iskustvom i znanjem kojem sam stekla baveći se politikom. Kampanja još traje ali ovim putem želim pozvati sve kandidate na fer borbu, prvenstveno iznošenjem svojih politika i ideja za stranku. Mišljenja sam da međusobno blaćenje i prozivanje koje je u ovom trenutku već došlo do vrhunca jednostavno nije pravi način.

Mislite na članove, mislite na budućnost naše stranke. Apeliram na prekid ovih međusobnih optuživanja kojima svakodnevno svjedočimo jer ona samo stvaraju još veći razdor među nama.

Svi kandidati su uspješni članovi SDP-a, ljudi koji obnašaju ili su obnašali odgovorne i zahtjevne dužnosti a međusobno prozivanje i dokazivanje nečije druge nesposobnosti ne pomaže nikome od nas.

Sutra ćemo svi zajedno ponovo u nove bitke i izbore, a izgovorene riječi će biti teško zaboraviti i ostavit će gorak okus ustima svih. SDP Supetar i ja osobno uvijek ćemo raditi za dobrobit stranke , nastaviti dobivati izbore kao i do sada, provoditi ideje socijaldemokracije, a svaki član, pa tako i ja ima pravo izbora koje će konzumirati na biračkom mjestu, napisala je Marković.
hr Wed Sep 23 2020 13:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ba629daf72d7a578b4591/80
Foto: Twitter - Ured predsjednika RH

Milanović o Janafu: 'Ja nisam nervozan, bijesan sam. Plenković sigurno nije ništa znao i to je skandal!'

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije.

- Tko je odgovorana osoba u ovoj zemlji!? Što je tu odgovornost premijera? Njemu to nije rečeno, ali mu je moralo biti. Njemu su to morali reći! Ali ne, još 10 mjeseci smo mi čekali i plaćali da bi se na kraju sa 100.000 kuna uhvatilo dva gradonačelnika (HDZ-ova i SDP-ova), a imali smo čovjeka s 2 milijuna kuna - rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

 - Premijer je čuvar državnih tajni, nema informiranije osobe u zemlji od njega. On možda nije bio dostupan jer se sve brzo odvijalo, ali je nakon toga morao biti informiran jer o tome ovise njegove buduće odluke. On nije brifiran, i to je skandal - rekao je Milanović. 

- To je razina povjerenja koju građani moraju imati prema premijeru ili će je u protivnom voditi suci iz Strasbourga, novinari i oni koji kartaju po klubovima - smatra Milanović koji se u dijelu o kartanju referirao na suca Ivana Turudića.

- Možda u tijeku akcije nije bilo vremena da premijer to sazna, u trenutku kada se nosio velik novac. Imate, kolokvijalno rečeno, kamion kokaina. Nećete uhvati Pabla Escobara, to je jasno, ali imate corpus delicti, morate uhiti nekoga. Ako premijer tu nije informiran i ne reagira možemo odustati od države. Ovdje se radi o jednom krimiću - zaključio je Milanović.

Predsjednik je dodao da mi ne znamo je li taj novac predan: 

- Mi nemamo dokaz nego indicije. A mogli smo imati dokaz ali odustali smo od upada na mjesto. Da je operacija tada prekinuta, imali bismo taj dokaz. No, mi smo u narednih 10 mjeseci dobili novu informaciju da je netko trebao predati 100.000 kuna.

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije. 

- To nije njihov posao. To je malo više od kokošarenja i oni se time ne bave - rekao je Milanović. 

- Premijer govori da sam nervozan. Nisam, ja sam bijesan. Mislim da se on u ovoj situaciji nalazi zbog neznanja i li gluposti svojih suradnika. Neovisnost jedne institucije, konkretno DORH-a, ne znači neznanje i neinformiranost o bilo čemu. Ako nisi ulovio lava, na kraju si mi donio očerupanu kokoš. Lava preskačeš jedino ako loviš King Konga. Ovo je bio King Kong, imaš ga na dlanu, 2 milijuna kuna je u pitanju, i onda si gledao kamo ide i znao si što se događa i nisi ga uhitio. Zašto? Ja imam pravo to pitati i to pitanje mora postaviti i osoba bez pravnog obrazovanja koje se često mistificira - rekao je Milanović. 

- Idemo dalje, imenovanje Dragana Kovačevića na čelo Janafa uzrokovat će štetu toj firmi jer će se žaliti druge tvrtke koje nisu dobile posao zbog posla koji je dobio Petek, a koji je kriminalan.

Na pitanje o tome tko je sve bio u Kovačevićevom klubu, Milanović je rekao da se radi o puno osoba, ali da je problem samo u sucima koji su tamo bili. 

- Suci se moraju izolirati od takvih stvari, naročito suci Županijskih sudova koje je imenovala politika i koji su prema vlastitom priznanju bili loši studenti - rekao je Milanović. 

- Ovo je ozbiljan skandal, neke točke na kojima društvo može otići u krivom smjeru. Kakva je to samostalna institucija, tko će ih imenovati, što će oni raditi - zaključio je.

hr Wed Sep 23 2020 12:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

ZADARSKA ŽUPANIJA Pet novooboljelih, jedna osoba na respiratoru

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Na području Zadarske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o muškim osobama s područja Grada Zadra (4) i Sukošana (1). Testirane su 202 osobe, pod aktivnim nadzorom su 364 osobe, a istekao je za njih 7327. 

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Wed Sep 23 2020 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .