Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfd3dce0e493849288b45bc/80
Foto: D.N.

Evo kako uštedjeti na hrani, režijama, na gorivu...

Svaki novčić koji uštedite je kao da ste ga ponovno zaradili. Promjenom nekih životnih navika možete uštedjeti na režijama, hrani...

Planirajte jelovnik i kupujte hranu na veliko

Napravite jelovnik za dva tjedna unaprijed i tada krenite u kupovinu. Ili, ponekad složite jelovnik na osnovu onoga što ste već imate kod kuće. Velika pakiranja hrane u trgovinama su uglavnom jeftinija, a neplansko i brzinsko kupovanje je uglavnom skuplje. Također, često  imaju razne akcije i sniženja. Isto je i sa svom hranom koju inače kupujete. Kad vidite da je snižena, kupite više. Također, nemojte čekati da slučajno naiđete na sniženje već pratite promotivne letke pojedinih trgovina i kad vidite da vam nešto odgovara, ne čekajte, nego krenite u akciju.

Sendvič za posao napravite kod kuće, ne kupujte gotove

Pa makar se radilo o kupovini slanca svakoga dana, to je trošak koji vam nije potreban. Recimo da slanac u pekari stoji tri kune, mjesečno ćete za tih nekoliko zalogaja potrošiti 90 kuna, a godišnje 1.080 kuna. Ne bi li vam bilo draže taj novac potrošiti na obiteljski izlet, cipele za cijelu obitelj ili nešto treće što želite? Ne hodajte naokolo praznog želuca već zavirite u svoj hladnjak, napravite sendvič od bilo čega što imate i ponesete ga na posao ili u školu. Osim što je neusporedivo jeftiniji, znat ćete što jedete jer kod domaćeg sendviča nema prostora za neugodna iznenađenja. Na posao možete ponijeti i ostatke ručka od dana ranije ili skuhati nešto jednostavno i zdravo što volite. Najskuplja varijanta je doći na posao i naručiti kuhanu hranu. Ako imate tu naviku svakodnevno ili povremenu, zastanite na trenutak, razmislite i zbrojite koliko ste pojedini mjesec potrošili na dostavljenu hranu. Potom izračunajte koliko bi vas stajalo da ste sami skuhali ono što volite i ponijeli sa sobom. Razlika će biti velika.

Puno možete uštedjeti i na električnoj energiji

Jedni od najvećih potrošača u kućanstvu su klima, termoakumulacijska peć, pećnica, perilica za rublje i perilica posuđa. Ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se ne ohlade. Iako vam se možda čini da vam tih nekoliko minuta neće uštedjeti puno novca, razmislite o tome da kuhate ili pečete svaki dan i tih nekoliko minuta svakoga dana sigurno će vam smanjiti račun za struju.

Veliki potrošači su i hladnjak i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj i štedjeti, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja, hladnjak i zamrzivač držite na hladnim mjestima u kući i pazite da u njih stavljate dobro ohlađenu hranu. Također, kad otvarate hladnjak i zamrzivač pazite da vam vrata nisu dugo otvorena jer će inače puno topline ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će morati povući dodatnu struju.

Električnu energiju možete uštedjeti i tako da smanjite količinu robe koju peglate. Da vam se rublje ne bi previše zgužvalo, izvadite ga iz perilice odmah nakon pranja i objesite. Prije ga obavezno dobro rastresite.  Puno toga će vam na taj način biti ravno i neće biti potrebe za peglanjem. Ako baš volite savršeno ravnu odjeću, vađenje rublja odmah iz perilice i rastezanje rukama skratit će vam vrijeme peglanja pa ćete i tako uštedjeti nešto energije.

Evo kako smanjiti račune za vodu u kućanstvu

Jeste li znali da ako iz slavine u vašem kućanstvu u sekundi izađe jedna kap vode, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara? Tako kad vidite da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini, jer sa svakom uzaludno izgubljenom kapljicom, u odvod ustvari bacate svoj novac.  A koliko tek litara vode nepotrebno trošite kod kućanskih poslova? Kad perete i ispirete posuđe poslije ručka, ne radite to pod mlazom vode, nego radije napunite sudoper vodom. Potrošnja će tako biti manja, a time i vaša ušteda novca veća.

Perilicu za rublje, a isto vrijedi i za perilicu posuđa, uključujte tek kad je puna. Naime, za jedno pranje potrošit ćete istu količinu vode uključite li punu ili polupraznu perilicu. Također, imajte na umu da novije perilice za rublje troše do 50 posto manje vode od starih. Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Kod pranja zuba, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Nema potrebe da voda curi dok sapunate tijelo ili kosu ili dok četkate zube. Primjerice, zatvaranjem vode kod pranja zuba dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva.

Kad god možete, izaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, ali neka tuširanje ne traje dulje od pet minuta. Tako ćete potrošiti do 50 posto manje vode. Obratite pažnju i na vodu koju pijete. Ako volite piti hladnu vodu, napunite boce i stavite ih u hladnjak. Tako ćete smanjiti potrošnju jer nećete morati puštati vodu da iz slavine curi dok ne naiđe hladna.

Također, stavite perlatore na sve slavine kući. Stavljanjem perlatora na slavinu godišnje se po umivaoniku i po članu obitelji može smanjiti potrošnja vode za oko 9000 litara. Perlator stoji oko 20 kuna, stavlja se na postojeću slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje.

Postoji i vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ako stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera. Provjerite i vodokotlić koji ponekad zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Ponekad u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi.

Uštedite i na grijanju, a da vam bude toplo

Postoje trikovi kako da u domu bude toplo bez diranja termostata. Ono najvažnije je provjeriti izlazi li vam toplina iz kuće. Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatna vrata ili prozore. Brtvljenje je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje problema izlaska topline iz kuće.

Također, ugradnja automatskog termostata na radijatore je mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Dobra ideja za uštedu na grijanju je stavljanje reflektirajuće folije iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora - tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućava širenje topline prostorom.

Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata 'na kipu' jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite. Pomaže i spuštanje vanjskih i unutarnjih roleta - tako će se toplina dulje zadržavati u prostoru.

Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora. Tu je još jedan odličan savjet. Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi. Uz to, pripazite i kako zagrijavate kuću. Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva, pišu 24 sata.

hr Mon Jan 14 2019 10:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c963a2129111c041a8b45b3/80
Foto: Pixabay

Zasladite subotu: Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju nam recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

Sastojci:

200 g glatkog brašna
200 g šećera
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
40 g gorkog kakaa
175 g maslaca
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:
75 g maslaca
175 g kvalitetne tamne čokolade
300 g šećera u prahu
125 ml kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi.

3. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.

4. Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite. - piše Zadovoljna

hr Sat Mar 23 2019 14:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf3b42f0e4938311d8b45a2/80
Foto: Pixabay

Pet vrsta hrane koje ne smijemo jesti nakon vježbanja

Obrok nakon vježbanja potiče mišiće na oporavak, a važno je vratiti i izgubljenu tekućinu, kao i elektrolite

Prije odlaska na trening najbolje se pripremiti na napor obrokom koji se lako probavlja i ne sadrži puno masti, ali ima kvalitetne ugljikohidrate koji pružaju energiju. Slatkiše i hranu koja obiluje šećerom također je bolje izbjegavati. Obrok nakon vježbanja potiče mišiće na oporavak, a važno je vratiti i izgubljenu tekućinu, kao i elektrolite.

Elektroliti osiguravaju ravnotežu tekućine u organizmu, pomažu radu mišića i živaca. Nakon vježbanja i znojenja potrebno ih je nadoknaditi namirnicama koje ih sadržavaju poput domaće juhe s dodatkom soli, čokoladnog mlijeka, jogurta i banana. Dobar odabir su i zobena kaša, orašasti plodovi, avokado s integralnim kruhom, kuhana jaja, riba ili piletina.

Izgubljenu tekućinu najbolje je nadoknaditi vodom, a kupovna pića za sportaše nisu najbolji izbor jer često sadrže previše šećera. Na popisu zabranjenih namirnica nakon vježbanja nalaze se i naizgled zdrava rješenja.

Smoothie

U teoriji nema ničeg pogrešnog s vraćanjem energije i vode napitkom od voća i povrća, ali problem je u tome što smoothieji ne sadrže najbolji odnos ugljikohidrata i proteina. Lako je popiti previše šećera i nakupiti toliko kalorija da se poništi učinak vježbanja ako pokušavate smršavjeti. Optimalan obrok za oporavak ima manje od oko 300 kalorija i sadrži proteine, kao i kvalitetne ugljikohidrate.

Kava sa šećerom

Odlučite li vratiti energiju keksima, kolačima ili kavom sa šećerom, to ćete nakratko postići, ali ubrzo nakon što šećer opet padne poželjet ćete još. Umjesto kolača bolja su opcija čokoladno mlijeko ili banana, a ne zaboravite i na proteine, koje također valja nadoknaditi.

Sirovo povrće

Štapići mrkve, celera i paprike obiluju vitaminima i mineralima, ali nakon vježbanja tijelu treba ponešto kalorija i proteina kako bi se moglo oporaviti. Odlučite li se za salatu, začinite je s nekoliko kapi maslinova ili bučina ulja pa ubacite kvinoju ili pečenu bundevu, piletinu ili tunu.

Varivo od graha ili cvjetače

Nakon vježbanja najbolje je izbjeći grah u bilo kakvom obliku. Zbog velike količine vlakana usporava probavu, a kod osjetljivijih ljudi stvara plinove i grčeve. Osim graha bolje je izbjeći i cvjetaču, kelj ili prokulice.

Jaja na oko

Pržena hrana, uključujući i jaja na oko usporava probavu i izaziva osjećaj umora. Umjesto jaja iz tave bolja su opcija kuhana ili poširana, najbolje s pokojom kriškom avokada i finim integralnim kruhom. - piše Pun kufer

hr Sat Mar 23 2019 12:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Spavate li na leđima, trbuhu ili boku? Po tome trebate birati jastuk

Za spavače na leđima idealan je plići, mekaniji jastuk, dok onima koji spavaju na boku treba čvršća potpora za vrat. Ako se, pak, neprestano okrećete, najbolji je mekani jastuk srednje visine

Ako se neprestano vrpoljite u krevetu, a isprobali ste sve stare trikove za bolji san, poput izbacivanja kofeina, krivac je možda vaš jastuk. Jastuke bi trebalo mijenjati svake tri godine kako bi vam davali pravilnu podršku, a odabir vrste ovisi o položaju u kojem spavate, tvrde stručnjaci za san.

Tijekom vremena, jastuci mogu postati spljošteni, a takvi ne daju vašoj glavi i vratu pravilnu potporu.

Testirajte je li vrijeme da bacite jastuk

Položite jastuk preko ruke - ako se savije preko ruke kao torba za sedlo, vašem je jastuku istekao rok trajanja.

Ako želite testirali kvalitetu jastuka, stavite ga na čvrstu površinu i pritisnite u sredini. Jastuk dobre kvalitete vratit će se u prvotnu formu čim podignete ruku

Koja je vrsta jastuka najbolja za vas?

Iako to ovisi i o osobnom ukusu, postoje smjernice za to kakav je jastuk najbolji za vas ovisno o načinu spavanja.

Spavate li uvijek na leđima, bilo bi dobro da odaberete mekani jastuk koji neće previše podići glavu i napraviti stres vratu.

Čvrsti, visoki jastuk poželjan je za spavače na boku jer će poravnati kralježnicu i vrat. Dodatno, postavljanje jastuka između koljena dok spavate može spriječiti bol u donjem dijelu leđa.

Spavači koji se odmaraju na trbuhu trebaju jastuk koji podupire vrat i leđa, stoga bi bilo dobro uložiti u mekani jastuk. Nekima odgovara i podvlačenje jastuka pod trbuh kako bi poduprli donji dio leđa.

Mnogi ljudi spavaju u različitim položajima tijekom noći, pa stoga nema savršene formule za odabir jastuka - ali najbolje je nabaviti jastuk srednje visine koji pruža potporu za spavanje sa strane, ali i da je dovoljno plitak za spavanje na leđima. Kako biste produljili rok trajanja jastuku, dobro ga je protresti svaki dan da se s vremenom ne spljošti. piše 24 sata.

hr Fri Mar 22 2019 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c95015f29111ce1188b4583/80
Foto: Promo

Nesvakidašnja turneja filma "Ufuraj se i pukni" dolazi u Dalmaciju

Nesvakidašnja turneja na kojoj je cilj neobavezno i opušteno druženje s publikom. Ako vam je dosta drame u životu, tragedije u novinama i politike na televiziji, onda morate pogledati ovaj film

Slogan 'Pivica s glumcima', savršeno prikazuje ideju, koju su u ovom slučaju, glumci filma 'Ufuraj se i pukni', osmislili kako bi svojoj publici približili sebe, komediju te im ponudili nešto više, a opet toliko jednostavno i ljudsko, bolje rečeno, ono što nam svima danas nedostaje. Kako vam zvuči mogućnost da s glavnim glumcima filma provedete vrijeme u druženju, zezanciji i da još pri tome popijete koju pivicu u ležernoj, ali ipak pomalo nesvakidašnjoj atmosferi? 

Naime, nakon završenih projekcija filma 'Ufuraj se i pukni', glumci su odlučili provesti ugodno vrijeme s publikom, a prije same projekcije, upravo će oni biti ti, koji će vas dočekati i pregledati vaše kinoulaznice, naravno, nasmijavajući vas bez fige u džepu. Svaki će grad u kojem je planirana projekcija, imati svoj termin i mjesto druženja, o čemu će više informacija, kao što su prostor i vrijeme, biti objavljeni na službenim Facebook profilima Kerekesh Teatra. 

Nakon varaždinske (25. ožujka 2019.) i zagrebačke (26. ožujka 2019.) premijere, kreće turneja diljem Hrvatske pod istoimenim nazivom Ufuraj se i pukni, na kojoj će se kroz sve gradove, glumci družiti s publikom.

Turneja će obuhvatiti i Dalmaciju: 08.04. Split – CineStar 4DX Mall of Split, 09.04. Šibenik – CineStar (Centar Dalmare)  te 10.04. Zadar – CineStar (City Galleria)

Zašto su se glavni glumci Ljubomir i Jan Kerekeš odlučili popiti pivicu s publikom, objasnili su na sljedeći način: "Mislimo da film treba približiti publici. Često se promocije filma dogode u dva-tri grada, održe se premijere i film ima ili nema svoj život, a publika gleda ili ne gleda film. Mi se želimo družiti s našom publikom, upoznati što više ljudi možemo i opušteno razgovarati o filmu ili komedijama općenito. Ljudi se sve manje druže i puštaju da ih nosi ovaj ludi tempo svakodnevice. Mi želimo malo "stati na loptu" i popiti pivicu s našom publikom. Ako se nekome film ne svidi, onda ćemo popiti i dvije pivice. Za vrijeme turneje i promocije filma, molimo policiju s lizaljkama za veliku dozu razumijevanja i pozivamo ih, nek i oni dođu pogledati film."

'Ufuraj se i pukni', prvi je varaždinski dugometražni igrani film redatelja Ljubomira Kerekeša, koji je nastao prema scenariju istoimene i izuzetno uspješne predstave Kerekesh Teatra, koja je odavno osvojila srca gledatelja, a sama činjenica da je odigrana više od 120 puta po Hrvatskoj, govori sve. Radi se o prvom filmu nagrađivanog i poznatog hrvatskog glumca i kazališnog, a sada i filmskog redatelja Ljubomira Kerekeša.

Radnja filma odvija se u Varaždinu gdje glumci na humorističan način prikazuju odnose, emocije, uspone i padove, neka svoja razmišljanja i viđenja. Uz Ljubomira i Jana Kerekeša, u na platnu se pojavljuju i Zoran Pribičević, Mirela Brekalo, Ana Begić, Hana Hegedušić, Žarko Potočnjak, Draško Zidar, Goran Grgić, Darko Janeš, Matko Knešaurek, Mirela Videk, Sara Ipša, Tanja Pavlović, Marko Hergešić, Zdravko Pomper te više od pedeset statista.

Ovu komediju snimanu, skoro po istinitom događaju u distribuciji Blitza pogledajte u kinima od 04. travnja 2019. godine i zabavite se do suza, jer smijeh je najbolji lijek, a upravo ova komedija je dokaz koji to potvrđuje.

Više informacija kao i kupnja ulaznica moguća je na blagajnama CineStar kina ili online


hr Fri Mar 22 2019 16:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .