Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581caa1b1eea8f29968b45c7/80
Foto: D.N.

Očekujemo vas u Makarskoj: Međunarodni festival Grand Gourment od 8. do 11. studenog

Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata kao timsko natjecanje konobar – kuhar

Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, hotela Meteor održat će se od 8.studenog do 11.studenog 2016. godine u prekrasnom gradu Makarska, odnosno u hotelu Meteor, gdje će gospodin Vedran Ribarević, direktor hotela biti glavni domaćin manifestacije.

- S ovom manifestacijom privodimo kraju turističko ljeto koje smo zaključili s boljim poslovnim uspjehom nego prethodne godine te umjesto turista sada ćemo dočekati kolege ugostitelje - kazao je Ribarević.

Promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina, novi iskorak restorana, brendiranje grada Makarske kao destinacije ugostiteljske izvrsnosti kroz čitavu godinu, glavni su ciljevi ovog projekta, a koliko Grand Gourmet zauzima značajno mjesto na popisu eno gastro značajnijih događanja mediteranskih zemalja, te na najbolji mogući način prezentira upravo i grad u kojem se održava, najbolje znaju gradonačelnik grada Makarske, Tonči Bilić i doradonačelnik Miro Družijanić.

- Drago mi je da se i  ovogodišnja manifestacija Grand Gourmet održava u Makarskoj te se iskreno nadam kako će to postati tradicija. Svjesni smo toga da ne možemo prodati samo more i sunce u srpnju i kolovozu te nam dodatni sadržaji poput ovog i IKKER-a, koji se održava u veljači, doprinose  prezentaciji grada Makarske i u gastronomskom smislu - rekao je Bilić koji je pomogao i osmisliti ovu manifestaciju s kojom će uz 2.Kongres sportskog turizma, koji će se održati 11. i 12.studenog u hotelu Meteor u Makarskoj, grad Makarska na najbolji mogući način obilježiti 110 godina kongresnog turizma.

 

Sinergija kuhara i konobara

Grad Makarska ima 11 prijatelja iz šest europskih zemalja te se i ovim 2. Grand Gourmetom nastoji brendirati gastro ponudom, mišljenja je dogradonačelnik Miro Družijanić.

- Bez dobrih kuhara i barmena nema dobrih restorana i konoba, a bez dobrih restorana i konoba nema nikakvog turizma. To je jedna sinergija koju moramo čuvati i produbljivati - rekao je Družijanić.

Kako su i sami potvrdili Bilić i Družijanić, Grand Gourmet je festival koji ima svoj prestiž među gastro festivalima te kao takav Grand Gourmet priznat je i poznat širom Lijepe naše, ali i susjednih zemalja. O važnosti ovog natjecanja kao i same manifestacije par riječi kazala je i dopredsjednica ŠKMER-a, Marija Lulić.

- Posao kuhara kao i posao konobara je zbilja posao koji treba poželjeti. Temeljem svog rada, iskustva i znanja o gastronomiji smatram da je u ovom poslu jako je bitna sinergija kuhinje i restorana. Kuhari su danas dosegli jedan zavidan nivo i željeli bismo da to dostignu i konobari, stoga i idemo u tom smjeru. Vrlo je važno da se kuhari i konobari što kvalitetnije povežu - smatra dopresjednica ŠKMER-a.

Na ovogodišnjem Grand Gourmetu sudjelovat će i partneri, kolege iz Češke, Makedonije, BiH, Srbije i Slovenije, a broj natjecatelja veći je u odnosu na prethodnu godinu.

- Ove godine bilježimo porast broja natjecatelja u odnosu na prethodnu godinu pa tako ove godine imamo sto natjecatelja koji nastupaju u različitim kategorijama. Jako nas veseli što manifestacija raste i po broju natjecatelja i sudionika i nadamo se da će u idućim godinama još više rasti i doprinijeti popularizaciji ugostiteljskih zanimanja - kazala je Nives Delić, voditeljica projekta - koordinatorica natjecanja.

Na festivalu će se osim natjecanja održati razne edukacije, radionice i treninzi koji su prošle godine bili jako dobro posjećeni, a prema riječima koordinatorice natjecanja, ove godine je iskazano posebno veliko zanimanje za same edukacije za koje poznati i priznati velemajstor za koktele, predsjednik Hrvatske udruge barmena, Frano Stjepović, smatra da postoji stalna potreba što se barmena tiče.

- Odlučili smo da u sklopu ove manifestacije organiziramo državno i međunarodno natjecanje barmena te ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju ali ne samo na natjecanju već i na edukacijama na kojima će imati prilike dobiti nova znanja te razmijeniti iskustva  - kazao je Stjepović.

Njegov kolega, nagrađivani splitski barmen, majstor i inovator preko 130 koktela, autor najvećeg koktela na svijetu "Ništa kontra Splita" od 210 litara, Jure Vojković, koji je na Svjetskom prvenstvu barmena prošlog mjeseca u Tokiju nastupio s koktelom "Alkar" također je pozvao kolege barmene, bariste, kuhare i konobare da mu se sljedećeg tjedna pridruže na 2.Grand Gourmet festivalu u Makarskoj kako bi se podružili, i naučili nešto novo razmjenjujući iskustvo i znanja.


Predavanja, radionice, edukacije, natjecanja,...

Program ovogodišnjeg festivala smišljen je na način da se svaki dan festivala sastoji se od stručnih predavanja i vrhunskih radionica, edukacija i treninga koji su rezervirani za prvi dio dana, dok su za poslijepodnevne sate predviđena natjecanja.

Na edukacijama ćete moći doznati sve o  suvremeni trendovima u posluživanju, kako kreirati jelo da ono zbilja bude doživljaj za goste i njihove nepce, kako izraditi efektne, moderne i očaravajuće dekoracije za koktele, a održat će se i predavanje na temu kave za sve istinske ljubitelje tog kofeinskog napitka.

Natjecanje ove godine uključuje:

-          Školsko natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje barmena classic

-          Individualno natjecanje barmena flair

-          Individualno natjecanje barista

-          Natjecanje restorana – tim kuhar + konobar

-          Natjecanje konoba – tim kuhar + konobar

 

UTORAK 08.11. 

10:00 – 11:00 Edukacija: Suvremeni trendovi u posluživanju

11:00 – 12:00 Edukacija: Njezino veličanstvo Kujundžuša

12:00 – 13:00 Radionica kave i „Latte art”

12:00 – 16:00 Školsko natjecanje konobara: SINKRONIZIRANO POSLUŽIVANE

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:00 – Proglašenje pobjednika školskog natjecanja

17:30 – 19:30 Natjecanje barmena – kategorija FLAIR

18:00 – 19:30 Individualno natjecanje konobara – 1. dio

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

 

SRIJEDA 09.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Kreiranje doživljaja za gosta

11:00 – 12:00 Edukacija: Škola Oleista 

12:00 – 13:00 Edukacija: Škola pive 

12:00 – 14:00 Individualno natjecanje konobara -2. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

17:30 – 20:00 Natjecanje barmena – kategorija CLASSIC

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor


ČETVRTAK 10.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Predavanje o kavi

11:00 – 12:00 Edukacija: Izrada dekoracija za koktele

12:00 – 13:00 Edukacija: Single malt, cognac i rum

12:00 – 14:00 Natjecanje konobara – 3. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:30 – 20:00 KUP Barmena – finale

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

hr Fri Nov 04 2016 16:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adee3512af47f4b898b4846/80

Gluhoća nije prepreka za studiranje: "Uz podršku roditelja i prijatelja sam ojačala i znam koji su moji ciljevi"

Studentica treće godine predškolskog odgoja u Zadru osoba je s invaliditetom. Unatoč tome, ne odustaje od svojih snova i želje da završi fakultet
Žana Vukić studentica je predškolskog odgoja. Odrasla je u obitelji s gluhim roditeljima, teško je prihvaćana u društvu te se susretala s predrasudama. Bez obzira na to odlučila je slijediti svoj put i sada je već na trećoj godini predškolskog odgoja na Sveučilištu u Zadru. Želja joj je da jednoga dana bude teta u vrtiću. 

- Oduvijek sam voljela djecu. Dok sam išla u srednju školu, mama me pitala zašto ne bih upisala Predškolski odgoj da budem odgajateljica u vrtiću kad već znam kako sa djecom, kad ih već volim. Kako ima taj fakultet u Zadru, još mi obitelj živi u Zadru pa sam se upisala ovdje. Imam prevoditelja koji ide sa mnom na predavanja,  a svakako  mi je lakše da sam se upisala u rodnome gradu, u poznatoj okolini, nego negdje drugdje gdje ne bih imala podršku.

U razgovoru nam je otkrila s kojim se predrasudama susretala, kako su prema njoj postupali profesori i što očekuje u budućnosti.

S kakvim si se poteškoćama susretala pri studiranju? Kako te je okolina prihvatila?

Najveće poteškoće su mi bile na početku prilagođavanje kolegijima, novim pojmovima, znanjima. No, na svu sreću, brzo sam sve to savladala. 

Isto tako na početku studiranja je profesorima trebalo neko vrijeme da mi se prilagode.

Kako se profesori odnose prema tebi? Koliko su ti izlazili u susret ako je to bilo potrebno? I na koji način, jesu li bili susretljivi?

Što se tiče profesora, sjećam se da me jedna profesorica upitala kako ću raditi sa djecom u budućnosti ako sam gluha osoba, na što sam ostala iznenađena. Ja jednostavno smatram da ako sam gluha, da to ne znači da sam nesposobna. Jednostavno, ja ne čujem, nosim slušni aparatić dok neka osoba koja slabije vidi nosi naočale za vid. Pa sam objasnila toj profesorici da je meni želja raditi sa gluhom djecom, dok sa normalnom djecom mogu bez problema jer sam odrađivala praksu u vrtiću i djeca su znala da ne čujem. Došla bi do mene, i rukom bi me zvali. I bez problema sam se snalazila na praksi. 

Ostali profesori su mi izašli u susret, kad nisam bila u mogućnosti odgovarati neki predmet usmeno kao što je engleski, profesorica bi mi dala da umjesto usmenog imam pismeni. Isto tako za glazbeni, ne mogu svirati klavir jer nema jake tonove, a mi gluhi možemo pratiti ritam samo po jačini zvuka. I profesorica mi se prilagodila tako što mi je dala zvečkalice i udaraljke. Sjećam se da mi je na početku studiranja bilo jako teško, novi kolegiji, nove nepoznate, teške, dugačke riječi koje je bilo teško zapamtiti jer nikad prije još nisam znala za takve pojmove. Ali da, mogu reći da su mi u ove tri godine studiranja  profesori izlazili u susret, na početku nisu baš dok se nisu naviknuli na mene i sad bez ikakvih problema.

Jesi li se bojala predrasuda okoline prije početka studija?

Isprva mi nije bilo lako. Kad sam upisala prvu godinu, bojala sam se da ću opet doživljavati nerazumijevanje od okoline kao u srednjoj školi i nisam željela više to proživljavati. No, srećom kolegice su bile zrelije i znale su što to znači gluhoća i nije bilo baš nekih predrasuda za razliku od osnovne i srednje škole gdje su svi bili mlađi i nisu znali što je to uopće, smatrali su da je to bolest koja je zarazna.

Jesu li ti kolege studenti pomogli u savladavanju prepreka?

Na početku nisam bila baš toliko bliska sa kolegicama, već su imale svaka svoju ekipu. No, s vremenom je bilo bolje, kad bi mi zatrebala neka skripta, pitala bi ih i posudile bi mi. Ili nešto za prepisati ako nisam uspjela napisati na predavanju uz pomoć prevoditelja, ili nešto za ispit. Sve u svemu, izašle su mi u susret za pomoći.

Što nakon studija - jesi li optimistična po pitanju pronalaska posla u struci ili očekuješ da će ti predrasude okoline smanjiti šanse za zapošljavanje?

Iskreno još ne znam što ću nakon studija. Želje su mi da se zaposlim u SUVAGU u Zagrebu, tamo ima dosta djece koja su gluha ili nagluha poput mene. Jednostavno sam odrasla kao gluho dijete od gluhih roditelja i teško sam bila prihvaćena u okolini i dugo godina sam se borila s time jer prije nisam imala samopouzdanja.

 S godinama, uz podršku divnih roditelja i prijatelje sam ojačala i znam koji su mi ciljevi. I kako sam kao dijete bila društveno izolirana, shvaćam i ovu djecu koja žive u drugim gradovima, koja su isto gluha, koja isto idu u vrtić i nisu prihvaćena u društvo. Zato želim biti uz njih, da im dam do znanja da nisu sami. 

Znam i sigurna sam u to  da će me pri pokušaju zapošljavanja odbiti, pomisliti da sam nesposobna za posao.

Jesi li se spremna izboriti se s eventualnim problemima pri zapošljavanju do kraja i na koji način?

Spremna sam izboriti se sa eventualnim problemima pri zapošljavanju. Rekla bih im da me uzmu na probni rad, da im dokažem da gluhoća nije prepreka za zapošljavanje. Da smo svi mi ljudi sposobni za rad, bez obzira na invalidnost.






hr Tue Apr 24 2018 10:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adedc082af47fd8898b482b/80
Foto: Joško Herceg

Otvorena izložba učenice šestog razreda Jelene Kuzmanić

U okviru manifestacije "Noć knjige", 23.travnja otvorena je izložba radova mlade umjetnice Jelene Kuzmanić.
Jelena je odlična učenica 6. razreda Osnovne škole Majstora Radovana, a u ponedjeljak je na svojoj prvoj izložbi predstavila dvadeset ilustracija i crteža. Crta otkada zna za sebe, a ova njena prva izložba simbolično je nazvana "Izvan okvira"  uz želju organizatora da Jelena pomiče i prerasta postavljene granice i okvire stvarajući nova djela i gradeći sebe kao buduću umjetnicu.

Radovi kojima se predstavila publici, likovi su njenog imaginarnog svijeta, a ti likovi su neobično zreli i stilski ujednačeni za djevojčicu njene dobi. Otvorenje su glazbeno popratili Jelenini prijatelji, učenici Glazbene škole Josipa Hatzea: Ivano Herceg na gitari, Nina Zhang na violini, Klara Dodig i Ivan Piteša na klaviru.

 Izložba se može posjetiti do 5. svibnja na dječjem odjelu Gradske knjižnice Trogir. 

Jelena je odlučila da izložba bude humanitarnog karaktera, pa se slike mogu i kupiti , a skupljeni novac ide u humanitarne svrhe. 
hr Tue Apr 24 2018 09:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Sedam razloga zašto jesti jagode

Sezona je jagoda, omiljenog voća većine pa zato iskoristite priliku jer su jako zdrave
Zašto je dobro jesti jagode češće?

1. Lijek za sve

Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje. 


2. Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce. 


3. Štite od UV zračenja

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične

Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje... Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?

5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.


6. Snižavaju kolesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.

Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.

Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.

7. Birajte svježe jagode

Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu - ako ne i sve nutritivne vrijednosti., piše ordinacija.hr

hr Tue Apr 24 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adec6e32af47f88928b4617/80

U subotu se održava 12. Mosor Grebbening

U organizaciji Planinarsko-ekološke udruge "Gata“ u subotu 28. 04. 2018. održava se treking utrka 12.Mosor Grebbening. Kao što i sam naziv govori trka se gotovo u cijelosti održava grebenom i padinama Mosora.

S obzirom da je simbol natjecanja tovar ( magarac) i natjecateljske kategorije nose nazive po toj životinji :  Sivonja, Tovar i Pule. Središte manifestacije i cilj svih utrka je u Gatima središtu drevne Poljičke kneževine.  

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: Sivonja ( dužine 37 kilometar) koja po običaju starta u 8:00 sati s tvrđave u Klisu, Tovar ( dužine 17 kilometara) koja starta u 09:30 iz Sitna Gornjeg  te Pule  ( 7  kilometara ) koja starta u 11:00 u Gatima. Cilj svih kategorija je u Gatima. Napominjemo kako je Pule kategorija  namijenjena  izletnicima rekreativcima koji slobodno vrijeme žele provesti u prirodi i čistom zraku, dok su Sivonja i Tovar ipak za spremnije natjecatelje.

Prijave za utrku: isključivo putem on-line prijavnice na web stranici stotinka.hr. Startnina: Sivonja kategorija: 150 kn, Tovar kategorija:120 kn po osobi, Pule kategorija:100 kn po osobi (mlađi od 16 godina – 50kn).

Treću godinu u nizu u sklopu Mosor Grebbening otganiziramo i dječju utrku u dužini 800m koja se održava po predivnoj šumskoj stazi u Gatima, a na kojoj očekujemo 100 djece. Prijave za dječju utrku na kontakt također na web stranici stotinka.hr ili na brojeve mobitela 095/5994518 i 091/3930039. 

Natjecateljima je osiguran ručak,  uz koji se dobije i nekoliko  feta  - tradicionalnog zaštićenog jela - Soparnika. Ovogodišnji 12.Mosor Grebbening je četvrta od deset utrka Dalmatinske Trail Lige 2018.


hr Tue Apr 24 2018 07:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .