Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12c727b9e03ef6068b458e/80
Foto: Pixabay

Najmanje 60.000 Hrvata ima predijabetes čak i po 10 godina

Dijabetes je bolest koja prije nego se dijagnosticira godinama može „tinjati“, a da nismo svjesni problema, bez simptoma koji bi ukazivali na to da postoji problem u regulaciji razine šećera u krvi

Kada nema simptoma, čovjek ne kontrolira razinu šećera u krvi godinama i mnogi se neugodno iznenade jer se bolest dijagnosticira tek kad odu liječniku zbog posljedica dijabetesa.

Jedan takav slučaj opisao je za 24sata Davor Bučević, bivši predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga: pacijentica koja se javila na kliniku „Vuk Vrhovac“ morala se hitno podvrći amputaciji noge zbog uznapredovalih promjena na žilama, a da zapravo nije bila svjesna da je riječ o posljedici dijabetesa, odnosno da je godinama imala problema s razinom šećera u krvi. 

Različiti tipovi dijabetesa

Kod dijabetesa tipa 1, ili tzv. mladenačkog dijabetesa, koji se obično javlja u djetinjstvu ili adolescentskoj dobi, bolest se puno lakše otkriva, jer su simptomi obično vrlo izraženi, odnosno simptomi se mogu pojaviti naglo i razvijati vrlo dramatično u kratko razdoblju.

S druge strane, kod dijabetesa tipa 2,0 koji pogađa 94 posto oboljelih, bolest se razvija sporo i u pravilu bez ozbiljnijih simptoma na početku. Procjenjuje se da je oko 57 milijuna ljudi u svijetu u stadiju predijabetesa, dok se u Hrvatskoj pretpostavlja da je to 20 do 50 posto osoba više u odnosu na broj registriranih dijabetičara, što bi značilo najmanje 60.000, odnosno možda i više od 100.000 osoba.

Ta faza predijabetesa može potrajati i do 10 ili 12 godina, iako istraživanja pokazuju da se u 40 posto slučajeva bolest ipak razvija unutar razdoblja od pet godina. Tako bolest pomalo „tinja“ iznutra i s vremenom može dovesti do niza patoloških promjena, a da čovjek toga zapravo i nije svjestan.

Česte ili dugotrajne faze povišenog šećera u krvi s godinama mogu dovesti do propadanja staničnih membrana, propadanja krvnih žila i živaca, pa ta „tiha“ faza bolesti podrazumijeva i češću sklonost infarktu, više odrezanih nogu ili problema s očima, odnosno bubrezima u starijoj dobi.

Istodobno, u mnogo slučajeva u početnoj fazi bolesti šećer je moguće držati pod kontrolom samo uz prilagodbu životnih navika, ili malu pomoć tableta, što bitno pridonosi odgađanju i ublažavanju posljedica bolesti u kasnijoj dobi. Upravo je zato rano dijagnosticiranje dijabetesa i rana terapija izuzetno važno za budućnost oboljelih. 

- Zbog toga je važno da i zdravi ljudi, koji inače ne sumnjaju na dijabetes, redovito kontroliraju razinu glukoze u krvi, upozorava prim. dr. Manja Prašek, članica Predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva, koje inače često organizira informativna mjerenja šećera po raznim punktovima u gradu i u različitim prigodama. Dodaje kako takva mjerenja nisu do kraja precizna i ne služe postavljanju dijagnoze, ali mogu biti prvi korak u „detektiranju“ problema, zbog kojega će se čovjek javiti svom liječniku. 

- Svakako si ne treba stvoriti paniku ako su nam na mjerenju izmjerili povišen šećer, jer to može biti i znak pojačanog stresa, upale, ili neke infekcije, nakon koje će se šećer povući u granice normale, no nakon takvog ‘upozorenja’ korisno je obaviti kontrolna mjerenja, kaže naša sugovornica.

Dodaje kako se prema Nacionalnom programu za prevenciju i zaštitu osoba s dijabetesom preporučuje da osobe starije od 50 godina jednom godišnje obavezno obave kontrolu šećera kod liječnika, čak i ako inače ne sumnjaju na dijabetes.

No, s obzirom na to da se dijabetes tipa 2 zadnjih godina javlja u sve mlađoj dobi, pa i kod djece, s obzirom na porast pretilosti među njima, takva se kontrola povremeno preporučuje i mlađima. Pogotovo ako postoje rizični faktori: pretjerano povišena tjelesna težina, nedostatak kretanja, trajni stres te ako bliska osoba u obitelji boluje od dijabetesa. - piše 24sata

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a358a32b9e03eb0278b4617/80

"Djeca za djecu": Na Rivi održana manifestacija čiji prihod ide za Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split

Studenti su odlučili prikupiti sredstva za uređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split.
"Djeca za djecu" naziv je humanitarne akcije koju je organizirala skupina studenata pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija je počela 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

Upravo danas je na splitskoj Rivi održana manifestacija u sklopu humanitarne akcije. Okupljene su zabavljale razne dječje plesne skupine i zborovi, Žanamari Perčić, Zorica Andrijašević, Domenica Žuvela, klapa Sv.Florijan,..

- Danas je bio veliki dan za našu akciju, održavanje same manifestacije na Rivi. Na našem štandu su građani prema svojim mogućnostima i želji za pomoći kupovali radove koje su za akciju izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice te balone s helijem. Na kraju programa uslijedilo je zajedničko puštanje balona u zrak.- kazali su nam organizatori akcije.

- Prije svega se želimo još jednom zahvaliti svojoj dragoj profesorici Smiljani Pivčević koja je cijelo vrijeme manifestacije bila s nama. Nadalje, veliko hvala svoj predivnoj dječici iz vrtića što su svojim radovima doprinijeli ovoj akciji, ali ponajviše njihovim tetama koje su ih motivirale. Hvala svima ostalima koji su nam donacijom proizvoda uvećali održavanje manifestacije. I na kraju, veliko hvala svim dobrim ljudima koji su danas posjetili naš štand i time obogatili naše humanitarne kutije. Naše malo nekome je mnogo!- podijelili su s nama svoju sreću zbog uspješno održane akcije.

Ako niste sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a željeli ste, još uvijek stignete. Svaka kuna je dobrodošla, a uplatite se mogu vršiti na broj žiro računa u HPB banci- HR03 2390 0011 5001 26448.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 22:06:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a357e2bb9e03ea0258b46ba/80

Prilika za one koji traže posao: CIA nudi milijun kuna godišnje instruktorima hrvatskog jezika

CIA traži ljude koji govore hrvatski, srpski ili bosanski jezik. I spremni su dobro platiti. Ova obavještajna agencija traži iskusne i kvalificirane instruktore stranih jezika za godišnju plaću koja, bez bonusa, može iznositi do 161,900 dolara. Prevedeno u domaću valutu, CIA nudi plaću od nešto više od milijun kuna
Uz regularnu plaću, potencijalni novi zaposlenici dobivaju i bonuse koji mogu iznositi i do 35 tisuća dolara. Bonusi se isplaćuju ovisno o jeziku i poziciji, a visina bonusa ovisi o kriterijima koje postavlja CIA. Također, instruktori koji govore više jezika, mogu se kvalificirati za isplatu više bonusa, piše Index.

Osim hrvatskog, bosanskog i srpskog, traže se instruktori drugih jezika, a popis možete pogledati ovdje

Kako navode na svojim službenim stranicama, "CIA pruža prvoklasnu obuku energičnim, kreativnim i upornim profesionalcima".

Uvjeti

Kandidati moraju imati diplomu iz stranog jezika, odnosno iz lingvistike ili nekog srodnog polja. Moraju imati između dvije i pet godina iskustva, kao i dokazano znanje iz povijesti, kulture, politike i ekonomije područja u kojemu su stručni. Također, traži se sposobnost korištenja posljednjih tehnoloških i predavačkih vještina. Poželjno je iskustvo predavanja jezika odraslima, od početnog stadija do nivoa tečnog govornika. Poželjno je i da su se kandidati školovali, živjeli ili radili u inozemstvu. Jedan od uvjeta je i vrhunsko poznavanje engleskog jezika. 

Svi kandidati moraju proći medicinski i psihološki pregled, testiranje na detektoru laži te detaljnu provjeru identiteta. Jedan od uvjeta je posjedovanje američkog državljanstva. Kako bi CIA uopće razmatrala kandidaturu, jedan od uvjeta je da prijavljeni nisu koristili droge u posljednjih 12 mjeseci. Ta stavka bit će pažljivo provjerena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 21:18:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .