Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1de21e29111c82f08b45ee/80

Sve je spremno za 3. Thrill Blues festival: Svjetsku elitu predvodi Manu Lanvin

Uoči trećeg ‘Thrill Blues Festivala’ koji će se održati 5. i 6. srpnja u Trilju jučer je održana konferencija za novinare.

Na konferenciji su govorili dožupan Luka Brčić, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, županijski pročelnik UO za turizam i pomorstvo Stipe ČogeljaJoško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, izvršni direktor festivala Boris Hrepić i direktorica Turističke zajednice Grada Trilja Andrijana Ivković.

Direktorica TZ Grada Trilja Andrijana Ivković ispred organizatora manifestacije zahvalila svima koji su na bilo koji način u ove tri godine pomagali i pomažu u realizaciji velikog glazbenog događaja.
Ovaj događaj za naš grad,za cijelo ovo područje ima veliki značaj u svekolikom smislu, od kulturnog,razvojnog i turstičkog naslasio je gradonačelnik Šipić:

- Na početku je sve zvučalo pomalo čudno, jer se za ovaj cetinski kraj veže neka druga glazba ona tradicijskog karaktera. Kako bi pratili trendove i išli ukorak s novim vrijednostima koji nude nešto novo, pokrenuli smo ovaj festival. Ovo nije samo događaj važan za uživanje ljubitelja ove glazbe, ovdje se stvara nova dimenzija turističkog razvoja triljskog, cetinskog kraja i županije. Idemo s novim ulaganjima u ovaj projekt,jer smo uvidjeli što ovo znači za triljski kraj - rekao je Šipić i dodao kako će se nakon kulturnog ljeta krenuti u adaptaciju kino dvorane,temeljitim uređenjem gradskog parka,kupališta na Cetini i pronalaskom rješenja za kampere, a sve u cilju još veće ponude.


‘Trill Blues Festival’ već je uz rame brendiranim događajima kao što su Splitski festival i Omiški festival klapa rekao je dožupan Luka Brčić:

- Ovo je značajan događaj u kuturnom,turističkom smislu za cjelokupnu županiju. U tom pogledu županija će i dalje kao i ove godine značajnim sredstvima pomagati realizaciju cijelog projekta. Ovaj kulturni događaj dio je kompletnog plana i programa županije kojim se žele oživjeti ruralna područja u našoj županiji -  kazao je  dožupan Brčić

O važnosti ovog festivala u turističkom smislu govorili su županijski pročelnik Stipe Čogelja te direktor TZ županije Joško Stella.
Izvršni direktor festivala Boris Hrepić-Hrepa najavio je program događanja u Trilju.

- U petak program počinje dječjom blues radionicom i fotograskom izložbom, nakon toga će biti promocija pjesme i videa ‘Keep the blues alive’, promocija knjige Siniše Škarice te svirka dobrodošlice. U subotu, program počinje u 17 sati, a nastupit će D bluz iz Sinja, Pojave iz Otoka, 4 Homebers iz Livna, Grupm MI, Ozon iz Trilja, zatim slijede nastupi The Memphis Expedition, Lorenzo Piccone, Ismaila Mbaye, James Perri i Thrill All Stars,Harrison Kennedy i na kraju Manu Lanvin i The Devil Blues iz Francuske - zaključio je Hrepić.

hr Thu Jul 04 2019 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .