Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab1525b47398bd638b4616/80
Foto: Pixabay

"Kreativni zatvori" polučili uspjeh u Požegi, Remetincu...

Iz udruge "Skribonauti" izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo uspjesima kulturnih i umjetničkih programa koje su tijekom ove godine organizirali u zatvorima i kaznionicama u sklopu projekta "Kreativni zatvori", no voditelji programa i drugi sudionici su pozvali zatvorski sustav na veće povjerenje prema projektu kako bi se što bolje proveo.

Radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo pravosuđa, što je prvi put da je to ministarstvo raspisalo natječaj za takve programe, rekla je Paula Zore iz Skribonauta na okruglom stolu u Zagrebu te dodala da je njezina udruga prije programe provodila uz financijsku potporu Ministarstva kulture i drugih, ali da im nova situacija omogućuje da dugoročnije planiraju projekte.

Voditeljica projekta Kreativni zatvori Luiza Bouharaoua napomenula je da se projekti provode gotovo pet godina u dva zatvora i dvije kaznionice, te da kombiniraju dva tipa aktivnosti: radionički rad s manjim brojem zatvorenica i zatvorenika u različitim medijima te kulturne programe koji su namijenjeni cijeloj zatvorskoj populaciji.

Na radionici animiranog filma u Remetincu sedam polaznika

Radionica animiranoga filma u Zatvoru Remetinec u Zagrebu ima sedam polaznika, koji imaju cilj stvaranja kratkog filma od osmišljavanja likova, preko tehničkih pitanja do snimanja filma, rekla je voditeljica Dina Karadžić.

To je zahtjevan proces, za koji je potrebno veliko strpljenje. Trenutačno su u realizaciji tri videa i radionica iznimno pozitivno djeluje na polaznike, dodala je.

Voditeljica radijskog programa u kaznionici u Lipovici "Uvjetni radio" Ljubica Letinić rekla je da je interes za radiom u kaznionici velik te da su u kratkom vremenu osnovali redakciju i riješili niz pitanja. Međutim, zbog tehničkih i drugih prepreka, od kojih je rigidna cenzura i pitanje što se uopće smije - najveći problem, realizacija "Uvjetnog radija" je upitna, rekla je.

Mario Kovač više je godina vodio radionice kreativnog pisanja, koje sada održava u Karlovcu. Različiti razlozi potiču zatvorenike da se pridruže, od najjednostavnijih da razbiju dosadu do kompleksnih osobnih pitanja, rekao je i dodao da je imao i neobično iskustvo pojave "barbarogenija", polaznika koji između radionica napiše golemu količinu teksta s detaljnim opisima situacija u koje uklapa vlastita iskustva i razne fikcije.

Nadam se da ćemo mu pomoći da dođe do kraja, dodao je Kovač.

Voditeljice književnog kluba u Kaznionici u Požegi Luiza Bouharaoua i Paula Zore rekle su da ondje postoji živi interes za hrvatskom književnosti. Na radionicama čitaju hrvatske autore i do sada su im bili gosti književnica Slađana Bukovac i pisac Roman Simić. Program sudionicama omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, a one pokazuju visoku odgovornost prema tom procesu, dodale su.

U kaznionici u Požegi i literarna radionica 

Spisateljica Marina Vujčić ispričala je svoje iskustvo održavanja četiriju radionica u Kaznionici u Požegi. Htjela je ući u zatvor kako bi stekla iskustva za svoj roman, ali se njezina misija, rekla je, pretvorila u humanitarnu.

Male su šanse da se otkrije neki veliki talent iako su dvije od 14 polaznica imale veliki literarni potencijal. Mislim da je smisao da te žene dobiju u nama potvrdu da postoji neki vanjski svijet, da netko vani razmišlja o njima. Radionica je dobila oblik psihoterapije u kojoj je Marina Vujčić, kako je rekla, polaznicama nastojala približiti terapijsku moć pisanja.

Imala sam ideju odnijeti im tri vreće knjiga, ali je to toliko komplicirano da sam odustala, rekla je i dodala da je snosila troškove radionice i morala potpisati da ništa od onoga što vidi i čuje neće iznijeti u javnost ni na koji način.

Dina Karadžić ocijenila je da nije važno otkriti talent, nego osloboditi proces tereta visoke umjetnosti rezervirane samo za iznimne pojedince. Veliki je uspjeh da u sklopu jedne radionice uvjerite ljude da je to nešto u čemu oni mogu sudjelovati i da kroz to mogu nešto dati, te da je to, konačno, vrednovano. To je jako važan transformacijski učinak na osobnoj razini polaznica i polaznika, ocijenila je.

Rasprava o iskustvima na radionicama nakon toga se usmjerila na kritiku ograničenja s kojima se izvođači suočavaju. Mario Kovač smatra da ograničenja najviše proizlaze iz nepovjerenja sustava u ljude koji dolaze izvana, koji se postupno pretvara u odnose povjerenja.

Ljubica Letinić ističe da se ne radi samo o pitanju povjerenja, nego da joj se čini da nije jasno tko i kada ima neko pravo. Iz publike se čulo da zatvorenici imaju određena prava, među kojima su i pravo na jednaki tretman, te da se to u praksi ne poštuje.

Na okruglom stolu sudjelovali su načelnik Sektora tretmana u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić i upravitelj Kaznionice Lipovica Saša Rajić, koji su zahvalili projektu "Kreativni zatvori" i rekli da su radionice od neprocjenjive važnosti za zatvorenike. Pozvali su sudionike da se ne obeshrabre te izrazili nadu da će stvari ići nabolje i u pogledu izmjena zakona i pravila postupanja u zatvorima.

hr Tue Dec 19 2017 08:12:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb5a7fb9e03e58898b4620/80

Na Korčuli izgorjelo 10 hektara borove šume

Lokaliziran je požar koji je u utorak oko podneva buknuo kod mjesta Prižba u općini Blato na otoku Korčuli, a osam članova DVD-a Blato drži požarište pod nadzorom te očekuju da će do kraja dana požar, u kojem je izgorjelo desetak hektara mlade borove šume, biti ugašen.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u srijedu kako vatrogasci DVD-a Blato polijevaju po krajevima požarišta.

 "Očekujemo da će se i oni povući do kraja dana", rekao je Simović.

 Požar je gasilo 40 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Blata, Smokvice i Vela Luke s 11 vatrogasnih vozila, a u pomoć je pristigao i kanader iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

(Hina) xmarb ytr

hr Wed Apr 25 2018 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac0c1ad2af47f09588b470c/80

Pismo nadbiskupa Barišića župnicima grada Splita i okolice radi smještaja hodočasnika za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu, a kojemu je domaćin Splitsko-makarska nadbiskupija, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je pismo župnicima grada Splita i okolice, od Omiša do Trogira, pa i Sinja u kojem ih poziva da organiziraju doček i smještaj hodočasnika u obiteljima svoje župe.

Na susretu se očekuje sudjelovanje katoličkih obitelji iz svih naših biskupija i nadbiskupija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U pismu, između ostaloga, piše: „Kao domaćini moramo se pripremiti za doček i smještaj obitelji koje dolaze iz udaljenih biskupija dan ranije, 15. rujna (subota) kojima trebamo osigurati smještaj i prenoćište. To možemo učiniti samo uz Vašu svesrdnu pomoć i suradnju. Stoga Vas ovim putem molimo da pozovete svoje vjernike, koji imaju mogućnosti, da prihvate hodočasnike u svoje domove. To se osobito odnosi na ugošćavanje obitelji sa subote na nedjelju (15.-16. rujna). Možda će nekima koji dolaze iz daleka trebati i smještaj sljedećeg dana (s nedjelje na ponedjeljak).“, poručio je Barišić.

U pismu su donijete i konkretne upute za župnike:

Svi pozvani župnici trebaju prijaviti kapacitete smještaja svoje župe najkasnije do 15. lipnja ove godine na e-mail: prijave@susretobitelji.hr ili telefonski: 021/407-514 ili faksom: 021/407-538. Radi lakše organizacije i dočeka hodočasnika, nastojte zaokružiti kapacitet smještaja u Vašoj župi na jedan (ili više) puni autobus. 

Naglasite župljanima koji će ugostiti obitelji da će biti i ponekih obitelji s djecom koje će trebati ugostiti. Župnici će morati osobno voditi računa o rasporedu smještaja pojedinih obitelji. Potaknite obitelji da to ne bude samo davanje prenoćišta, nego je potrebno obitelji primiti u svoj dom, pružiti im večeru i doručak, zajednički se družiti i prijateljski se povezati., zaključio je nadbiskup. 
hr Wed Apr 25 2018 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f20ff2b9e03e7e8e8b4702/80
Foto: Pixabay

"Jeftiniji i dostupniji taksi, jednaka pravila za sve, nikome se ne pogoduje"

Butković je odbio bojazni da se zakonom "ide na ruku" Uberu

 Želimo taksi učiniti jeftinijim i dostupnijim građanima, gužvi se ne treba bojati, novi zakon uvodi jednaka pravila za sve i nikome se ne pogoduje, rekao je u srijedu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstavljajući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Butković je odbio bojazni da se zakonom "ide na ruku" Uberu.

Zakonom se uvode jednaka pravila za sve, nikome se ne pogoduje, jedini povlašteni su naši građani koji moraju plaćati jeftiniji autotaksi prijevoz, rekao je ministar.

Poslao je umirujući poruku i onima koji se boje da će nova zakonska rješenja stvoriti gužvu u nekim turističkim gradovima, konkretno Dubrovniku i Splitu.

Novi zakon, naime, predviđa da gradovi i općine više neće moći određivati broj taksista na svom području, morat će izdati dozvola koliko bude i zahtjeva.

Gužvi se ne treba bojati, bilo ih je i bit će, gradonačelnici kroz prometna rješenja mogu učiniti da se te gužve smanje, rekao je Butković, opetujući da će svi raditi pod istim uvjetima, te da će svatko tko zadovolji uvjete, moći obavljati auto taksi prijevoz.

Vladin prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu trebao bi omogućiti liberalizaciju autotaksi prijevoza, olakšati dobivanje licence te ukinuti obvezu polaganja ispita o poznavanju područja na kojem se taksi prijevoz obavlja.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju.

Jedna od novosti novog zakona je da će prijevoznici moći birati sredstvo za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju.

Budući taksisti koji nemaju valjane licence morat će imati najmanje 21 godinu i dobar ugled, što znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani, odnosno ako su u zadnje dvije godine platili kazni preko 25.000 kuna. Budući taksisti polagat će teorijski ispit, ukida se obveza trogodišnje stručne škole.

Postojećim taksistima produljit će se licenca pet godina, oni neće morati prolaziti proceduru kao novi taksisti, objasnio je ministar.

Najavio je i da će se, nakon što Sabor donese zakon, donijeti pravilnik koji će urediti pitanje starosti taksi vozila. Prijedlog je da se starost ograniči na sedam godina, no saslušat ćemo struku i javnost, pa donijeti odluku, odgovorio je Butković zastupnici GLAS-a Anki Mrak Taritaš.

hr Wed Apr 25 2018 11:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9d0a0d2af47fd2228b45d2/80

Broj blokiranih građana nešto je smanjen, ali raste iznos koji duguju

Na godišnjoj razini broj građana s blokiranim računima smanjen je za 1,7 posto, ali je iznos njihova dugovanja porastao za 3,3 posto

Poslovni subjekti duguju pak 12,8 milijardi kuna, a blokirano ih je nešto manje od 24 tisuće.

Krajem ožujka ove godine bili su blokirani računi 325 tisuća građana, koji ukupno duguju 43,4 milijarde kuna. U blokadi su bili i računi nešto manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugovanjima u iznosu od 12,8 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Fine. - piše Dnevnik

U odnosu na stanje godinu dana ranije, riječ je o smanjenju broja blokiranih za 4.789 poslovnih subjekata (16,6 %) i smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, u iznosu od 4,55 milijardi kuna (26,2 %).

Najveći broj građana ima dug prema teleoperaterima, njih nešto manje od 160.000. Ukupni dug građana (43,4 milijarde kuna) za 0,6 % je veći u odnosu na prethodni mjesec. Najveći dio duga, u iznosu od 17,9 milijardi kuna, odnosio se na dug građana prema bankama kao vjerovnicima (41,4 %), a prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), dug je iznosio 21,0 milijardu kuna ili 48,5 %.

Na godišnjoj razini broj građana s blokiranim računima smanjen je za 1,7 posto, ali je iznos njihova dugovanja porastao za 3,3 posto.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna (udio u broju blokiranih građana 1,5 %), iznosi ukupno 22,3 milijarde kuna (udio u ukupnome dugu građana 51,4 %), objavila je Fina. - prenosi Dnevnik

hr Wed Apr 25 2018 09:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .