Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab1525b47398bd638b4616/80
Foto: Pixabay

"Kreativni zatvori" polučili uspjeh u Požegi, Remetincu...

Iz udruge "Skribonauti" izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo uspjesima kulturnih i umjetničkih programa koje su tijekom ove godine organizirali u zatvorima i kaznionicama u sklopu projekta "Kreativni zatvori", no voditelji programa i drugi sudionici su pozvali zatvorski sustav na veće povjerenje prema projektu kako bi se što bolje proveo.

Radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo pravosuđa, što je prvi put da je to ministarstvo raspisalo natječaj za takve programe, rekla je Paula Zore iz Skribonauta na okruglom stolu u Zagrebu te dodala da je njezina udruga prije programe provodila uz financijsku potporu Ministarstva kulture i drugih, ali da im nova situacija omogućuje da dugoročnije planiraju projekte.

Voditeljica projekta Kreativni zatvori Luiza Bouharaoua napomenula je da se projekti provode gotovo pet godina u dva zatvora i dvije kaznionice, te da kombiniraju dva tipa aktivnosti: radionički rad s manjim brojem zatvorenica i zatvorenika u različitim medijima te kulturne programe koji su namijenjeni cijeloj zatvorskoj populaciji.

Na radionici animiranog filma u Remetincu sedam polaznika

Radionica animiranoga filma u Zatvoru Remetinec u Zagrebu ima sedam polaznika, koji imaju cilj stvaranja kratkog filma od osmišljavanja likova, preko tehničkih pitanja do snimanja filma, rekla je voditeljica Dina Karadžić.

To je zahtjevan proces, za koji je potrebno veliko strpljenje. Trenutačno su u realizaciji tri videa i radionica iznimno pozitivno djeluje na polaznike, dodala je.

Voditeljica radijskog programa u kaznionici u Lipovici "Uvjetni radio" Ljubica Letinić rekla je da je interes za radiom u kaznionici velik te da su u kratkom vremenu osnovali redakciju i riješili niz pitanja. Međutim, zbog tehničkih i drugih prepreka, od kojih je rigidna cenzura i pitanje što se uopće smije - najveći problem, realizacija "Uvjetnog radija" je upitna, rekla je.

Mario Kovač više je godina vodio radionice kreativnog pisanja, koje sada održava u Karlovcu. Različiti razlozi potiču zatvorenike da se pridruže, od najjednostavnijih da razbiju dosadu do kompleksnih osobnih pitanja, rekao je i dodao da je imao i neobično iskustvo pojave "barbarogenija", polaznika koji između radionica napiše golemu količinu teksta s detaljnim opisima situacija u koje uklapa vlastita iskustva i razne fikcije.

Nadam se da ćemo mu pomoći da dođe do kraja, dodao je Kovač.

Voditeljice književnog kluba u Kaznionici u Požegi Luiza Bouharaoua i Paula Zore rekle su da ondje postoji živi interes za hrvatskom književnosti. Na radionicama čitaju hrvatske autore i do sada su im bili gosti književnica Slađana Bukovac i pisac Roman Simić. Program sudionicama omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, a one pokazuju visoku odgovornost prema tom procesu, dodale su.

U kaznionici u Požegi i literarna radionica 

Spisateljica Marina Vujčić ispričala je svoje iskustvo održavanja četiriju radionica u Kaznionici u Požegi. Htjela je ući u zatvor kako bi stekla iskustva za svoj roman, ali se njezina misija, rekla je, pretvorila u humanitarnu.

Male su šanse da se otkrije neki veliki talent iako su dvije od 14 polaznica imale veliki literarni potencijal. Mislim da je smisao da te žene dobiju u nama potvrdu da postoji neki vanjski svijet, da netko vani razmišlja o njima. Radionica je dobila oblik psihoterapije u kojoj je Marina Vujčić, kako je rekla, polaznicama nastojala približiti terapijsku moć pisanja.

Imala sam ideju odnijeti im tri vreće knjiga, ali je to toliko komplicirano da sam odustala, rekla je i dodala da je snosila troškove radionice i morala potpisati da ništa od onoga što vidi i čuje neće iznijeti u javnost ni na koji način.

Dina Karadžić ocijenila je da nije važno otkriti talent, nego osloboditi proces tereta visoke umjetnosti rezervirane samo za iznimne pojedince. Veliki je uspjeh da u sklopu jedne radionice uvjerite ljude da je to nešto u čemu oni mogu sudjelovati i da kroz to mogu nešto dati, te da je to, konačno, vrednovano. To je jako važan transformacijski učinak na osobnoj razini polaznica i polaznika, ocijenila je.

Rasprava o iskustvima na radionicama nakon toga se usmjerila na kritiku ograničenja s kojima se izvođači suočavaju. Mario Kovač smatra da ograničenja najviše proizlaze iz nepovjerenja sustava u ljude koji dolaze izvana, koji se postupno pretvara u odnose povjerenja.

Ljubica Letinić ističe da se ne radi samo o pitanju povjerenja, nego da joj se čini da nije jasno tko i kada ima neko pravo. Iz publike se čulo da zatvorenici imaju određena prava, među kojima su i pravo na jednaki tretman, te da se to u praksi ne poštuje.

Na okruglom stolu sudjelovali su načelnik Sektora tretmana u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić i upravitelj Kaznionice Lipovica Saša Rajić, koji su zahvalili projektu "Kreativni zatvori" i rekli da su radionice od neprocjenjive važnosti za zatvorenike. Pozvali su sudionike da se ne obeshrabre te izrazili nadu da će stvari ići nabolje i u pogledu izmjena zakona i pravila postupanja u zatvorima.

hr Tue Dec 19 2017 08:12:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce26810e493827118b4590/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili francuskog turista na Velebitu

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću

Nakon hodnje ključnog osoblja Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na Velebitu u ponedjeljak, 22. listopada 2018., pripadnici Vojne policije i Medicinskog tima Hrvatske vojske uočili su francuskog turista koji je stradao prilikom pada s quad vozila kod predjela Štirovače.

Satnik Marin Jerković i nadnarednik Ivica Plečić iz Vojne policije te pripadnici Medicinskog tima, u čijem su sastavu bile liječnice natporučnice Tajana Vujnović i Danijela Vrhovski te medicinske tehničarke natporučnica Valentina Malović i nadnarednica Magda Gugić, kao i  vozač sanitetskog vozila skupnik Janko Pozaić, sudjelovali su u spašavanju ozlijeđenog turista. 

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću.

Tom prilikom pripadnici Hrvatske vojske brzinom reakcije i stručnošću pokazali su na djelu svoju profesionalnost.

hr Mon Oct 22 2018 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Drugi požar u Splitu: Vatra je lokalizirana, radi se na saniranju

Prvi požar koji je izbio kod Mall of Split ugašen je oko 19 sati
Požar je lokaliziran te vatrogasci rade na saniranju.

Vatru je gasilo 20 vatrogasaca sa šest vozila, a izgorio je hekatar trave i niskog rasklinja. 

Ranije objavljeno

U ponedjeljak navečer planulo je na Žnjanu! 

Kako doznajemo, vatra se nekontrolirano širi zbog snažnog vjetra. Na terenu su vatrogasci JPV-a i DVD-a Split, ali očekuje se dolazak vatrogasaca sa šireg splitskog područja. Također, na mjestu požara nalaze se i policajci. 

Ovo je, inače, drugi požar koji je večeras planuo u Splitu. Prvi je planuo kod nadvožnjaka koji spaja Pujanke i Mejaše, kod Mall of Split te je ugašen oko 19 sati.hr Mon Oct 22 2018 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce16bf0e4938400a8b475f/80
Foto: Grad Split

Splitski gradonačelnik i američki veleposlanik o splitskim prilikama za investiranje

Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je na dužnost stupio početkom ove godine, primio je danas u splitskoj gradskoj upravi gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poželjevši mu dobrodošlicu

 U srdačnom razgovoru, upoznao ga je s procesima koje provodi u Splitu te značaju drugog najvažnijeg hrvatskog grada.

- Split je motor razvoja velikog prostora koji obuhvaća cijeli južni dio Hrvatske, otoke, kao i duboki dio područja susjedne BiH. Ostvarujemo velike stope turističkog razvoja te su trenutne investicije  u splitski turizam vrijedne preko 100 milijuna eura. No, ne možemo živjeti samo od turizma. Moja administracija usmjerena je na reforme, na razvoj i na stvaranje prostora za visoke tehnologije kao što su one u IT sektoru. - kazao je, među ostalim, Krstulović Opara.

Veleposlaniku Kohorstu tako su prezentirani strateški razvojni projekti, a on se posebno zanimao za budući Tehnološki park na Dračevcu koji će dati novi gospodarski zamah Splitu i okolici. Istaknuo je kako je u planu Veleposlanstva osmišljavanje programa za kvalitetnije predstavljanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja, ali da i Vlada RH treba strane ulagače doživljavati kao partnere i smanjiti birokratske procedure. Gradonačelnik Krstulović Opara u tom je kontekstu istaknuo važnost dolaska svjetski poznatog hotelskog lanca Marriott u Split.

Na sastanku se razgovaralo i o prometnoj infrastrukturi, pa je gradonačelnik Krstulović Opara predstavio i skore projekte planirane na splitskom poluotoku:  gradsku željeznicu (metro), novo prometno središte na Kopilici te povezivanje Zračne i Trajektne luke željeznicom. Veleposlanik Kohorst rekao je kako poznaje puno Hrvata koji žive u San Pedru, dijelu Los Angelesa, splitskog grada prijatelja.

hr Mon Oct 22 2018 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce08e00e4938be0a8b4771/80
Foto: Predrag Kurtović Pepi

Održana druga akcija "Penjanja za sve" u organizaciji HPD Mosor

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu
Na južnim marjanskim padinama, prošli vikend održana je druga akcija "Penjanja za sve". Akcija je organizirana od strane društva HPD Mosor i njegovog Sportsko-penjačkog odsjeka, uz veliku pomoć planinarskih vodiča iz PK Split te sportskih penjača iz SPK Marulianus i SPK Lapis. 

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu. Osim stručnih osoba, akciji se pridružilo i nekoliko Mosoraša koji su bili na raspolaganju tijekom cijelog dana.

- Iznimno sam zadovoljna odazivom djece, te njihovim zalaganjem i odličnim ponašanjem. Mišljenja sam da je velika vrijednost ove akcije u tome što se skupio odličan tim ljudi iz različitih društava i klubova, čime smo pokazali da nismo jedni drugima konkurencija, već naprotiv, zajedničkim djelovanjem možemo mnogo više učiniti za našu djecu. Na ovaj način smo ispunili i cilj projekta, te omogućili da djeca barem jedan dan provedu u aktivnostima u prirodi. - rekli su iz HPD Mosor.

hr Mon Oct 22 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .