Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5564393ee0a75bf8048b45af/80
Foto: moneymax

Osobni bankrot zatražilo 645 građana

Iako blokirane račune ima više od 325,6 tisuća građana s više od 40 milijardi kuna neplaćenih dugova, pokretanje postupka osobnog bankrota zbog nemogućnosti podmirivanja dugovanja do sredine listopada je pokrenulo samo 645 građana, s ukupnim dugovanjima u iznosu manjem od 312,2 milijuna kuna, pokazuju podaci Financijske agencije

Prema podacima Fine, na kraju kolovoza ove godine u blokadi je bilo 325.650 građana, a njihov je ukupni dug iznosio 40,2 milijarde kuna. Više od polovice, odnosno 51,5 posto ili gotovo 20,7 milijardi kuna, odnosi se na dug građana prema bankama, kreditnim unijama i štedionicama.

Dodaju li se tome leasing i factoring društva, osiguravatelji i tvrtke za kartično poslovanje, dug građana prema svim financijskim institucijama je krajem kolovoza ove godine iznosio 23,76 milijardi kuna ili 59,1 posto ukupnog iznosa.

Drugi vjerovnik po veličini duga građana su država i jedinice lokalne samouprave, kojima su građani na kraju kolovoza dugovali 4,8 milijardi kuna, što čini 12,02 posto ukupnog nepodmirenog duga blokiranih građana. Telekomunikacijskim tvrtkama građani su dugovali ukupno nešto više od milijarde kuna (2,67 posto ukupnog duga), odvjetnicima i sudskim vještacima gotovo 402 milijuna kuna (1 posto), a komunalnim tvrtkama 373 milijuna kuna (0,78 posto). Dug prema svim ostalim vjerovnicima, dakle raznim tvrtkama, drugim građanima, obrtima i sl., iznosi 9,8 milijardi kuna ili 24,4 posto ukupnih nepodmirenih dugovanja građana na kraju kolovoza.


Postupak osobnog bankrota pokrenulo tek 645 građana, otvoren jedan stečajni postupak

Kako bi se olakšala situacija takvim građanima, s početkom ove godine na snagu je stupio zakon koji omogućava osobni bankrot (Zakon o stečaju potrošača), koji propisuje da je građanin, odnosno potrošač, nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Postupak se pokreće dobrovoljno, na zahtjev potrošača, no podaci Fine pokazuju da se od 325,6 tisuća blokiranih na taj korak do 17. listopada odlučilo tek 644 građana i jedan obrtnik, koji su podnijeli zahtjev za pokretanje izvansudskog postupka pri Fininim savjetovalištima, kao prvog koraka u postupku osobnog bankrota. Njihova ukupna dugovanja prijavljena u tom postupku iznose 312,19 milijuna kuna.

Finini podaci pokazuju da je 274 tih postupaka završilo izdavanjem potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Radi se o slučajevima kada je ili istekao rok od 30 dana koliko je zakonom predviđeno trajanje ovog postupka ili je neki od vjerovnika odbio ovaj postupak, nakon čega predmet preuzima sud.

Za sada je poznat samo jedan slučaj u kojem je sud otvorio postupak stečaja potrošača te rješenjem potrošačici iz Krapine odredio razdoblje provjere ponašanja u roku od pet godina i imenovao joj povjerenika.

Najveći broj zahtjeva za pokretanje izvansudskog postupka zaprimilo je Finino savjetovalište u Zagrebu - podnijelo ih je 344 građana s gotovo 131,3 milijuna kuna prijavljenih nepodmirenih obveza. Slijedi Osijek gdje je predano 59 zahtjeva za osobni stečaj zbog ukupno 27,3 milijuna kuna dugovanja, a na trećem je mjestu Pula u kojem je pokretanje postupka zatražilo 40 građana, koji nisu podmirili ukupno 14,7 milijuna kuna.

Iako je sa samo sedam predanih zahtjeva pri kraju liste, savjetovalište u Dubrovniku ističe se iznosom nepodmirenih dugovanja koji je drugi najveći nakon zagrebačkog, a iznosi više od 29,2 milijuna kuna.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 10:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580c62b11eea8f46758b45e7/80

Trogir: Podjelom priznanja višestrukim darivateljima obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni jubilarnim darivateljima, koji nisu krili radost što mogu humanom gestom pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija

Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja Savjet DDK Trogir, DDK Brodotrogir i Gradsko društvo Crvenog križa Trogir organizirali su 21. listopada u Gradskoj vijećnici Godišnju svečanu sjednicu, na kojoj su podijelili priznanja višestrukim darivateljima.

Nakon uvodnog govora član Savjeta Ivan Bilić posebno je čestitao višestrukim darivateljima i zahvalio svim dugogodišnjim sponzorima na financijskoj podršci, javlja Trogirski portal.

Naglasio je kako DDK Trogir svake godine ima sve veći broj novih darivatelja, ovu godinu čak njih 33 . Do sada imamo registriranih oko 1500 darivatelja, a 600 ih je aktivnih. Do kraja rujna dali smo 635 doza krvi od planiranih 574, što je dobar znak da ćemo premašiti planiranih 700 doza za ovu godinu, kazao je Bilić. 

Posebne  čestitke uputio je darivateljima odlikovanim prethodnih godina od strane predsjednika Republike Hrvatske visokim odlikovanjem „Ordenom Danice hrvatske sa likom Katarine Zrinski" . To je trideset dvoje muškaraca koji su krv dali preko 100 puta i  tri žene koje su nesebično krv darovale više od  75 puta. Njima će se uskoro pridružiti i Dragan Rožić. 

Svi zajedno su se prisjetili umrlih članova koji su s njima dijelili radost darivanja krvi i nesebičnim zalaganjem doprinijeli da i danas rade s velikim uspjehom. 

Nazočnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović  koji je uputivši čestitke nagrađenima kazao kako su oni zaista posebni jer nesebično daju dio sebe kako bi pomogli drugima. 

 Bilić je prisutne podsjetio na rad u protekloj godini, a ravnateljica GDCK Trogir Tanja Jakus iznijela je financijsko izvješće.

Potom su dodijeljene zahvalnice i prigodni pokloni jubilarnim darivateljima, koji nisu krili radost što mogu humanom gestom pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

 

 

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 09:13:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57f522421eea8fb63c8b45b0/80
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Molitva za slogu i napredak BiH u Bobovcu

Vjernici iz cijele BiH okupili su se na misi kod crkve sv. Mihovila u okolici Vareša, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci nekoliko bosanskih kraljeva. Okupljanje je organizirano u znak sjećanja na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kosača s ciljem ujedinjenja u molitvi hrvatskog naroda i domovine Bosne i Hercegovine

Petnaesti molitveni dan za domovinu održan je u subotu na ostacima kraljevskoga srednjobosanskog grada Bobovca, uz sudjelovanje vodećih crkvenih i hrvatskih političkih predstavnika, vojnog biskupa RH mons. Jure Bogdana, te izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 Vjernici iz cijele BiH okupili su se na misi kod crkve sv. Mihovila u okolici Vareša, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci nekoliko bosanskih kraljeva. Okupljanje je organizirano u znak sjećanja na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kosača s ciljem ujedinjenja u molitvi hrvatskog naroda i domovine Bosne i Hercegovine.

 Svečano euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i vojnim biskupom u RH mons. Jurom Bogdanom.

 Prigodnu propovijed uputio je biskup Vukšić, koji je podsjetio da su se okupili „na ovom povijesnom mjestu, ujedinjeni u molitvi za sreću i blagostanje svoje zemaljske domovine i svih ljudi koji u njoj žive“.

 „I dok molimo sreću, slogu i uspjeh, kao vjernici znademo da Bog svoj blagoslov šalje u mjeri u kojoj se oni, koji mu se obraćaju u molitvi, sami svojim djelima i životima trude, da doprinesu društvenoj slozi, napretku, miru, povjerenju i radosti“, kazao je biskup Vukšić.

 Na svetoj misi sudjelovali su i brojni katolici, predstavnici raznih razina vlasti na čelu se članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, ministricom obrane Marinom Pendeš, načelnikom Zajedničkoga stožera OS BiH generalom Antom Jelečem, a priključilo im se i nekoliko časnika OS RH predvođenih brigadirom Božom Vukasovićem, te pukovnik Žarko Henigman iz Slovenije.

 Mons. Bogdan pozvao je na izgradnju Bosne i Hercegovine kao zemlje sloge i napretka.

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 08:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580bd5861eea8f29768b45a2/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Razočarani članovi HDZ-a poručuju Plenkoviću: On je drugi Sanader

Otkako su objavljena imena HDZ-ovih ministara desni birači stranke ne kriju nezadovoljstvo. Razočarani odlukom Andreja Plenkovića da Zlatku Hasanbegoviću oduzme ministarstvo kulture osjećaju se izdanim i poručuju novom premijeru da je morao poštivati volju naroda koja se očitovala u preferecijskim glasovima

Nezadovoljstvo je u subotu preraslo i u prosvjedni skup na kojem su pale i teške riječi.

Sklad vodstva HDZ-a i desnog dijela biračkog tijela više nije kao u pjesmi. Stotinak prosvjednika poručilo je novom premijeru da su "jedna duša" samo s bivšim ministrom kulture, javlja N1.

- Zato što smo glasali za ministra Hasanbegovića. Plenković je uzeo te glasove, a njega je otjerao. Mi biramo, a drugi određuju nestranačke ljude za ministre koji su protiv Hrvatske države - moglo se čuti na prosvjedu.

Udruga 'Žene u Domovinskom ratu - Zadar' je okupila nezadovoljne u samom centru Zagreba.

- Jako smo se razočarale ovm pojavom koja se dogodila među članovima HDZ-a koji su jednoglasno digli ruku za ove članove hravatske vlade, a mi znamo da oni to ne misle tako i došle smo ovdje tražit da nam se kaže zbog čega je doktor Hasanbegoivć smijenjen, koji je njegov krimen - pitaju se članoce udruge.

Plenković mirno odgovara - kao mandatar imao je svako pravo izabrati svoj tim koji je u Saboru dobio veliku podršku.

- Mi živimo u demokraciji, svatko, ali baš svatko ima pravo izraziti svoj stav, on se može izraziti i prosvjedom, meni on ništa ne smeta. kolega Hasnbegović je bio ministar, kvalitetno je radio svoj posao kao i neki drugi ministar, ovo je jedna druga politčka situacija. On i ja imamo normalan, kulturan, kvalitetan dijalog, i siguran sam da će dati doprios radu stranke - kazao je Plenković.

S prosvjeda su se mogli čuti manje pomirljivi tonovi.

- Šta će? Šta će sad u Saboru sjedit? Ja sam za da se otcjepi od HDZ-a i da osnuje svoju stranku i da povede nad domoljube, ovo je izdajnik. Ovo je drugi Sanader, a Milanović je mila majka za njega.

Dio HDZ-ovih birača očito ne krije veliko nezadovoljstvo. I to je pravo pitanje - koliko nezadovoljnih doista ima. Prosvjedni skup okupio je malen broj ljudi, javlja N1.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 23:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580bcd7b1eea8f46758b45d5/80
Foto: CROPIX

Splitski HDZ-ovac srušio šefa kotara 10 dana prije preuzimanja vlasti

Roščić je glasao za smjenu Varmuže, a za to su bila i dva vijećnika SDP-a te vijećnica HNS-a

Ne događa se baš svaki dan da HDZ i SDP dignu ruke zajedno, ali upravo to dogodilo se ovog tjedna u splitskom kotaru Trstenik. Zajedničkim snagama smijenili su nezavisnog predsjednika kotara Sašu Varmužu, koji je predvodio bunu građana Trstenika protiv izmjena GUP-a koji bi omogućio gradnju nove zdravstvene škole, nekoliko stambenih objekata i igrališta kojeg priželjkuju u kotaru, javlja index.

Smjenu je inicirao HDZ-ovac Jure Roščić, što je začudilo i oporbene SDP-ovce, i to zbog toga što je za desetak dana vlast u kotaru trebao preuzeti također HDZ-ovac Zvonimir Vidović. Takav je, naime, bio postizborni dogovor HDZ-a i nezavisne liste u kotaru Trstenik.

Roščić je glasao za smjenu Varmuže, a za to su bila i dva vijećnika SDP-a te vijećnica HNS-a. Varmuža je tako smijenjen, a tko bi ga trebao naslijediti na čelu kotara nije najjasnije.

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, kazao je da nije još upoznat sa posljednjim zbivanjima na Trsteniku. Očekuje izvještaj, nakon čega će odlučiti kako dalje. Neće dopustiti nikakvu suradnju sa SDP-om, a to HDZ-u ostavlja tek dvije mogućnosti. Ili da pokušaju naći kakav dogovor sa Varmužom, kojeg su smijenili ili da se pomire sa tim da će umjesto vlasti u kvartu postati oporba.

U strani Pametno uvjereni su da je Varmuža smijenjen radi GUP-a.

- Strašno je kako su brzo, zajedno, odlučili kazniti građanski aktivizam i smijenili nezavisnog predsjednika kotara koji se borio za zelenilo, igralište i javni prostor na Trsteniku. Potaknuo je građane na uključenost i sudjelovanje, da reagiraju na loše prijedloge i bore se za opće dobro. Nažalost, velikima to ne odgovara. Navikli su raditi što su naumili za svoje dobro, bez obzira kako to utječe na svakodnevnu kvalitetu života građana. Zato dajemo punu podršku Varmuži - kazala je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split.

Sam Varmuža zatečen je situacijom te još nije komentirao slučaj. No, najavio nam je kako će uskoro dati svoj osvrt.

Damir Barbir iz SDP-a prenio nam je svoja razmišljanja.

- Ostali smo pomalo zatečeni prijedlogom i nismo imali drugi izbori nego izglasati nepovjerenje. Ovo nije nepovjerenje Saši Varmuži, nego neprirodnoj koaliciji Uduge Kvart i HDZ-a. Udruga Kvart, čiji rad po pitanju GUP-a izuzetno cijenim i poštujem, u Trsteniku je u koaliciji s HDZ-om, čiji je nositelj liste za kotarske izbore bio upravo Hrvoje Marušić, protiv čijeg projekta i danas prosvjeduju. Paradoksalna situacija je, nadam se, došla kraju, a nas čekaju gorući problemi poput igrališta. Sramotno je, ne samo za kotar, nego i za grad Split, da jedan kotar sa šest tisuća stanovnika nema igralište i da mu se uzimaju javne površine - kazao je Barbir za index.

Gradski vijećnik Hrvoje Marušić, koji se nada izmjenama GUP-a, kako bi mogao sagraditi zdravstvenu školu i nove stambene jedinice, kaže kako nije upoznat sa zbivanjima u kotarskom vijeću. Nije mu jasno kako se itko može buniti protiv njegovog projekta u sklopu kojeg će biti i toliko željeno igralište.

- Volio bih da mi netko objasni što ne valja. Neka skupe tri i pol milijuna eura i mi ćemo im prodati zemljište pa neka naprave samo igralište. Ne znam tko bi to mogao pri zdravoj pameti prihvatiti. Na Trsteniku je 9.500 stanovnika, a na protupravnom prosvjedu na privatnom terenu bile su 23 punoljetne osobe, od toga tek njih 18 sa Trstenika. Ostalo su bila izmanipulirana djeca. I dječja pravobraniteljica bi se trebala time pozabaviti. Naš projekt predviđa novu zdravstvenu školu, stambeni objekt sa četiri etaže, a uokolo su neboderi sa 16 katova, parking, te igralište koje ćemo darovati Gradu i staviti na raspolaganje žiteljima kotara. Ne znam zaista u čemu je problem - kazao je indexu Marušić.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 22:35:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .