Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b61774fcb557a234f8b4792/80
Foto: DN

Josip Joko Runje, namještač alke: "Rođen sam s Alkom i dao bih sve za nju!"

Mijenjaju se alkari i alkarski momci, ali jedan čovjek više je od tri desetljeća u alkarskim nadmetanjima. Njega svi znaju, od gledatelja na Trkalištu pa sve do ljudi pred malim ekranima koji očekuju njegov uzvik u koliko je alkar pogodio…

Zasigurno najočitiji brkajlija za sve one na Trkalištu i gledatelje pred malim ekranima namještač je alke Josip Joko Runje. Prije nego što svaki alkar krene prema alkarskoj meti upravo Runje brine o tome da svima uvjeti budu isti – alka na točno istoj visini. Teška zadaća, a ujedno i velika čast za Josipa Runju koji je ove godine ušao u povijest:

„Najveća čast za mene. Ja sam od 1984. u Alci kao pomoćnik Mirku Jagnjiću, a od 1990. godine sam namještač alkarske mete. Ova godina će mi posebno ostati u sjećanju jer je ove godine moj sin Mišo došao kao moj pomoćnik. Od 1715. godine kada je krenula priča o Sinjskoj Alci prvi je to put da su otac i sin namještač i pomoćnik namještača Alke. Jednostavno rođen sam s Alkom i dao bih za Alku sve!“

 Bilo je u dugom alkarskom stažu Josipa Runje i svakakvih zanimljivih događaja, a prisjetio se Runje jednom kada je alkaru nakon što je pogodio puklo koplje i ispala alka, ali znao je koliko je punata postigao: 

„Kad alkar trče treba biti jako skoncentriran jer se jednom dogodilo kad je Stipe Breko trčao Alku, nakon što je pogodilo puklo mu je koplje i alka ispala i pita mene alaj-čauš u koliko je pogodio, a ja sam kad se vratio pred mene objavio: „Alkar Stipe Breko, u dva!“ jer je pogodio u dva i pogledao me alaj-čauš čudno i kaže meni kako nisam zaboravio.“, kroz smijeh nam je rekao ovu zanimljivu situaciju namještač Sinjske Alke.

 Josip Runje inače i sam izrađuje alkarska koplja, u mladosti je bio jedan od najboljih vratara Cetinskog kraja, a uz alkarsku ljubav druga mu je snimanje i fotografiranje jer nema događaja u Sinju i Cetinskom kraju, ali i šire kojeg svojom kamerom neće popratiti Runje. 

 Na kraju razgovora kazuje nam Joko Runje kako i da mu stave povez preko očiju po zvuku bi znao koliko je punata alkar pogodio.

hr Wed Aug 01 2018 11:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/585a27c51eea8f4c758b465d/80
Foto: Larmoyeux

Od danas će biti osjetno hladnije, a ponegdje je moguć i snijeg

Od danas će biti osjetno svježije, naročito u unutrašnjosti Hrvatske gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice pasti i malo kiše, a u najvišem gorju moguć je i slab snijeg
Ljeto se ove godine proteglo duboko u jesen postavši jednim od dosad najtoplijih babljih ljeta,a  i to bablje ljeto potrajalo je poprilično dugo. Po svemu sudeći, možemo očekivati jesen u svome prepoznatljivom ruhu. Nedjelja donosi zahladnjenje i u odnosu na subotu će biti osjetno svježije.

Prema prognozi Državnog hidrometeorloškog zavoda, od danas će biti osjetno svježije, naročito u unutrašnjosti Hrvatske gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice pasti i malo kiše, a u najvišem gorju moguć je i slab snijeg.

Na Jadranu će biti djelomice sunčano i većinom suho. Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, mjestimice i orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 8, na Jadranu od 13 do 17, a najviša dnevna većinom između 10 i 15, na Jadranu 16 i 21 stupnjeva Celzijevih, prenosi net.hr

hr Sun Oct 21 2018 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

U Imotski stiže dvije tisuće doza cjepiva protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Imotskoj krajini,započet će već s prvim danima slijedećeg mjeseca
Cijepljenje se očekuje s prvim danima u studenom.

Zapravo, čeka se  distribucija cjepiva koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva,a prema dostupnim podacima u Imotski bi trebalo doći oko 2 tisuće doza cjepiva.

Prošle godine  bilo je oko 1850 doza i sve su podijeljene. Prema riječima dr. Joška Marasa detaljni raspored cijepljenja će biti  na vrijeme objavljen, piše radioimotski.hr
hr Sun Oct 21 2018 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1281c02af47fe7128b45ac/80
Foto: HGSS / Ilustracija

Policija i HGSS u Rožatu tragaju za nestalom osobom

Gorski spašavatelji tragaju na području Rožata za nestalom osobom
Prema izvješću Županijskog centra 112 Dubrovnik, u popodnevnim satima subote zapimljen je zahtjev Operativno-komunikacijskog centra za potrebom uključenja HGSS Dubrovnik u potragu za nestalom osobom na području Rožata. U traganje i spašavanje uključena je policija s osam djelatnika i HGSS Dubrovnik sa šest pripadnika i dronom, piše DuList.hr
hr Sun Oct 21 2018 08:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8c7170e493846048b475d/80
Foto: ezadar.hr

Zadar: S Foruma kreće prosvjedna šetnja za ukidanje obveze cijepljenja

U 11 sati na Forumu započinje javni prosvjed za ukidanje obveze cijepljenja na koji Građanska inicijativa za ukidanje obveze cijepljenja poziva sve roditelje da im se pridruže u mirnoj prosvjednoj šetnji.

POZIV GRAĐANSKE INICIJATIVE:

''Roditelji djece oštećene cjepivima, kao i oni koji se zalažu za slobodu izbora pri cijepljenju, ne mogu dobiti adekvatan medijski prostor, stoga smo odlučili opet izaći na ulice! 

Svrha je podignuti svijest o mogućim nuspojavama, svijest o riziku!

Pokažimo da smo ODLUČNI za našu djecu!
Pokažimo da nećemo više trpjeti diskriminaciju!
Pokažimo da nećemo više dozvoliti testiranja na našoj djeci!
DIGNI GLAS ZA SVOJE DIJETE!

Jeste li svjesni da sigurnost kombinacije cjepiva i toksičnost istih u obveznom kalendaru cijepljenja NIKAD nisu provjereni ni u jednoj kliničkoj studiji????!!!!
Molimo znanost da se digne i da kaže da LAŽEMO!
Budite snažniji od svojih izlika!

Cijepljenje bi u Republici Hrvatskoj trebalo biti preporuka, kao što je u većini zemalja Europske Unije, a ne obveza!

Sretni smo što možemo najaviti da će nam se pridružiti na prosvjedu i održati govor:

Dr.sc. Srećko Sladoljev
Dr.sc. Alma Demirović, dr.med
Dr.sc. Branimir Bunjac
Helena Begenišić

Građanska inicijativa za ukidanje obveze cijepljenja'', prenosi eZadar.hr

hr Sun Oct 21 2018 08:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .