Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab1525b47398bd638b4616/80
Foto: Pixabay

"Kreativni zatvori" polučili uspjeh u Požegi, Remetincu...

Iz udruge "Skribonauti" izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo uspjesima kulturnih i umjetničkih programa koje su tijekom ove godine organizirali u zatvorima i kaznionicama u sklopu projekta "Kreativni zatvori", no voditelji programa i drugi sudionici su pozvali zatvorski sustav na veće povjerenje prema projektu kako bi se što bolje proveo.

Radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo pravosuđa, što je prvi put da je to ministarstvo raspisalo natječaj za takve programe, rekla je Paula Zore iz Skribonauta na okruglom stolu u Zagrebu te dodala da je njezina udruga prije programe provodila uz financijsku potporu Ministarstva kulture i drugih, ali da im nova situacija omogućuje da dugoročnije planiraju projekte.

Voditeljica projekta Kreativni zatvori Luiza Bouharaoua napomenula je da se projekti provode gotovo pet godina u dva zatvora i dvije kaznionice, te da kombiniraju dva tipa aktivnosti: radionički rad s manjim brojem zatvorenica i zatvorenika u različitim medijima te kulturne programe koji su namijenjeni cijeloj zatvorskoj populaciji.

Na radionici animiranog filma u Remetincu sedam polaznika

Radionica animiranoga filma u Zatvoru Remetinec u Zagrebu ima sedam polaznika, koji imaju cilj stvaranja kratkog filma od osmišljavanja likova, preko tehničkih pitanja do snimanja filma, rekla je voditeljica Dina Karadžić.

To je zahtjevan proces, za koji je potrebno veliko strpljenje. Trenutačno su u realizaciji tri videa i radionica iznimno pozitivno djeluje na polaznike, dodala je.

Voditeljica radijskog programa u kaznionici u Lipovici "Uvjetni radio" Ljubica Letinić rekla je da je interes za radiom u kaznionici velik te da su u kratkom vremenu osnovali redakciju i riješili niz pitanja. Međutim, zbog tehničkih i drugih prepreka, od kojih je rigidna cenzura i pitanje što se uopće smije - najveći problem, realizacija "Uvjetnog radija" je upitna, rekla je.

Mario Kovač više je godina vodio radionice kreativnog pisanja, koje sada održava u Karlovcu. Različiti razlozi potiču zatvorenike da se pridruže, od najjednostavnijih da razbiju dosadu do kompleksnih osobnih pitanja, rekao je i dodao da je imao i neobično iskustvo pojave "barbarogenija", polaznika koji između radionica napiše golemu količinu teksta s detaljnim opisima situacija u koje uklapa vlastita iskustva i razne fikcije.

Nadam se da ćemo mu pomoći da dođe do kraja, dodao je Kovač.

Voditeljice književnog kluba u Kaznionici u Požegi Luiza Bouharaoua i Paula Zore rekle su da ondje postoji živi interes za hrvatskom književnosti. Na radionicama čitaju hrvatske autore i do sada su im bili gosti književnica Slađana Bukovac i pisac Roman Simić. Program sudionicama omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, a one pokazuju visoku odgovornost prema tom procesu, dodale su.

U kaznionici u Požegi i literarna radionica 

Spisateljica Marina Vujčić ispričala je svoje iskustvo održavanja četiriju radionica u Kaznionici u Požegi. Htjela je ući u zatvor kako bi stekla iskustva za svoj roman, ali se njezina misija, rekla je, pretvorila u humanitarnu.

Male su šanse da se otkrije neki veliki talent iako su dvije od 14 polaznica imale veliki literarni potencijal. Mislim da je smisao da te žene dobiju u nama potvrdu da postoji neki vanjski svijet, da netko vani razmišlja o njima. Radionica je dobila oblik psihoterapije u kojoj je Marina Vujčić, kako je rekla, polaznicama nastojala približiti terapijsku moć pisanja.

Imala sam ideju odnijeti im tri vreće knjiga, ali je to toliko komplicirano da sam odustala, rekla je i dodala da je snosila troškove radionice i morala potpisati da ništa od onoga što vidi i čuje neće iznijeti u javnost ni na koji način.

Dina Karadžić ocijenila je da nije važno otkriti talent, nego osloboditi proces tereta visoke umjetnosti rezervirane samo za iznimne pojedince. Veliki je uspjeh da u sklopu jedne radionice uvjerite ljude da je to nešto u čemu oni mogu sudjelovati i da kroz to mogu nešto dati, te da je to, konačno, vrednovano. To je jako važan transformacijski učinak na osobnoj razini polaznica i polaznika, ocijenila je.

Rasprava o iskustvima na radionicama nakon toga se usmjerila na kritiku ograničenja s kojima se izvođači suočavaju. Mario Kovač smatra da ograničenja najviše proizlaze iz nepovjerenja sustava u ljude koji dolaze izvana, koji se postupno pretvara u odnose povjerenja.

Ljubica Letinić ističe da se ne radi samo o pitanju povjerenja, nego da joj se čini da nije jasno tko i kada ima neko pravo. Iz publike se čulo da zatvorenici imaju određena prava, među kojima su i pravo na jednaki tretman, te da se to u praksi ne poštuje.

Na okruglom stolu sudjelovali su načelnik Sektora tretmana u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić i upravitelj Kaznionice Lipovica Saša Rajić, koji su zahvalili projektu "Kreativni zatvori" i rekli da su radionice od neprocjenjive važnosti za zatvorenike. Pozvali su sudionike da se ne obeshrabre te izrazili nadu da će stvari ići nabolje i u pogledu izmjena zakona i pravila postupanja u zatvorima.

hr Tue Dec 19 2017 08:12:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Počela špica na hrvatskim cestama, evo kada će i gdje biti najgore

Pred nama su četiri udarna vikenda smjene turista, što znači pojačan promet u smjeru mora, ali i prema unutrašnjosti.

Iz HAK-a poručuju da danas očekuje jači priljev vozila prema graničnim prijelazima, a sutra vrhunac prometnog vala u oba smjera, piše dnevnik.hr.

Gust promet i kolone tako su nastupile već oko 14 sati pa je na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona oko 3 km, pred naplatom Demerje oko 1 km, a u smjeru Karlovca kolona oko 1 km;
na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 4 km, a u smjeru Istre oko 1,5 km.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske kolona je oko 3 km.

"Euforija na prometnicama"

Najgušći promet očekuje se u subotu od 4 ujutro do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama vozače mole za dodatan oprez. Gužve se očekuju i na zagrebačkoj obilaznici, prilazima mostovima te u splitskoj i zadarskoj luci.

„Prije svega treba poštivati propisanu prometnu signalizaciju, znači propisana ograničenja, jer svaka i najmanja nesreća pri takvom priljevu vozila stvara kolonu koja se kasnije teško raščisti“, kaže Ivica Križanac, direktor za održavanje HAC-a.

Iz HAK-a poručuju kako nakon nogometne, započinje euforija na našim prometnicama.

"Veliki broj vozila koja će prometovati našim glavnim cestovnim pravcima dolazit će iz europskih država. Mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 20. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 21. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 22. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.
Tijekom petka, 20. srpnja najveće gužve bit će na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, a na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom očekuju se značajna čekanja.

Gdje će biti najveće gužve

Najznačajnije gužve očekuju se na sljedećim dionicama:

• autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
• autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
• zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
• Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
• granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
• duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
• u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

U smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. S obzirom na to da je riječ o udarnim ljetnim vikendima, preporuka je da se subotom i nedjeljom izbjegne putovanje.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće su i najznačajnije Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge", poručuju iz HAK-a.


hr Fri Jul 20 2018 17:53:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51eefbcb557afa2e8b485b/80
Foto: Grad Split

Za Tehnološki park na Dračevcu interes iskazalo 15 poduzetnika

Na javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje prostora u budućem “Tehnološkom parku Split na Dračevcu“ kojeg je Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. raspisala od 8. lipnja do 6. srpnja, javilo se 15 poduzetnika kojima bi trebalo 24.425 metara četvornih, od čega je oko 3.050 kvadrata proizvodnog i 21.375 kvadrata uredskog prostora.
"Prema prikupljenim podacima na ovom iskazu interesa, na području „Tehnološkog parka Split na Dračevcu“ radilo bi 1470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu na području Splita otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom bila takva da bi više od 94 posto činili zaposlenici više i visoke stručne spreme. Zaprimili smo i šest interesa za pravo građenja. Interes su većinom iskazale tvrtke iz Hrvatske, ali ima nekih i iz inozemstva koje imaju svoje podružnice u Hrvatskoj“ rekla je danas na konferenciji za novinare Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvojne agencije Split. Dodala je i kako sve to obvezuje Grad i Razvojnu agenciju da se drže hodograma i rokova koji su, smatra Eremut Erceg, ambiciozni, ali ostvarivi.

Hodogram je predstavio savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša koji je rekao kako započinje ubrzana priprema ITU projekta Tehnološkog parka koji vrijedi 10 milijuna eura, zatim novi prometni centar vrijedan također 10 milijuna eura te ITS sustav Grada Splita - 3 milijuna eura. Detaljni plan uređenja Dračevca bit će u kolovozu na javnom uvidu, a u rujnu bi trebao doći i na usvajanje Gradskom vijeću. 

U listopadu je planirano ugovaranje izrade idejnog rješenja za centralnu zgradu i sve one za koje je iskazan interes. Budući da se centralna zgrada planira većinom financirati iz EU fondova, aplikacija i evaluacija projekta te ugovaranje kroz ITU mehanizam planirano je u prvom kvartalu 2019. Slijedi obvezujući javni poziv za iskaz interesa, izrada projekta i ishođenje dozvola, a gradnja bi trebala početi u trećem kvartalu 2019. Zgrade bi trebale biti useljive do kraja 2020.

Savjetnik Budiša također je dodao kako je Grad Split ostvario značajan iskorak u fazi pripreme ovog projekta: „Dobili smo jako dobre rezultate, gotovo jednu četvrtinu popunjenosti zone Tehnološkog parka i gotovo 1500 radnih mjesta. Zadovoljan sam odazivom poduzetnika i vjerujem da će ovo biti ogroman poticaj da nastavimo ovako i da projekt dovršimo do kraja 2020.“
hr Fri Jul 20 2018 16:20:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51d751cb557a32378b46b7/80
Foto: Ferata

Večeras svečano otvaranje "Dani Alke i Gospe Sinjske 2018."

U Sinju će večeras svečano biti otvorena kulturno-zabavna i sportska manifestacija "Dani Alke i Gospe Sinjske 2018."

Svečano otvaranje manifestacije je večeras u 20,30 sati na Trgu Kralja Tomislava. U programu će sudjelovati Gradska glazba Sinj i Sinjske mažoretkinje koji će od 20 sati održati defile ulicama Sinja. - javlja Ferata

Nakon toga, u Alkarskim dvorima od 21 sat koncert će održati Mješoviti zbor Grada Sinja i operni solisti HNK Split Špiro Boban, tenor, Alma Karmelić, operna pjevačica, Božo Župić, bas te Marija Bošnjak na klarinetu i Rozarija Mimica Samodol na klaviru. U okviru programa nastupit će i članovi KUD Glavice, koji će otplesati ‘Cetinsko kolo’ i ‘Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta’.

Večeras u 21 sat počinje i dvodnevni festival alternativne kulture S.A.R.S. kojeg organizira udruga S.K.U.P. Festival će se održavati u prostoru bivše vojarne Ivaniša Nelipića.

Program na Trgu kralja Tomislava bit će nastavljen u 22 sata koncertom grupe Z-bend.

hr Fri Jul 20 2018 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b518707cb557a7b3b8b45a1/80

Alkari prvi puta gađali s kopljima u alku, trojica skupila šest punata

Nastavljene su probe alkara na Alkarskom trkalištu, a jučer su na zadovoljstvo svih prisutnih alkari po prvi puta gađali alkarsku metu kopljem

Nakon proba odrađenih bez koplja prvi puta su alkari krenuli dužinom staze s kopljima u ruci i gađajući u alku. Pogođeno je tako sedam srida, a prvi ju je na koplju ponio Alen Filipović-Grčić. U prvoj je trci u najmanji krug još pogodio Ivica Zorica.

U drugoj je trci u krug s najviše punata pogodio samo Tino Radanović da bi u trećoj, posljednjoj trci u sridu gađali još četvorica: Alen Poljak, Kristijan Bikić, Josip Čačija i Marko Vrca.

U dva je pogođeno 15 puta, jedinicu su na koplju ponijeli 16, promašaja ili pogotka „u ništa“ bilo je također 16, a 21 puta su alkari bez koplja prošli cijelom stazom.

Sa šest punata tako su se na kraju alkarskog dana u najbolje upisali: Ante Runje, zamjenik alaj-čauša s tri pogotka u dva te Alen Poljak i Alen Filipović-Grčić koji su u tri trke pogodili jednom u sridu te jednom „u dva“ i „u jedan“.

Probe se nastavljaju danas od 18 sati.

hr Fri Jul 20 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .