Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59cf9bb1b9e03e23718b4608/80

Gradonačelnik primio izaslanstvo Splitskog sportskog saveza gluhih

Na kraju susreta gradonačelnik je brončanim rukometašima: Marjanu Turkoviću, Mateu Peraku, Iliji Peraku, Peri Jukiću i Oliveru Lušiću uručio prigodne plakete na spomen njihovog uspjeha i susreta

U povodu velikog uspjeha splitskih gluhih sportaša na nedavnim 23. Ljetnim olimpijskim igrama,   gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zajedno sa suradnicima, zamjenicom Jelenom Hrgović i pročelnikom Službe za sport i sportsku infrastrukturu Hrvojem Akrapom, primio izaslanstvo Splitskog sportskog saveza gluhih, u čijem sastavu su bili i osvajači brončane medalje u rukometu.

 Marijo Lušić, predsjednik Kluba splitskih gluhih olimpijaca i počasni predsjednik HSSG-a i Miro Opačak, predsjednik Splitskog sportskog saveza gluhih u poznali su gradonačelnika, zamjenicu Hrgović i pročelnika Akrapa sa značajem uspjeha splitskih gluhih sportaša. Naime, od 62 hrvatskih sportaša, koji su od 18. do 30 srpnja ove godine sudjelovali na igrama u turskom Samsunu, njih pet je osvojilo medalje u pojedinačnim sportovima, a pet splitskih rukometaša su u sastavu reprezentacije osvojili šestu – brončanu medalju. Uspjeh je tim veći jer je na igrama sudjelovalo oko 2,5 tisuća sportaša iz više od 100 zemalja. Da bi ukazali na razinu uspjeha Opačak i Lušić su pojasnili da je Međunarodni odbor za sport gluhih ( CISS - The Comite international des Sports des Sourds) Međunarodni olimpijski odbor priznao još 1955. godine. Te igre, na kojima sudjeluju sportaši s nedostatkom sluha od najmanje 55 dB u zdravijem uhu su u ravni s Paraolimpijskim, na kojima nije predviđeno sudjelovanje gluhih sportaša i na kojima sudjeluje ograničen broj sportaša. Pritom su natjecanja prilagođena potrebi samih sportaša. Podsjetili su na vrhunske rezultate koje su splitski gluhi sportaši ostvarivali u rukometu i košarci u vrijeme Jugoslavije, a s čime nastavljaju i danas.

 Gradonačelnik i njegovi suradnici su izrazili divljenje tim uspjesima istakavši da su oni i na ponos grada Splita. U tom kontekstu su izrazili spremnost da se razmotre mogućnosti kako bi se splitskom savezu gluhih sportaša pomoglo u njihovom djelovanju. Tako je bilo riječi i o mogućnostima povećanja njihovog, sada očito nedostatnog financiranja i rješavanja prostora za rad i druge aktivnosti. „Ako želimo biti drugi grad u državi onda moramo učiniti taj napor. Sreća bi bila da se Split može ponašati kao veliki grad. Na žalost, proračun za 2017. godinu smo donijeli tek prije desetak dana. Ipak, siguran sam da ćemo mi u gradskoj upravi iznaći najoptimalnija rješenja, kao poticaj vama kao ljudima i sportašima koji svojim radom i rezultatima dokazujete da spadate u najbolji dio našeg društva“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.


hr Sat Sep 30 2017 15:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2762b32af47f783c8b4584/80
Foto: MMPI

Prekinuto je tegljenje: Na turskom brodu pojavilo se novo puknuće

Turski teretni brod Haksa ipak nije dotegljen u ponedjeljak ujutro u Trogir, već "zapeo" 12 nautičkih milja dalje, kod otoka Drvenika zbog nove pukotine

Tegljenje Hakse je prekinuto oko 1 sat u noći na ponedjeljak jer je u brod ponovo počela prodirati voda, potvrđeno je Dnvniku Nove TV u splitskoj Lučkoj kapetaniji. 

Prema trenutnim informacijama, more ne prodire u brod na mjestu jučerašnjeg puknuća, već se radi o novom puknuću. 

Ronioc je tijekom jutra obavio pregled broda kako bi se ustanovilo gdje se pukotina točno nalazi i na koji će se način sanirati. U tijeku je i ispumpavanje mora iz strojarnice, no u Lučkoj kapetaniji tvrde da onečišćenja mora nema. 

Nakon što se pokrpa nova pukotina turski brod će biti otegljen do Trogira, za što će im s ove pozicije trebati još nekih četiri ili pet sati. Kada će se to dogoditi još uvijek nitko ne zna. 

Na Haksi više nema nikoga, a kapeta i četvero članova posade koji su posljednji ostali na brodu, s njega su evakuirani i trenutno su na sigurnom, kažu u Kapetaniji. - piše Dnevnik

hr Mon Jun 18 2018 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .