Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f8e2ed1eea8f14488b4585/80
Foto: StockFood

Prepun vitamina, magnezija, željeza: Kiseli kupus je lijek za sve

Ubrzava metabolizam, čisti i regenerira jetru, usporava starenje i jača otpornost

Naši su preci živjeli u mnogo bliskijem odnosu s prirodom i ona im je pomagala na različite načine. Kako bi dulje očuvali sezonske namirnice, davno su ljudi smislili mnoge načine skladištenja i njihova spremanja za mjesece u kojima nema toliko hrane. Što se zapravo događalo s namirnicama da bi postale kiselkaste, naši preci nisu znali, ali su znali koristiti blagodati tog prirodnog procesa – fermentacije. - pišu 24 sata

U našoj se kulturi prirodno fermentiranje i dalje dosta koristi jer navikli smo na jela s kiselim kupusom i repom, na trpko-kiseli domaći kefir i maminu zimnicu. Fermentacijom, procesom izlaganja namirnica mikroorganizmima u specifičnim uvjetima, povrće, meso, mlijeko i druge namirnice dugo očuvaju hranjivost i kvalitetu, ali su i lijek za mnoge bolesti.

No nisu za sve vrste fermentiranja potrebni starteri, a dokaz je za to kiseljenje povrća. Dovoljno ga je narezati, posoliti, izgnječiti te ostaviti da odstoji u vlastitom soku. Sol, vrijeme, laktobakterije s površine povrća i one iz okoliša prorade i nakon obično nekoliko tjedana dobije se fermentirana salata, koja je ukusna, lako probavljiva, pomaže u obnavljanju crijevne mikroflore i jača imunitet.

 Kiseli kupus, tradicionalna namirnica našeg podneblja, prepun je vitamina C, B i K, probiotika, folne kiseline, magnezija, željeza i drugih tvari. Zato je važan u liječenju disbalansa crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Ubrzava metabolizam, čisti i regenerira jetru, usporava starenje i jača otpornost.

Kupus liječi

Oblog za probleme na koži Na  mjesto na koži s ekcemom, opeklinom ili svrabom stavite oblog od lista kiseloga kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom. Pustite neka djeluje neko vrijeme.

Rasol za nagluhost 
Rasol, sok kiseloga kupusa, ima mnogo povoljnih učinaka na zdravlje. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola.  Navečer, prije spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.

Mršavljenje uz kiselo zelje 
Ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pročistiti organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i pol kiseloga kupusa raspoređenog u obroke. Pijte mnogo vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić kruha i nekoliko žlica svježeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuhana krumpira, pet grama maslaca, malo luka i kima te zapecite. Trećeg dana iskombinirajte jelovnik prva dva dana.

Kao antidepresiv 
Za podizanje raspoloženja te općenito za dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri žlice naribanoga kiseloga kupusa. To pomaže i pri borbi s gljivičnim infekcijama. 

Kupus na glavu 
Imate li glavobolju koja ne jenjava, na čelo položite list kiseloga kupusa, omotajte ga gazom te lezite i smirite se dok ne počne djelovati. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Sat Feb 11 2017 15:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/570b54f50dfb8a70518b4d6a/80

Osam namirnica koje pomažu u smanjenju upala

Kronične upale u tijelu drže vaše tijelo pod konstantnim stresom. Nakon što upala dosegne svoj vrhunac, može rezultirati raznim bolestima, poput srčanih tegoba, dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja. Kako bi smanjili upale nutricionistkinja Alma Bunić otkrila je koju hranu bi trebali svakodnevno jesti
Hrana koju jedemo ima važnu ulogu za zdravlje našeg organizma, pa tako može i smanjiti upale koje se javljaju u tijelu, piše zadovoljna.hr.

Kako biste što bezbolnije i brže smirili upale, ali ih i prevenirali, donosimo vam listu namirnica koja će vam biti od velike pomoći.

1. Borovnica
Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans.. Zbog svog protuupalnog djelovanja pomoći će u borbi upala kao što su giht i osteoartritis. Borovcnie također poboljšavaju koncetraciju i daju energiju.

2. Sirovi kakao
Sirovi kakao izuzetno je bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti, istaknula je nutricionistkinja Alma Bunić. Sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom. Uz to bogat je mineralima, pogotovo magnezijom, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

3. Kokosovo i maslinovo ulje
Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo djeluje antibakterijski i antivirusno. Liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol.

4 Cimet i kurkuma
Cejlonski cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke razine antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito ljekovit začin je posjeduje anti-upalna svojstva, kazala je nutricionistkija Bunić.

Obnavlja crijevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji s medom odlična je kao prirodni antibiotik.

5. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bogati su omega 3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lješnjaci koji su krcati magnezijem, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koji daju osjećaj sitosti.

6. Peršin
Ima visoke nutritivne vrijednosti i odličan je izvor vitamina C. Liječi upale i dobar je izvor folne kisleine koja je dobra za zdravlje srca. Može smanjti učestalost gripa i prehlada zbog svog protuupalnog djelovanja.

7. Kelj
Peršin nije jedino povrće koje djeluje protuupalno. Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno djelovanje. Jača imunitet zbog vitamina C koji izvrsno djeluje na krvožilni sustav i smanjuje rizik od srčanog udara.

Budite pažljivi s povrćem. Iako je špinat primjerice dobra i zdrava hrana ne bi ga trebale konzumirati osobe s bubrežnim problemima. Špinat može potaknuti bubrežni kamenac i stvaranje upala, napominje nutricionistkinja Alma.

8. Plava riba
Srdele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke razine omega 3 masnih kiselina koje su odlični čuvari krvožilnog sustava. Plava riba bogata je proteinima i vitaminima D i B. Odlične su za zdravlje kostiju jer poboljšavaju apsorbciju kalcija.

Treba napomenuti kako losos ne bi trebali konzumirati iako sadrži omega 3 masne kiseline. Naime, uz omega 3 losos sadrži i omega 6 masne kiseline koje djeluju upalno, istaknula je Bunić.

Sve te namirnice trebali bi jesti svakodnevno , a plavu ribu barem 2 do 3 puta tjedno. Važno je napomenuti kako nezdrava hrana može potaknuti i ubrzati taj proces upala u tijelu, dodala je nutricionistkinja Alma.

Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 18:46:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59280ef4b9e03e7d1b8b45a3/80

Veterinarska klinika traži osobu koja bi po cijele dane mazila mačke

Veterinarska klinika Just Cats iz Dublina traži osobu koja bi na puno radno vrijeme mazila i grlila njihove mace pacijentice.
Naravno, postoji popis uvjeta koje idealni kandidat mora zadovoljiti tj pitanja na koja bi trebalo potvrdno odgovoriti kako bi postao njihova "mačkomazilica", piše zdrava krava

Pitanja su:
- Voliš li mačke?
- Imaš li prirođenu potrebu da im priđeš, maziš ih i slično?
- Jesi li ikada brojao mačiće prije spavanja?
- Hraniš li mačke lutalice na koje naiđeš?
- Osjećaš li se ugodno i nježno kada maziš neku mačku?

Dodatne kvalifikacije uključuju spremnost na češkanje koje traje satima i nježne razgovore koji će smiriti krznene pacijente, a odlična kvalifikacija je sposobnost razlikovanja različitih tipova mačjeg predenja.



Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 13:20:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5927f47db9e03ebc1a8b45e9/80

Umrla Laura Biagiotti, kraljica kašmira

Talijanska modna dizajnerica Laura Biagiotti, poznata kao "kraljica kašmira", preminula je u dobi od 73 godine, objavila je u petak njezina modna kuća.

Laura Biagiotti, osnivačica jedne od najvećih modnih kuća u Italiji, umrla je u bolnici u Rimu nakon srčanog udara. 

Svjetsku je slavu stekla svojim pletenim kreacijama zbog kojih ju New York Times nazvao "kraljicom kašira", nadimkom koji joj je ostao do kraja karijere.

Karijeru je počela 1965. sa svojom majkom Deliom,  koja je izrađivala odore za posade Alitalije. 

Prvu samostalnu kolekciju predstavila je 1972. godine u Firenci. 

Zajedno s drugim modnim dizajnerima, poput Ottavija Missonija i Gianfranca Ferrea, odlučila je preseliti iz Firence u Milan, iako je sama živjela u Rimu u dvorcu iz 11. stoljeća.

Laura Biagiotti poznata je i po ljubavi prema umjetninama te je sponzorirala obnovu nekoliko talijanskih povijesnih građevina.

Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 13:19:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/540eb38e189942375f000003/80
Foto: Screenshot YouTube

Spavajte duže jer nedostatak sna može udvostručiti rizik od smrt

Nedostatak sna može dvostruko povećati rizik od smrti zbog zatajenja srca ili moždanog udara kod osoba s višestrukim čimbenicima kardiovaskularnog rizika kao što su pretilost, povišen krvni tlak, povišen kolesterol i dijabetes, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu.

Istraživači su nasumce izabrali 1.344 odrasle osobe kojih je prosječna dob bila 49 godina, među kojima je 42 posto muškaraca pristalo prespavati noć u laboratoriju.

Rezultati obavljenih ispitivanja i pretraga pokazuju da je više od 39 posto sudionika imalo barem tri faktora rizika koji zajedno čine metabolički sindrom, dodaju autori čija je studija objavljena u časopisu American Heart Association.

Tijekom razdoblja praćenja koje je u prosjeku trajalo više od 16 godina, 22 posto ih je umrlo.

Osobe koje pate od metaboličkog sindroma i koje su u laboratoriju spavale manje od 6 sati, bile su tijekom tih 16 godina više od dva puta izloženije riziku od smrti zbog srčanog zatajenja i moždanog udara u odnosu na one koje nisu imali te čimbenike kariovaskularnog rizika.

Iste osobe su usto imale gotovo dvaput veći rizik od smrti zbog drugih uzroka u odnosu na one koji nisu patili od metaboličkog sindroma.

Medicinske vlasti preporučuju odraslima šest do osam sati noćnog sna.

Kako navode autori, riječ je o prvoj ovakvoj studiji koja mjeri trajanje sna u laboratoriju.

Dosad su se istraživanja temeljila na odgovorima sudionika na upitnik.

No budući da je riječ o istraživanju, ova studija ne omogućuje da se ustanovi uzročna veza između osoba koje pate od metaboličkog sindroma i dvostrukog povećanja rizika od smrti, ističu istraživači.

Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 08:50:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .