Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c35ad9f0e4938df718b4583/80

Snijeg zabijelio Dalmaciju: Vrlika rekorder sa 60 centimetara, pokrivač stigao do Omiša i Brača

I dok su Splićani iščekivali da koja pahulja padne i u gradu pod Marjanom u unutrašnjosti Dalmacije muku ne muče s tim problemom. Snijeg, koji je cijelog jučerašnjeg popodneva i tokom cijele noći padao, nakon sedam godina ponovno je dekorirao Dalmatinsku zagoru i brojna druga područja...
Najviše snijega ima u Cetinskoj krajini što nam je potvrdio i Nediljko Živaljić, voditelj sinjske nadcestarije: "Na području Vrlike ima 50 do 60 centimetara snijega, na području Trilja oko 40. Oko 30 centimetara snijega ima na Zelovu dok u Sinju i Dicmu visina snježnog pokrivača je oko 20 centimetara. Važno je napomenuti kako su svi kamioni na terenu i ceste se, prema očekivanjima, čiste po prioritetima!"

Zimiska oprema obavezna je na tim područjima, a kako savjetuju iz Hrvatskog autokluba neka, oni koji ne moraju van svojih domova, ne izlaze na ceste, a svi oni koji su to i napravili da se naoružaju s mnogo strpljenja.

Cijela jadranska obala našla se na udaru Sredozemne ciklone, a ona je sa sobom donijela i pojavu da su sjeverni Jadran i područja uz njega toplija od južne Dalmacije. 

Snijeg su s radošću dočekali svi Sinjani, a iako je prošlih godina u puno manjoj količini stizao tek krajem mjeseca veljače, ovo je drugi put ove zime da je i središte Cetinskog kraja osvanulo sa snježnim pokrivačem. Po mjerenjima, ima ga oko 20 centimetara.


I u susjednom Trilju snježna idila na ulice je izvukla djecu i mlade, a u peći povećalo koji stupanj temperature. Visina snježnog pokrivača slična je kao i u Sinju, oko 20 centimetara dok ga na višim predjelima ima i do 40 centimetara koliko je zabilježeno na Kamenskom.


Zasnježilo je i nadomak Splita - 11 centimetara izmjereno je u Dugopolju, a snježnog pokrivača ima i u Pločama, ali i u pojedinim mjestima otoka Brača.


Zima je "pokazala zube" pa i Omišanima donijela malo snježnog dekora. U gradu na ušću Cetine palo je tek nekoliko centimetara, ali dovoljno da izmami osmijeh na većinu lica stanovnika u okolici Omiša.


Susnježica je padala u Žrnovnici i višim područjima Solina, a zabijelilo je i u Dubravi te Sitnom Gornjem. Rekorder po mjerenjima je trenutno Vrlika u kojoj je, na pojedinim područjima, izmjereno i do 60 centimetara snježnog pokrivača. 

Snijeg je bio pojava i u Vrgorcu i Metkoviću, a Imotski je, po jutrošnjim mjerenjima, zatrpan s oko 25 centimetara. Osim snijegom Imoćani su zatrpani i brojnim smiješnim idejama koje možete vidjeti i u primjerima ispod.

Zbog snijega otkazana je nastava u srednjim i osnovnim školama u Imotskoj krajini.

- Ovim putem obavještavamo sve učenike i djelatnike da je zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta zajedničkim dogovorom ravnatelja svih 11 osnovnih škola Imotske krajine (OŠ “Josip Vergilij Perić”, Imotski; OŠ “Stjepan Radić”, Imotski; OŠ Josipa Jovića, Aržano; OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cista Velika; OŠ “Ivan Leko”, Proložac;  OŠ Runović; OŠ S. S. Kranjčevića, Lovreć, OŠ Studenci, OŠ “Tin Ujević”, Krivodol; OŠ Zagvozd i OŠ Zmijavci) odlučeno da se danas, 9. siječnja 2019. godine, nastava neće održati.

Također nastava se neće održati ni u srednjim školama u Imotskom kao ni u Glazbenoj školi. - obavijest je koju je prenio Radio ImotskiSnijeg nije zaobišao ni neka mjesta u susjednoj Bosni i Hercegovini pa je tako u Posušju i Širokom Brijegu snježna granica prešla i preko 30 centimetara. Potvrđuje to i slika stadiona kluba Široki Brijeg.


Ova snježna dionica slična je onoj koja će ostati zapamćena u meteo povijesti iz 2012. godine, a kada se i Split ustao sa snježnim pokrivačem. Iako ovoga puta bez snijega pokraj mora slične su visine bile diljem Dalmatinske zagore i šire.

Zbog snijega su odgođene sve škole u Cetinskoj krajini, a i u brojnim školama u cijeloj Dalmatinskoj zagori. Uistinu je zanimljivo kako je snježna idila totalno zahvatila samo spomenuta područja jer, primjerice, Gospić tek mjeri 4 centimetra snježnog pokrivača.  


hr Wed Jan 09 2019 09:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c922ee429111c9e138b45c4/80

Tiramol u Centru „Juraj Bonači” povodom dana sindroma Down

Dana, 21. ožujka, cijeli svijet odlučio je slaviti jedan kromosom više koji svojom jedinstvenošću Downovce čini posebnima. Kao i svake godine, COO "Juraj Bonači" navlači svoje šarene čarape kako bi potaknuli razumijevanje i osigurali im kvalitetniji i bolji život u našem društvu.
Kao i svake godine Centar Juraj Bonači prigodnim programom obilježava Svjetski dan Sindroma Down. 

Tradicionalno i ove godine navlače šarene čarapice na tiramolu koji se nalazi u dvorištu našeg Centra stoga Vas ovim putem pozivaju da im se pridružite.

Njihovu obavijest prenosimo u cijelosti:

Dragi roditelji i prijatelji dođite i ponesite vaše šarene čarapice kako bi ih zajedno u našem dvorištu objesili na tiramolu i Splitu pokazali koliko volimo našu djecu sunca.

Veselja neće nedostajati jer nam u goste dolazi Lorena Bućan, pjevačka nada Hrvatske koja će nas svojim pjesmama rasplesati i tako dodatno upriličiti nama važan dan.

Očekujemo vas u dvorištu Centra Juraj Bonači (Brune Bušića 30) u četvrtak, 21.ožujka u 10:30 sati s šarenim čarapicama i srcem spremnim za proslavu.
 
„Isti smo pod nebom plavi, ljubav tu je da nas brani…“
hr Wed Mar 20 2019 13:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92297929111c880f8b46e6/80
Foto: Screenshot: 24sata VIDEO

Kipu Gospe u Solinu odrubili glavu i bacili u kontenjer

Prošli tjedan netko je crnim sprejem išarao lice Gospi i na tijelo joj napisao slovo M. Mi smo to očistili, a pokušat ćemo i ovo nekako popraviti. Neće me ovo obeshrabriti, kaže Joško Župa
Negdje u noći s utorka na srijedu nepoznati počinitelj kipu Gospe na Putu Mira u Solinu odvalio je glavu. Kip je inače postavio Joško Župa 74-godišnji kipar i kamenoklesar na zidu svoje parcele uz cestu. On je ujutro vidio da kipu nedostaje glava, a pronašli su je u obližnjem kontejneru.

Nos i čelo od kipa Gospe su oštećeni vjerojatno od udaraca maljem, piše 24sata.hr

Ovo nije prvi incident u vezi Gospe:

- Prošli tjedan netko je crnim sprejem išarao lice Gospi i na tijelo joj napisao slovo M. Mi smo to očistili, a pokušat ćemo i ovo nekako popraviti. Neće me ovo obeshrabriti ja ću napraviti još veći kip Gospe. Inače, ovo je ulica koja vodi prema groblju, a ja sam tamo pokopa tri sina - kazao je Joško Župa za 24sata.hr dodajući kako je ovo djelo sotonista ili huligana

Kod njega je tijekom jutra bila i policija koja će pokušati utvrditi što se dogodilo i naravno pronaći počinitelja. 

hr Wed Mar 20 2019 12:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5725b4a60890d2c40f8b4785/80
Foto: MORH/ T. Brandt

MORH objavio natječaj za prijam u kadetsku službu

Na stranici Ministarstva obrane Republike Hrvatske raspisan je natječaj za prijam u kadetsku službu i to na preddiplomski studij Vojnog inženjerstva i studij Vojnog vođenja i upravljanja.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu, 20. ožujka 2019. javni natječaj za prijam u kadetsku službu i to na preddiplomski studij Vojnog inženjerstva i studij Vojnog vođenja i upravljanja.

U akademskoj godini 2019./2020. u status kadeta bit će primljeno do 110 kandidata  upisanih na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija.

Rok za podnošenje prijava je 10. svibnja 2019. godine.

Kandidati se prijavljuju u propisanom roku elektronički Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.

U odabirnom postupku kandidati moraju zadovoljiti kriterije za kadete propisane  Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih,  psihičkih,  tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/14, 134/15 i 138/15).

U kadetsku službu primaju se kandidati koji u odabirnom postupku postignu najbolje rezultate i upišu prvu godinu redovitog studija u prvom upisnom roku u srpnju 2019. godine.

Kandidati koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij, krajem kolovoza 2019. bit će pozvani na pripremni kamp. 

Također, tijekom školovanja kadeti ostvaruju određena prava propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju ("Narodne novine", br. 158/13 i 5/17).

Naime, nakon završenog preddiplomskog studija kadeti će biti primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja i sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Sve informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane, a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefon 01/3784-812 i 01/3784-814, te u područnim odjelima i odsjecima za poslove obrane.

hr Wed Mar 20 2019 12:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92019129111c5b128b460b/80
Foto: PIXABAY

Borba protiv raka: Ako ste stariji od 50 i pušite bar dvije cigarete dnevno morat ćete na CT pluća

Organizirani probir raka pluća koji kreće u primjenu ove godine, trebao bi smrtnost od raka pluća smanjiti za oko 20 posto, što znači da bi se godišnje od smrti spasilo oko 600 osoba

Od raka pluća u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3.000 ljudi, a umre ih još toliko. Organizirani probir raka pluća koji kreće u primjenu ove godine, trebao bi smrtnost od raka pluća smanjiti za oko 20 posto, što znači da bi se godišnje od smrti spasilo oko 600 osoba. Na preventivne niskodozne CT preglede koji zrače bitno manje od klasičnog CT-a prema planu će se pozivati aktivni pušači u dobi od 50 do 75 godina ili bivši pušači koji su prestali pušiti unutar 15 godina. 

Uvjet za pregled bit će pušački staž od minimalno 30 godina i količina cigareta od 30 kutija godišnje. Drugim riječima, na preventivni pregled pozvat će se 50-godišnjak koji je počeo pušiti u dobi od 20 godina ili ranije, a u prosjeku dnevno popuši najmanje 1,6 cigareta. Pušače koji su se ostavili cigareta prije više od 15 godina neće se pozivati na pregled, jer se smatra da je rizik od raka pluća kod takvih bivših pušača izjednačen s nepušačkom populacijom, tvrdi Novi list.

Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2019.-2023. koji se upravo nalazi na e-savjetovanju, odredio je ove kategorije građana na temelju iskustva i istraživanja iz drugih država gdje je polučen značajan rezultat u smanjenju smrtnosti od raka pluća. Prema jednom od tih modela, godišnjim probirom raka pluća pušača u dobi od 55 do 80 otkrilo bi se 50 posto karcinoma pluća u ranom stadiju bolesti, čime bi se mortalitet raka pluća smanjio za 14 posto, odnosno spriječilo bi se 521 smrti od raka pluća na milijun stanovnika.

Škola nepušenja

Prema našem Nacionalnom programu, nakon pet godina provedbe obuhvatilo bi se 50 posto pušača iz ciljane kategorije, ukupna bi se smrtnost od raka pluća smanjila za 20 posto, a petogodišnje preživljenje oboljelih od raka pluća povećalo bi se s postojećih 10 na 15 posto.

Podatke o pušačima prikupljat će doktori obiteljske medicine, koji će ispunjavati preventivni panel o pušenju za svoje osiguranike. U njemu se između ostalih podataka evidentira dob, spol, ukupan pušački staž, godine nepušenja, vrsta i količina duhana. Osiguranici za koje je ispunjen preventivni panel o pušenju i koji zadovoljavaju kriterije za uključivanje u nacionalni program, ciljna su skupina koja će biti upućena u probir. Svatko koga upute na CT snimanje pluća, morat će i na savjetovanje za prestanak pušenja te će ga uputiti u besplatnu školu nepušenja. CT-pregledi neće se raditi u svim bolnicama, već u KBC-ima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, u općim bolnicama u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Virovitici, Puli i u Thalassotherapiji Opatija. Snimke neće očitavati svi specijalisti kliničke radiologije, već samo iskusniji, koji godišnje očitaju barem 300 CT pretraga prsnog koša. Osim toga, prethodno će završiti 6-satni program stručnog usavršavanja u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva i Sekcije za torakalnu radiologiju Hrvatskog društva radiologa.

Rano otkrivanje

Tijekom prve faze provedbe Programa u trajanju od pet godina, građani negativnim nalazom bit će snimljeni dva puta, što će dati bolji uvid u korist snimanja za te sudionike programa. Bilo da je nalaz CT-a pozitivan, neodređen ili negativan, bit će navedeno koliko je vjerojatno da se radi o malignom tumoru, a s obzirom na činjenicu da kod velikog broja pozitivnih nalaza, vjerojatnost da se doista radi o malignoj bolesti je ipak relativno mala. Velik broj pozitivnih nalaza ne zahtijeva daljnju obradu već samo CT praćenje, piše Novi list.

Lažno pozitivni nalazi su vrlo česti: čak 95 posto pozitivnih nalaza nisu karcinom pluća. Većinu lažno pozitivnih nalaza se razriješi kontrolnim snimanjem. Statistike kažu da je postotak prekomjerno dijagnosticiranih karcinoma 10 do 18 posto među slučajevima otkrivenim probirom. Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje se otkrije više od 3.000 novih slučajeva raka pluća, a gotovo 90 posto su pušači ili bivši pušači. Petogodišnje preživljenje od karcinoma pluća u SAD-u je oko 16 posto, dok je u Hrvatskoj to svega 10 posto. Pitanje je, naravno, i spremnosti građana na odaziv na preglede za rano otkrivanje raka

hr Wed Mar 20 2019 10:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .