Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a21b799b9e03e5d158b45a5/80

Što sve nude ovogodišnje kućice na Stradunu

Prvo nedjeljno prijepodne došašća bilo je idealno za đir Stradunom koji je, unatoč kiši, bio pun domaćeg svijeta kao i stranih gostiju.

Nezaobilazno je bilo provjeriti ponudu i atmosferu na osam ovogodišnjih kućica. Cijene variraju, no ne previše, te su u ponudi jela i slastice od 15 do 40 kuna, što zasigurno nije previše za svakoga tko se želi počastiti i uživati u božićnom ugođaju i vrevi grada. Kuhano vino miriše na svakom koraku te je već postalo svojevrsnom tradicijom naših dubrovačkih kućica. Klapa Kaše pjevala je u điru od Brsalja, preko Straduna do Gundulićeve poljane i Prijekoga, piše dulist.hr

Lijep prizor je kućica Čičimak koja je pokazatelj kako i mladi studenti mogu imati svoju kućicu i ponuditi dobra jela i zabavu uz malo truda i volje, te imati pristupačne cijene prilagođene svakom studentskom džepu. Svugdje su nezaobilazne razne vrste kobasica, posebice na Slavonskoj kućici gdje i ove godine brojni gurmani čekaju u redovima želeći probati njihove domaće proizvode.

Osim standardne ponude uštipaka, kobasica i sendviča, kućica Župaho donosi drugačiji pogled blagdanskim jelima, te pokazuje sve ono najfinije iz internacionalne ponude u kojoj se ističe meksička verzija prikli – churrosi, neodoljivo fina slastica za sve one koji žele isprobati nešto novo. Svoju ponudu su dodatno obogatili punčevima i čajevima, kao i kuhanim bijelim vinom. Za sve one koji su ipak vjerni tradicionalnom, u ponudi kućice Amor nalaze se i svježe kamenice po cijeni od deset kuna po komadu, a ako želite nešto konkretnije, za svega 40 kuna, možete izabrati dnevno jelo.

Gdje god se odlučili potrošiti svoj novac nećete pogriješiti, a cijene su svakako razumne i pristupačne. Osim dobre hrane i pića, najljepše od svega je vidjeti pun Stradun ljudi koji se okupljaju oko kućica, uživajući u dobroj atmosferi i društvu svojih najmilijih. Jer upravo je to i svrha ovog blagdanskog vremena koje nas ispunjava veseljem i osjećajem zajedništva, opuštajući nas nakon još jedne naporne sezone, a to je ono što nikad neće imati cijenu.

Facebook komentari

hr Sun Dec 03 2017 16:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a358a32b9e03eb0278b4617/80

"Djeca za djecu": Na Rivi održana manifestacija čiji prihod ide za Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split

Studenti su odlučili prikupiti sredstva za uređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split.
"Djeca za djecu" naziv je humanitarne akcije koju je organizirala skupina studenata pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija je počela 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

Upravo danas je na splitskoj Rivi održana manifestacija u sklopu humanitarne akcije. Okupljene su zabavljale razne dječje plesne skupine i zborovi, Žanamari Perčić, Zorica Andrijašević, Domenica Žuvela, klapa Sv.Florijan,..

- Danas je bio veliki dan za našu akciju, održavanje same manifestacije na Rivi. Na našem štandu su građani prema svojim mogućnostima i želji za pomoći kupovali radove koje su za akciju izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice te balone s helijem. Na kraju programa uslijedilo je zajedničko puštanje balona u zrak.- kazali su nam organizatori akcije.

- Prije svega se želimo još jednom zahvaliti svojoj dragoj profesorici Smiljani Pivčević koja je cijelo vrijeme manifestacije bila s nama. Nadalje, veliko hvala svoj predivnoj dječici iz vrtića što su svojim radovima doprinijeli ovoj akciji, ali ponajviše njihovim tetama koje su ih motivirale. Hvala svima ostalima koji su nam donacijom proizvoda uvećali održavanje manifestacije. I na kraju, veliko hvala svim dobrim ljudima koji su danas posjetili naš štand i time obogatili naše humanitarne kutije. Naše malo nekome je mnogo!- podijelili su s nama svoju sreću zbog uspješno održane akcije.

Ako niste sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a željeli ste, još uvijek stignete. Svaka kuna je dobrodošla, a uplatite se mogu vršiti na broj žiro računa u HPB banci- HR03 2390 0011 5001 26448.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 22:06:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a357e2bb9e03ea0258b46ba/80

Prilika za one koji traže posao: CIA nudi milijun kuna godišnje instruktorima hrvatskog jezika

CIA traži ljude koji govore hrvatski, srpski ili bosanski jezik. I spremni su dobro platiti. Ova obavještajna agencija traži iskusne i kvalificirane instruktore stranih jezika za godišnju plaću koja, bez bonusa, može iznositi do 161,900 dolara. Prevedeno u domaću valutu, CIA nudi plaću od nešto više od milijun kuna
Uz regularnu plaću, potencijalni novi zaposlenici dobivaju i bonuse koji mogu iznositi i do 35 tisuća dolara. Bonusi se isplaćuju ovisno o jeziku i poziciji, a visina bonusa ovisi o kriterijima koje postavlja CIA. Također, instruktori koji govore više jezika, mogu se kvalificirati za isplatu više bonusa, piše Index.

Osim hrvatskog, bosanskog i srpskog, traže se instruktori drugih jezika, a popis možete pogledati ovdje

Kako navode na svojim službenim stranicama, "CIA pruža prvoklasnu obuku energičnim, kreativnim i upornim profesionalcima".

Uvjeti

Kandidati moraju imati diplomu iz stranog jezika, odnosno iz lingvistike ili nekog srodnog polja. Moraju imati između dvije i pet godina iskustva, kao i dokazano znanje iz povijesti, kulture, politike i ekonomije područja u kojemu su stručni. Također, traži se sposobnost korištenja posljednjih tehnoloških i predavačkih vještina. Poželjno je iskustvo predavanja jezika odraslima, od početnog stadija do nivoa tečnog govornika. Poželjno je i da su se kandidati školovali, živjeli ili radili u inozemstvu. Jedan od uvjeta je i vrhunsko poznavanje engleskog jezika. 

Svi kandidati moraju proći medicinski i psihološki pregled, testiranje na detektoru laži te detaljnu provjeru identiteta. Jedan od uvjeta je posjedovanje američkog državljanstva. Kako bi CIA uopće razmatrala kandidaturu, jedan od uvjeta je da prijavljeni nisu koristili droge u posljednjih 12 mjeseci. Ta stavka bit će pažljivo provjerena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 21:18:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .