Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581caa1b1eea8f29968b45c7/80
Foto: D.N.

Očekujemo vas u Makarskoj: Međunarodni festival Grand Gourment od 8. do 11. studenog

Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata kao timsko natjecanje konobar – kuhar

Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, hotela Meteor održat će se od 8.studenog do 11.studenog 2016. godine u prekrasnom gradu Makarska, odnosno u hotelu Meteor, gdje će gospodin Vedran Ribarević, direktor hotela biti glavni domaćin manifestacije.

- S ovom manifestacijom privodimo kraju turističko ljeto koje smo zaključili s boljim poslovnim uspjehom nego prethodne godine te umjesto turista sada ćemo dočekati kolege ugostitelje - kazao je Ribarević.

Promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina, novi iskorak restorana, brendiranje grada Makarske kao destinacije ugostiteljske izvrsnosti kroz čitavu godinu, glavni su ciljevi ovog projekta, a koliko Grand Gourmet zauzima značajno mjesto na popisu eno gastro značajnijih događanja mediteranskih zemalja, te na najbolji mogući način prezentira upravo i grad u kojem se održava, najbolje znaju gradonačelnik grada Makarske, Tonči Bilić i doradonačelnik Miro Družijanić.

- Drago mi je da se i  ovogodišnja manifestacija Grand Gourmet održava u Makarskoj te se iskreno nadam kako će to postati tradicija. Svjesni smo toga da ne možemo prodati samo more i sunce u srpnju i kolovozu te nam dodatni sadržaji poput ovog i IKKER-a, koji se održava u veljači, doprinose  prezentaciji grada Makarske i u gastronomskom smislu - rekao je Bilić koji je pomogao i osmisliti ovu manifestaciju s kojom će uz 2.Kongres sportskog turizma, koji će se održati 11. i 12.studenog u hotelu Meteor u Makarskoj, grad Makarska na najbolji mogući način obilježiti 110 godina kongresnog turizma.

 

Sinergija kuhara i konobara

Grad Makarska ima 11 prijatelja iz šest europskih zemalja te se i ovim 2. Grand Gourmetom nastoji brendirati gastro ponudom, mišljenja je dogradonačelnik Miro Družijanić.

- Bez dobrih kuhara i barmena nema dobrih restorana i konoba, a bez dobrih restorana i konoba nema nikakvog turizma. To je jedna sinergija koju moramo čuvati i produbljivati - rekao je Družijanić.

Kako su i sami potvrdili Bilić i Družijanić, Grand Gourmet je festival koji ima svoj prestiž među gastro festivalima te kao takav Grand Gourmet priznat je i poznat širom Lijepe naše, ali i susjednih zemalja. O važnosti ovog natjecanja kao i same manifestacije par riječi kazala je i dopredsjednica ŠKMER-a, Marija Lulić.

- Posao kuhara kao i posao konobara je zbilja posao koji treba poželjeti. Temeljem svog rada, iskustva i znanja o gastronomiji smatram da je u ovom poslu jako je bitna sinergija kuhinje i restorana. Kuhari su danas dosegli jedan zavidan nivo i željeli bismo da to dostignu i konobari, stoga i idemo u tom smjeru. Vrlo je važno da se kuhari i konobari što kvalitetnije povežu - smatra dopresjednica ŠKMER-a.

Na ovogodišnjem Grand Gourmetu sudjelovat će i partneri, kolege iz Češke, Makedonije, BiH, Srbije i Slovenije, a broj natjecatelja veći je u odnosu na prethodnu godinu.

- Ove godine bilježimo porast broja natjecatelja u odnosu na prethodnu godinu pa tako ove godine imamo sto natjecatelja koji nastupaju u različitim kategorijama. Jako nas veseli što manifestacija raste i po broju natjecatelja i sudionika i nadamo se da će u idućim godinama još više rasti i doprinijeti popularizaciji ugostiteljskih zanimanja - kazala je Nives Delić, voditeljica projekta - koordinatorica natjecanja.

Na festivalu će se osim natjecanja održati razne edukacije, radionice i treninzi koji su prošle godine bili jako dobro posjećeni, a prema riječima koordinatorice natjecanja, ove godine je iskazano posebno veliko zanimanje za same edukacije za koje poznati i priznati velemajstor za koktele, predsjednik Hrvatske udruge barmena, Frano Stjepović, smatra da postoji stalna potreba što se barmena tiče.

- Odlučili smo da u sklopu ove manifestacije organiziramo državno i međunarodno natjecanje barmena te ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju ali ne samo na natjecanju već i na edukacijama na kojima će imati prilike dobiti nova znanja te razmijeniti iskustva  - kazao je Stjepović.

Njegov kolega, nagrađivani splitski barmen, majstor i inovator preko 130 koktela, autor najvećeg koktela na svijetu "Ništa kontra Splita" od 210 litara, Jure Vojković, koji je na Svjetskom prvenstvu barmena prošlog mjeseca u Tokiju nastupio s koktelom "Alkar" također je pozvao kolege barmene, bariste, kuhare i konobare da mu se sljedećeg tjedna pridruže na 2.Grand Gourmet festivalu u Makarskoj kako bi se podružili, i naučili nešto novo razmjenjujući iskustvo i znanja.


Predavanja, radionice, edukacije, natjecanja,...

Program ovogodišnjeg festivala smišljen je na način da se svaki dan festivala sastoji se od stručnih predavanja i vrhunskih radionica, edukacija i treninga koji su rezervirani za prvi dio dana, dok su za poslijepodnevne sate predviđena natjecanja.

Na edukacijama ćete moći doznati sve o  suvremeni trendovima u posluživanju, kako kreirati jelo da ono zbilja bude doživljaj za goste i njihove nepce, kako izraditi efektne, moderne i očaravajuće dekoracije za koktele, a održat će se i predavanje na temu kave za sve istinske ljubitelje tog kofeinskog napitka.

Natjecanje ove godine uključuje:

-          Školsko natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje barmena classic

-          Individualno natjecanje barmena flair

-          Individualno natjecanje barista

-          Natjecanje restorana – tim kuhar + konobar

-          Natjecanje konoba – tim kuhar + konobar

 

UTORAK 08.11. 

10:00 – 11:00 Edukacija: Suvremeni trendovi u posluživanju

11:00 – 12:00 Edukacija: Njezino veličanstvo Kujundžuša

12:00 – 13:00 Radionica kave i „Latte art”

12:00 – 16:00 Školsko natjecanje konobara: SINKRONIZIRANO POSLUŽIVANE

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:00 – Proglašenje pobjednika školskog natjecanja

17:30 – 19:30 Natjecanje barmena – kategorija FLAIR

18:00 – 19:30 Individualno natjecanje konobara – 1. dio

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

 

SRIJEDA 09.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Kreiranje doživljaja za gosta

11:00 – 12:00 Edukacija: Škola Oleista 

12:00 – 13:00 Edukacija: Škola pive 

12:00 – 14:00 Individualno natjecanje konobara -2. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

17:30 – 20:00 Natjecanje barmena – kategorija CLASSIC

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor


ČETVRTAK 10.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Predavanje o kavi

11:00 – 12:00 Edukacija: Izrada dekoracija za koktele

12:00 – 13:00 Edukacija: Single malt, cognac i rum

12:00 – 14:00 Natjecanje konobara – 3. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:30 – 20:00 KUP Barmena – finale

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 16:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588684b81eea8f0f238b45dc/80
Foto: Screenshot YouTube

VIDEO: Divlji orangutan sam naučio koristiti pilu?

Nije nikakvo čudo kad primat nauči raditi nešto što je vidio da drugi primati rade, no kad divlji orangutan odmah savlada korištenje pile, to je prilično zanimljivo
BBC ima novu emisiju "Spy in the Wild" u kojoj proučava divlje životinje. U drugoj epizodi divlji orangutan pronašao je pilu koju je ubrzo počeo ispravno koristiti, prenosi tportal.

Ekipa emisije iz zabave je kasnije dodala lažnog orangutana koji također koristi tupu pilu. To je, barem koliko se čini, izazvalo malo natjecanje orangutana i robota.



Orangutan je na kraju naučio još jednu stvar – nije lako piliti!

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 23:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58863a9e1eea8f21228b45be/80
Foto: Pixabay

Gmailu je svejedno: S točkom ili bez točke, primit ćete mail

Kao i kada su u pitanju mala i velika slova, tako ni točka nije važna kod Gmaila

Naime, ako je vaš mail petar.petrovic@gmail, a mail vam se pošalje na petarpetrovic@gmail, vi ćete ga dobiti.

Točka u gmail adresi ne znači ništa. Naime, Gmail platforma već godinama se ne obazire na točke u vašim mail adresama.

Točnije, Googlu je svejedno je li u mailu sve jedna riječ, jeste li odvojimi ime i prezime točkom, ili pak imate nekoliko točki.  Primjerice, mailove johnsmith@gmail.com, jo.hn.smith@gmail.com, john.smith@gmail.com - Gmail prepoznaje kao jedan.

Međutim, kod nekih drugih platformi, kao što su Microsoft Outlook, Yahoo Mail, Apple iCloud točka je važna i predstavlja karakter razlikovanja u nazivu maila.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 22:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5886214b1eea8f4d218b45d8/80
Foto: Screenshot YouTube

VIDEO: Bosanka koja ljudima liže oči postala svjetski hit: "Nažalost, nitko me neće naslijediti, mojoj djeci se to gadi"

Osamdesetogodišnja starica jezikom iz očiju vadi komadiće olova, željeza, uglja, piljevine, stakla,...
U selu Crnjevo, 40-ak kilometara od Zavidovića u Bosni i Hercegovini, bolesni ljudi dolaze jednoj starici koja ima vjerojatno jedinstvenu metodu liječenja u svijetu.

Hava Čelebić, ili kako je zovu "nana Hava", već desetljećima pomaže bolesnicima koje put nanese na njezin prag, i to ližući im oči, piše RTL.

Ovu neobičnu metodu je, kaže, naučila davno: 

- Ja sam ovo naučila od jedne žene koja se isto zove Hava. Nitko me nažalost neće naslijediti, mojoj djeci se gadi staviti jezik na nečije oko.

Osamdesetogodišnja starica jezikom iz očiju vadi komadiće olova, željeza, uglja, piljevine, stakla i sl. Tretman traje kratko i stoji oko 10 eura, no oni koji su nezaposleni ili nemaju, ne moraju ni platiti.

Hava dobro ispere usta alkoholom, a potom jezikom liže oko, odnosno traži strano tijelo.


Izliječila je navodno preko 5000 ljudi, a dolazili su iz raznih zemalja, od Amerike do Rusije.

- Puno je bilo onih kojima moderna medicina nije mogla pomoći. Dođu iz bolnice kod mene s natečenim okom, ja im očistim i izvadim trun - kaže Hava.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 20:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588635161eea8fdf228b4597/80
Foto: Screenshot

Odlazak glumačke legende: Preminuo Rene iz serije ''Alo, Alo''

Tragičnu vijest potvrdio je bivši agent Gordena Kayea
Gorden Kaye, britanski glumac najpoznatiji po ulozi gostioničara Renea Artoisa u seriji 'Allo, allo' preminuo je u dobi od 75. godina, javlja BBC. Gorden je preminuo u ponedjeljak ujutro u domu za starije osobe, potvrdio je Gordenov bivši agent.

Gorden Fitzgerald Kaye rođen je u Yorkshireu 1941. godine. Kaye je u nekoliko navrata pokušavao svoj lik iz planetarno popularne serije serije oživiti na kazališnim daskama, ali nije uspio ponoviti takav uspjeh. Posljednji put je to pokušao prije par godina izvodeći skečeve iz "Alo, Alo" u jednom lokalnom teatru.

Poznati glumac posljednju ulogu ostvario je 2004. godine u BBC-jevoj emisiji skečeva "Revolver".

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 18:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .