Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcd987329111ce9ea8b45b2/80
Foto: SDŽ

Predstavljen projekt "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji"

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je projekt pod nazivom "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko dalmatinskoj županiji". Sam projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 85 %. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.878.457,20 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16.046.688,62 kune.

O vrijednosti spomenutog projekta za Splitsko dalmatinsku županiju zamjenik župana Luka Brčić je kazao: 

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da  SD županija nastavlja pozitivan trend kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova u području zdravstvene zaštite. Ovaj projekt se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu. Čuli ste o kojem iznosu govorimo, a na nama je implementirati ova sredstva ravnomjerno po cijelom području Županije. Značajan dio sredstava je planiran za izgradnju infrastrukture naših ambulanti. Planirana sredstva za zgradu bivše školske poliklinike u Splitu iznose skoro 3 milijuna kuna, a sredstva za uređenje pet ordinacija obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Sinju iznose 3,3 milijuna kuna. 

Projektom je obuhvaćeno i 16 liječnika koncesionara koji su sustavu županijskoga Doma zdravlja, koji će planiranim sredstvima moći nabaviti kvalitetniju medicinsku opremu. Dakle, ovim mjerama su obuhvaćene ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu, čime postižemo prije svega smanjenje broja pacijenata koji odlaze u KBC Split i omogućavamo veći standard usluga pacijentima iz cijele Županije. Projektom su obuhvaćeni 109 liječnika obiteljske medicine, omogućene su 54 nove usluge građanima. Koristim prigodu zahvaliti ljudima bez kojih se ovaj projekt ne bi ostvario, prije svega upravi županijskoga Doma zdravlja, na čelu s dr. Markom Rađom i županijskoj razvojnoj agenciji RERA, na čelu s Jozom Saračom – kazao je Brčić.

Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura

Jozo Sarač je istaknuo sinergiju županijske razvojne agencije, županijskog upravnog odjela za zdravstvo i županijskog Doma zdravlja, bez koje projekt ne bi uspio. 

– Nakon izvrsne pripreme, čeka nas jednako težak posao provedbe projekta. RERA kao koordinator ima ulogu tehničke pomoći svim javno-pravnim tijelima. Ovo je jedan od 42 projekta u kojima RERA trenutno sudjeluje kao partner. Vrijednost svih projekata je gotovo 77 milijuna eura, od čega se na projekte s područja SDŽ računa na otprilike 27 milijuna eura – iznio je Sarač zanimljive podatke, o kojima je dosad javnost malo bila  upoznata.

"Projekt je planiran duže vrijeme"

Ravnatelj Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je zahvalio svima iz Županije zbog podrške Domu zdravlja, ne samo na ovomu projektu nego na ukupnom doprinosu podizanju standarda zdravstvenih usluga na području županije. 

– Projekt je planiran duže vrijeme. Žao mi je što se još veći broj pojedinačnih liječnika koncesionara nije uključio u projekt. Dva kapitalna infrastrukturna projekta unutar cijelog projekta su preuređenje dva kata bivše školske poliklinike u Splitu i obnova dotrajalog krova i cijelog kata obiteljske medicine u Sinju sa šest ambulanti obiteljske medicine. Primjerice, kupnjom opreme za potrebe radiologije u zgradi bivše školske poliklinike u koju ulažemo nešto manje od 3 milijuna kuna, nećemo puno zaostajati za standardom i kvalitetom opreme koju trenutno imamo u KBC-u Split. Slično tomu, nikada nismo bili u situaciji da Županija ili sam Dom zdravlja mogu izdvojiti sva potrebna sredstva za cjelovitu obnovu infrastrukture u ispostavi u Sinju, za što sada imamo na raspolaganju 3,3 milijuna kuna. Važno je istaknuti da od 11,7 milijuna kuna predviđenih za nabavu opreme, veliki dio ide za opremanje rubnih ambulanti od  Marine kod Torgira, Muća, Sinja, Vrlike, itd. čime ćemo zasigurno smanjiti liste čekanja pacijenata koji su dosad bili upućivani u KBC Split – istaknuo je Rađa.

Na današnjoj konferenciji za novinare su uz zamjenika župana Brčića, ravnatelja RERA-e Sarača i ravnatelja Doma zdravlja Rađu, novinarima na raspolaganju bili i pročelnica UO za zdravstvo Dijana Luetić i pročelnik županova kabineta Davor Pavić.

hr Thu Nov 14 2019 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0cd626daf72d89328b46a1/80

Otok Vir postao jedna od najprivlačnijih lokacija: Na otoku trenutno 27 tisuća gostiju

Do sada je zabilježeno više od pola milijuna noćenja što je skoro 80 posto od lanjskih brojki.
Mađare u Hrvatskoj izgleda najviše zanima ljetovanje na otoku Viru, nakon Slovenaca i Nijemaca oni su ondje najčešći gosti. Ali u ovoj pandemiji Vir je i inače postao najuspješnija turistička destinacija kad se gleda usporedba s prošlom godinom, javlja RTL

Ondje je do sada zabilježeno više od pola milijuna noćenja što je skoro 80 posto od lanjskih brojki, a u prvih 12 dana srpnja je Vir također na prvom mjestu s 214.000 noćenja što je više od 70 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. 

- U ovoj korona situaciji pokazali smo se kao tvrd orah i da je za razliku od mnogih drugih sredina na Jadranu kod nas ipak živo, kazao je gradonačelnik Kristijan Kapović za RTL Direkt.

Od nove godine do srpnja na Vir je došlo više od 33.000 gostiju, a u eVisitoru trenutno na Viru registrirano 27.000 gostiju.
- Nas Virana ima oko 4000. Danas na Viru ima više od 30.000 stanovnika, što privremenih, što stalnih, dodaje gradonačelnik.

Dodaje kako to nema veze s vikendašima koji imaju kuće na Viru.
- Što se tiče turista koji dolaze u apartmane i sobe, njih je trenutno 9000. Većinom turisti iz okruženja - Slovaci, Mađari, Slovenci, Nijemci, Česi i Poljaci, BiH. Ostatak je 20.000 vikendaša. Oni su također stranci. Vlasnička struktura u zadnjih 20 godina se promijenila. Više od 50 posto vlasnika nekretnina su opet iz tih zemalja. U ovim kriznim trenucima, razvikane destinacije koje se oslanjaju na organizirani smještaj, su sada u deficitarnoj poziciji. Nekretninski turizam u virskom slučaju, u vlasništvu stranaca, se pokazalo kao nešto što daje rezultate, pojašnjava.

Kapović kaže kako za sada nisu imali niti jedan slučaj koronavirusa, a s obzirom na situaciju i veliki broj turista pretpostavlja da bi do kraja sezone ipak mogli.

- Za sada dobro plovimo, nismo dotaknuti tim problemom. Ljudi se kod nas ugodno i sigurno osjećaju, kaže.

hr Mon Jul 13 2020 23:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0cd01edaf72d80338b45b5/80

Obnovljenim Hrvatskim domom upravljat će nova Javna ustanova 'Hrvatski dom'?

Pitali smo glavne ljude u Gradu Splitu zbog čega se kreće u osnivanje nove ustanove...
Početkom svibnja završena je obnova zgrade Hrvatskog doma u Splitu, spomenika iz 1908. godine, koja je inicirana još 2005. godine od strane grada Splita. Uredila se koncertna dvorana s pratećim sadržajima, a sve to kao nadopuna Kazalištu lutaka koje se nalazi u prizemlju pa su Split i Splićani dobili još jedan prostor koji će posebno voljeti kulturnjaci.

Obnova i osuvremenjivanje prostora stajalo je oko 22 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Grad Split i Ministarstvo kulture.

Pred vijećnicima u Gradskom vijeću Splita ovog četvrtka će se naći i točka, točnije prijedlog grada Splita da se, za upravljanje novoobnovljenom zgradom, osnuje posebna Javna ustanova u kulturi pod nazivom 'Hrvatski dom'. Uz brigu bi ustanovi pripalo i organiziranje koncerata i drugih kulturnih manifestacija, a sve na račun Grada koji bi osigurao sredstva za rad iz Proračuna.

U objašnjenju ovakve odluke istaknuto je kako je ovo jedan od glavnih uvjeta da se ostvari Strategija kulturnog razvitka Splita od 2015. do 2025. godine jer bi se novoobnovljena koncertna dvorana koristila i za druge gradske manifestacije, plesove, svečanosti i zabave.

Ako se odluka prihvati gradonačelnik Andro Krstulović-Opara, koji je i izvjestitelj u ovoj točki, morat će imenovati privremenog ravnatelja koji će napraviti sve potrebno kako bi ustanova krenula s radom. Rok za imenovanje je 30 dana.

Mnogi su u osnivanju nove ustanove za dvoranu od svega 230 mjesta vidjeli tek paravan za nova zapošljavanja jer su u istoj zgradi nalaze još Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište mladih i Gradsko kazalište Lutaka Split. I Dnevna doza splitskog nereda prozvala je grad Split za bahaćenje i otvaranje novih zamišljenih radnih mjesta.
- I za vrijeme ekonomske krize imate muda otvarat nova izmišljena radna mjesta za stranačke parazite, poručili su iz Dnevne doze.

Gradu Splitu - gradonačelniku Krstuloviću Opari i pročelniku za društvene djelatnosti, Mati Omaziću uputili smo pitanja zbog čega se osniva nova ustanova, postoji li mogućnost da 'Hrvatskim domom' upravlja već neka postojeća ustanova i jesu li svjesni kako s osnivanjem samo dolazi do novog ooterećenja gradskog proračuna.

Pročelnika Omazića dobili smo telefonskim putem, opravdao se sastankom pa smo mu pitanja poslali pisano. Iako smo inzistirali na odgovorima nitko od dvojice kontaktiranih nije nam odgovorio.

Zaiskrilo je oko održavanja sjednice pa je Igor Stanišić na kraju, za pravo mjesto i vrijeme, odabrao Vilu Dalmaciju, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li puknuti 'politička ljubav' i na pitanju Hrvatskog doma. Navikli smo na iznenađenja u fotofinišu, pratimo i dalje rasplet ove priče.
hr Mon Jul 13 2020 23:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0ccdf2daf72df7338b4576/80
Foto: DalmacijaNews

Za jednokratne zaštitne maske na mjesečnoj razini trebat će nam i do 600 kuna

Tko voli nek izvoli, a kad bi već maske, kako tvrdi Božinović, trebale postati praksa, onda bi barem bilo lijepo baš te maske vidjeti na licima ljudi iz Nacionalnog stožera.
Novi radni tjedan sa sobom je donio i obavezno nošenje maski u nekim svakodnevnim situacijama, poput ulaska u trgovinu. Od kirurških, platnenih, onih s čepom ili bez njega, a sve to za predmet koji je ponovno postao glavno ljudsko pomagalo

I baš su zaštitne maske bile aspekt oko kojeg su se najviše 'lomila koplja'. Prvo ih je trebalo obavezno nositi, nakon toga više nisu služile nikakvoj svrsi, a cijelo vrijeme su bile preporučljive. Mnogo je pitanja bilo i trebaju li ih nositi zdrave ili bolesne osobe, a najviše se pozornosti sada stavlja oko financijskog aspekta zaštitnih maski.

- Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, bio je jedan od zaključaka Alemke Markotić oko 'suživota s maskama'.

Jednostavnom računicom jasno je kako običan građanin, na mjesečnoj razini, za zaštitne maske mora potrošiti i do 600 kuna

Ako već nemate platnenu masku onda će najjeftiniji izbor biti jednokratne maske. Za uobičajeni radni dan od 8 sati trebali bi, po uputama, promijeniti tri zaštitne maske. Ako uzmemo da radni tjedan, kod većine, traje pet dana onda to znači i ukupno 15 maski, ne uzimajući u obzir i svakodnevan odlazak u trgovinu ili putovanje javnim prijevozom, u kojima su maske obvezne. 

- Svako neispravno nošenje maske može uzrokovati infekciju. Maska se nosi da se spriječi infekcija, govorila je Markotić, a Davor Božinović uskliknuo kako maske treba nositi jer su se pokazale učinkovite. Štoviše, naglasio je da trgovci neće poslužiti kupca ako nema maske.

Nastavimo li brojkama po jednostavnom računu i uzmemo da mjesec ima tjedan dana, a da prosječna cijena maske iznosi oko 6 kuna onda brojčano stižemo do već gore navedene brojke kojoj bi se, po osobi, trebalo izdvajati za jednokratne zaštitne maske.

Tko voli nek izvoli, a kad bi već maske, kako tvrdi Božinović, trebale postati praksa, onda bi barem bilo lijepo baš te maske vidjeti na licima ljudi iz Nacionalnog stožera. 
Ljudi koji bi barem trebali biti primjer i poticaj na uzorno ponašanje kad je već mnogo toga dobilo novu dimenziju za vrijeme političkih igara. Igara i dalje na svakom koraku, a kruha nigdje. Čini se kako ga neće još skoro ni biti s obzirom na turističke brojke koje su 'klimaju' čak i za sljedeću sezonu. Ili ćemo čekati nove izbore i mjeriti 15 minuta koliko je virusu potrebno da nas zarazi?!
hr Mon Jul 13 2020 23:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0ccbf8daf72d89328b4693/80
Foto: DalmacijaNews

Filipu Zavadlavu sudit će se u Splitu, Vrhovni sud odbio zahtjev njegova odvjetnika

Suđenje je zakazano za petak, a Filip će u 11 sati biti spojen sa splitskim sucima putem video veze iz zatvora u Gospiću.

Filipu Zavadlavu sudit će se u Splitu, odlučio je tako Vrhovni sud koji je odbio prijedlog Branka Šerića, Filipova odvjetnika koji je zahtijevao da se zbog složenosti situacije suđenje premjesti u neki drugi rad.

Velika medijska pulpa i podijeljena javnost bili su glavne točke Šerićeva zahtjeva, ali Vrhovni sud je mišljenja da se okolnosti neće olakšati promjenom mjesta suđenja.

Suđenje je zakazano za petak, a Filip će u 11 sati biti spojen sa splitskim sucima putem video veze iz zatvora u Gospiću.

Dodajmo kako je Filip osumnjičen je za trostruko ubojstvo koje se dogodilo 11. siječnja u centru grada Splita. Iz automatske puške ubio je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Isti dan se predao policiji. Svoj pohod želio je završiti na Jerku Malvasiji kojeg nije pronašao.

hr Mon Jul 13 2020 23:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .