Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfd3dce0e493849288b45bc/80
Foto: D.N.

Evo kako uštedjeti na hrani, režijama, na gorivu...

Svaki novčić koji uštedite je kao da ste ga ponovno zaradili. Promjenom nekih životnih navika možete uštedjeti na režijama, hrani...

Planirajte jelovnik i kupujte hranu na veliko

Napravite jelovnik za dva tjedna unaprijed i tada krenite u kupovinu. Ili, ponekad složite jelovnik na osnovu onoga što ste već imate kod kuće. Velika pakiranja hrane u trgovinama su uglavnom jeftinija, a neplansko i brzinsko kupovanje je uglavnom skuplje. Također, često  imaju razne akcije i sniženja. Isto je i sa svom hranom koju inače kupujete. Kad vidite da je snižena, kupite više. Također, nemojte čekati da slučajno naiđete na sniženje već pratite promotivne letke pojedinih trgovina i kad vidite da vam nešto odgovara, ne čekajte, nego krenite u akciju.

Sendvič za posao napravite kod kuće, ne kupujte gotove

Pa makar se radilo o kupovini slanca svakoga dana, to je trošak koji vam nije potreban. Recimo da slanac u pekari stoji tri kune, mjesečno ćete za tih nekoliko zalogaja potrošiti 90 kuna, a godišnje 1.080 kuna. Ne bi li vam bilo draže taj novac potrošiti na obiteljski izlet, cipele za cijelu obitelj ili nešto treće što želite? Ne hodajte naokolo praznog želuca već zavirite u svoj hladnjak, napravite sendvič od bilo čega što imate i ponesete ga na posao ili u školu. Osim što je neusporedivo jeftiniji, znat ćete što jedete jer kod domaćeg sendviča nema prostora za neugodna iznenađenja. Na posao možete ponijeti i ostatke ručka od dana ranije ili skuhati nešto jednostavno i zdravo što volite. Najskuplja varijanta je doći na posao i naručiti kuhanu hranu. Ako imate tu naviku svakodnevno ili povremenu, zastanite na trenutak, razmislite i zbrojite koliko ste pojedini mjesec potrošili na dostavljenu hranu. Potom izračunajte koliko bi vas stajalo da ste sami skuhali ono što volite i ponijeli sa sobom. Razlika će biti velika.

Puno možete uštedjeti i na električnoj energiji

Jedni od najvećih potrošača u kućanstvu su klima, termoakumulacijska peć, pećnica, perilica za rublje i perilica posuđa. Ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se ne ohlade. Iako vam se možda čini da vam tih nekoliko minuta neće uštedjeti puno novca, razmislite o tome da kuhate ili pečete svaki dan i tih nekoliko minuta svakoga dana sigurno će vam smanjiti račun za struju.

Veliki potrošači su i hladnjak i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj i štedjeti, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja, hladnjak i zamrzivač držite na hladnim mjestima u kući i pazite da u njih stavljate dobro ohlađenu hranu. Također, kad otvarate hladnjak i zamrzivač pazite da vam vrata nisu dugo otvorena jer će inače puno topline ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će morati povući dodatnu struju.

Električnu energiju možete uštedjeti i tako da smanjite količinu robe koju peglate. Da vam se rublje ne bi previše zgužvalo, izvadite ga iz perilice odmah nakon pranja i objesite. Prije ga obavezno dobro rastresite.  Puno toga će vam na taj način biti ravno i neće biti potrebe za peglanjem. Ako baš volite savršeno ravnu odjeću, vađenje rublja odmah iz perilice i rastezanje rukama skratit će vam vrijeme peglanja pa ćete i tako uštedjeti nešto energije.

Evo kako smanjiti račune za vodu u kućanstvu

Jeste li znali da ako iz slavine u vašem kućanstvu u sekundi izađe jedna kap vode, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara? Tako kad vidite da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini, jer sa svakom uzaludno izgubljenom kapljicom, u odvod ustvari bacate svoj novac.  A koliko tek litara vode nepotrebno trošite kod kućanskih poslova? Kad perete i ispirete posuđe poslije ručka, ne radite to pod mlazom vode, nego radije napunite sudoper vodom. Potrošnja će tako biti manja, a time i vaša ušteda novca veća.

Perilicu za rublje, a isto vrijedi i za perilicu posuđa, uključujte tek kad je puna. Naime, za jedno pranje potrošit ćete istu količinu vode uključite li punu ili polupraznu perilicu. Također, imajte na umu da novije perilice za rublje troše do 50 posto manje vode od starih. Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Kod pranja zuba, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Nema potrebe da voda curi dok sapunate tijelo ili kosu ili dok četkate zube. Primjerice, zatvaranjem vode kod pranja zuba dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva.

Kad god možete, izaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, ali neka tuširanje ne traje dulje od pet minuta. Tako ćete potrošiti do 50 posto manje vode. Obratite pažnju i na vodu koju pijete. Ako volite piti hladnu vodu, napunite boce i stavite ih u hladnjak. Tako ćete smanjiti potrošnju jer nećete morati puštati vodu da iz slavine curi dok ne naiđe hladna.

Također, stavite perlatore na sve slavine kući. Stavljanjem perlatora na slavinu godišnje se po umivaoniku i po članu obitelji može smanjiti potrošnja vode za oko 9000 litara. Perlator stoji oko 20 kuna, stavlja se na postojeću slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje.

Postoji i vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ako stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera. Provjerite i vodokotlić koji ponekad zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Ponekad u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi.

Uštedite i na grijanju, a da vam bude toplo

Postoje trikovi kako da u domu bude toplo bez diranja termostata. Ono najvažnije je provjeriti izlazi li vam toplina iz kuće. Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatna vrata ili prozore. Brtvljenje je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje problema izlaska topline iz kuće.

Također, ugradnja automatskog termostata na radijatore je mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Dobra ideja za uštedu na grijanju je stavljanje reflektirajuće folije iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora - tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućava širenje topline prostorom.

Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata 'na kipu' jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite. Pomaže i spuštanje vanjskih i unutarnjih roleta - tako će se toplina dulje zadržavati u prostoru.

Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora. Tu je još jedan odličan savjet. Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi. Uz to, pripazite i kako zagrijavate kuću. Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva, pišu 24 sata.

hr Mon Jan 14 2019 10:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c438f810e49388a838b4579/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste trebali biti oprezni ako se grijete na električne grijalice

Ako ste među onima koji nakon kupanja pale električnu grijalicu kako bi se ugrijali, ovo je za vas
Neki ove uređaje pale kako bi dodatno ugrijali prostor ili ruke ili promrzle noge nakon dolaska kući.

Sve u svemu, koji god razlog bio što koristite električne grijalice, ovo je dobro znati. 

Isušuju zrak

Električne grijalilce isušuju zrak prostorije u kojem boravite pa ako ih često koristite može se dogoditi da je zrak u vašem stambenom prostoru previše suh. To može uzrokovati i probleme s kožom, posebice djece i dojenčadi koja imaju osjetljiviju kožu. 

Pogoduju respiratornim poblemima

Upravo zbog već navedenog problema sa suhim zrakom, može za posljedicu imati i uzrokovanje ili pogoršanje respiratornih problema. Ako koristite električne grijalice, svakako vodite računa oko toga da imate dovoljno vlage u zraku. 

Svakako pazite da grijalice, dok ih koristite, ne pokrivate s ničim i pazite da ih ne držite u blizini djece. - piše Večernji list


hr Sat Jan 19 2019 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf917fa0e493852238b4607/80

Trenutak u danu kada biste trebali prestati s konzumacijom kave

Iako ste zadnju šalicu kave popili još popodne, svejedno će imati utjecaj na kvalitetu sna

Za mnoge od nas, kava je neizostavni dio svakodnevne rutine. Ujutro nam daje snage za lakši ulazak u dan, popodne nam pomaže u trenucima kada nam energija počinje padati, a navečer nas drži budnima da lakše učimo za ispit koji imamo jutro nakon. 

No, koliko god nam pomaže prebroditi dan, znanstvenici sugeriraju da bi u određeno vrijeme u danu trebali kavi reći 'dosta'. 

Prema rezultatima istraživanja, trebali bi prestati konzumirati kofein nakon 14:00 sati ili barem sedam sati prije odlaska na spavanje. U suprotnom bi mogao negativno utjecati na zdravlje, iako osobe više ni ne osjećaju njegove učinke. 

Iako su svi sudionici istraživanja bez problema noću uspjeli zaspati, uređaji koji prate kvalitetu sna su otkrili kako je san bio ometan svima onima koji su konzumirali kofein šest sati, tri sata i neposredno prije spavanja. 

Također, rezultati su pokazali kako konzumiranje dvostrukog espressa tri sata prije spavanja može vratiti 'tjelesni sat' 60 minuta unatrag. Neuravnotežen tjelesni sat može voditi do pojave raznih srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja kao Alzheimerove bolesti. 

Idealno vrijeme za konzumiranje kofeina je između 10 ujutro i 12 popodne, a to je ujedno i vrijeme kada nam je kava najpotrebnija. - piše Život i stil

hr Sat Jan 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fc08e0e49388b6d8b456a/80
Foto: Pixabay

Jeste li znali da geni mogu usmjeriti čak 50% naših poslovnih odluka?

Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, otkriva.

Profesor Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy govori o povezanosti genetike i poduzetništva, objašnjava kako njihova poslovna škola potiče razvoj poduzetništva kod polaznika te kako im pomažu u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. 

Koliko su geni povezani s poduzetništvom?

Provedeno je internacionalno istraživanje povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u gotovo svim zemljama. Ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli tvrtku, velike su šanse da ćete i vi ići tim stopama, postotak je desetak posto u Austriji i sličan je za  većinu europskih zemalja. Nema sumnje da poslovni put vaših uzora ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i način na koji ćete o tome razmišljati. Upravo zbog toga na našim predavanjima i seminarima imamo niz takvih primjera i priča jer su nam one bliske, prenosi poslovni.hr

Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno od njih je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Jednojajčani imaju veću vjerojatnost da će slijediti roditelje i jasno je da na to ne utječe okolina i odgoj već genetika. U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji ćemo odabrati. To nije iznenađujuće jer takvih primjera ima i na drugim poljima, u sportu, glazbi, likovnoj umjetnosti. Govorimo o vjerojatnosti, ne o sigurnosti jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena, koje će vam odrediti boju očiju i ostalih fizičkih karakteristika. 

Na koje načine na vašem fakultetu potičete poduzetništvo u studentima?
Trudimo se da oni postanu svjesni svojih potencijala i da ideja poduzetništva bude popularna među našim polaznicima, razgovaramo s njima, individualno i u grupama. To je problem u mnogim kontinentalnim europskim zemljama koje nisu svjesne vrijednosti i važnosti poduzetništva i važnosti  razvijanja poduzetničkog duha kod ljudi. Hrabrost, ekstrovertiranost, kreativnost , potreba za dokazivanjem sve su to osobine koje su potrebne za uspješnog poduzetnika. Iz toga proizlazi da mi na fakultetima i u obrazovnim institucijama pokušavamo aktivirati taj potencijal. To nisu osobine koje dolaze same od sebe, treba ih razvijati i poticati. Nedavno smo imali projekt u kojem smo poslali naše studente u škole da djeci približe poduzetništvo i ideju da samostalno naprave projekt, pokažu inicijativu i da nađu kreativno rješenje.  Poduzetništvo treba razvijati od malih nogu.

Kako biste vi objasnili što danas znači biti poduzetnik?
Ključne su dvije stvari, uočiti priliku, a kad to učinite, aktivirati se i iskoristiti je i to tako da iz toga izvučete najbolje što možete i znate. Bez toga niste poduzetnik. Ne smijete razmišljati o tome kako netko bi mogao iskoristit tu priliku, vi morate biti ti koji će je iskoristiti. Tržišta i stanje na tržištu stvaraju prilike i vi ih samo trebate naći i biti odvažni. Ipak, ne treba ići ni u krajnosti jer u poduzetništvu ne trebate biti kockari, već svaki korak promisliti i tražiti pomoć ako je potrebno. Magične formule  i recepta nema, ali hrabrost je ključna. 

Napravili smo istraživanje s našim studentima, mjerili smo njihove sposobnosti prepoznavanje prilike na vrlo standardizirani način, i zatim smo to ponovili nakon što su proveli semestar u inozemstvu. Čak 70% njih pokazalo je razvijenije sposobnosti nakon tog semestra. Kasnije smo napravili isto testiranje i s onima koji nisu proveli semestar vani i u drugom mjerenju nije bilo promjene. To je dokaz da iskustvo mijenja vašu percepciju i sposobnosti, kad vidite nešto novo, nove prilike tržišta i stvaranja novih proizvoda. Ti rezultati su posebno zanimljivi jer se danas na migracije gleda kao na nešto loše što moramo zaustaviti, a to je zapravo samo jedan od načina stvaranja boljih poduzetnika i širenja njihovih znanja. 

Na koje načine pomažete svojim studentima koji imaju stvarne i razrađene poduzetničke ideje, startupe ili proizvode?
Uz mene je cijeli tim ljudi koji pomaže takvim studentima, imamo centar koji je posvećen ranoj fazi razvoja poduzetništva. To nije inkubator, jer njih imam puno po Austriji, mi smo više za početni razvoj ideja. Podrška smo im u razvoju ideje do finalnog proizvoda, savjetujemo ih, ohrabrujemo ih da nađu tim jer je tako lakše razraditi ideju. Radimo i na projektima sa samim poduzetnicima i naše studente šaljemo njima, provedu semestar tamo i uče. 

Ulažete li vi kao fakultet u startupe?
Ne. Osobno sam protiv toga jer smatram da bismo time usporili njihov razvoj, nije na nama da investiramo u njih nego da ih naučimo kako da sami dođu do toga.

hr Sat Jan 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42e9cf0e493834828b458d/80
Foto: PIXABAY

Plakanje je znak zdravog srca, a osobe koje često plaču imaju poseban karakter

Ljudi se na različite načine s osjećajima, a isto tako ih i izražavaju. S plakanjem se uglavnom povezuje duboki osjećaj tuge. Prema psiholozima plač je dobar i zdrav, a osobe koje puno plaču su posebne. Sljedeći put kad budeš na rubu suza, sjeti se ovih nekoliko stvari o plakanju.
1. Plakanjem smanjuješ stres - ako si osoba koja lako puša emocije van, onda ćeš se lakše nositi s teškim životnim situacijama. Nakon što "otplačeš svoje", osjetit ćeš olakšanje i bit ćeš u stanju jasnije sagledati situaciju koja ti je natjerala suze na oči.

2. Pokazuješ da se ne bojiš vlastitih osjećaja - plakanje je također znak da se ne bojiš onoga što osjećaš. Plakanje je znak da prihvaćaš svoju ranjivost i osjećajnost. To je znak da si snažna osoba i da stvari nazivaš pravim imenima. Plakanje je također znak zdravog srca i mozga.

3. Pokazuješ koliko si hrabra - osobe koje pokazuju svoje emocije su hrabre i autentične. Važnije im je da žive svoju istinu, nego da brinu što će drugi pričati o njima. Osim toga znaju da bi i drugi rado češće pokazali svoje prave osjećaje (makar i kroz suze), ali se ne usude jer moraju održavati sliku o sebi koju su stvorili.

4. Plakanje pomaže uspostaviti ravnotežu - kad prihvatiš svoje osjećaje, a plakanje je dio procesa prihvaćanja, lakše ćeš otpustiti osjećaje koji te tište.

hr Sat Jan 19 2019 10:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .