Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/537db1b517994234307b249f/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Sabor zaršio raspravu o HRT-u, nastavlja u srijedu raspravom o povjerenju novoj vladi

U ime Mostova kluba završno je govorio Nikola Grmoja, istaknuvši kako će njegova stranka i dalje inzistirati na tome da novac koji je do sada išao u ruke odvjetničkih i javnobilježničkih ureda ostane u džepu građana

Hrvatski je sabor u utorak navečer završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u, a predsjednik Božo Petrov najavio je kako će zastupnici u nastavku sjednice u srijedu raspravljati o povjerenju vladi mandatara Andreja Plenkovića.

 Oporba je i u poslijepodnevnom dijelu sjednice kritizirala Mostov prijedlog po kojemu bi naplatu rtv pristojbe od građana koji neredovito ispunjavaju svoju obvezu, umjesto vanjskog odvjetničkog ureda, provodio sam HRT.

 Posebno kritičan bio je SDP-ov Nenad Stazić. "U 16 godina nagledao sam se svakakvih prijedloga, ali iskreno vam kažem, ne mogu se sjetiti da sam vidio površniji i manje utemeljen prijedlog, ne samo kad je riječ o HRT-u, nego bilo koji prijedlog", kazao je Stazić.

 Ustvrdio je da Mostov prijedlog ne počiva na kvalitetnoj analizi, a zamjera im i što su u prijedlogu nisu naveli da će smanjiti prihode državnog proračuna po osnovi PDV-a.

 "Predloženi zakon neće smanjiti broj ovrha, smanjit će se jedino cijena neplaćanja pristojbe i tako potaknuti neplaćanje", uvjeren je Stazić.

 HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić naglasio je kako je ključni cilj predloženog zakona da građani koji su došli pod ovrhu jer nisu imali novca za plaćanje RTV pristojbe u konačnici plate manje. "To je moralna i humana podloga ovog prijedloga i taj će se cilj ostvariti", rekao  je.

 Jasen Mesić je upozorio na potrebu strateškog pozicioniranja javnih servisa, koji bi, uvjeren je, u protivnom mogli biti zbrisani u naletu broadcastinga i drugih novih trendova.

 Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je da HRT nije javna nego politička televizija, pod trajnim utjecajem stranih centara moći, a servisira se javnim novcem zato što joj to dopuštaju marionetske stranke u Hrvatskoj.

 Kazao je kako članovi Živog zida ne plaćaju RTV pristojbu te pozvao sve građane da odjave prijamnike i također prestanu plaćati televiziju na kojoj, tvrdi, ionako nemaju što gledati.

 U ime Mostova kluba završno je govorio Nikola Grmoja, istaknuvši kako će njegova stranka i dalje inzistirati na tome da novac koji je do sada išao u ruke odvjetničkih i javnobilježničkih ureda ostane u džepu građana.

 Naglasio je i kako Most neće odustati od smanjenja pristojbe, a kada će to biti na dnevnom redu, doznat će se, kaže, za nekoliko dana, kada nova vlada predstavi hodogram aktivnosti.Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57d6c7e68d350a6b168b45b4/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Brkić: Pisat ću novi diplomski

Upitan o kritikama dijela zastupnika na njegov izbor za potpredsjednika Sabora, osobito Željka Jovanovića koji ga svojedobno nazvao plagijatorom, Brkić je rekao da je dobio Jovanovićev glas i na tome mu zahvaljuje, kao i drugim kolegama iz SDP-a, no da bi želio znati koje je njegovo (Jovanovićevo) iskreno mišljenje i iza kojih riječi zapravo stoji

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ) u intervjuu N1 televiziji najavio je da će uskoro napisati novi diplomski rad i da će njegova tema najvjerojatnije biti  "društvene mreže i preobrazba digitalnog terorizma" te da će i medije pozvati na javnu obranu.

Rekao je kako će poštivati odluku Policijske akademije da napiše novi diplomski rad , a  nakon toga upisati ipostdiplomski studij. Brkić je rekao kako je sudski postupak oko njegovog navodnog plagiranja diplomskog rada još u tijeku i da ga ne želi komentirati.

Upitan o kritikama dijela zastupnika na njegov izbor za potpredsjednika Sabora, osobito Željka Jovanovića koji ga svojedobno nazvao plagijatorom, Brkić je rekao da je dobio Jovanovićev glas i na tome mu zahvaljuje, kao i drugim kolegama iz SDP-a, no da bi želio znati koje je njegovo (Jovanovićevo) iskreno mišljenje i iza kojih riječi zapravo stoji.

Na pitanje na što će se fokusirati u Saboru, Brkić je najavio kako će se zalagati za status branitelja, Hrvata u BiH, za status Hrvata kao nacionalne manjine, za status iseljeništva i ulogu iseljeništva i integraciju u gospodarske procese, reintegracija branitelja u radne procese. "Isto tako ću djelovati u području nacionalne sigurnosti, aktivno ću sudjelovati u izradi strategije. To su teme koje su meni bliske" rekao je Brkić.

Odgovarajući na pitanje o SDP-u, rekao je kako je dobro da u društvu i politici postoji ravnoteža, lijevo i desno, "ali je dobro da desno krilo bude malo jače". Nadam se da će SDP izabrati novo vodstvo u idućih osam godina u oporbi, konsolidirati se, a onda ćemo vidjeti što ćemo s njima, rekao je.

Upitan za komentar o povratku u HDZ nekih članova koji su bili napustili stranku - Martine Dalić dok je on vodio zajedno s Tomislavom Karamarkom vodio stranku, a Prgometa i Kujundžića, koji su se na izborima kandidirali protiv HDZ-a i uzimali mu glasove, a sad su na visokim pozicijama u Vladi, Brkić je rekao kako to određenom broj članova smeta, jer oni cijelo vrijeme rade i žrtvuju se za HDZ, za razliku od onih koji su nezadovoljni i odlaze iz HDZ-a. Usudio bih se reći da svatko ima pravo i priliku da odlučuje sam o svojoj sudbini, svatko od nas igra na krivu kartu, zaluta u životu, ali bitno je da se ne izgubi, kazao je Brkić.

Rušenje svoje vlade ući će u enciklopediju političke gluposti

Na pitanje zašto se išlo u rušenje Vlade, Brkić je rekao kako su nažalost oni koji su savjetovali Karamarka krivo savjetovali.  "Išlo se u tu aktivnost da smo rušili svoju vladu i to će ići u enciklopediju političke gluposti, da smo s SDP-om srušili svoju vladu. Bitno je ono što se dogodilo nakon toga. Nakon toga je Karamarko, kao odgovoran čovjek, sam dao ostavku. Nije on izgnan," kazao je Brkić.

"Karmarkoje trebao povući korak unatrag, što sam mu savjetovao. Mogli smo redefinirati vladu, da se (on) povuče u Sabor, da bude predsjednik kluba ili predsjednik Sabora, a da neki drugi budu u operativnoj vlasti, međutim, nažalost, većina je odlučila drugačije i išli smo u smjeru rušenja Vlade. Jedini smo ja i Ivana Maletić bili protiv toga," rekao je Brkić.

Upitan o glavnoj razlici Plenkovića i Karamarka, Brkić smara kako je ona u tome što Karamarko nije uspio postati predsjednik Vlade, a Plenković jest. "Što se tiče ideloških, to nije ni moj ni Karamarkov ni Plenkovićev HDZ. Pokret je to pod čijim je vodstvom stvorena hrvatska država. Što se tiče pristupa i tema i fokusa na određenim temama, Karamarko je bio fokusiran na jedne, Plenković na druge, ja sam možda na treće, a članstvo će dati povjerenje tko će upravljati strankom. Činjenica je da je Karamarko više pozornosti posvećivao svjetonazorskim temama. Da smo išli sa strategijom bez svjetonazorskih i ideoloških pitanja, sigurno bismo imali puno bolji rezultat," smatra Brkić.Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ef697a1eea8fc22a8b45cd/80
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Petrov: Zastupnici ne dolaze na posao, toga nema kod privatnika

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju 16 tisuća kuna plaću

Gost emisije Nedjeljom u dva je predsjednik Sabora Božo Petrov. Pregovori s HDZ-om, sastav Vlade te pokušaj vraćanja digniteta Saboru neka su od tema emisije, piše N1.

- Logično je da nećete biti s tim partnerom ako se ne drži dogovora - kazao je predsjednik Sabora Božo Petrov na početku emisije odgovarajući na pitanje je li istina da u svojim ranijim izjavama prijetio izlaskom Mosta iz Vlade.

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju 16 tisuća kuna plaću.

- Od početka se zalažemo da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi - kazao je."Toga u privatnom sektoru nema", dodao je i istaknuo da je dogovoreno da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno.

Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53cd1548189942843a00044a/80
Foto: CROPIX

Dubrovačkom trpezom na Stradunu obilježen kraj sezone

Pročenik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić rekao je kako je ova Dubrovačka trpeza humanitarnog karaktera simboličan kraj sezone, ali i zahvala svim Dubrovčanima koji žive turizam

"Dubrovačkom trpezom" dugom 120 metara na Stradunu u nedjelju je službeno obilježen kraj ovogodišnje turističke sezone, a direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić istaknula je kako se do Nove godine prvi put u povijesti očekuje milijunti dolazak u Dubrovnik.

Vlašić je napomenula kako na današnjoj Trpezi sudjeluje 90-ak izlagača, od hotelijera i ugostitelja do učenika Turističke i ugostiteljske škole. Ustvrdila je kako je sezona bila izvrsna, te najavila ostvarivanje milijuntog dolaska u gradu Dubrovniku.

''Ova sezona je zaista izvrsna i bližimo se milijuntom dolasku prvi put u povijesti. Imamo 11 posto više dolazaka, prešli smo tri milijuna noćenja. Sada smo na 930 tisuća dolazaka, a sezona je zaista izvrsna, do Nove godine bi trebali imati tog milijuntog gosta. U ovom mjesecu imamo čak 29 posto više dolazaka i noćenja nego što smo imali prošle godine. U Dubrovniku je jaka i kongresna sezona i hoteli su na 90 posto popunjenosti još ovaj i sljedeći vikend, odnosno dokle traju izravni letovi. Nadamo se da ćemo uspjeti, osim Londona, Frankfurta i Istanbula, u sljedećim godinama doći i do većeg broja linija zimi'', rekla je Vlašić.

Pročenik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić rekao je kako je ova Dubrovačka trpeza humanitarnog karaktera simboličan kraj sezone, ali i zahvala svim Dubrovčanima koji žive turizam.

''Ovo je gastronomsko-humanitarna manifestacija koja se događa svake godine, a ove godine prihod ide za kupnju novog digitalnog mamografa za Opću bolnicu Dubrovnik. Sezona je svake godine sve bolja i bolja, ali i konstruktivnija je ponuda. Za iduću godinu očekujemo još bolje rezultate'', rekao je Margaretić.

"Dubrovačku trpezu organizirali su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komore Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Ceh ugostitelja.Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 14:32:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/570e21580dfb8a865d8b47a6/80
Foto: FaH

Papa oplakuje mrtve u Iraku i moli za mir u toj zemlji

Poručivši Iračanima da suosjeća s njima, Papa je objasnio da moli kako bi "Irak, unatoč tome što je teško pogođen, zadržao snagu i nadu da će krenuti prema sigurnijoj budućnosti, budućnosti izmirenja i budućnosti ispunjenoj mirom"

Papa Franjo u nedjelju je pred desecima tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra govorio o sukobima i "hladnokrvno počinjenim ubojstvima" oko Mosula, pozvavši ih na molitvu za "budućnost punu sigurnosti, izmirenja i mira" u Iraku. 

"U ovim dramatičnim trenucima, u mislima sam s cijelim iračkim narodom, osobitom sa stanovnicima grada Mosula", rekao je argentinski Papa pred okupljenim vjernicima. 

"Naše su duše šokirane vijestima o okrutnom nasilju koji se već predugo provodi nad nevinim stanovništvom - muslimanima, kršćanima i pripadnicima ostalih etničkih skupina i vjera", kazao je Sveti Otac.

"Osobito me rastužuje kada čujem vijesti o hladnokrvnim ubojstvima počinjenima protiv sinova voljene zemlje, među kojima ima i djece. Takva nas okrutnost ostavlja bez riječi i tjera suze na oči", rekao je Franjo. 

Poručivši Iračanima da suosjeća s njima, Papa je objasnio da moli kako bi "Irak, unatoč tome što je teško pogođen, zadržao snagu i nadu da će krenuti prema sigurnijoj budućnosti, budućnosti izmirenja i budućnosti ispunjenoj mirom".

Potom je oko 50.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra pozvao da se u tišini i molitvi prisjete iračkoga naroda.

Iračke vojne snage u nedjelju su nastavile proboj prema Mosulu kako bi taj grad ponovno preuzele od džihadista Islamske države. Zbog nenadanog džihadističkog napada na Kirkuk, vojska je onamo morala poslati pojačanje. 

Međunarodna zajednica i nevladine udruge zabrinute su za sudbinu civila koji su bili prisiljeni ostati u Mosulu.  Facebook komentari

hr Sun Oct 23 2016 13:44:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .