Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aec8f472af47fc1ac8b4602/80

Bazga ili zova: jača obrambeni sustav, otklanja dišne probleme i čisti krv

Drugi nazivi: prava bazga, obična bazga,z ova, bazgovina, crna bazga....

Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je grmolika biljka, svijetlosmeđe ili sivkastobijele kore posuta brojnim plutastim bradavicama. Stabljika ima mekanu srčiku. Grane su obrasle tamnozelenim, neparnoperastim listovima koji su raspoređeni nasuprotno, a njihove liske su jajaste i na vrhu sužene. Cvjetovi su mirisni, sitni i blijedožuti, skupljeni u velike plosnate cvatove. U jesen sazrijevaju bobice, sjajno crne boje. Cvijeta od svibnja do lipnja. Raste po živicama, rubovima puteljaka, oko starih okućnica.

Ljekoviti dijelovi biljke su cvatovi, listovi, plodovi i kora. Ljekarnički naziv SAMBUCI FLOS-cvijet crne bazge, SAMBUCI FOLIUM-listovi crne bazge, SAMBUCI CORTEX-kora bazge, SAMBUCI FRUCTUS-plod crne bazge.

Cvjetovi bazge beru se u punom cvatu. Suše se vezani u snopiće i obješeni na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se beru u jesen. Kora se ljušti s mladih grana i brzo suši.

Bazgu ubrajamo u najomiljenije ljekovite biljke jer se koristi kao čaj, sok, marmeladu.. 

Ljekovite tvari u bazgi su: Eterična ulja, treslovine, organske kiseline, sluzi i glikozidi koji pospješuju izlučivanje znoja, vitamini, posebno vitamin C.

Čaj od cvjetova bazge pomaže kod mnogih virusnih oboljenja, a izvanredan je za jačanje obrambenog sustava stoga je dobar u preventivi protiv gripe i prehlade. Pospješuje izlučivanje znoja kod vrućice. Koristan je kod neugodnog zadaha tijela. Čisti krv pa je dobar i kao sredstvo za detoksikaciju. Čaj pospješuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje kod oboljenja dišnih organa. Korisna je kod astme i peludne alergije. Koriste ga oboljeli od gihta.

U kombinaciji s orahovim listovima otklanja nesanicu. Ima laksativna i diuretička djelovanja.Tonik od bazge dobar je protiv akni na koži, pjega, čireva. Bazga je dobra za dijabetičare, posebno mladi listovi. Kora bazge se koristi kao laksativ. Bobice bazge nikada se ne jedu sirove jer su otrovne kao i drugi dijelovi biljke u sirovom stanju. Najbolje je raditi sirup od bobica koje dozrijevaju u rujnu. Sirup jača imunitet i podiže nivo željeza u krvi, a dobar je i protiv stresa.  Domaćice prave ukusni pekmez od bobica bazge. 

Iskustva nekih ljudi govore o tome kako su uz pomoć bobica bazge pobijedili karcinom. 

PRIPREMA ČAJA


Jednu žlicu sušenih cvjetova čaja prelijemo sa 150 ml vrele vode i ostavimo da odstoji 15 minuta, a zatim procijedimo. Koristimo pola sata prije jela. 

ČAJ OD BOBICA ZOVE

Čaj pripremamo tako da 15 suhih bobica kuhamo u pola litre vode 5-6 minuta. Ostavimo poklopljeno desetak minuta, dodamo sok od limuna po želji zasladimo i pijemo tijekom dana. Čaj djeluje blago laksativno.

SIRUP OD CVJETOVA BAZGE

Na jedan litar vode stavimo otprilike 8 do 10 cvatova bazge. Ako pravimo pet litara soka trebat će nam 50 cvatova bazge. Dodamo nekoliko neprskanih i na komade izrezanih limuna i ostavimo 24 sata na hladnome mjestu. Zatim procijedimo kroz sitno sito ili gazu. Cvatove bacimo u procijeđenu vodu, dodamo 5 kg šećera,
10 dkg limunske kiseline. Miješamo dok se šećer ne otopi. Prelijemo u boce i držimo u hladnjaku.
Sirup koristimo kao i svaki drugi, razrjeđujući ga vodom prilikom pića.

Ovaj sirup možemo duže sačuvati stavljajući ga u plastične boce pa zatim u zamrzivač.
hr Fri May 04 2018 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6cc04fcb557ad6648b46e9/80
Foto: blidinje.net

TRAVA IVA od mrtva čovika čini živa!

"Trava iva, od mrtva čovika čini živa", poznata je izreka za ovu ljekovitu biljku

DRUGI NAZIVI: gorski cmilj,dubačac mali

To je mala, višegodišnja, polugrmasta biljka, visine 10-30 cm. Latinskog naziva TEUCRIUM  MONTANUM. Stabljike su pretežno uzdignute ili polegle po kamenjaru. Okus vrlo gorak, miris aromatičan. Raste samoniklo na suhim, toplim i kamenitim staništima, uglavnom brdskih područja.Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Cvijet bijelo-žućkasti na vrhu grančice. List bez peteljke, s naličja dlakav, boje srebrno- zelene. Biljka se bere nožem ili oštrim škarama. Za lijek se skuplja nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na prozračnu mjestu.

LJEKOVITE TVARI: eterično ulje, treslovine, saponini, gorke tvari, kloroform...

Zbog svih ovih sastojaka ljekarnici je preporučuju za jačanje imuniteta. Posebno je dobar izbor za ljude izložene jakom stresu. Gorke tvari iz trave ive pomažu kod raznih želučanih bolesti. Zbog svog antiseptičkog djelovanja, uništava patogene mikroorganizme i štetne tvari iz crijeva i želuca. Uspješno liječi razne infekcije, bolesti usta, grla,afte i gljivice.

 Ova ljekovita biljka čisti krv i izbacuje višak tekućine iz organizma. Ima jako antioksidativno djelovanje pa uništava slobodne radikale i vrlo dobro liječi depresiju. Kao kupka liječi kožna oboljenja različitog tipa. Balzam od trave ive uspješno liječi reumatizamTinktura trave ive pomaže kod hemeroida, bolesti jetre i žuči. Liječi i dišne organe, čak i tuberkulozu pluća. 

Čaj od trave ive pomaže kod noćnog znojenja, tegoba s mjesečnicom. Pomaže bolesnicima koji pate od šećerne bolesti. Liječi bolesnu slezenu i padavicu. Prema narodnom vjerovanju ova biljka omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Zbog tog se i koristi uzrečica da ona od mrtva čovika pravi živa. Slobodno je možemo smatrati univerzalnim lijekom za većinu bolesti.

NAPOMENA: Kao i većina ostalih biljnih vrsta, ova biljka može biti lijek ukoliko je ispravno koristimo. Ne pretjerujmo s velikim dozama jer tada ima negativan učinak.

U narodnoj medicini ovu biljku koristimo u obliku čaja,praška, tinkture, vina, rakije...Poznata je dalmatinska travarica po imenu IVA.

ČAJ OD TRAVE IVE

Pripremamo ga na način da 1 g biljke prelijemo s dva decilitra uzavrele vode, poklopimo i procjedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu.

TINKTURA OD IVE

Pripremamo je tako što 20 g ove biljke močimo 14 dana u decilitru konjaka. Pijemo 3 puta dnevno po 20 kapi.

PRAH OD IVE

Osušenu travu ivu sitno sameljemo da nalikuje prahu.Uzimamo jedan do tri grama prije jela.

RAKIJA OD TRAVE IVE

Za ovu rakiju koristimo domaću lozovaču. Na litru rakije stavimo 2-3 grančice trave ive. Ostavimo u hladu mjesec dana. Nakon toga procijedimo i pijemo po potrebi.

BALZAM OD TRAVE IVE

Uzmemo 3 žlice rastopljene svinjske masti, dodamo 2 žlice sitno sjeckane trave ive. Ostavimo da se ohladi i skrutne. Zatim je ponovo lagano rastopimo i ohladimo.Postupak ponovimo još 2-3 puta,pa potom procijedimo. Balzam spremamo u male posudice i čuvamo na hladnom mjestu.


hr Fri Aug 10 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b662a94cb557a84608b4581/80
Foto: dn

PELIN Biljka gorkog okusa koja liječi želudac i čisti razne otrove iz organizma

Od mene dobila si sve, u isto vrijeme. I pelin i med, oprosti mi za to....

Autor teksta i glazbe pjesme " Pelin i med " dubrovački je Zgrepčanin, Srđan Sekulović Skansi. Snažne stihove ove melodije emotivno je otpjevao naš nezaboravni Dino Dvornik.

Pjesnici ga spominju u pjesmama. Božica Artemida, legenda kaže, darivala je pelin ženama za olakšavanje poroda. Zato i nosi latinski naziv ARTEMISIA ABSYNTHIUM.

Pelin je razgranata biljka, visoka do 120 cm. Donji listovi su trodjelni, duguljasti, streličasti, dok su oni prema vrhu jednostavniji. Čitava biljka obrasla je gustim dlačicama. Cvate u srpnju i kolovozu. Cvjetovi su žute glavice. Biljka je jakog, specifičnog mirisa i gorkog okusa. U ljekovite svrhe upotrebljavamo listove koji se beru prije cvatnje ili cvjetne vrhove. Suši se na hladnom i vjetrovitom mjestu, uz često okretanje.

Pelin je biljka koja sadrži niz ljekovitih tvari koje, ako se koriste u pravillnim dozama mogu pomoći u raznim oboljenjima. Ljekovita svojstva pelina otkrili su još stari Rimljani i koristili ga kao lijek za reumatizam i ublažavanje bolova. Koristimo ga pri otklanjanju probavnih smetnji i nadutostiPospješuje tek, pa se često koristi poslije operacija i kod upale pluća.

Preporuča se ljudima bez žučne kesice. Koristan je protiv žgaravice, žutice, preobilne želučane kiseline. Čaj od pelina jača jetru, pluća, srce, želudac, pospješuje rad bubrega .Dobro prokrvljuje organizam, pa se preporuča ženama kod porođaja jer pospješuje trudove i olakšava porođaj. Ova gorka biljka uspješno liječi crijevne parazite i njihova jajašca.  

Kod uzimanja pripravaka od pelina iznimno je važno pravilno doziranje. U malim dozama pelin djeluje kao lijek, dok kod većih doza ima opojno djelovanje. Ne treba ga uzimati duže od sedam dana. Ne smiju ga upotrebljavati trudnice i dojilje, kao ni oni koji imaju čir ili krvarenje u želucu. Ne smije se uzimati istodobno s preparatima željeza zbog nuspojava.

Od pelina se pripremaju razni pripravci, od praha i tinktura do ekstrakata, vina i rakije. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su gospina trava, kopriva, kadulja, stolisnik i metvica. Ako imamo pokvaren želudac pijmo čaj jednake količine pelina i metvice. Oboljenja od gljivica, posebno kandide liječimo od jednakih količina pelinametvice. Već smo prije spominjali smilje kao lijek protiv oboljenja jetre. Ako koristimo puno lijekova dobro bi bilo kombinirati smilje, pelin i metvicu za obnavljanje jetre.

ČAJ PROTIV ŽELUČANIH TEGOBA

Pelin se ne kuha, nego se samo prelije kipućom vodom. Žlicu pelina prelijemo šalicom vruće vode, poklopimo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta. Uzimamo jednu šalicu dnevno, pola sata prije jela u malim gutljajima.

PELINKOVAC

Namačemo 20 g pelina u litri crnog vina i ostavimo da odstoji deset dana uz svakodnevno protresanje. Procijedimo, pijemo u jutro na prazan želudac, malu čašicu. Pelinkovac umanjuje nadutost i liječi razna želučana oboljenja.

VAŽNO!!!

Pelin uzimajte s oprezom, u malim količinama, ne dulje od sedam dana.



hr Sun Aug 05 2018 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ab928cb557aec478b459d/80

ŠUMSKA JAGODA jača organizam, čisti krv i liječi upalu zglobova

Jagoda je samonikla biljka koja raste po šumama i šikarama, šumskim proplancima, krčevinama i zgarištima. Višegodišnja je biljka s trodjelnim listovima na vrlo dugim peteljkama.Listovi su pilasto nazubljenog ruba.Cvjetovi bijele boje, na dugim stapkama. Plod je vrlo ukusna jagoda crvene boje.

LJEKOVITE TVARI: fruktoza,vitamin C, limunova kiselina, katehinski tanini, flavonoidi.....

Ova prekrasna šumska biljka ima mnogo ljekovitih svojstava. Osim zrelih plodova, ljekovita svojstva imaju njeni listovi i korijen . Listove beremo  u svibnju i lipnju, dok plodove sabiremo u lipnju i srpnju. Korijen kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen, te sušimo u hladu.

Čaj od listova odstranjuje kamenac i pijesak iz mokraćnih puteva, pročišćava krv. Liječi lijena crijeva, hemeroide i bolesti gihta- upalu zglobova. Plodovi šumske jagode sadrže željezo, kalcij, natrij, vitamin C, šećer fruktozu. Zbog svega navedenog Kneipp preporuča plodove jagode rekonvalescentnim bolesnicima koji osjećaju slabost i nemoć.Treba ih redovito uzimati dok traje njihova sezona. Osobama oboljelim od gihta, nakon konzumiranja plodova jagoda svakodnevno, tegobe potpuno prestaju. Svježi plod jagode koristimo za jačanje organizma. Plod  jagode i njegove prerađevine kao džem, kompot, slatko, sok i sirup dijetalno su sredstvo kod mnogih oboljenja. Šumska jagoda dobra je za cirkulaciju, smanjuje umor, te se koristi u dijetama za smanjenje tjelesne mase.

Čaj od korijena šumske jagode služi za liječenje proljeva i krvarenje iz nosa.


ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Dvije žlice suhih listova jagode prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Nakon 15 minuta procijedimo i pijemo tri puta dnevno. Čaj možemo pojačati dodatkom listova maline, tratinčice, plućnjaka i kupine. Ovaj čaj služi za jačanje organizma,bolju probavu, odstranjivanje kamenaca iz mjehura,liječenje proljeva i hemeroida.


ČAJ ZA SMIRENJE ŽIVACA

Jednu žlicu listova šumske jagode, kupine, lazarkinje, kadulje, timijana, bobica kleke, lišća bokvice, kičice i ploda šipka prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode. Poklopimo i procijedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela.


RAKIJA OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Listove ubrane početkom lipnja stavimo u rakiju i ostavimo nekoliko tjedana. Tom rakijom ispiremo desni i liječimo loš zadah iz usta i krvarenje desni.


MARMELADA OD ŠUMSKIH JAGODA

Za marmeladu nam je potreban 1 kg šumskih jagoda, 0,5 dl limunovog soka, 600 g šećera. Šumske jagode zgnječimo, umiješamo limunov sok i kuhamo 10 - ak minuta na laganoj vatri. Dodamo šećer dok se ne rastopi, a potom kuhamo bez miješanja 15 minuta. Skinemo pjenicu s marmelade, kratko ohladimo i prelijemo u sterilizirane vruće staklenke. Dobro zatvorimo.


SIRUP OD ŠUMSKIH JAGODA

Jedan kilogram jagoda očistimo, operemo i stavimo u lonac, te dodamo dvije litre vrele vode. Kuhamo dok ne provrije. Smanjimo temperaturu na osrednju i kuhamo još 15 minuta. Sve sastojke sameljemo u blenderu ili štapnim mikserom usitnimo u gustu kašu. Dodamo šećer, oko 200 g (po želji) i kuhamo još 10-ak minuta dok se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vrući sok prelijevamo u staklene boce, zatvorimo i ostavimo da se ohlade. Čuvamo na hladnom mjestu, a otvorenu bocu čuvamo u hladnjaku dok ne popijemo sav sok.





hr Fri Jul 27 2018 08:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51fa01cb557a2c318b47c3/80

CIKORIJA Biljka koja čisti organizam, štiti od bolesti jetre i bubrega i pomaže kod anksioznih stanja

Ova vrlo dragocjena i ljekovita biljka stoljećima se koristila kao nadomjestak za kavu, a danas koristimo kultiviranu cikoriju kojoj je korijen sočniji i veći od samonikle cikorije. Kava na bazi cikorije smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Cichorium intybus

Drugi naziv: vodopija, konjogriz, radić...

Biljka raste svugdje, pokraj puteva, na njivama, travnjacima. Spada u zeljaste biljke, razgranjene stabljike, obrasle čvrstim dlačicama, visine do 1,5 m. Prizemni listovi formiraju rozetu. Listovi stabljike su kraći, bez peteljke, kopljasti. Korijen je čvrst, vretenast, tamne boje, na presjeku bijel. Cvjetovi su prekrasne plave boje. Cvjeta od sedmog do devetog mjeseca.

LJEKOVITE TVARI: inulin, fruktoza, glikozid intubin, treslovine, glikozid cihorin,vitamin C, provitamin A, minerali poput magnezija, kalija, mangana, željeza...

LJEKOVITI DIJELOVI: korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se vadi u jesen, niže se na konac i suši na sjenovitom i prozračnom mjestu. Cvjetovi se beru za vrijeme cvatnje biljke, a listovi prije same cvatnje. Cvjetovi i listovi suše se također na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Čaj od cikorije izvanredan je lijek protiv bolesti jetre, slezene, i bubrega. Dobro je sredstvo za detoksikaciju i pročišćavanje cijelog organizma. Svježi sok vodopije pospješuje izlučivanje suvišne žuči iz organizma. Biljka ima protuupalno i antiseptičko djelovanje, pa se koristi za smirivanje upala izazvanih reumatizmom ili gihtom. Biljka potiče apetit i pražnjenje crijeva. Biljka je bogata inulinom koji smanjuje razinu kolesterola i šećera u krvi. Zbog toga  je prikladna hrana za dijabetičare. Kao salatu koristimo mlade prizemne listove koji nalikuju listovima maslačka. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto, prije cvjetanja, a pripremaju se kao svježa salata ili špinat. Mladi listovi su puni željeza i vitamina C. Koristimo je u kombinaciji s drugim salatama.

Cikorija, pomiješana u kombinaciji s peršinom pospješuje izlučivanje mokraće. Čaj ove biljke dobro djeluje i na duh, liječi hipohondriju, potištenost i umišljene bolesti. Šalica čaja cikorije dobro je sredstvo protiv nesanice i čestog noćnog buđenja. Stare babice savjetovale su mlade žene da koriste čajni uvarak prije poroda, kako bi ojačale spolne organe i time pospješile porod. Svježi sok cikorije pospješuje rast kose. Sok od nježnih, plavih latica koristi se kao oblog za umorne oči. Nakon moždane kapi koriste se cvjetovi namočeni u rakiji.

Ovo su neka od ljekovitih svojstava cikorije.

ČAJ OD CIKORIJE

Pomiješamo 30 grama korijena, listova i cvjetova cikorije. Stavimo u litru vode i kuhamo nekoliko minuta. Pijemo po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv nadimanja i usporene probave. Također je dobar protiv jetrenih i bubrežnih tegoba.

VINO OD CIKORIJE PROTIV DEPRESIJE I ANKSIOZNIH STANJA

Za ovaj napitak potrebno nam je 30 g korijena cikorije, 30 g cvjetova cikorije, 15 g miloduha, 15 g matičnjaka,5 žlica smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Za bolju aromu možemo dodati mahunu vanilije. Sve sastojke stavimo u staklenku, prelijemo vinom, dobro zatvorimo i ostavimo 2-3 tjedna na toplome. Svakodnevno protresemo. Tekućinu procijedimo, sve sastojke dobro zgnječimo da izađe sav sok iz njih. Ovako dobiveno vino ulijemo u staklenu bocu i dobro zatvorimo. Pijemo 2-3 puta dnevno po malu čašicu.


hr Fri Jul 20 2018 17:06:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .