Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58d57063b473989dd08b4632/80
Foto: Dalmacija News

Euro umjesto hrvatske kune: Hoće li plaće rasti za 30 posto?

Nitko ne jamči da će uvođenjem eura standard rasti, a cijene padati... Vlada samo kaže: ‘Moramo ga uvesti’. Analitičari smatraju da cijene neće rasti

Na početku rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj politička elita na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i guverner HNB-a Boris Vujčić, poručuju kako će Hrvatska profitirati od eura. No je li tome tako? 

Premijer je istaknuo kako je cilj Hrvatske postati članica eurozone u dvomandatnom razdoblju Vlade i Sabora, odnosno u osam godina. Ustvrdio je i kako danas već gotovo ispunjavamo kriterije za uvođenje eura, koji je, prema njegovu mišljenju, koristan instrument u budućnosti za gospodarski rast i veću zaposlenost, pišu 24 sata.

- Ne stoje slogani da ćemo dobiti europske cijene, a sačuvati hrvatske plaće. Taj mit treba otkloniti i o njemu temeljito razgovarati - poručuje Plenković. 

Kako bi argumentirao tu tezu, iznio je podatak da su posljednjih 12 godina cijene u eurozoni rasle manje nego u Hrvatskoj, ali da su u istom periodu plaće rasle mnogo brže nego kod nas. No s iznesenim tezama koje stvaraju dojam da u Hrvatskoj teku med i mlijeko ne slaže se ekonomist Ljubo Jurčić. Upozorava da Hrvatska nije spremna za euro, a pitanje je hoće li i biti u periodu koji su za ulazak u eurozonu naznačili vodeći ljudi zemlje.Rok od osam godina, kako tvrdi Jurčić, moguć je uz uvjet da nam gospodarstvo u tom razdoblju raste prema godišnjoj stopi od sedam posto. 

- To bi bili realni uvjeti za euro jer bi to značilo da bismo udvostručili proizvodnju, a dohodak bi nam skočio s 10.000 na 20.000 eura po glavi stanovnika. I to je onda zona u kojoj bi euro mogao imati pozitivne efekte - kaže nam Jurčić napominjući da zemljama s višim dohotkom euro odgovara, a zemljama s niskim dohotkom, kao što je Hrvatska, to ni najmanje ne odgovara. Hrvatska ima, dodao je, najniži dohodak, ali i najmanju socijalnu pomoć, od zemalja eurozone, najveću nezaposlenost, kao i aktivno iseljavanje ljudi. 

- Mi nemamo ni jednu realnu komponentu koju zadovoljavamo da bismo imali koristi od eura - kaže upozoravajući da bismo nepripremljenim ulaskom u eurozonu mogli završiti kao Grčka. 

Ekonomski analitičari Damir Novotny i Velimir Šonje, kao i guverner Vujčić, navode niz prednosti - uštede na troškovima konverzije valuta, niže kamatne stope, ukidanje eurske valutne klauzule i prestanak straha dužnika od promjena tečaja... Troškovi se primarno odnose na gubitak monetarnog suvereniteta i direktne troškove uvođenja eura. Jurčić navodi da bi nam uvođenje eura u ovakvoj situaciji moglo donijeti povećanje cijena, ali ne i plaća. Novotny poručuje da cijene neće rasti jer su kod nas cijene više nego u našem okruženju, pa tvrdi da će se i one spustiti. Šonje također tvrdi da se ne uvode europske cijene jer smo integrirani s europskim tržištem. No ne odbacuje opasnost da trgovci zaokruže cijene, primjerice cijenu kave sa sedam kuna na euro.
- To je mali dio potrošačke košarice, brojne druge cijene ostaju stabilne, a neke se i smanjuju - tvrdi Šonje. 

Iskustvo Slovenije: Povećani su troškovi, ali i plaće za 30 posto 

Slovenija je ove godine obilježila deset godina otkad je uvela euro. Prema podacima državnog statističkg zavoda, životni troškovi u tom su razdoblju povećani za 20,2 posto, trećinu od prosječnog porasta inflacije u eurozoni, ali su znatnije rasle i prosječne plaće, za gotovo 30 posto. 

Kad su uveli euro i zamijenili dotadašnji tolar, prosječna mjesečna plaća za puno radno vrijeme iznosila je 810, a danas je nešto iznad 1000 eura. Natprosječno su porasle cijene usluga, pa je “zbog eura” cijena šalice kave u kafiću poskupjela za 48 posto, a pivo i frizerske usluge za 42 posto.

Prije uvođenja eura, u lokalu se moglo dobiti 950 šalica kave, a sad oko 840. No dosta artikala je i pojeftinilo, što se odnosi i na hranu, dok su cijene nekretnina i usluga većinom rasle.

Negativne strane uvođenja eura:

Uvođenjem eura gubi se samostalna monetarna politika

Trošak pristupa ERM-u 690 milijuna kuna u 12 godina

Gospodarstvo nam je manje konkuretno od ostalih zemalja EU

Rizik od povećanja cijena te rasta općih troškova života

Pozitivne strane uvođenja eura:

Uštede na konverziji valuta pri bankarskim kreditima

Niže kamatne stope, te stabilizacija javnog duga

Ukidanje valutne klauzule. Nema oscilacija tečaja

Poticaj inozemnih ulaganja i veći priljev novca u gospodarstvo

Facebook komentari

hr Tue Oct 31 2017 08:25:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e4cd5cb9e03e14838b4600/80

SDP za referendum o gradnji crkve u četvrti Split 3

SDP gradskog kotara Split 3 u četvrtak je predložio referendum o gradnji crkve u toj gradskoj četvrti, u blizini raskrižja Ulice Brune Bušić i Poljičke ceste, kao najbolje rješenje na dobrobit svih stanovnika.

"Referendum, uz kvalitetnu javnu raspravu, a bez neprihvatljivog etiketiranja sudionika rasprave zbog izrečenih stavova, bio bi najbolje rješenje za raspravu oko Detaljnog plana uređenja (DPU) na lokaciji sjeveroistočno od raskrižja Ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste", istaknula je koordinatorica SDP-a za kotar Split 3 Sara Paligorić.

Naglasila je kako bi o razvoju kotara Split 3 trebali odlučivati svi njegovi stanovnici, a ne donositi odluke "na zboru političara" i kasnije ih prezentirati kao stajalište građana.

Paligorić osobno smatra da na lokaciji uz raskrižje Ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste ne treba graditi crkvu, već da ondje treba smjestiti tržnicu i povećati obuhvat zelenih površina i garažno-parkirališnih mjesta.

"Želim da Split 3 ostane primjer kvarta koji je urbanistički uspješno uređen, što je poznato širom Europe i svijeta, na dobrobit njegovih stanovnika," istaknula je Paligorić te dodala kako je upravo na tom primjeru "legitimna i potrebna" kritika nekvalitetnog sustava planiranja prostora i razvoja Splita, o čemu svjedoče brojne devastacije.

Rekla je i da su mediji prenijeli da se većina prisutnih na zboru građana u prostorijama Gradskog kotara Split 3, u srijedu izjasnila da podržava izgradnju crkve, a mnogobrojni građani uopće nisu ni mogli ući na skup pa ni izreći svoje mišljenje.

"Građani kotara Splita 3 teško su mogli doći do izražaja od političara i njihovih pratitelja koji su govorili na zboru, a žive u drugim gradskim kotarima poput Žnjana, Ravnih njiva, Gripa, Visoke, Mertojaka...Zbog neadekvatnosti prostora mnogobrojni građani našeg kotara, uključujući i moju malenkost, nisu uopće došli u mogućnost ući u prostorije Gradskog kotara Split 3, a kamoli sudjelovati u raspravi. Žalosno je da je u raspravi puno važnija bila snaga decibela nego snaga argumenata," ustvrdila je Paligorić komentirajući zbor građana u srijedu na večer u prostorijama Gradskog kotara Split 3.

Na tom zboru građana, kojeg je organizirala stranka Pametno, vodila se žučna polemika između pristaša i protivnika planirane gradnje crkve u toj splitskoj četvrti, u župi Blatine- Škrape.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 16:03:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f86cabb473982b3b8b45c1/80

Grabar-Kitarović: Počast žrtvama najprimjerenije je odati u tišini

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu u središnjoj Bosni jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima.
"Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu nakon nenajavljenog posjeta Ahmićima i Križančevu selu gdje je odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen obilježja.

Predsjednica je u Ahmićima odala počast Bošnjacima ubijenima u travnju 1993. godine u napadu HVO-a, a u Križančevu selu žrtvama napada Armije BiH u prosincu 1993. godine u kojemu su ubijena 44 Hrvata.

Predsjedničina je poruka kako bi nakon svega trebalo gledati ka budućnosti odnosno jačanju dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka nego i svih građana središnje Bosne i BiH.

Hrvatska se predsjednica nakon obilaska Nove Bile i posjeta tamošnjoj bolnici, gdje se gradi novo krilo uz financijsku potporu Hrvatske od 1,5 milijuna kuna, u Vitezu sastala s predstavnicima tijela vlasti u općinama središnje Bosne a nakon toga novinarima je kazala kako je zadovoljna jer vidi napredak u tom dijelu BiH.

"To je način da ljudima pomognemo kako bi ovdje ostali živjeti", kazala je predsjednica. Kazala je i kako Hrvatska mora nastaviti ulagati u ta područja te kako se nada da će gospodarski oporavak u Hrvatskoj omogućiti da ta ulaganja budu sve veća.

Istaknula je kako je njena temeljna poruka Hrvatima u tom ali i svim drugim krajevima BiH da je Hrvatska uz njih i to ne samo u smislu očuvanja njihovih političkih prava odnosno konstitutivnosti kao naroda nego i ravnopravnosti s drugim narodima.

Ocijenila je da je gospodarsko i socijalno stanje jamac opstojnosti Hrvata u BiH, ali da je važna je i politička dimenzija, odnosno reforme koje bi omogućile pravnu sigurnost hrvatskom narodu da bi se očuvala njegova konstitutivnost i ravnopravnost s drugim narodima a istodobno osigurao napredak BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji, u čemu je Hrvatska "apsolutno spremna pomoći".

Ulazak BiH  u EU je bitan, rekla je Grabar-Kitarović, jer će i to pomoći opstanku Hrvata u toj zemlji.

Iznoseći ukupni dojam o posjetu BiH predsjednica je kazala kako je ishodom veoma zadovoljna jer je dijalog ključni način rješavanja problema, posebice među zemljama koje su toliko vezane jedna za drugu. Potvrdila je kako je i na radnoj večeri s bosanskohercegovačkim dužnosnicima u srijedu u Sarajevu nastavila dijalog o otvorenim međudržavnim pitanjima.

"Nastavili smo prijateljski razgovor. Dogovorili smo se oko nekih otvorenih pitanja kako ćemo krenuti dalje", kazala je predsjednica no nije iznosila potankosti razgovora vođenih u srijedu navečer.

Dodala je kako je iznimno važno održati kontinuitet razgovora kako na političkoj tako i na tehničkoj razini.

"Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija nego da iskreno i otvoreno razgovaramo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Ponovila je kako projekt Pelješkog mosta nije upitan.

"On će se graditi i on nije uperen protiv interesa BiH", kazala je.

Hrvatska je predsjednica nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:45:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a426870b9e03e65398b457f/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

"Zima se predomislila": Najavili snijeg pa promijenili prognozu

Nije Dunja jedina dala krivu prognozu jer istu je prekjučer objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), norveški Yr.no i brojni drugi meteorološki servisi koji su za vikend prognozirali snijeg, a za idući tjedan velike hladnoće

Nakon što je najavila da će ovoga vikenda Hrvatsku napokon zabijeliti snijeg, RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar ubrzo je objavila da je prognoza bila kriva. - javlja 24sata

Uz hashtag #krivaprognoza, Dunja je napisala: "Zima se ipak predomislila. Moj bed. Pucajte, slobodno."

Umjesto snijega i velikih hladnoća, stići će nam tek nešto kiše, a iako će se jutarnje temperature kretati oko nule, one dnevne bit će u plusu, ponegdje čak i do 10 stupnjeva.

Nije Dunja jedina dala krivu prognozu jer istu je prekjučer objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), norveški Yr.no i brojni drugi meteorološki servisi koji su za vikend prognozirali snijeg, a za idući tjedan velike hladnoće.

Situacija se promijenila jučer. Tijekom dana Yr.no je promijenio prognozu, a jutros je to učinila i većina drugih meteo servisa. - piše 24sata

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 14:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59faf29db9e03e649a8b459b/80
Foto: Vlada RH

Počinje kampanja protiv rada na crno

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta "Stop radu na crno" vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.

- Ideja nam je u slijedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke. - rekao je Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

Hrvatska je, ističe, malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. "Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje", kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena, a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme, ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 13:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .