Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec58e3f6f2ab8e3338b4617/80

OTKRIVAMO APSURD NA BRAČU Legalizirali, potom srušili, a onda i htjeli započeti zamjensku izgradnju objekata koji ne postoje!

Postupak bi došao do kraja da službeni dokument nije dobio Frane Lozić, dugogodišnji načelnik općine Milna koji je sve prijavio.
U Zagori sa svakom malo jačom burom sve češće pada onemoćala i zastarjela javna rasvjeta, a svako toliko i obalni prostori dobiju još jednu u nizu bizarnosti za kojih zdravi razum nema objašnjenja. U moru nelegalne gradnje jedan posve zanimljiv i strahovit slučaj kao rezultat nebrige, nekompetencije i nemara dogodio se na otoku Braču koji je postao 'korona-otok'.

U Milni se dogodio slučaj kakvog novija povijest, u najmanju ruku, ne pamti. Županijski ured za graditeljstvo i prostorno uređenje s ispostavom u Supetru legalizirao je objekte koji ne postoje. Radi se o pet 'zamišljenih građevina' od 800 do 1100 kubnih metara koji su uz samu obalnu crtu, u zaštićenom području. 

Štoviše, tu nije bio kraj apsurdu pa je nedugo nakon toga taj isti ured dozvolio uklanjanje, a potom i rješenje o građenju zamjenskih zgrada.

Cijeli bi postupak došao do okončanja, nakon što je prešao 'preko ruku' nekolicine ovlaštenih i stručnih pojedinaca, da se svemu nije usprotivio načelnik Milne, Frane Lozić. Za njega sasvim normalan potez u cilju očuvanja njegove općine, ali i cijele Hrvatske, a za druge hrabra odluka pojedinca koji se izdignuo iznad desetaka osoba i pokazao 'kako se gospodari'.

Krenimo redom. Sumnjivi postupci krenuli su u rujnu 2016. godine. U tom su razdoblju dvojica investitora (jedan iz Otoka pokraj Sinja, a drugi iz Splita) zatražili legalizaciju objekata koji ne postoje, priložili su čak i arhitektonsku te geodetsku snimku, a ured u Supetru na zahtjeve je donio 'zeleno svjetlo'. Sve je amenovala voditeljica, Snežana Bralić.

U svibnju 2019. godine ispostava Županijskog ureda u Supetru Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava šalje tek obavijest kako je splitski investitor krenuo u uklanjanje građevine. Prijavu početka radova amenovala je voditeljica, Snežana Bralić.

U međuvremenu su dvojica investitora sve prodali tvrtki Eximium Dalmatia koja ima sjedište u Splitu, a koja, po našim saznanjima, ima vlasnike strane državljane. Novi vlasnici pokrenuli su izgradnju zamjenske zgrade za stanovanje. Građevinsku dozvolu 
amenovala je voditeljica Županijskog ureda u Supetru, Snežana Bralić.

U svim tim službenim dokumentima navode se imena i još desetaka arhitekata, građevinara, projektanata na svim mogućim poljima potrebnim za gradnju jednog običnog objekta koji su, u najmanju ruku, pogriješili i išli svjesno protiv Zakona. O mogućim drugim namjerama i razlozima svih ti neosnovanih dokumenata odlučuje DORH.


Hrabri načelnik

Postupak bi došao do kraja da službeni dokument nije dobio Frane Lozić, dugogodišnji načelnik općine Milna koji je na toj funkciji još od davne 2001. godine. U moru normalnog i svakodnevnog odlučivanja i potpisivanja važnih dokumenata našao se i obračun o komunalnom doprinosu koji je trebao biti jedan od posljednjih 'figura u mozaiku' građevinske dozvole za zamjenske zgrade.

- Kada su ti predmeti došli do mene od strane Ureda za graditeljstvo iz Supetra na prvi pogled mislio sam da je to neka šala ili zabuna. Živim u Milni cijeli svoj život i vrlo dobro poznajem svaki pedalj moje općine pa tako i vrlo dobro znam da na tim lokacijama nikada nisu postojale zgrade. Kao 'grom iz vedra neba' preda mnom su se našli predmeti legalizacija ne zgrada, nego zgradurina volumena i tisuću kubnih metara, zgroženo nam priča Lozić prebirući po odlukama i dokumentima koji nepobitno dokazuju kako je na tom prostoru tek šuma.

I sami smo se uvjerili u to. Prvo pregledom katastarskih čestica, a onda i odlaskom na teren - borovina, osušene grane i netaknuta priroda - na to smo naišli.
Isti pogled 'zdravim očima' vidio je i komunalni redar Općine još 9. lipnja prošle godine. Žurno je reagirao tada Lozić i samo dan kasnije podnio prijavu Upravnoj inspekciji, a 12. lipnja i policiji.


U priču se, po nalogu policije, uključio i DORH. Na službeni upit odgovorili su nam kako su izvidi u tijeku i kako su oni tajni po Zakonu o kaznenom postupku. Uputili su nas na USKOK koji provodi istrage zbog zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona.

Nova adresa za odgovore bio je baš USKOK. Do zaključenja teksta nismo dobili nikakvo očitovanje, ali, kako smo doznali, gore već spomenuta Snežana Bralić suspendiran je od nadređenih osoba iz Splitsko-dalmatinske županije.

- Nema dileme da je za ovako nešto realizirati morala postojati sprega puno ljudi iz različitih institucija kao i privatne tvrtke koje su izrađivale elaborate navodnih postojećih zgrada. Radi li se o organiziranom kriminalu je pitanje na koje očekujem da USKOK da odgovor, ali sve indicije ukazuju da jest, govori nam načelnik pitome Općine koja je potresena ovakvim činom.


Mrtav si do jutra

Čin načelnika je, pak, doveo do prijetnji koje su, blago rečeno, neukusne i za svaku osudu
- Četnički komunistički ološu. Mrtav si do jutra. 

- Komunjaro, izdajico hrvatskog naroda.Umisli da je bila šala konju, gnjido, crve. Zacrvat ćeš ovu hrvatsku zemlju.

- Kur*** sine komunistički, j*** ću ti sad cili porod crve smrdljivi. Misliš da si nedodirljiv? Noć će te u crnu zemlju zakopat. Misliš da si nas sj***. Misliš da nam one komunjare, izdajice hrvatskog roda iz policije mogu išta? Budite uvjereni svi, nigdje niste sigurni.

Ovo je tek dio poruka koje su s anonimnog broja upućene Frani Loziću. Često u neka 'gluha doba noći' i u cilju zastrašivanja. Preslike poruka načelnik Milne odnio je na policiju i podnio kaznenu prijavu. Istraživanja su u tijeku, a do današnjeg dana taj slučaj nije dobio zaključak.


Sve ga to, tvrdi nam, podsjeća na prijetnje koje je intenzivno dobivao 2006. i 2007. godine kada se izrađivao županijski i općinski prostorni plan. 

- Dobio sam čak i prijeteća pisma u obliku osmrtnice i naravno da me je strah. Ipak, strah ne smije biti prepreka ako želite spriječiti kaznena djela, a posebice i na jednoj odgovornoj funkciji u lokalnoj sredini, priznaje nam Frane i nastavlja.

- Zar nismo svi isti pred zakonom? Vjerujem u pravdu i da će ona kad tada doći na svoje jer ako ovakav kriminalitet bi prošao nekažnjeno zar to ne bi bio loš primjer i formula kako izigravati
Zakone da bi ostvarili ogromne imovinske koristi.

U ovom trenutku nije ni poznato radi li se i o prevari s obzirom da je u međuvremenu došlo do promjene vlasnika, a tek ostaje razmišljati o novčanoj cifri za objekte koji su, iako nepostojeći, trebali biti smješteni na idiličnoj lokaciji.

Lozić zaključuje kako neće odustati, skupit će, kaže nam, i još snage kako bi na putu pobijedila istina jer se itekako borio da istina pobijedi i u njegovim osobnim slučajevima. Tako je 
skupio čak 15 kaznenih prijava s ukupno više od 140 kaznenih djela. Bio je to i razlog da na kratko ode s mjesta načelnika, a od dvije presude obje su 'pale' na Vrhovnom sudu.
hr Wed May 20 2020 22:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6cfd56f2ab803538b459b/80
Foto: Mijo Zidar

MLADI UMOVI MIJENJAJU DRUŠTVO Mario Ljubičić iz Runovića i njegov elektrobicikl GuideB

Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša.
Mladi umovi mijenjaju društvo. Rečenica je to koja sa svega četiri riječi opisuje mladog Marija Ljubičića, inovatora iz Runovića koji je danas poslijepodne na vidilici Modrog jezera predstavio elektrobicikl GuideB.

Mario je 23-godišnji student koji je pokrenuo vlastitu tvrtku koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Od svog rođenja živi u Runoviću, a ako je suditi po planovima i neustrašivoj volji koja krasi ovog mladića, ondje će i ostati živjeti.

- Oduvijek želim ostati u svom kraju, boriti se tu, trošiti ovaj zrak koji posebno inspirira te poštivati svoje i tuđe, zaposliti sebe i druge. Tako sam uvidjevši da u Hrvatskoj raste turistička potražnja prilagodio svoj novi proizvod. Spojio sam potražnju sa onim što mi najbolje ide, govori nam mladi inovator.

Iako je koronavirus zaustavio turiste, perspektivne poglede sveo na minimum, potpuno drugačije na sve gleda Mario koji je pravog vodiča smjestio u svoj bicikl.
- Turisti se žele rekreirati, žele istraživati, žele čuti više o mjestima i lokacijama koje posjećuju, žele se bolje snalaziti u tim krajevima, osjetiti mir i ljepotu kraja, probati gastronomsku ponudi i igrati se. Sve to nudi naš bicikl. Za prvi prototip GuideB bicikla bilo mi je potrebno oko mjesec dana. Ja radim dizajn, mehaniku I elektroniku, a moj rođak Ivan je zadužen za ono najvažnije - softver, dodaje nam Mario.

Za testni primjerak Mariju je trebalo oko pola godine. Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša, Mariju Ljubičiću.


hr Tue Jun 02 2020 23:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eaf2e806f2ab8fe0b8b45c5/80
Foto: Grad Split

Damir Grubšić smijenjen, novi v.d. ravnatelj Marinero Rančić; Kerum: 'Nije me sluša!'

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.
Nedvosmisleno priznanje Željka Keruma kako će smijeniti Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove park šume Marjan večeras je dobilo i službenu potvrdu. Iz drugog pokušaja Upravno vijeće 'presudilo' je Grubšiću, a za novog v.d. ravnatelja imenovalo je Marinera Rančić, mladog pravnika koji ranije nije bio uključen u javno-politička djelovanja.

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.

U SMS prepiski Slobodne Dalmacije Željko Kerum je ponovno istaknuo kako je on šef i kako se njega mora slušati.
Upravno vijeće donosi odluke, većina, a članovi vijeća iz moje stranke će glasat za smjenu, tako sam im ja naredio, kazao je Kerum i dodao.

- Nije me sluša. Ljudi koje ja stavim na funkciju moraju me slušat.

Još smo prije mjesec dana pisali kako je 'kamen smutnje', ali i 'smrtna presuda' za Grubšića stigla nakon jedne bezazlene intervencije u park šumi. Naime, građani su na Benama uočili nezakonski posječeno stablo koje je kasnije Grubšić i prijavio. Navodno je stablo posjekao tamošnji koncesionar, Kerumov zet.

hr Tue Jun 02 2020 23:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bba66f2ab8bf508b464e/80

Kerum najavio izlazak na parlamentarne izbore pa se ponovno aktivirala i stranica 'Žele se vraća'

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu.
Željko Kerum najavio je kako će u izborni pohod za Sabor u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Kerum će ponovno pokušati izaći izvan lokalnih okvira i, kako kaže, predstavljati Split i Dalmaciju u sastavu pobjedničke stranke.

Povratak čelnika Hrvatske građanske stranke značio je i povratak popularne stranice 'Žele se vraća' koja je nakon srpnja 2017. godine ponovno postala aktivna s najnovijim 'Želinim anegdotama i izjavama'.

- Protiv mene su svi nešto pisali. Željko Kerum ovak'i, Željko Kerum onak'i. Kerum je za njih institucija, marka, brend. Kerum je za njih Malboro, u videu koji je jedna među prvim objavama, nakon ponovnog aktiviranja, govori baš Kerum.

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu. Čak su podršku stranici koja je opet aktivna poslali i iz Portugala.


hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bb776f2ab869518b4618/80

Stjepan Merčep, presudan glas na Spinutu: 'Meni su Enco i Andrija isti! Bit će novi izbori!'

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi.
Politička drama na Spinutu svakog dana dobiva novu dimenziju. Do 22. lipnja rok je da izabrani vijećnici odaberu novog predsjednika nakon ostavke Andrije Čaljkušića. U dva navrata prijedlog da novi predsjednik postane još jedan HDZ-ovac, Enco Kovačević, nije prošao.

Spajanje Gajeve ulice i Mandalinskog puta, jednosmjerna prometnica koja se trebala izgraditi bila je 'kap koja je prelila čašu' pa je, i ranija opstrukcija oporbe, tako imala još jedan nastavak.

U dva navrata u redovima HDZ-a nije bilo Stjepana Merčepa kojeg je Čaljkušić ranije i prozvao za udruživanje s oporbom pa čak i najavio kako će se on izbaciti iz stranke.
- Na Vijeće kotara ne dolazim jer je Enco Kovačević cijelo vrijeme podržavao Andriju Čaljkušića koji nas je doveo do DORH-a. Manipulirao je prostorima Kotara i radio još neke neprimjerene stvari, komentirao nam je Merčep.

Kazao nam je i kako taj isti Enco nije nikada opomenuo Andriju zbog tih radnji.
- Meni su oni isti. Bit će novi izbori, već najavljuje vijećnik iz HDZ-a, presudan vijećnik u kotaru Spinut.

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi. Tek je naglasio kako će za takva otkrića doći vrijeme, vrlo brzo.
hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .