Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebbafc76f2ab8b6258b45e5/80

Ima li koronavirusa uopće u šibenskom Domu za starije i nemoćne? 'Nitko nema hrabrosti reći istinu!'

Ninić nam je, pak, u jučerašnjem razgovoru rekao da "koliko on zna, štićenica nije ponovno testirana, još je uvijek u šibenskoj bolnici i stanje joj je stabilno".
Kako je ušao virus u šibenski Dom za starije i nemoćne osobe i kako to da nitko od ostalih štićenika i zaposlenika nije zaražen, pitanja su koja još uvijek nemaju službeni odgovor. Zato su se gradom i počele širiti informacije koje podgrijavaju tezu da 'tu nešto smrdi'.

Županijski stožer civilne zaštite objavio je 13. svibnja da je nekoliko testova iz Cvjetnog doma, mahom štićenika s povišenom tjelesnom temperaturom, poslano na testiranje na covid-19, a jedan od njih vratio se kao pozitivan. Bila je riječ o 80-godišnjoj korisnici doma, koja se još uvijek nalazi u šibenskoj bolnici.

Dodatno je potom napravljeno oko 90 testova i nitko od ostalih štićenika i osoblja doma nije bio pozitivan. 

- Mi još nemamo informaciju kako se točno ta štićenica zarazila. Postoje različita nagađanja, ali ništa nije potvrđeno. Ovo je stvarno jedinstven slučaj te smo tražili da se test dotične štićenice ponovi jer možda postoji mogućnost da je test pokazao krivo i to bi stvarno bila super vijest, kazao je jučer, za Šibenik IN, načelnik županijskog Stožera Nikola Blažević.

Danas je priča malo drugačija:

- Mi kao stožer nismo formalno zatražili da se test štićenice ponovi, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević.

U slučaju negativnog nalaza ponovljenog testa, u radnu normalu mogli bi se vratiti Cvjetni dom i Odjel infektologije šibenske bolnice na kojem je trenutno smještena 80-godišnja štićenica šibenskog doma za starije, stoga nije baš razumljivo zašto županijski Stožer nije izričito tražio drugi test prve i jedine zaražene COVIDOM u Cvjetnom domu.

Na pitanje zašto nisu tražili ponavljanje testa, Blažević odgovara da "Stožer može zatražiti bilo što, ali u tom mora imati pravo uporište, a ne čistu znatiželju".

Kao "pravo uporište", s portala Šibenik IN, naveli su činjenicu da nitko od zaposlenika i štićenika Cvjetnog doma nije zaražen koronavirusom pa se načelnik županijskog Stožera odlučio posavjetovati s epidemiolozima, nakon čega se više nije javljao na pozive.

Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić danas je kazao da ne može zatražiti ponovno testiranje štićenice, ali da to može učiniti njezina obitelj

Ninić nam je, pak, u jučerašnjem razgovoru rekao da "koliko on zna, štićenica nije ponovno testirana, još je uvijek u šibenskoj bolnici i stanje joj je stabilno". 

- Daj Bože da je neka zamjena, ali ja to stvarno ne znam, zaključio je jučer ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Posve logično se zapitati, je li moguće da je test pokazao kriv rezultat ili se možda dogodila pogreška?

hr Tue May 19 2020 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0af3a6f2ab88f468b4607/80

Murterini dobili teleporter u obliku periske: iz Hrvatske u Norvešku uz pomoć pametnog telefona

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

Na Murteru, na gradskoj plaži Luke jučer je postavljen spomenik kakav još u Hrvatskoj nije viđen. Naime, radi se o 'Virtualnom teleporteru' kojim će svi znatiželjnici moći prijeći u virtualnu stvarnost u Norveškoj, putem pametnih telefona.

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

- Plaža je uređena u tri godine, u tri faze. Posljednja faza je baš ova, postavljanje spomenika prijateljstva u obliku periske kojoj prijeti odumiranje, kratko je kazao načelnik Toni Turčinov

Najavio je i kako je u planu povezivanje i s drugim mjestima te predstavljanje naše ponude koja u prvi plan stavlja prekrasnu razvedenu obalu i Jadransko more.

Dvije stilizirane periske veće su od četiri metra.


hr Fri May 29 2020 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .