Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e133a7029111c20538b46e0/80
Foto: ŠibenikIN

Šibenski liječnik krenuo u Brazil: Misija ima humanitarni karakter, a želi upozoriti i na onečišćenje mora

Šibenski liječnik po drugi put sa šibenske rive krenuo put Brazila: 'Puno toga je drukčije, a pojačali smo i posadu'

Točno u podne šibenski oftamolog Dražen Grgić u društvu kolege jedriličara Branimira Vlaje s rive se po drugi put otisnuo na plovidbu do Brazila. Osim što želi upozoriti na onečišćenje mora, njegova misija ovaj put ima i humanitarni karakter. Njegova plovidba ujedno je i kampanja za prikupljanje sredstava za djecu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Doktoru Grgiću ovo je drugi pokušaj plovidbe jedrilicom do Brazila. Prvi je put, također sa šibenske rive, sam krenuo u listopadu 2018. godine, no ekspediciju je morao prekinuti u Italiji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

- Puno toga drukčije je nego prvi put. Sve smo preorganizirali, pojačali jedra i ono najvažnije, pojednostavnili smo upravljanje jedrima. Jest da smo sada dvoje, ali kada jedan spava, drugi je solo tako da smo taj dio maksimalno olakšali. Imamo i nešto nove navigacijske opreme, imamo i novu sigurnosnu opremu jer sigurnosti nikada dosta, a tu je i nova komunikacijska oprema. I evo, pojačali smo i posadu! Sada imamo dva člana posade- kazao je Grgić za ŠibenikIN prije isplovljavanja

Uz obitelj i prijatelje, na rivi su ga danas ispratili direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole, poznati šibenski ginekolog Nikica Živković, mladi HDZ-ovac i organizator Croatian Travel Festivala Nikola Baraka, a sreću su mu poželjeli i jedriličari iz Jedriličarskog kluba Val. 

- Ovaj put ne plovimo samo da ukažemo na onečišćenje mora, nego i za pomoć našoj djeci u SOS Dječjem selu Hrvatska namijenjeno djeci bez adekvatne roditeljske skrbi. Za njih svi mogu donirati sredstva pozivom na broj 060 90 55 – pozvao je doktor Grgić prije isplovljavanja. 

Ako ih posluže vremenski uvjeti, Grgić i Vlajo u Šibeniku ponovno planiraju biti oko Uskrsa.  

- Ruta nije jednostavna budući da je sada poprilično hladno na Mediteranu, ali vjetrovi su povoljni. Idemo niz Jadran na Otrantska vrata pa oko Kalabrie, potom ulazimo u Tirensko more, onda idemo prema Sardiniji. Do tamo imamo otprilike 4,5 dana puta, sve zavisi kakav će nam biti tempo, a onda lovimo onaj dio zapadnog Mediterana koji zna biti neugodan zbog opakog vjetra. Plovit ćemo blizu kraja jer ipak je zima. Uz španjolsku obalu idemo put Gibraltara, tamo stajemo sigurno jer je pitanje što će biti s vremenom na Atlantiku. Mi smo spremni, ako nas vrijeme posluži, da ga odradimo u komadu za što smo se i opremili – otkrio je šibenski doktor. - prenosi ŠibenikIN

Grgić i Vlajo plove jedrilicom sv. Mihovil nakrcanom zalihama teškima jednu tonu, a njihovu plovidbu možete pratiti na ovom linku. 

hr Mon Jan 06 2020 14:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2dae7bdaf72d78598b45ee/80

FOTOGALERIJA Tmurno nebo nad Sinjem s Trkališta u objektivu našeg reportera

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
Tmurno nebo nad Sinjem pratilo je početak alkarskih svečanosti. Baru, 305. po redu, odnio je Ivo Zorica s ukupno 9 punata.

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
hr Fri Aug 07 2020 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da4b8daf72dde5a8b4578/80
Foto: DalmacijaNews

Ivo Zorica presretan nakon pobjede: 'Baru posvećujem svom preminulom stricu!'

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'.
Ivo Zorica okitio se titulom pobjednika 305. Bare. Nakon pripetavanja imao je 9 punata. Ovaj 37-godišnji ekonomski tehničar u riznici je od ranije već imao tri Bare i tri Čoje. Ovo mu je četvrti trofej Bare.

Dolazi iz poznate obitelji Zorica, 2000. godine debitirao je u pratnji barjaka, a nakon dvije godine i kao alkar kopljanik.

- Nakon prošle i pretprošle godine, nakon dvije Čoje, treću godinu zaredom dobijam Baru. Normalno da je čast pobjeđivati. Lijepo je pobijediti na probama, kamoli na natjecanju. Ne može čovjek opisati ovaj ponos, ovo zadovoljstvo. Nedostaje još zlatna medalja, nedostaje Alka. Nadam se da će bit sreće da će Bog dat da bude sreće za Alku, ali ne želim umanjiti svoj uspjeh na Bari. Bilo je teško, bila je slaba vidljivost, dosta je puhalo, ali hvala Bogu sve je dobro završilo, kazao nam je Ivo Zorica. 

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'. 

- Bio mi je dovoljan bilo koji pogodak u Alku, ali jednostavno je Bog dao tu sreću da pogodim u sredinu, dodao je Zorica. 

U obitelji Zorica u Hrvacama već se sprema fešta, a ovogodišnja Bara za njega je imala i posebnu vrijednost i posvetu.

- Posvećujem Baru pokojnom stricu koji je preminuo ove godine. On bi organizirao sve kući, večeru i domjenak, ali više ga nema s nama, zaključio je Zorica dok je primao čestitke svojih kolega alkara.
hr Fri Aug 07 2020 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da05cdaf72d605a8b4588/80
Foto: HGSS

Osmi dan potrage na Biokovu za nestalim stranim državljaninom

Za nestalom osobom i danas traga 40 spašavatelja HGSS-a.

Na Biokovu već osmi dan traje potraga za nestalim stranim državljaninom kojemu se od 31.srpnja, kada je supruzi poslao fotografije, gubi svaki trag.

U proteklih osam dana na terenu je bilo angažirano preko 340 naših članova, a od sutra se ponovno očekuje dolazak spašavatelja iz cijele Hrvatske. Teren će se i dalje pretraživati bespilotnim letjelicama, helikopterom HRZ-a, potražnim timovi (psi) te timovima sa specijalističkim zadacima koji će pretraživati najnedostupnije predjele Biokova, litice i kuloare.

U potrazi cijelo vrijeme pomažu i planinari iz lokalnih društava.

Bitno je naglasiti kako se radi o izrazito surovom i vrlo strmom terenu, a sve dodatno otežavaju i vremenski uvjeti. Područje pretrage je jedno od najopasnijih dijelova Biokova. Spašavatelji od prvoga dana ulažu maksimalne napore kako bi pronašli nestalu osobu, izvijestili su iz HGSS-a.

hr Fri Aug 07 2020 20:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d9ecedaf72d605a8b457f/80
Foto: DNEWS

Ivo Zorica nakon pripetavanja osvojio 305. Baru, skupio ukupno 9 punata

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.
Prva trka ovogodišnje Bare bila je za zaborav. Pogođeno je tek 20 punata, a Gradska glazba Sinj ostala je 'bez tonova'. Nitko od alkara nije pogodio u najmanji krug.

Tek je Mario Šušnjara nagovijestio bolju drugu trku. Pogodio je 'u sridu' i prvi puta zagrijao ruke publike. Bilo je to kratkog daha. Na ruku lošeg gađanja nije išla ni kiša koja je krenula krajem druge trke.

Krenula je i treća odlučujuća trka. U vodstvo je prešao Jure Domazet - Lošo s pet punata, niz je nastavio Tino Radanović sa 'sridom'.

Račune je poremetio Alen Poljak koji je 'sa sridom' i tri ranija punta došao do šest. Isto je uspio i Ivo Zorica što je značilo pripetavanje na 305. Bari.

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.

Ponosno, dostojanstveno i na čast pradjedova u Sinju su krenule trodnevne alkarske svečanosti. Iako je bila ispunjena tek četvrtina tribinama, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, uzbuđenja na Trkalištu nije nedostajalo. Pobjednik 305. Bare postao je Ivo Zorica koji je skupio ukupno 9 punata nakon pripetavanja. Pogodio je u svaki dio po jednom i 'u sridu' u pripetavanju. 

Pobjedniku Bare vojvoda Boško Ramljak na koplje je privezao dva metra zelenog sukna, u spomen na košenje livade 'alkarice' u Sinjskom polju. Ivi Zorici i njegovom alkarskom momku Miljenku Mariću pripala je i brončana plaketa Alke.

Svečanosti u Sinju se nastavljaju već sutra. Od 17:30 sati održat će se 305. Čoja. Najsvečaniji dan je u nedjelju, a 17 alkara kopljanika za slovodobitnika ovogodišnje Alke, pod pečatom COVID-19, borit će se od 16:30 sati.


hr Fri Aug 07 2020 19:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .