Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5836fb051eea8fa9e98b4568/80
Foto: Screenshot / YouTube

Komadina o izborima u SDP-u: Članstvo podržava Bernardića - kandidata promjena

Potvrdio je da podržava Bernardića jer "ima najbolji omjer prošlosti iza sebe i budućnosti pred sobom"

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a za Primorsko-goransku županiju Zlatko Komadina u četvrtak je na konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da rezultati prvog kruga izbora za predsjednika SDP-a govore da su članovi uvjerljivu prednost dali Davoru Bernardiću kao kandidatu promjena, jedinom kandidatu terena i baze. 

Komadina je naveo da je SDP-u "nakon teoretičara potreban primijenjeni fizičar".

Pozvao je članstvo da u drugom krugu izađe na izbore kako bi ukupna izlaznost prešla 50 posto.

- Kad smo kandidati za predsjednika SDP-a bili Zoran Milanović i ja, izlaznost je bila 54 posto, sad je 51 posto, a kad se u HDZ-u glasovalo o Andreju Plenkoviću kao predsjedniku izlaznost je bila 46 posto. Izlaznost na lokalne izbore još je manja. Kakvo je stanje u društvu, takvo je i u strankama - ustvrdio je Komadina.

Potvrdio je da podržava Bernardića jer "ima najbolji omjer prošlosti iza sebe i budućnosti pred sobom".

- On razumije teren i članove stranke, što je do sad nedostajalo - kazao je te podsjetio da je Bernardić osvojio većinu glasova u 11 gradova, sjedišta županija te u 15 županija i uvjerljivo u Zagrebu čime je potvrdio povjerenje predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a.

Komentirao je i optužbe Ranka Ostojića o "trgovini podrškama za drugi krug" pri čemu su, tvrdi Ostojić, cijele županijske organizacije stale iza Bernardića jer im je nešto obećao. "Neki od članova koji su davali podršku jednom kandidatu žele biti aktivni i u drugom krugu pa su dali podršku drugom kandidatu, ne bih ulazio u njihove motive", kazao je Komadina.   

Na pitanje što misli o izostajanju Zorana Milanovića iz Hrvatskog sabora, Komadina je odgovorio da tako ne bi činio na Milanovićevu mjestu.

- Red je da bude u Saboru kao saborski zastupnik. Svoje povlačenje iz javnosti opravdava time da ne želi utjecati na unutarstranačke izbore pa tako vjerojatno želi izbjeći dodatna pitanja. No, i to je utjecalo na izlaznost na izborima za predsjednika, jer predsjednik stranke mora biti uz članstvo u dobru i zlu - istaknuo je Zlatko Komadina. 

Facebook komentari

hr Thu Nov 24 2016 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842dbec1eea8fe6108b46a4/80
Foto: Miro Lelas

Vlasnici kafića na Žnjanu: Idemo čim se donese DPU, alternativa je zapušteni plato!

Prvi put nakon 12 godina od kada su uz more počeli nicati lokali, ugostitelji (svih 26) su izašli u javnost kao udruga. Godinama plaćaju koncesije Banovini, poreze državi... Sami će demontirati svoje objekte, nema potrebe za bagerima, ali ako to naprave odmah, a DPU se ne donese još godinama, Žnjan će biti devastiran

Desetljeće i još koju godinicu nakon što su na Žnjanu počeli nicati kafići, (političke) prozivke za nelegalnost tih objekata su na vrhuncu: konačno su međutim i vlasnici lokala reagirali, prvi donosimo stavove i razmišljanja Udruge koncesionara žnjanski plato, koja okuplja predstavnike svih 26 kafića na Žnjanu.

Iako se tema čini komplicirana, stvar je zapravo vrlo jednostavna. A takvi su i argumenti vlasnika lokala, logika (sviđalo se to nekome ili ne) im se ne može poreći.

- Naš posao obavljamo pošteno i u skladu sa zakonskim regulativama, i tako je već 12 godina, od kada su se počela izdavati koncesijska odobrenja. Izdaju se na godišnjoj razini, po broju modula i površini "štekata" koje u koncesiju uzima svaki pojedini koncesionar te je tako bilo i s ovom gradskom vlasti, ali i nekoliko prethodnih: svi ti dokumenti postoje u Banovini, ništa tu nema nelegalnog. Zajedno u gradski proračun na temelju tih koncesija plaćamo 3,5 milijuna kuna, a od poreza državi ide još desetak milijuna kuna. I pazite, koncesijska odobrenja za montažne objekte se izdaju za module od 12 metara kvadratnih, plus paušalno po površini terase. Osobno imam četiri modula – za svaki se plaća 15 tisuća kuna gradu – plus 400-tinjak kvadrata "štekata" kojeg svi plaćamo 600 kuna po metru kvadratnom... - kaže nam jedan od sugovornika, vlasnik jednog od većih lokala.

U redu, financije (a u pitanju je pet posto gradskog proračuna!) i koncesijska odobrenja su dio priče, tu treba uračunati i 300-tinjak zaposlenih u lokalima, plus troškove ležaljki i suncobrana koje turisti u sezoni imaju besplatno, zatim korištenje sanitarnih čvorova za kupače (svi objekti su spojeni na kanalizaciju, more na Žnjanu je tijekom sezone pod stalnom kontrolom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i čistoća je ocijenjena na 86 posto, što osigurava "plavu zastavicu"), kao i uređenje okoliša. Vlasnik kafića gotovo na samom zapadu platoa je osobno, roneći godinama, čistio plažu od najoštrijih "sika".

- Cijeli ovaj jugoistočni dio grada je profitirao našim postojanjem i naporima. Svi iznajmljivači apartmana na Žnjanu naglašavaju postojanje kafića na "urbanoj" plaži ispred njihovih objekata, uostalom da smo na neki način oplemenili prostor jasno je cijelog ljeta, kada ljudi dolaze ovdje gotovo 24 sata dnevno.

Naravno, nismo mi sve ovo radili iz pukog altruizma, samo da bi gradu i drugima bilo bolje, nego i nama, da bi mi zaradili, ali paralelno s našim radom i investicijama su svi bili na dobitku. - dodaje naš treći sugovornik. Nisu željeli izlaziti u javnost poimenice (podaci su poznati redakciji), kažu kako imaju suglasnost i govore u ime svih 26 članova Udruge.

Što nas dovodi i do možda ključne, najbitnije stavke (ili problema, ovisi kako tko gleda) u cijeloj priči. Uglas su nam potvrdili: kad se donese Plan uređenja žnjanskog platoa, odnosno DPU, oni će osobno uzeti ključ broj 32 u ruke i demontirati svoje objekte. Nema potrebe ni za kakvim bagerima ili sličnim metodama, naglašavaju da su takvog stava i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i u Banovini...

- Žnjanski plato je veliki gradski resurs i mi ne želimo predstavljati problem, ali isto tako ne želimo služiti za političko prepucavanje i potkusurivanje. Mi selimo istog trenutka kada se bude znalo što će se raditi na Žnjanu. Smatramo da se DPU treba izraditi, mi smo bili svjesni poslovnog rizika kada smo ulazili u ovu investiciju. No, istovremeno držimo da nije najbolje rješenje nas ukloniti, odnosno ne produljiti nam koncesije na temelju kojih smo tu, a onda da cijeli Žnjan tako stoji godinu, dvije, pet! Brzo bi došao u stanje u kojem je onaj najistočniji dio, prema Duilovu, zapušten.

Zanimalo nas je i što s onim objektima koji su malo "naresli", izašli izvan slova koncesije. Nema problema, potvrđuju nam iz Udruge. "Svi oni koji su izašli izvan gabarita koncesijskih odobrenja, a u pitanju je tek nekoliko naših kolega, spremni su ukloniti višak, odnosno vrlo brzo će to i napraviti."

Zanimljiva je bila i jedna, više usputna, opservacija vlasnika kafića. Pitali smo ih i što o svemu kažu mjerodavni, konkretnije ministar Lovro Kuščević te gradonačelnik Ivo Baldasar. Potvrdili su nam kako bagere i rušenje nitko nije spominjao, jednostavno nema potrebe. Objekti se mogu brzo ukloniti, čim se donese DPU, ponovili su još jednom, a do tada su svi na dobitku. Osim možda onih koji su zavidni jer i ugostitelji, što sami i ne kriju, zarađuju od lokala na Žnjanu. A takvog su stava i ministar Kuščević i poteštat, prenose nam zaključke pregovora koncesionari na plaži Žnjan.

- Baldasar nam je u jednom trenutku rekao: "Možda je najbolje da ja kažem kako će se sve rušiti, i to odmah i s bagerima. Možda onda svi drugi kažu da je bolje da ostanete i plaćate koncesije dok se ne donese DPU...". I to je tragična istina da nas gradski vijećnici zbog političkih poena prozivaju, nazivaju kriminalcima i svakakvima, iako najbolje znaju što dobivamo u koncesije i da sve obaveze plaćamo. - zaključuju iz Udruge.

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 15:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b86c1eea8f07158b4576/80
Foto: Screenshot YouTube

Vrdoljak pozvao SDP-ovce da predvode "otpor populizmu"

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je "zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je u subotu SDP-ovce na izbornoj konvenciji stranke na jasnu artikulaciju socijaldemokratskih politika, za koje je rekao da će biti najbolji odgovor na izazove populizma.  

Vrdoljak je ustvrdio da je Hrvatska suočena s izazovima rastućeg populizma te poručio da će i HNS-ovci sa svoje strane odraditi dio posla, artikulacijom jasne liberalne politike u kojoj će građani i birači prepoznati svoje vrijednosti.

- I SDP-ovci i liberali trebaju odraditi svoj dio posla i ne dopustiti da vladajući zemlju ponovno povuku natrag, a nama poslije prepuste da to popravljamo - poručio je Vrdoljak na izbornoj konvenciji SDP-a na kojoj se bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Uz Ivana Vrdoljaka, na SDP-ovoj konvenciji delegatima su se pozdravnim govorima obratili i predstavnici drugih stranaka. 

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo je kako mu je drago što je HSS bio dio Narodne koalicije "iako nisu ostvareni očekivani rezultati".

- Time smo dobili priliku za novi počekak HSS-a što posebno trebamo zahvaliti SDP-u u bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću - rekao je Beljak istaknuvši da su i pred HSS-om unutarstranački izbori te da će poduzeti sve da u Hrvatskoj bude bolje. 

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika poručio je da je snažna i glasna oporba jednako važna kao i jaka vlada.

- Naša je uloga da budemo čuvar demokracije i da ne dozvolimo samovolju onih na vlasti - kazao je Demetlika te novoizabranom čelniku SDP-a Davoru Bernardiću poručio da će u tome imati ključnu ulogu i ključnu odgovornost.

Demetlika očekuje aktivnu ulogu SDP-a u borbi za decentralizciju Hrvatske kao temelj za gospodarski razvoj cijele zemlje te je izrazio nadu da će novo vodstvo SDP-a stati uz IDS u toj borbi

- Posljednjih godina dana svjedočimo izazovima u kakvima se građanska, pristojna Hrvatska još nije našla, a načini na kojim smo se suprotstavljali tim nasrtajima na osobne slobode i socijalnih prava dosad više ne daju dovoljno dobre rezultate - ustvrdio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je "zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih".

- Reforma je to koja daje onima koji imaju puno više, a onima koji nemaju ne daje ništa - kazao je.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić ocijenio je da su izazovi pred SDP-om najveći od svih stranaka. Ocijenio je i da vlast koju obnaša drugi pol ima vjetar u leđa i niz faktora koji će sadašnjoj vladi omogućiti dobre rezultate ako ne rade ništa. "Najniža cijena kapitala i energije u povijesti, na nesreći drugih otvorena turistička niša, a to je 18 posto PDV-a Hrvatske. Centralno, traljavo i sporo, dobivamo više od EU fondova nego što dajemo. Radi se o pozitivnim pretpostavkama", naglasio je.

- Više ne smijemo graditi politiku na ideološkom sukobu kao alibiju za nesposobnost, a to je ovdje bilo često - poručio je Čačić.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je potporu SDP-u, poručivši da će SU biti uz SDP. Izrazio je nadu za dobrom suradnjom s tom strankom, dok je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pozvao na više bratstva u Hrvatskoj, neovisno o političkim razlikama i idealima.Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b2001eea8fc5128b45f0/80
Foto: DalmacijaNews

Friško kupljeno meso u Intersparu nesnosnim smradom "kontaminiralo" kuću!

Iz Veterinarske inspekcije poručuju: izlazimo na teren u razumnom roku. Što se tiče kupljenog "sumnjivog" mesa, potreban je prigovor u trgovini uz priloženi originalni račun, savjetuju iz splitskog Potrošača kako bi kupci dobili povrat novca

Ponovno problemi. Afera oko pronalaska tona i tona mesa zdravstveno neispravnog, pa uzoraka punih salmonele, a onda i povlačenja nekih mesnih proizvoda s polica dućana (što nalozima nadležnih državnih službi, što internim kontrolama u velikim trgovačkim lancima), evo još jednog slučaja, u najmanju ruku sumnjivog.

Čitateljica našeg portala (podaci poznati redakciji) javila nam se i požalila na kupnju nešto manje od kilogram i pol svinjskog mesa u trgovini Interspar, u City centru One. Nabavku je obavila u četvrtak popodne u mesnici u sklopu trgovine, iako je bilo pomalo čudna boja rebaraca, no trgovac je uvjeravao kako je u pitanju "friško" meso. Na koncu je uzela svinjsko meso, koje je spakovano, te je kući meso, kako se to i radi, stavila u frižider. Međutim u petak je napravila "kobnu" grešku i otvorila paket – nesnosan smrad proširio se cijelom kućom, boja mesa nije ulijevala povjerenje pa je na koncu sve bacila. Potom se, s ukućanima, dala u zvanje mjerodavnih no bez puno uspjeha pa se obratila redakciji DalmacijaNewsa.

Nismo ni mi bili bolje sreće po pitanju Spara, trgovačkog lanca kojima smo se obratili mailom, no odgovor o ovom slučaju nismo dobili. Zato su jasni bili na drugim adresama. "Mi po prijavama građana definitivno izlazimo na teren i obavljamo kontrolu. Naravno, ne možemo ništa učiniti po pitanju već nabavljenog mesa jer ne možemo sa sigurnošću znati što se događalo sa spornim mesom od trenutka kupnje nadalje." - doznajemo u Veterinarskoj inspekciji, zaduženoj za ovakve slučajeve. Pitali smo ih i u kojem roku izlaze na teren, jer vikendom recimo ne rade, osim u slučaju iznimne hitnosti "Pokušavamo sve stići u razumnom roku. Ako za neki objekt dobijemo više prijava, u svakom slučaju izlazimo odmah. Negdje ćemo izaći u inspekciju nakon određenog vremena, nekoliko dana možda, jer ovih dana stvarno ima puno obaveza i jednostavno nije moguće na sve reagirati trenutno..." - pojašnjavaju iz Veterinarske inspekcije.

Za već kupljeno meso kažu da ne mogu ništa napraviti, dok Vlado Biljarski iz splitskog Potrošača savjetuje:

- U svakom slučaju pokušajte se dogovoriti s trgovcem od kojeg ste kupili određeni proizvod za povrat novca. Možete i usmeno, mi savjetujemo pismeni prigovor i zahtjev za povratom novca, uz priloženi originalni račun o kupnji. Trgovac je obavezan u određenom roku odgovoriti na taj prigovor, a ako ne budu odgovarali, prijavite ih tržišnoj inspekciji ili Ministarstvu gospodarstva.
Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 12:54:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58402d3b1eea8f090e8b4575/80
Foto: N1

SDP-ova konvencija bira Predsjedništvo i Glavni odbor

Ranko Ostojić, pozdravio je delegate konvencije s "drugarice i drugovi", što je prihvaćeno s velikim pljeskom, te poručio da će radno predsjedništvo voditi konvenciju prema visokim standardima

 Oko dvije tisuće izaslanika okupilo se u subotu na SDP-ovoj konvenciji u Zagrebu koja bira nova stranačka tijela - Predsjedništvo i Glavni odbor stranke.

U Predsjedništvo se bira 17 članova, a u Glavni odbor 103 člana.

Kolegice i kolege, socijaldemokrati dobro došli u stranku koja predvodi i znala je uvijek predvoditi društvene promjene, pozdravio je novoizabrani predsjednik SDP-a Davor Bernardić kojega su izaslanici dočekali burnim pljeskom.

Konvenciju vodi radno predsjedništva na čijem je čelu Ranko Ostojić, koji je bio Bernardićev protukandidat na predsjedničkim izborima.

Ranko Ostojić, pozdravio je delegate konvencije s  "drugarice i drugovi", što je prihvaćeno s velikim pljeskom, te poručio da će radno predsjedništvo voditi konvenciju prema visokim standardima.

Kao gosti na konvenciju su došli čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, HSS-a Krešo Beljak, HSU-a Radimir Čačić iz Reformista, Milorad Pupovac iz SDSS-a. 

Nakon što bude izabrano Predsjedništvo, izabrani članovi toga tijela moći će istaknuti i svoje kandidature za potpredsjednike stranke, a između onima koji iskažu interes bit će izabrana četiri  potpredsjednika.

Novoizabrani Glavni odbor na prvoj će sjednici izabrati svog predsjednika. Tada će biti izabrani i novi glavni tajnik stranke, predsjednik i članovi statutarne komisije.Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 12:20:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .