Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcd987329111ce9ea8b45b2/80
Foto: SDŽ

Predstavljen projekt "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji"

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je projekt pod nazivom "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji". Sam projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 85 %. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune.

O vrijednosti spomenutog projekta za Splitsko dalmatinsku županiju zamjenik župana Luka Brčić je kazao: 

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da  SD županija nastavlja pozitivan trend kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova u području zdravstvene zaštite. Ovaj projekt se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu. Čuli ste o kojem iznosu govorimo, a na nama je implementirati ova sredstva ravnomjerno po cijelom području Županije. Značajan dio sredstava je planiran za izgradnju infrastrukture naših ambulanti. Planirana sredstva za zgradu bivše školske poliklinike u Splitu iznose skoro 3 milijuna kuna, a sredstva za uređenje pet ordinacija obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Sinju iznose 3,3 milijuna kuna. 

Projektom je obuhvaćeno i 16 liječnika koncesionara koji su sustavu županijskoga Doma zdravlja, koji će planiranim sredstvima moći nabaviti kvalitetniju medicinsku opremu. Dakle, ovim mjerama su obuhvaćene ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu, čime postižemo prije svega smanjenje broja pacijenata koji odlaze u KBC Split i omogućavamo veći standard usluga pacijentima iz cijele Županije. Projektom su obuhvaćeni 109 liječnika obiteljske medicine, omogućene su 54 nove usluge građanima. Koristim prigodu zahvaliti ljudima bez kojih se ovaj projekt ne bi ostvario, prije svega upravi županijskoga Doma zdravlja, na čelu s dr. Markom Rađom i županijskoj razvojnoj agenciji RERA, na čelu s Jozom Saračom – kazao je Brčić.

Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura

Jozo Sarač je istaknuo sinergiju županijske razvojne agencije, županijskog upravnog odjela za zdravstvo i županijskog Doma zdravlja, bez koje projekt ne bi uspio. 

– Nakon izvrsne pripreme, čeka nas jednako težak posao provedbe projekta. RERA kao koordinator ima ulogu tehničke pomoći svim javno-pravnim tijelima. Ovo je jedan od 42 projekta u kojima RERA trenutno sudjeluje kao partner. Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura, od čega se na projekte s područja SDŽ računa na otprilike 27 milijuna eura – iznio je Sarač zanimljive podatke, o kojima je dosad javnost malo bila  upoznata.

"Projekt je planiran duže vrijeme"

Ravnatelj Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je zahvalio svima iz Županije zbog podrške Domu zdravlja, ne samo na ovomu projektu nego na ukupnom doprinosu podizanju standarda zdravstvenih usluga na području županije. 

– Projekt je planiran duže vrijeme. Žao mi je što se još veći broj pojedinačnih liječnika koncesionara nije uključio u projekt. Dva kapitalna infrastrukturna projekta unutar cijelog projekta su preuređenje dva kata bivše školske poliklinike u Splitu i obnova dotrajalog krova i cijelog kata obiteljske medicine u Sinju sa šest ambulanti obiteljske medicine. Primjerice, kupnjom opreme za potrebe radiologije u zgradi bivše školske poliklinike u koju ulažemo nešto manje od 3 milijuna kuna, nećemo puno zaostajati za standardom i kvalitetom opreme koju trenutno imamo u KBC-u Split. Slično tomu, nikada nismo bili u situaciji da Županija ili sam Dom zdravlja mogu izdvojiti sva potrebna sredstva za cjelovitu obnovu infrastrukture u ispostavi u Sinju, za što sada imamo na raspolaganju 3,3 milijuna kuna. Važno je istaknuti da od 11,7 milijuna kuna predviđenih za nabavu opreme, veliki dio ide za opremanje rubnih ambulanti od  Marine kod Torgira, Muća, Sinja, Vrlike, itd. čime ćemo zasigurno smanjiti liste čekanja pacijenata koji su dosad bili upućivani u KBC Split – istaknuo je Rađa.

Na današnjoj konferenciji za novinare su uz zamjenika župana Brčića, ravnatelja RERA-e Sarača i ravnatelja Doma zdravlja Rađu, novinarima na raspolaganju bili i pročelnica UO za zdravstvo Dijana Luetić i pročelnik županova kabineta Davor Pavić.

hr Thu Nov 14 2019 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Hoće li hrana u restoranima pojefiniti kad im početkom iduće godine padne PDV?

Solidan gospodarski rast i dobro punjenje proračuna omogućili su da i iduća godina počne poreznim rasterećenjem, čija je težina procijenjena na 2,4 milijarde kuna, koliko primjerice iznose godišnji prihodi Hrvatskih autocesta ili nešto manje od prihoda državne Elektre.

Prema projekcijama Vlade, polovica te svote trebalo bi biti rasterećenje poduzetnika, uglavnom na PDV i dobit, dok će 700 milijuna kuna na osnovi olakšica u sustavu poreza na dohodak završiti na računima mladih ljudi. Povećanje neoporezivog dohotka s 3800 na 4000 kuna “proizvest” će rast plaća pedesetak kuna mjesečno! Mjesečna povišica pokrit će pet-šest kava, na koje se smanjenje PDV-a neće odnositi, piše Večernji list.

"Kafići će i dalje plaćati 25 posto PDV-a plus tri posto poreza na potrošnju, restoranima PDV na hranu pada na 13 posto, no i oni će svoje piće oporezivati s 25 posto. Budući da im hrana čini veći dio prometa, restorani će biti na dobitku, ali kafići će imati nepovoljne uvjete poslovanja", ističe riječki ugostitelj Vedran Jakominić.

Hoćemo li pizzu plaćati 36 umjesto 40 kuna, platu za dvije osobe 125 umjesto oko 140 kuna, a torte barem dvije kune manje? 

"Hoće li hrana pojeftiniti, odlučit će svatko za sebe. Smanjenje cijene hrane u restoranima neće bitnije utjecati na standard korisnika, a može pomoći da se zaposle i zadrže ljudi koji su odrastali u svojoj sredini i s ponosom prodaju proizvod koji poznaju", kaže Jakominić te dodaje da će i uz 25 tisuća radnih dozvola za strance potraga za radnicima biti glavna preokupacija ugostitelja i hotelijera.

Manja stopa PDV-a za restorane smanjit će davanja državi iz te branše za oko 900 milijuna kuna. Važan učinak na poduzetnike imat će i dizanje limita za primjenu smanjene stope poreza na dobit s tri na 7,5 milijuna kuna ukupnih prihoda.

"Ta promjena obuhvatit će znatan broj poduzetnika, što je velika stvar za njih", kaže porezni stručnjak Vlado Brkanić. Veća stopa poreza na dobit od 18 posto primjenjivat će se na samo 7 posto najvećih poduzeća u zemlji čiji su godišnji prihodi veći od 7,5 milijuna kuna, odnosno milijun eura.

Brkanić žali što ministar Marić nije ujednačio porezno opterećenje obrtnika i poduzetnika. Obrtnici će na svoju zaradu plaćati 24 i 36 posto poreza na dohodak, a mali poduzetnici 12 posto.

"Možda bi nakon svega obrtnicima trebalo sugerirati da otvore tvrtku jer će na tvrtku plaćati manje poreza", kaže Brkanić koji kao veliki minus Marićeva posljednjeg rasterećenja navodi i zadržavanje postojećih stopa poreza na dohodak od 24 i 36 posto.

"Predlagao sam da se porez na dohodak, odnosno plaće, oporezuje po stopama od 12 i 24 posto. Nisam pristalica predloženog rasterećenja za mlade jer se time neće spriječiti njihov odlazak, a može se napraviti nejednakost kod pojedinih zanimanja", ističe Brkanić.

Ukidanje ili smanjenje poreza na dohodak na mlade koji imaju do 25, odnosno 30 godina toj će grupaciji donijeti 700 milijuna kuna veće godišnje prihode.

"Povećanje neoporezivog dohotka na 4000 kuna najpravedniji je dio porezne reforme jer se primjenjuje na sve. Trebalo ga je dići na 5000 kuna", kaže Brkanić. Taj porezni stručnjak kritičan je i prema novoj odredbi Općeg poreznog zakona kojom se sankcionira “korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona”.

"Rekao bih da je to podvala koja može ubiti svakog isplatitelja koji koristi usluge paušalnog obrta jer se slobodnom prosudbom inspektora usluga vlasnika paušalnog obrta može ocijeniti kao prikriveni rad. Proizlazi da je država omogućila ljudima da otvore paušalne obrte, ali ne i da rade preko njih", kaže Brkanić. Utvrdi li država da angažman vlasnika paušalnih obrta ima sve odlike radnog odnosa, tvrtka koja ih je angažirala morat će platiti pune poreza i doprinose, piše N1.

hr Mon Dec 09 2019 19:21:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dee787129111c05218b45dd/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ne nasjedajte na prevaru! U Splitu i Zagrebu nudi se prekrasan stan koji je teško odbiti

Stan izgleda odlično, moderno je opremljen i postavljen na atraktivnu lokaciju u gradu

Podstanarski stan nije lako pronaći, ponajprije jer su cijene odletjele u nebo. To su iskoristili prevaranti pa vrebaju one najnaivnije kako bi što lakše došli do novca.

Primjer za to jesu oglasi koje postavlja osoba pod identitetom Lucy Pearson. Već samo ime sugerira da je nešto sumnjivo, a Slobodna Dalmacija to je uspjela i dokazati javljanjem dotičnoj osobi za oglas koji se odnosi na Split.

"Stan je kompletno namješten, kao na fotografijama. Možete me kontaktirati putem WhatsAppa i razgovarati o tome. Imajte nice dan! Čekam vaš kontakt. Dostupno odmah! Tražim polog u iznosu od 350 eura (vraća se). Ugodan dan", kazala je Lucy.

Naravno, ona osobno ''ne može'' pokazati stan jer nije u Hrvatskoj.

"Vlasnica sam stana i iz Velike Britanije sam. Kupila sam ovaj stan svojoj kćeri za vrijeme studija, ali sada se ona trajno vraća kući. Prije posla kratak sam period iznajmljivala stan na Airbnbu, ali sada nemam vremena za brigu o tome i zato ga želim iznajmiti na dulje vrijeme. Cijelim procesom najma i dalje će upravljati Airbnb, tako da će se oni pobrinuti za inspekciju i plaćanje. Pomažu mi jer sam u prošlosti koristila Airbnb da iznajmim svoj stan na godinu dana i nikad nisam imala problema. Čini se da ste vrlo lijepa osoba i uvjeravam vas da nećemo imati problema", rekla je Lucy pa nastavila inzistirati na Airbnb uplati:

"Čim Airbnb primi uplatu, kontaktirat će vas kako bi se odredio datum inspekcije i njihov agent će doći predstaviti stan i dodijeliti vam ugovor. Ako ne želite stan, Airbnb će vam vratiti novac za 48 sati. Za nastavak trebam od vas fotografiju s vašom osobnom iskaznicom ili bilo kojim službenim dokumentom. P.S. Ako plaćate unaprijed za šest mjeseci, dobivate popust od 50 eura za svaki mjesec."

Nije ni to sve, ''Lucy Pearson'' "iznajmljuje" stan u i Zagrebu i Beču. Samo, dok je cijena u Zagrebu i Splitu 350 eura, a osoba koja ga nudi identificira se kao Rebecca Fletcher i stan u Beču košta 485 eura mjesečno uz polog od 1000 eura, a i ime osobe koja ga nudi nije Lucy Pearson već Matilda Jenkins. Ipak, telefonski broj uvijek je isti - 00447979452859.

Ukratko, prijevara funkcionira jednostavno. Eventualna žrtva dobiva lažni Airbnb link i ako preko njega uplati novac, ostaje bez njega i počinitelju se nikako ne može ući u trag, piše vijesti.hr

hr Mon Dec 09 2019 17:38:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded4dc829111c15218b4576/80

Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Zadarsku županiju, Kalmeta komentirao Škorin poziv HDZ-ovim biračima: "Malo morgen"

Kandidatkinja HDZ za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović počela je u ponedjeljak predizborni posjet Zadarskoj županiji u Benkovcu, gdje se družila s građanima.

Grabar-Kitarović je stigla u ponedjeljak na benkovačku šetnicu, gdje se pozdravila s okupljenim mještanima.

"Ovako srdačan doček nisam očekivala, moram zahvaliti svima koji su došli, što znači da se veselimo izborima 22. prosinca i pozivam sve da izađu i da biramo kontinuitet rasta i razvoja jer to se najbolje vidi ovdje u Benkovcu, koji se obnavlja europskim fondovima", rekla je kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat.

Grabar-Kitarović je obišla radilište na obnovi benkovačke gradske jezgre, koja se financira iz EU fondova.

Kalmeta o Škorinom pozivu iz Lisinskog: "Malo morgen!"

Na pitanje novinara da komentira poruku predsjedničkog kandidata Miroslava Škore HDZ-ovim biračima s jučerašnjeg skupa iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu da će biti njihov predsjednik, negdašnji ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik županijskoga HDZ-a Božidar Kalmeta je uzviknuo: "Malo morgen!"

Grabar-Kitarović je pak pozvala sve hrvatske birače da "daju glas Hrvatskoj koja zna i povratku naših mladih".

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić je rekao kako mu je drago da je predsjednica izabrala taj grad za početak kampanje u Zadarskoj županiji.

Nakon Benkovca uputila se u Sv. Filip i Jakov, Galovac, Bibinje i Poličnik, a središnji predizborni skup u Zadarskoj županiji održat će u ponedjeljak navečer na Narodnom trgu u Zadru, piše dnevnik.hr

hr Mon Dec 09 2019 17:26:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dee692029111c8c208b460e/80

Uskoro novo igralište u gradu

Kakvo je trenutno stanje na terenu, pogledajte u galeriji.

Za nešto više od mjesec dana i igralište u ulici Ljudevita Posavskog bit će završeno i predano splitskoj djeci za bezbrižnu igru, veselje i druženje.

Na postojećoj travnatoj površini od oko 350 m² postavit će se četiri sprave za dječju igru na odgovarajuću antistres podlogu. Igralište će se i ograditi, a izgradnjom rampe s južne strane pristup će biti omogućen osobama u invalidskim kolicima kao i dječjim kolicima. Unutar samog igrališta bit će postavljena i urbana oprema: picnic stolovi, klupe za sjedenje i koševi za otpatke.

Izvođači radova su Cestar d.o.o. i TAU oprema d.o.o., a Parkovi i nasadi hortikulturno će urediti okoliš.

hr Mon Dec 09 2019 16:33:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .