Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586516571eea8f24a58b45ff/80
Foto: HDZ

Čak dvije kuće ministra Lovre Kuščevića nisu u katastru

U listopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način.

- Niti malo mi nije neugodno. Sva moja imovina je uredno i transparentno navedena od prvog dana, za sve nekretnine imam građevinsku dozvolu. Žao mi je što sam zaboravio nekretninu evidentirati u katastru, ali ne radi se o skrivanju.

Poručio je u srijedu ministar uprave, Lovro Kuščević, komentirajući kuću koju posjeduje u Nerežišćima na Braču, a koju 11 godina nije upisao u katastar. Odnosno, kako je otkrio Telegram u utorak, upisao ju je kao pašnjak. Iako od te “livade” ljeti zarađuje popriličnu svotu novaca, 16.391 kunu tjedno kako stoji na Bookingu za najam vile, nije se svih ovih godina sjetio promijeniti to u katastru. Ima puno nekretnina, priznaje zahvaljujući Bogu, pa ne stigne voditi računa o svima. Nemoguće je, kaže, pratiti što je sve od imovine i gdje upisao pa su propusti mogući. No, apsurdno je da se takvi propusti događaju upravo ministru koji vodi taj resor. A prije toga je, još apsurdnije, bio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. U srijedu je novinarima imao potrebu naglasiti kako se ne radi o vili nego kući i to u kojoj živi.

- Kako je moja supruga nezaposlena i nije uhljebljena, ona se ljeti iseljava kako bi ostvarila dodatni prihod - naglasio je Kuščević koji, prema tome što sam kaže, za razliku od supruge jest uhljebljen i to na plaću od 18.330 kuna.

I samo par sati nakon što je novinarima svojim smirenim tonom pojašnjavo kako se radi o propustu te da je podnio zahtjev za upis u katastar, Telegram je otkrio još jednu kuću koju je ministar zaboravio upisati u katastar. I to par metara dalje, točnije nasuprot ove. I ta se čestica u katastru vodi kao pašnjak i cesta. No, na 2648 četvornih metara nalazi se kuća, koja uopće i nije u građevinskom području. Kao i velika nadstrešnica od 40 kvadrata, veća od dozvoljenog, koju je ministar ustvari podigao nelegalno. Unatoč tome, ministar je uspio dobiti sve potrebne dozvole. U istopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način. Naime, Kuščević je prvo zatražio dozvolu da na toj čestici izgradi štalu, koja se zakonski smije graditi na poljoprivrednom zemljištu, iako uopće nije imao stoku. Kad ju je izgradio, općina Nerežišće, kojoj je upravo on bio načelnik, donijela je novi prostorni plan kojim se omogućilo da se štale prenamijene u stambene zgrade što je Kuščević osobno potpisao. Ovakvi manevri u Hrvatskoj su sve češći, piše 24sata.

- Koliko čujemo s terena, u Hrvatskoj je u zadnje vrijeme vrlo popularno graditi nekakve poljoprivredne kućice u divljini koje se potom iznajmljuju na crno. A lokalni moćnici pritom mogu i izmijeniti prostorni plan gdje štale, “da ne smrde”, postaju stambene zgrade - ispričao je projektant za Telegram.

hr Wed Jun 19 2019 17:51:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .