Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f5e21fadaf72d76968b45a2/80
Foto: HRT

Selak Raspudić u Nedjeljom u 2: 'Biti majka je vrlo zahtjevan, ako ne i najzahtjevniji posao'

Ne bi kaže žalila da nije ušla u Sabor, jer kako kaže, ne može se žaliti za nečim ako se ne pokuša.
U emisiji Nedjeljom u 2 Gostovala je Marija Selak Raspudićsaborska zastupnica. Na početku emisije Aleksandar Stanković je rekao da će riječi biti samo o ljubavi i revoluciji
Osjeća li se revolucionarno jer je srce dala "visokom Hercegovcu", Selak Raspudić kaže da se tako osjeća otkad imaju dijete.

Zagovornik sam toga, navodi, da totalitarne i represivne metode koje inzistiraju na tome da se otprilike svatko mora brinuti sam za sebe, a one su na tragu toga da svatko mora predstavljati sam sebe i sve ostalo što izgleda popularno i ljevičarski da zapravo ne odražavaju pravu bit ljudske prirode.

- Mi uvijek prepuštamo dio djelovanja drugima i moramo ukazivati povjerenje jedni drugima da bi mogli funkcionirati kao ljudska bića i u politici i u ljubavi, samo je pitanje kome dajemo povjerenje, rekla je.

Čovjek je biće zajednice i sebe prepoznaje u drugima i druge prepoznaje u sebi. To se najbliže vidi u ljubavničkom odnosu, a u njemu možemo biti i najusamljeniji i to je opomena mom muškarcu.

Na pitanje da ga je iznenadila kada mu je na njegovu izjavu da kreće u politiku, odgovorila da i ona kreće, odgovara da ga nije htjela samog pustiti u rat.

- Bili smo sličnih razmišljanja, nemamo identične političke stavove, i kada smo razmišljali o tome da ide u politiku, nisam vjerovala da će to zaista učiniti, rekla je.

Ne bi kaže žalila da nije ušla u Sabor, jer kako kaže, ne može se žaliti za nečim ako se ne pokuša.

- Ne možete žaliti ako ste dali sve od sebe. Nisam od onih koji misle da će osvojiti svemir, mislila sam da je moguće da ne prođem, nema veze, probala sam.

Izjavila je da u razgovorima s Mostom "nije žicao ništa za ženu".

Za ozbiljniji nastup u Saboru, a kako ju je voditelj pitao da izgleda kao "odlikašica i želi se dokazati učitelju", tvrdi da joj se čini kako je tu riječ o predrasudama da kada su žene aktivne i angažirane, često ostavljaju dojam kao da su štreberice.

- Mene je Sabor baš suzbio, jer imate pet minuta ili još manje, to što ne možete replicirati premijeru na aktulanom satu dok govori. Jedini način je da mu postavite pitanje ako tražite povredu poslovnika i zato se veliki dio oporbe poziva na famozni članak 238. koji zapravo se poziva na omalovažavanje saborskih zastupnika, a moram priznati da je to često i opravdano zbog njegove retorike, ne zato što smo povrijeđeni, nego jer to jedini način da možemo odgovoriti premijeru. 

Mislim da je kod nas arogancija zamijenila kompetenciju, izjavila je.

- Premijer ima bahatost u nastupu i time prikriva nedostatak autentičnog vodstva. Smatram da je došlo vrijeme da inicijativama pokažemo da mi možemo bolje.

Kad vidite premijera da razgovara s novinarima, a novinari nisu novinari, jer oni predstavljaju narod, onda imate dva tipična načina ponašanja, dodaje.

- Jedan je sad ću ja vama objasniti, a drugi je kad nešto kaže, onda poentira i što ćemo sad, to, kaže Selak Raspudić, nije dobar put.

Dobar vladar koji suvereno vlada i kojemu narod vjeruje je, kaže, recimo Angela Merkel.

- To je prirodan autoritet koji se stječe donošenjem dobrih odluka.

Što se tiče Sabora i mišljenja nekih kolega da se trebala držati znanosti , ističe da bi se zapravo dosta stručnjaka htjelo politički aktivirati, ali se malo srame, baš kao što se i ona sramila.

- Možda će moj politički put biti pogreška, ali možda će se tu otvoriti put za aktivaciju novih ljudi, jer odavno se nije pojavio netko kome su građani vjerovali u punom smislu te riječi.

Smatra da bi glavnu ulogu trebao imati Sabor, jer se onda može sve mijenjati.

Posljednja knjiga koju je napisala zove se Zlo i naopako. Je li razmišljala o tome da napiše istraživanje o tome da se kao zlo samo po sebi smatra političare i politiku, kaže da je to problem demokratskog deficita.

- Suludi broj potpisa se traži za bilo koju referendumsku inicijativu, poanta je da čujete građane. Imamo lošu komunikaciju između građana i političara, a dobar dio ne vjeruje opoziciji. Ili je interesno vezan, na tragu toga koliko imamo zaposlenih u državnim tijelima od Općina pa nadalje, jer i dalje ista stranka koja generira to nepovjerenje i dalje je na vlasti.

Na pitanje može li s Možemo!, kaže da je Možemo! već pokazalo da ne može.

- Dogodila se jedna stvar koja ne ide na čast oporbi. U trenutku kada se govorilo o tome da su donesene pogrešne i možda i neustavne mjere za rad u Saboru, to je ova situacija gdje smo potpunosti eutanazirani. Kada je ta situacija artikulirana, ja sam se prva javila za stanku da kažem da ne možemo ovako funkcionirati i da nam žele začepiti usta, Tomašević se nešto rugao s tim traženjima stanke, a onda pet minuta nakon toga kada su shvatili da ne mogu sudjelovati u raspravi, onda su i oni digli bunu.

Ispada da i neideološke teme imaju ideološki predznak pa sam pesimistična po tom pitanju, dodaje.

Je li očekivala da će biti na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, kaže da ovo može biti promjena u dobrom smjeru da se pokaže da teme ravnopravnosti koje se često vežu pogotovo za nasilje, nemaju ideološki predznak.

O istupu saborskog kolege Zlatka Hasanbegovića koji je prije par dana rekao da je njegova supruga po zanimanju majka i da ona kao takva, ne može ostati bez posla, Selak Raspudić ističe kako je to na tragu mjera koje su donesene, barem u gradu Zagrebu.

- I koje jesu mnogim majkama olakšale posao i koje zaista žele da to bude shvaćeno kao posao, da se cijeni u društvu. I s druge strane, feminizam govori upravo o tom neplaćenom, kućanskom radu i koji omogućava, feminističkim rječnikom, reprodukciju kapitala.

Na pitanje je li korektno svesti ženu samo na majku, kaže da to nije "samo" i da se tu ne slaže sa Stankovićem, koji je odgovorio kako to nije rekao on, već Hasanbegović.

- Biti majka je vrlo zahtjevan, ako ne i najzahtjevniji posao koji postoji na svijetu, ističe Selak Raspudić. 

- To nije samo, to može biti i sve, ovisi na koji način ćemo vrednovati taj posao. Trebamo uvažiti činjenicu, koje ni ja nisam bila svjesna dok nisam dobila dijete, koliko je zahtjevan taj posao. Možda ga je pogrešno tako nazivati, a možda tako i treba da ljudi shvate koliko je to ozbiljno, da je to velika stvar, rekla je.

Hoće li žena raditi i biti isključivo majka ili će se baviti i nečim drugim, odluka je na njoj, bitno je da se ta odluka poštuje, zaključuje Selak Raspudić.
hr Sun Sep 13 2020 15:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc1e9180e49380b008b4637/80

Osvojen dobitak 6+1 na Lotu 7: Uložio 75 kuna, dobio 400 tisuća!

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker

U večerašnjem izvlačenju Lota 7 osvojen je dobitak 6+1 koji igraču iz Kašine donosi dobitak od 400.000,00 kuna. Dobitni listić uplaćen je na prodajnom mjestu poslovnog partnera u Kašini, a brojevi 76. kola koji donose ovaj sjajan iznos su: 8, 11, 19, 23, 31, 32, 35 i dopunski broj 16

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker.

Sljedeće izvlačenje igre Loto 7 je u srijedu 23.09.2020., a očekivani Jackpot iznosi 6.700.000,00 kuna, dok dobitak 6+1 iznosi 400.000,00 kuna.

hr Sat Sep 19 2020 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f664846daf72d169f8b4572/80
Foto: Radnička fronta / Facebook

Zagreb Pride 2020.: "Tražimo da se promijeni ustavna definicija braka"

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji

Danas je u Zagrebu održana 19. Povorka ponosa, na kojoj je zatražena promjena Ustava RH.

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji. Nakon kratkih govora na Markovu trgu, sudionici povorke su se uputili u tradicionalnu šetnju gradom. Povorka je, kao i proteklih godina, okupila na tisuće ljudi. - piše Index

- Zahtijevamo potpunu ravnopravnost, želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i dostojanstveno. Ove godine pozivamo sve ljude da nam se pridruže u borbi za dokidanje svih oblika diskriminacije, poniženja, zlostavljanja i ignoriranja naših prava i sloboda. - poručile su organizatorice iz Zagreb Pridea na 19. Povorci ponosa.

- Kroz ustavnu, ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu. - poručile su.

Zahtijevaju pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. 

Smatraju da je sazrelo vrijeme da se "nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka" izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

I potpredsjednik vlade u Povorci ponosa

Povorku ponosa došla je podržati i platforma Možemo!, a saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) medijima je izjavila da je ove godine trebalo poslati poruku što uistinu znači sloboda. 

- Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istospolnim zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja. - kazala je Peović.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da platforma Možemo! podržava LGBTIQ zajednicu “bez ali”.

- Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove. - poručila je Benčić.

Na Markovu trgu je bio i potpredsjednik vlade za ljudska prava Boris Milošević, koji je rekao kako je došao “podržati toleranciju i poštivanje različitosti u društvu”. - piše Index

hr Sat Sep 19 2020 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f24565bdaf72d1b4e8b4589/80
Foto: Brodotrogir

Radnička fronta upozorava: "U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva"

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu

Radnička fronta je ponovno je progovorila o teškom stanju u Brodotrogiru. Naime, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema još veći problem - stečaj.

Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti. - ističe Radnička fronta.

- Premijer kaže da su dana jamstva – no potrebno je da Vlada prestane iskrcavati javne novce u džepove privatnih mešetara i izravno počne upravljati brodogradnjom i poticati ju kao stratešku industriju u kojoj imamo know-how, inženjere, koji još čekaju da se vrate i inozemstva i dobiju priliku da za svoj pošteni rad mogu živjeti u svojem domu. Za sve to Vlada kao suradnike treba uzeti radnike, a ne privatne mešetare, Končar je inače umrežen i s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca, kojeg se nakon RF-ove objave iz tog NO maknulo. No jasno je da je na djelu ruka-ruku-mije epizoda. - ističu.

U priopćenju kažu da su doznali od radnika da poslodavac pokušava prebaciti koncesiju sa HBT-a na BT Crouse kako bi dobio jamstva, a svejedno se riješio radnika.

- U Brodotrogiru se, ukratko, ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje. 

Uništavanjem domaće proizvodnje brodova neće se otvoriti neka nova privredna djelatnost. Vlada nema neki drugi plan - plan je samo uništiti i omogućiti elitama da se obogate. - stoji u priopćenju. 

hr Sat Sep 19 2020 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6637e1daf72df89d8b45e0/80
Foto: HSLS Trogir

Miro Miše novi predsjednik HSLS-a u Trogiru

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše

Na danas održanoj izbornoj skupštini trogirski liberali za svog novog predsjednika izabrali su dugogodišnjeg člana HSLS-a Mira Mišu

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše koji je tom prilikom istaknuo;

- Današnja skupština je važna jer smo dobili novo vodstvo, ali puno važnije je ono što je pred nama. U svibnju sljedeće godine su lokalni izbori na kojima HSLS neće biti puki promatrač već važna karika u formiranju buduće trogirske vlast. Ne volim svađe ni podjele, čovjek sam koji okuplja i sigurno mogu obećati kako će Trogirski HSLS u budućnosti ponajviše karakterizirati zajedništvo i briga o problemima građana Trogira koje buduća vlast mora riješiti.

Skupštinu u Trogiru kao povjerenik organizirao je predsjednik županijskog HSLS-a Toni Garac ističući kako je Trogir početak priprema za lokalne izbore u Županiji. Osim Garca, skupštinu je pozdravio u ime središnjice i Tonći Blažević, potpredsjednik HSLS-a.

hr Sat Sep 19 2020 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .