Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5934fbf7b9e03e3b248b45b6/80

Krstulović Opara: Pobjedom je promjena došla u Split

Andro Krstulović Opara (HDZ), koji je prema neslužbenim rezultatima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) pobijedio u drugom izbornom krugu za splitskoga gradonačelnika, izjavio kasno u noći s nedjelje na ponedjeljka kako ovakav izborni rezultat donosi promjene u Splitu.

Prema privremenim rezultatima DIP-a Andro Krstulović Opara osvojio je 46,19 posto glasova, njegov protukandidat Željko Kerum 44,30 posto. Nevažećih i neubačenih listića bilo je 9,51 posto.

Na Kerumovu tvrdnju da su izbori u Splitu pokradeni, odgovorio je kako je Kerumovo demokratsko pravo osporavati rezultat izbora. Ja poštujem hrvatske zakone i pozivam ga da zatraži procedurom predviđenu kontrolu brojenja listića i njihovog prebrojavanja, napomenuo je.

"Promjena je večeras došla u Split, a ovo je pobjeda splitske radišnosti, čestitosti i kulture pa nema mjesta trijumfalizmu, no ima slavlja i ponosa," rekao je Krstulović Opara nakon što su mediji objavili njegovu izbornu pobjedu.

Najavio je kako će njegov mandat obilježiti želja da Split bude grad za sve. Štitit ću interese svih građana, ne samo svojih birača, a svjestan sam ogorčenja, ljutnji, razočarenja, cinizma, nervoze, sumnji i nosit ću se s time," poručio je.
Istaknuo je kako je njegova pobjeda ujedno pobjeda svih ljudi koji su izašli na birališta, ali i onih koji su se do zadnjega trenutka lomili hoće li izaći na izbore. "Ovo je pobjeda cijelog Splita i svih nas," poručio je dodavši kako je pred njim veliki posao kojim mora premostiti duboke podjele u Splitu.

 Prije svega treba se izvući iz naših gospodarskih problema, srediti gradsku infrastrukturu, riješiti ekološku bombu (Karepovac) u srcu Splita, osigurati vrtiće i škole, osigurati bolji standard i stvoriti nova radna mjesta," kazao je Krstulović Opara.

 Ti se ciljevi mogu ostvariti, smatra, ukoliko se probudi ambicija i optimizam u temperamentom Splitu. 
Izrazio je žaljenje što je u predizbornoj kampanji u Splitu bilo i ružnih trenutaka. "To je bilo nešto što je bilo teško nositi sa sobom," rekao je aludirajući na Kerumove izjave.

Očekivao da će mu Kerum čestitati na pobjedi te poručio kako čestitku još očekuje.

Na upit s kime će ostvariti većinu u Gradskom vijeću, poručio kako vjeruje da većina vijećnika želi dobro gradu Splitu te da će se najprije usvojiti gradski proračun.

"Vi znate tko se isključio iz moguće suradnje, ja sam također potvrdio da ne računam na tu osobu," rekao je Krstulović Opara dodavši kako u splitskom Gradskom vijeću, osim Keruma, imaju još 34 vijećnika. Poručio je kako računa na njih.

Učinit ću sve, zajedno s kolegom Petrom Škorićem koji je saborski zastupnik, da sve svoje veze, znanja i iskustvo iskoristimo za boljitak Splita. Dokinut ćemo priču da političar koji pređe Sveti Rok (tunel) zaboravi svoj grad, poručio je.

hr Mon Jun 05 2017 08:39:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Kod troje djece u Dubrovniku potvrdili ospice

Još od četvrtka pa evo do danas nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja od ove zarazne bolesti.

Potvrđena su još tri slučaja oboljenja od ospica na dubrovačkom području, doznaje portal Dubrovnikpress.hr. 

Podsjetimo, još od četvrtka pa evo do danas nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja od ove zarazne bolesti.

Inače, svo troje novooboljelih su djeca predškolske dobi. Od 25. svibnja, kad je u OB Dubrovnik zaprimljen prvi pacijent s ospicama, ovo je ukupno 17 slučajeva oboljenja od ospica.

hr Tue Jun 19 2018 17:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b290e122af47f943b8b46f0/80
Foto: Grad Split

Akcija darivanja krvi u Banovini: Prikupljeno 37 doza

Akciji su odazvalo pedeset davatelja, a među njima su bili zaposlenici Grada i političari, gradski vijećnici koji su u Gradskoj upravi danas bili na sjednici Gradskog vijeća

Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Split i KDDK uprave i samouprave Split organizirali su danas u Banovini akciju darivanja krvi na kojoj je prikupljeno 37 doza ove dragocjene tekućine.

Akciji su odazvalo pedeset davatelja, a među njima su bili zaposlenici Grada i političari, gradski vijećnici koji su u Gradskoj upravi danas bili na sjednici Gradskog vijeća. 

- Ovo je redovita akcija darivanja krvi, koje mi kao klub održavamo tri puta godišnje. Ovo je druga ove godine, a odaziv je za naše prilike malo podbacio, jer mi inače imamo od 50 do 60 doza. U svakom slučaju solidan odaziv s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora. - kazao je Ante Nakić, član predsjedništva KDDK uprave i samouprave Split.

hr Tue Jun 19 2018 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a910c07cb23a0b008b4601/80
Foto: Hina

Državna matura nikad teža: Strane svijeta na hrvatskom, banane na fizici

Ispiti državne mature u cijeloj Hrvatskoj u punom su jeku, a za nama su provjere izbornih predmeta i hrvatskog jezika. Mnogo pomutnje među maturantima, po njihovim riječima, izazvale su mature puno teže od matura prijašnjih generacija...

Prvi predmet koji je izazvao dosta „hvatanja za glavu“ bila je biologija koja je na rasporedu bila 12. lipnja. U ispitu, od 66 pitanja i 135 minuta dopuštenih za njegovo rješavanje, došlo je pitanje kojemu, po mnogima, tu nije bilo mjesto. Naime, iako je u ispitnom katalogu za biologiju stalo kako „ne treba pamtiti detalje vezane za embriologiju“ u ispitu je došlo pitanje koje glasi „Kako se naziva i kojim je brojem označen na slici zametni listić iz kojega će se razviti osjetila?“

Samo dan kasnije, na dosta teškoj maturi iz predmeta fizike posljednje je pitanje bilo većini maturanata problematično. Naime, u zadatku je bio poznat podatak o težini banane i postotak izotopa kalija u banani. Poznata je bila još i molarna masa kalija, te vrijeme poluraspada banane, a zadano je u ovom ispitu  bilo izračunati aktivnost u bekerelima.

18. i 19. lipnja na rasporedu je bilo pisanje državne mature iz hrvatskog jezika. Prvog dana pisao se test dok je drugi dan pred maturante izašao esej. Posebno je zanimljivo bilo kada se u jednom od zadataka s polaznim tekstom pitala strana svijeta na kojoj je smještena rijeka. Iako sasvim logičan odgovor pomučio je mnoge maturante pa su brzo krenule diskusije kako su za hrvatski jezik trebali kao dodatan pribor staviti kompas. Naime, u zadatku je u polaznom tekstu pisalo: „Sjeverno od zgrade teče rijeka Loire“ da bi u pitanju pitalo: „S obzirom na zgradu kuda teče rijeka?“. Odgovor je bio, naravno, južno.

Mnogo pomutnje izazvalo je i pravilno pisanje spojnice pa su maturanti na humorističan način za grešku okrivili pjevača Jolu koji ima pjesmu „Remek djelo“ bez spojnice koja se gramatički piše između tih dviju riječi.

Ipak, najveće iznenađenje bio je esej koji je na višoj razini donio usporedbu Salingerova „Lovca u žitu“ i Shakespearove tragedije „Hamlet“, a svi oni maturanti koji su pisali nižu razinu suočili su se s usporedbom pjesama Šimića i Pupačića. Šimićevo pjesništvo nije bilo navedeno u katalogu za nižu razinu mature hrvatskog jezika, ali NCCVO se od tog ogradio novom odredbom koja kaže kako jedan tekst mora biti iz ispitnog kataloga dok drugi može biti bilo koji iz trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školskog gradiva.

Novost na ovoj državnoj maturi bila je i odluka kojom maturanti, kako bi prošli maturu iz hrvatskog jezika, moraju imati oba dijela (test i esej) pozitivna dok to prijašnjih godina nije bio slučaj pa su sa samo jednim dobro napisanim dijelom maturanti već imali osiguran prolaz.

U četvrtak je pred maturantima ispit iz engleskog jezika dok ovogodišnju maturu zatvara matematika koja je na rasporedu iduću srijedu, 27. lipnja.

hr Tue Jun 19 2018 13:56:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .