Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f097f1b473983b228b4603/80

Istraživanje: Mladi dijabetičari češće će kontrolirati šećer ako ih financijski stimulirate

Tinejdžeri s dijabetesom temeljitije će kontrolirati šećer u krvi kad ih financijski stimulirate nego kad nema gotovine u igri, pokazuje nedavno istraživanje.

Znanstvenici su istraživali moć novca u motiviranju mladih da redovito mjere šećer u svojoj krvi nudeći mjesečno unaprijed do 60 američkih dolara i potom uskraćujući dva dolara dnevno za svaki dan u kojemu su propustili provesti propisana mjerenja.

Istraživanjem koje je trajalo tri mjeseca bilo je obuhvaćeno 90 nasumično odabranih tinejdžera i mladih osoba koje su bile podijeljene u dvije skupine od kojih je jedna dobivala novčanu nagradu za redovito kontroliranje šećera u krvi a druga nije.

U skupini mladih koji su primali novac kao stimulaciju provedeno je oko 50 posto zadanih mjerenja šećera u krvi dok je u skupini u kojoj se nisu dijelile novčane nagrade to učinjeno tek u 19 posto slučajeva.

“Mladi ljudi bili su motivirani da nađu načina da mjere šećer u krvi češće kad je u igri bio novac”, kazala je voditeljica istraživanja Charlene Wong sa sveučilišta Duke u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

“Posebno su bili motivirani kad su se gomilali 'gubici' ako nisu ostvarili zadano nekoliko dana zaredom”, kazala je Wong.

Svi ispitanici imali su dijabetes tip 1, kronično stanje koje se uobičajeno dijagnosticira u mladosti i posljedica je smanjenog lučenja inzulina u gušterači ili izostanka njegova lučenja.

Osobe s dijabetesom tip 1 moraju tijekom čitavoga dana mjeriti šećer u krvi i davati si inzulin.

Ukoliko dijabetes nije pod kontrolom povećani su rizici razvoja kardiovaskularnih bolesti, poremećaja rada bubrega i smrti.

Dok se kod male djece šećer redovito mjeri zbog roditeljskog angažmana, kod tinejdžera mjerenja postaju manje redovita jer ovise o njihovu osjećaju odgovornosti, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics.

Ispitanici su bili prosječno stari 16 godina i u najvećem broju slučajeva radilo se o učenicima koji su pohađali škole i živjeli u roditeljskom domu.

Svima je bio zadan isti cilj - četiri mjerenja dnevno uz najmanje jedan rezultat u normalnim granicama. Tijekom tromjesečnog istraživanja temeljitije su šećer mjerili ispitanici iz skupine koja je primala novac.

Nakon prve faze istraživanja sljedeća tri mjeseca nastavljeno je praćenje obje skupine u kojoj više nijedan ispitanik nije dobivao novac. Uočeno je da su se nakon tri mjeseca izjednačile po broju mjerenja.

Istraživanje je pokazalo da nije bilo razlika u razini šećera u krvi između ispitanika dvije skupine tijekom tih šest mjeseci.

“Cilj intervencije bio je utjecati na um tinejdžera jer je pružen novčani poticaj za zdravije ponašanje”, kaže dr. Joyce Lee, znanstvenica s medicinskog fakulteta sveučilišta Michigan u Ann Arboru.

“Istraživanje pokazuje da postoje nove mogućnosti da se potakne zdravo ponašanje kod tinejdžera s dijabetesom tip 1".

hr Fri Oct 27 2017 10:53:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f6310e49380f008b47aa/80
Foto: TasteAtlas

Pokrenut svjetski atlas hrane, Dalmacija u atlasu s 49 jela

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta
Na adresi www.tasteatlas.com pokrenut je prvi svjetski atlas hrane.

TasteAtlas promovira kulturu lokalnog, te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a funkcionira jednostavno - upišete ime države, regije, grada, jela ili pića i dobijete sve potrebne informacije o traženom, o restoranima u kojima možete kušati lokalni specijalitet

Dalmatinska pašticada, Crni rižot, Brudet, Janjetina s ražnja, Imotska torta, Poljički sopranih, Rožata ..., samo su neka od jela koja su uvrštena u ovaj atlas pod dalmatinska jela. 
hr Tue Oct 16 2018 16:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f3510e493812008b47ab/80

Cammeo: Suvremena tehnologija za maksimalnu sigurnost

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom

U okviru projekta 'Dan bez mobitela u prometu' koji i ove godine provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Zagrebu je održana konferencija 'Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi'. Jedan od govornika bio je izvršni direktor Cammeo Grupe, Petar Dragić.

- Cammeu, kao regionalnom taksi lideru, sigurnost putnika, ali i ostalih sudionika u prometu visoko je na listi prioriteta - kazao je te naglasio kako je upravo ta briga o sigurnosti vidljiva kako u Cammeovoj filozofiji, tako i u njihovom poslovanju.

- Naša vozila opremljena su tako da vozač ima sve što mu je potrebno da kvalitetno obavi posao, a da mu to ne odvraća pažnju s ceste. Smatramo da je suvremena tehnologija u nenametljivoj verziji, kakvu i sami koristimo, dobitna kombinacija koja jamči sigurnosti i zadovoljstvo - zaključio je Dragić.

Inače, okosnica ovogodišnjeg projekta, koje podupire Ministarstvo unutarnjih poslova i sufinanciran je od strane Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, je istraživanje distrakcije korištenja mobitela u prometu.

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom, a ove će se godine tome aktivno uključiti učenici prometnih zanimanja u Slavonskom brodu, koji će svojim sugrađanima taj dan poručiti da čuvaju sebe i druge u prometu i ne koriste se mobitelom na cesti.

hr Tue Oct 16 2018 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Pet namirnica koje nikada ne smijemo jesti sirove

Oblizivanje metlica miksera ili "čupkanje" sirovog tijesta može loše završiti bakterijom koje se teško riješiti...
Zaraza salmonelom najčešće dolazi zbog neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Stoga namirnice poput mesa peradi i jaja valja termički obraditi, ali i oprati ruke nakon rukovanja s njima. No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.

Ipak, mnogo su češće infekcije zbog majoneze ili slastica pripremljenih od sirovih jaja, a izazvat će mučnine, bolove, proljeve i povraćanje. O salmoneli na koju se osobito upozorava tijekom ljetnih mjeseci mnogi znaju puno, i iz osobnog iskustva i iz medija, ali lako se može smetnuti s uma da i druge namirnice iz  smočnice ili hladnjake također mogu izazvati brojne tegobe - ako ih se prije pripreme nedovoljno termički obradi.

Krumpir 

U želji da preskoče ispite ili ostanu kod kuće, mnogi su školarci eksperimentirali sa sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. Mnogi su imali sreće i u najgorem slučaju osjetili probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala, piše Punkufer.

Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin, srećom, nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.

Grah 

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Čak se i od malih količina možemo otrovati, a simptomi se javljaju u roku od nekoliko sati. Teške mučnine i obilno povraćanje dugotrajni su, a zatim slijedi dijareja. Stručnjaci preporučuju da se grah kuha najmanje 30 minuta na minimalno 100 °C.

Mlijeko

Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiju coli i salmonelu. Bakterija E. coli uobičajen je stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60 °C bit će uništena. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe.

Hrenovke

Iako se pretpostavlja da se ništa neće dogoditi od zalogaja ili dva hrenovke prije kuhanja, valja imati na umu da se radi o polugotovom proizvodu koji se ne smije jesti sirov. Termička se obrada savjetuje zbog listerija, patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.

Brašno

Brašno također može biti opasno za zdravlje. Budući da tijekom transporta od proizvođača do trgovine dolazi u kontakt s raznim patogenima poput E. coli, nikako ne bi trebalo jesti sirovo tijesto. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače. 

hr Tue Oct 16 2018 14:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5c8720e493846028b46dc/80

Ovaj petak Petar Grašo u klubu Piccadilly!

Nakon što je posljednje dvije godine obilježio s četiri regionalna megahita, te napunio Arene u Splitu i Puli – Petar Grašo ovoga petka, 19. listopada, dolazi u sinjski Club Piccadilly!

U cijeloj Dalmaciji već se osjeća euforija zbog ovog koncerta, koja raste iz dana u dan, pa nema sumnje kako će Sinjani i njihovi brojni gosti, koji ponovno u velikim grupama dolaze na ludi provod u centar Dalmatinske zagore, uživati od prve do posljednje sekunde jer ih očekuju svi oni ponajbolji Grašini hitovi. Petar Grašo će publici prirediti retrospektivu svoje dosadašnje bogate karijere uz hitove Ako te pitaju, Moje zlato, Srce za vodiča, Uvik isti, Šporke riči, Volim i postojim, 92, Ko nam brani, Ljubav sve pozlati i mnogim drugim bezvremenskim uspješnicama.

Predivan interijer i ugođaj Cluba Piccadilly, uz Grašine najveće hitove, su obećanje samo za sebe da će svi posjetitelji sa sobom ponijeti najljepše uspomene s koncerta za pamćenje!

Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su u sinjskim knjižarama Axel i Papirko, te na samom ulazu u klub na dan koncerta.

Za više informacija posjetite službenu facebook stranicu Piccadilly cluba.

hr Tue Oct 16 2018 13:21:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .