Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6dd1cccb557a234f8b4c9c/80

Kako mačke zaštititi od vrućina?

Baš kao i ljudi, životinje se također teško nose s visokim temperaturama, a iznimka nisu ni mačke. Iako se zbog svojih pustinjskih predaka s vrućinama nose nešto lakše nego psi, potrebno ih je imati pod stalnim nadzorom i reagirati na svaku neuobičajenu promjenu. Posebno su osjetljive starije mačke, mačke koje i inače imaju zdravstvenih problema, kao i mladunčad.

Evo nekoliko načina na koje im možete olakšati ove dane i zaštititi ih od vrućina.

NIKADA IH NE OSTAVLJAJTE U PREGRIJANOJ PROSTORIJI

Baš kao i pas, mačka također može doživjeti i sunčanicu i toplinski udar, s time da je potonji opasniji i teže uočljiv jer, primjerice, mačka može boraviti i u stanu i svejedno doživjeti toplinski udar. Zato je iznimno važno da ih nikada ne ostavljate u pregrijanim prostorijama.

Kada odlazite iz stana, pobrinite se za to da barem zamračite prostore u kojima mačka boravi kako biste smanjili dotok toplog zraka. Prilikom odlaska na ljetovanje obvezno zadužite susjede ili rodbinu da redovito obilaze mačku i barem povremeno u hladnijim periodima dana provjetravaju stan. Kada ste u stanu, pobrinite se za to da je mački dostupan ili klima-uređaj ili ventilator.

Primijetite li pak da je mačka pretjerano zadihana, zbunjena, vrlo slaba,neuobičajeno mijauče ili pak povraća ili ima proljev, hitno se javite veterinaru.Naime, to su znakovi da je mačka doživjela toplinski udar. Putem do veterinara pokušajte je rashladiti hladnim oblozima, no nikada ju ne polijevajte izravno hladnom vodom jer većina mačaka ne podnosi ni kap vode na svojem krznu.

REDOVITO IH ČETKAJTE I ČISTITE NJIHOVO KRZNO

Mačja dlaka presudna je u borbi s temperaturama. Dok ih zimi grije, ljeti ih hladi. Primijetit ćete da se ovih dana mačke sve češće ližu, što je njihov način hlađenja. Osim toga, još su u kasnim proljetnim mjesecima počele gubiti svoju „zimsku“ dlaku i zamjenjivati je laganijom, ljetnom verzijom.

Želite li im pomoći u borbi s visokim temperaurama, redovito ih četkajte kako biste im odstranili višak dlake, čak i nekoliko puta dnevno tijekom najvećih vrućina. Ako je riječ o dugodlakim mačkama, moguće je podšišati koji centimetar, ali nikako pretjerati u tome jer je njihovo krzno njihova zaštita. U suprotnom će biti izložene još većem riziku od štetnih utjecaja sunca i visokih temperatura.

Na umu imajte i boju krzna svoje mačke. Naime, mačke svjetlijeg krzna podložnije su udarima toplinskih valova, a čak i mogu izgorjeti na suncu, baš kao i ljudi. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kreme za sunčanje namijenjene upravo mačkama i psima koje su lišene štetnih sastojaka koje bi životinje mogle unijeti u sebe lizanjem krzna.

NEKA UVIJEK IMAJU PRISTUP SVJEŽOJ VODI

Iako mačke najčešće ne podnose vodu na sebi, uvijek moraju imati pristup pitkoj svježoj vodi. Poželjno je male zdjelice vode raspodijeliti na nekoliko mjesta u kući, kao i na balkonu ili u vrtu te ih redovito mijenjati. Ako znate da ćete iz kuće izbivati više od nekoliko sati, vodi pridodajte po nekoliko kockica leda. One će vodu duže držati hladnom. Nastojte izbjegavati ostavljati im mlijeko jer se ono vrlo lako može pregrijati i pokvariti te time izazvati dodatne zdravstvene probleme, piše Zadovoljna.

hr Fri Aug 10 2018 20:30:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .