U Splitu počeo međunarodni istraživački dan za učenike

Splitski učenici u dobi od 16 do 19 godina zajedno s učenicima iz drugih zemalja i znanstvenicima traže nove čestice u podacima iz LHC akceleratora na CERN-u, sudjelujući u autentičnom istraživačkom procesu.  

“Učenici provode mjerenja na stvarnim podacima prikupljenim u eksperimentima na najvećem akceleratoru na svijetu ‘Large Hadron Collider’ na CERN-u, koji je Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica. Na kraju će se do pet učeničkih grupa iz različitih gradova diljem svijeta pridružiti video konferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju zajedničkih rezultata”, kazao je znanstvenik Nikola Godinović

Objasnio je kako učenici u autentičnoj atmosferi stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, ali i istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara koji su direktno uključeni u istraživanje.

Znanstvenik Ivica Puljak je napomenuo kako će od 15. veljače do 28. ožujka 13 tisuća učenika posjetiti 215 sveučilišta i sudjelovati u  istraživačkom danu za učenike iz područja fizike elementarnih čestica.

“Učenici danas analiziraju produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru. Osim naših učenika u današnjem istraživačkom danu sudjeluju i učenici iz Firence i Istanbula, a u podacima koje analiziraju mogu ponovno otkriti Higgsov bozon”, rekao je Puljak.

Tijekom veljače i ožujka međunarodni istraživački dan učenika osim u Splitu održat će se i u Dubrovniku, Požegi, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu, te po prvi put 7. ožujka u Mostaru, gdje će sudjelovati učenici Gimnazije fra Grgo Martić.

POSLJEDNJE DODANO: