Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581caa1b1eea8f29968b45c7/80
Foto: D.N.

Očekujemo vas u Makarskoj: Međunarodni festival Grand Gourment od 8. do 11. studenog

Grand Gourmet je međunarodni festival u sklopu kojeg se odvija individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista te natjecanje ugostiteljskih objekata kao timsko natjecanje konobar – kuhar

Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, hotela Meteor održat će se od 8.studenog do 11.studenog 2016. godine u prekrasnom gradu Makarska, odnosno u hotelu Meteor, gdje će gospodin Vedran Ribarević, direktor hotela biti glavni domaćin manifestacije.

- S ovom manifestacijom privodimo kraju turističko ljeto koje smo zaključili s boljim poslovnim uspjehom nego prethodne godine te umjesto turista sada ćemo dočekati kolege ugostitelje - kazao je Ribarević.

Promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina, novi iskorak restorana, brendiranje grada Makarske kao destinacije ugostiteljske izvrsnosti kroz čitavu godinu, glavni su ciljevi ovog projekta, a koliko Grand Gourmet zauzima značajno mjesto na popisu eno gastro značajnijih događanja mediteranskih zemalja, te na najbolji mogući način prezentira upravo i grad u kojem se održava, najbolje znaju gradonačelnik grada Makarske, Tonči Bilić i doradonačelnik Miro Družijanić.

- Drago mi je da se i  ovogodišnja manifestacija Grand Gourmet održava u Makarskoj te se iskreno nadam kako će to postati tradicija. Svjesni smo toga da ne možemo prodati samo more i sunce u srpnju i kolovozu te nam dodatni sadržaji poput ovog i IKKER-a, koji se održava u veljači, doprinose  prezentaciji grada Makarske i u gastronomskom smislu - rekao je Bilić koji je pomogao i osmisliti ovu manifestaciju s kojom će uz 2.Kongres sportskog turizma, koji će se održati 11. i 12.studenog u hotelu Meteor u Makarskoj, grad Makarska na najbolji mogući način obilježiti 110 godina kongresnog turizma.

 

Sinergija kuhara i konobara

Grad Makarska ima 11 prijatelja iz šest europskih zemalja te se i ovim 2. Grand Gourmetom nastoji brendirati gastro ponudom, mišljenja je dogradonačelnik Miro Družijanić.

- Bez dobrih kuhara i barmena nema dobrih restorana i konoba, a bez dobrih restorana i konoba nema nikakvog turizma. To je jedna sinergija koju moramo čuvati i produbljivati - rekao je Družijanić.

Kako su i sami potvrdili Bilić i Družijanić, Grand Gourmet je festival koji ima svoj prestiž među gastro festivalima te kao takav Grand Gourmet priznat je i poznat širom Lijepe naše, ali i susjednih zemalja. O važnosti ovog natjecanja kao i same manifestacije par riječi kazala je i dopredsjednica ŠKMER-a, Marija Lulić.

- Posao kuhara kao i posao konobara je zbilja posao koji treba poželjeti. Temeljem svog rada, iskustva i znanja o gastronomiji smatram da je u ovom poslu jako je bitna sinergija kuhinje i restorana. Kuhari su danas dosegli jedan zavidan nivo i željeli bismo da to dostignu i konobari, stoga i idemo u tom smjeru. Vrlo je važno da se kuhari i konobari što kvalitetnije povežu - smatra dopresjednica ŠKMER-a.

Na ovogodišnjem Grand Gourmetu sudjelovat će i partneri, kolege iz Češke, Makedonije, BiH, Srbije i Slovenije, a broj natjecatelja veći je u odnosu na prethodnu godinu.

- Ove godine bilježimo porast broja natjecatelja u odnosu na prethodnu godinu pa tako ove godine imamo sto natjecatelja koji nastupaju u različitim kategorijama. Jako nas veseli što manifestacija raste i po broju natjecatelja i sudionika i nadamo se da će u idućim godinama još više rasti i doprinijeti popularizaciji ugostiteljskih zanimanja - kazala je Nives Delić, voditeljica projekta - koordinatorica natjecanja.

Na festivalu će se osim natjecanja održati razne edukacije, radionice i treninzi koji su prošle godine bili jako dobro posjećeni, a prema riječima koordinatorice natjecanja, ove godine je iskazano posebno veliko zanimanje za same edukacije za koje poznati i priznati velemajstor za koktele, predsjednik Hrvatske udruge barmena, Frano Stjepović, smatra da postoji stalna potreba što se barmena tiče.

- Odlučili smo da u sklopu ove manifestacije organiziramo državno i međunarodno natjecanje barmena te ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju ali ne samo na natjecanju već i na edukacijama na kojima će imati prilike dobiti nova znanja te razmijeniti iskustva  - kazao je Stjepović.

Njegov kolega, nagrađivani splitski barmen, majstor i inovator preko 130 koktela, autor najvećeg koktela na svijetu "Ništa kontra Splita" od 210 litara, Jure Vojković, koji je na Svjetskom prvenstvu barmena prošlog mjeseca u Tokiju nastupio s koktelom "Alkar" također je pozvao kolege barmene, bariste, kuhare i konobare da mu se sljedećeg tjedna pridruže na 2.Grand Gourmet festivalu u Makarskoj kako bi se podružili, i naučili nešto novo razmjenjujući iskustvo i znanja.


Predavanja, radionice, edukacije, natjecanja,...

Program ovogodišnjeg festivala smišljen je na način da se svaki dan festivala sastoji se od stručnih predavanja i vrhunskih radionica, edukacija i treninga koji su rezervirani za prvi dio dana, dok su za poslijepodnevne sate predviđena natjecanja.

Na edukacijama ćete moći doznati sve o  suvremeni trendovima u posluživanju, kako kreirati jelo da ono zbilja bude doživljaj za goste i njihove nepce, kako izraditi efektne, moderne i očaravajuće dekoracije za koktele, a održat će se i predavanje na temu kave za sve istinske ljubitelje tog kofeinskog napitka.

Natjecanje ove godine uključuje:

-          Školsko natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje konobara

-          Individualno natjecanje barmena classic

-          Individualno natjecanje barmena flair

-          Individualno natjecanje barista

-          Natjecanje restorana – tim kuhar + konobar

-          Natjecanje konoba – tim kuhar + konobar

 

UTORAK 08.11. 

10:00 – 11:00 Edukacija: Suvremeni trendovi u posluživanju

11:00 – 12:00 Edukacija: Njezino veličanstvo Kujundžuša

12:00 – 13:00 Radionica kave i „Latte art”

12:00 – 16:00 Školsko natjecanje konobara: SINKRONIZIRANO POSLUŽIVANE

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:00 – Proglašenje pobjednika školskog natjecanja

17:30 – 19:30 Natjecanje barmena – kategorija FLAIR

18:00 – 19:30 Individualno natjecanje konobara – 1. dio

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

 

SRIJEDA 09.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Kreiranje doživljaja za gosta

11:00 – 12:00 Edukacija: Škola Oleista 

12:00 – 13:00 Edukacija: Škola pive 

12:00 – 14:00 Individualno natjecanje konobara -2. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar) 

17:30 – 20:00 Natjecanje barmena – kategorija CLASSIC

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor


ČETVRTAK 10.11.

10:00 – 11:00 Edukacija: Predavanje o kavi

11:00 – 12:00 Edukacija: Izrada dekoracija za koktele

12:00 – 13:00 Edukacija: Single malt, cognac i rum

12:00 – 14:00 Natjecanje konobara – 3. dio

14:00 – 16:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

15:00 – 17:00 Natjecanje barista

17:00 – 19:00 Timsko natjecanje restorana i konoba (konobar + kuhar)

17:30 – 20:00 KUP Barmena – finale

20:00 – 22:00 Večera & proglašenje pobjednika

22:00 – 01:00 Zabavni program – Cocktail party na bazenu hotela Meteor

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 16:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a64e879b9e03e15558b45bc/80
Foto: Pixabay

Muškarci niži od žena su bolji izbor - s njima je život ugodniji

Muškarci koji nisu visoki znaju biti vrlo šarmantni i znaju se više truditi oko svojih partnerica. Također, prema nekim istraživanjima, vjerniji su ženama i skloniji obiteljskom životu...

Živahni su u krevetu

Niži muškarci su živahni i energični, a takvi su i u krevetu, a žene to itekako vole, piše magazin Journal of Sexual Medicine. Proučavali su seksualne živote heteroseksualnih muškaraca u stalnim vezama. Sa svakim centimetrom visine koji nisu imali rasla je njihova živahnost u krevetu.

Uspješniji su u poslu

Nisu se mogli kroz život praviti važni visinom pa su mnogi to nadoknadili ulaganjem velikog truda u poslovni uspjeh. Niži muškarci često frcaju samopouzdanjem i ženama ulijevaju sigurnost.

Vrlo su šarmantni

Znaju biti vrlo šarmantni i često imaju više smisla za humor od visokih muškaraca koji nerijetko smatraju da je njihova visina više nego dovoljna da žene "padnu u nesvijest" od oduševljenja nakon što ih vide.

Vjerniji su ženama

Prema istraživanju Sveučilišta New York, niži muškarci vjerniji su svojim ženama, skloniji su obiteljskom životu i ne razvode se toliko često kao oni visoki. Oni i kasnije stupaju u brak.

Više pomažu u kući

Za razliku od visokih muškaraca, oni niži više vremena provode pomažući svojim partnericama u kućanstvu. Prema nekim istraživanjima tjedno čiste, kuhaju i ostalo što treba u domu sat vremena više od visokih.

Žive dulje od visokih

Istraživanje na 8000 muškaraca pokazalo je da niži muškarci žive prosječno dvije godine dulje od onih viših. Stručnjaci su uvjereni da su njihovi geni zaslužni za to. - pišu 24sata

Facebook komentari

hr Sun Jan 21 2018 20:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5718872f0890d2421f8b7ad1/80

Ne zaustavljajte kihanje, možete imati zdravstvene komplikacije

Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati, kazali su liječnici
Britanski liječnici upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su liječnici u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu, kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih ozljeda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem.

Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati, kazali su liječnici.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do "brojnih komplikacija" poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju liječnici.

Facebook komentari

hr Sun Jan 21 2018 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6466ceb9e03e15558b4590/80
Foto: PIXABAY

Čudo detoksikacije: napitak koji 'čisti' tijelo

Želite li iz tijela isprati toksine i masnoće na ukusan, lagan i zdrav način, učinite to s napitkom koji pomaže kod mršavljenja i čisti tijelo
Sastojci:
- 1 litra vode
- 1/2 grejpa
- 1 mandarina
- 1 krastavac
- 4 do 6 većih listića metvice
- led

Ovaj napitak pomaže kod mršavljenja i čisti tijelo te je izvrstan saveznik kod dijeta, piše zadovoljna.hr

Grejp - bogat je vitaminom C. Sadrži i vitamin A, E, K , vitamine B te flavonoide koji imaju antioksidativno djelovanje. Bogat je kalcijem, folnom kiselinom, fosforom i kalijem.

Mandarina - stabilizira razinu šećera u krvi i ubrzava potrošnju kalorija

Krastavac - pojačava osjećaj sitosti, prirodni je duiretik pa smanjuje 
nadutost i čisti tijelo od toksina

Metvica - ubrzava i kontrolira probavu i smiruje želudac

Priprema: 
1. Krastavac narežite, a grejp i mandarinu ogulite i razdvojite na kriške

2. U veliki stakleni vrču ili bocu širokog grla ubacite sve sastojke

3. Prelijte ih vodom i spremite u hladnjak

4. Ostavite vodu da odstoji preko noći

5. Sljedeće jutro napitak promiješajte i pijte ga tijekom cijelog dana

Facebook komentari

hr Sun Jan 21 2018 11:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a646589b9e03ee3518b466e/80
Foto: PIXABAY

HPGD Petar Zoranić osvojio zlato na Međunarodnom natjecanju zborova u Puli

Na jučer održanom 1. Međunarodnom natjecanju zborova Istria Cantat u Puli Zbor Hrvatsko pjevačko glazbenog društva Zoranić osvojio je zlato u svojoj kategoriji!

Zadrani su predvođeni dirigentom Tomislavom Koštom sa osvojenih 22,25 bodova osvojili zlato u kategoriji klasične zborske glazbe - slobodni program, piše eZadar.hr

Dodajmo da su na ovom natjecanju sudjelovala 23 zbora iz Hrvatske i Slovenije.

"Uložili smo puno truda u pripremi ovog nastupa i rezultat nije izostao. Izuzetno sam zadovoljan što je naša kvaliteta prepoznata od strane ocjenjivačkog odbora. Ovo je veliki trenutak za Društvo Zoranić i najbolji uvod u obljetničku godinu u kojoj slavimo 110 godina postojanja", izjavio je dirigent Košta nakon natjecanja.

Zoranićevici se u Zadar vraćaju sretni i ponosni što su još jednom dostojno predstavili svoj grad.

Facebook komentari

hr Sun Jan 21 2018 11:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .