Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5717e60b0890d2a6178b4fb2/80
Foto: Miroslav Lelas / Dalmacija News

Epidemija je dosegla vrhunac: Zabrana posjeta u KBC Split; sestre preminule bebe zadržane u bolnici

Sestra blizanka preminule bebe boluje od respiratorne infekcije. Druga sestra od dvije godine prebačena je na Odjel za infektologiju, a trenutačno je u Klinici za dječje bolesti u KBC Split dvoje djece s virusom gripe

- Do sada smo imali 19 izoliranih slučajeva virusa gripe kod djece. Svu djecu pod fibrozom testiramo na virus gripe, posebno u ovakvoj situaciji. Oni koji imaju vrućicu idu u druge sobe i sve mora proći kroz uski filtar. Obično se nalaz čeka jedan dan, a ukoliko se potvrdi da je riječ o gripi, ti pacijenti se odvajaju u druge prostorije – kazao je za 24sata dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti u KBC Split. 

- Trenutačno je kod nas dvoje djece s virusom gripe. U jednoj sobi je djevojčica s još jednim malim pacijentom. Ona je primljena prošli tjedan, jučer je potvrđeno da ima gripu te ide u posebnu sobu. U drugom slučaju djetetu koje je stiglo s vrućicom i u sobi je bilo s još troje djece. Čim je potvrđeno da ima gripu uključen je tamiflu. Nema opasnosti od zaraze, ali ćemo ga ipak također premjestiti - kazao je Saraga. 

Dodaje kako se neki virusi prenose eksplozivno, no da virus gripe nije među njima. Kaže kako je nemoguće odmah odvajati ljude s povišenom temperaturom jer svi mogu i ne moraju imati virus te je potrebno napraviti testiranje.

Naglašava kako je jedno biti u kući gdje ukućani dijele svakodnevne stvari, no sasvim je drugo s djecom koja su u svojim krevetima ili kolijevkama.


Sestra preminule bebe ima respiratornu infekciju

Kaže i kako sestra blizanka bebe koja je preminula ima respiratornu infekciju te je zadržana kod njih, dok je druga sestra od dvije godine prebačena na Odjel za infektologiju.

Nakon što su dvije bebe dovezli mrtve u splitsku bolnicu, u utorak su u Split došla dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Za dvije bebe još nema potvrde da su preminule od komplikacije gripi. Obdukcija je napravljena u ponedjeljak i uzorci su poslani na analizu u Zagreb.   


Od 20. prosinca do danas hospitalizirali 73 bolesnika 

Nakon sastanka Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, kazao je da je od 20. prosinca, od kada se vodi detaljna evidencija o broju oboljelih, do jučerašnjeg dana u Splitu pregledano 480 bolesnika sa simptomima gripe, od čega ih je 73 hospitalizirano.

- Trenutno se liječi njih 16 s komplikacijama gripe. Zadnjih mjesec dana situacija je slična, uglavnom se radi o upalama pluća kao komplikacijama, uglavnom dominiraju stariji ljudi preko 65 godina, ali bilo je i osoba srednje životne dobi - kazao je Lukšić.

Dodao je kako svake godine imaju epidemiju gripe koja bude manjih ili većih razmjera.

- Liječili smo bolesnike i 2009. kada smo imali pandemiju gripe, te 2010. i  2011. kada smo bolnički liječili 120 bolesnika. Ove godine imali smo do sada 73 hospitalizirana pacijenta i vidjet ćemo do kraja epidemije koliko će taj broj još rasti - kazao je Lukšić.

Iako epidemiolozi očekuju tijekom veljače lagani pad broja oboljelih, Lukšić napominje kako to ne znači da neće biti teških slučajeva, jer oni mogu doći u bilo kojoj fazi. 

Lukšić je dao i preporuku građanima.

- U slučaju da dođe do temperature koja traje duže od tri dana, probadanja u prsištu, otežano disanje, posebice kod kroničnih bolesnika, neka se obavezno jave nadležnom liječniku - rekao je Lukšić.  

- Još uvijek je zabrana posjeta u KBC Split zbog velikog broja oboljelih. Epidemija je dosegla vrhunac, a kad se situacija popravi zabrana će se ukinuti - rekao je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Facebook komentari

hr Tue Jan 31 2017 19:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/597773aeb9e03e9e478b45c3/80

Održan sastanak na temu rješavanja prometnih problema na području Imotskog

Uskoro Imoćani dobivaju kružni tok..

Na sastanku gradonačelnika Imotskoga Ivana Budalića, njegovih zamjenika Vice Čikeša i Milana Zdilara te predsjednika Gradskog vijeća Grada Imotskoga Perice Tucaka i njegova zamjenika Branislava Škeve s dožupanom Antom Šošićem, direktorom Hrvatskih cesta Split Nevenom Matijevićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste Petrom Škorićem te Zlatkom Čaljkušićem, voditeljem organizacijske jedinice građenja Županijske uprave za ceste dogovoreni su konkretni pomaci prilikom rješavanja prometnih problema u Imotskom. Direktor Hrvatskih cesta Split, Neven Matijević istaknuo je kako će uskoro krenuti rješavanje problema raskrižja kod Vukadinovića.

 "Do kraja kolovoza raspisat ćemo natječaj za projektiranje i nakon što budu ispoštovane sve procedure, krenut ćemo u gradnju kružnoga toka na toj lokaciji", kazao je Matijević. Gradonačelnik Budalić Matijevića je upoznao sa zahtjevima Imoćana, a jedan od najvažnijih je cesta prema Zagvozdu. "Radi se o prometnici koja omogućava prekograničnu povezanost. Bitno je istaknuti da je u cijeli projekt uključena lokalna zajednica sa svojim idejama. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za razrađivača visibility studije", istaknuo je Matijević. Dožupan Ante Šošić istaknuo je kako će on osobno i Splitsko-dalmatinska županija dati potporu svim dobrim projektima na području Imotskoga.

 

Istaknut je i problem križanja na imotskoj Điradi između ulice Bruna Bušića i Blajburške ulice. Ravnatelj ŽUC-a Škorić dao je suglasnost za pokretanje procedura kako bi se napravio kružni tok na toj lokaciji. Škoriću je prezentirana ideja gradnje ceste kojom bi se obišlo Crveno jezero, kako bi stvorio prostor za bolje gospodarenje Crvenim jezerom. "Podržavam ovu ideju i uzet ćemo ju obzir. Struka mora kazati svoje, razmotrit ćemo sve što je predloženo i vrlo brzo ćemo dati svoj odgovor", kazao je Škorić.

 

Sudionici sastanka obišli su i Vinjane Donje, gdje stanovništvo negoduje zbog brze vožnje i otežanoga prolaska pješaka. Dogovoreno je da će se pristupiti primjerenom obilježavanju pješačkih prijelaza i izgradnji nogostupa na tom području. Također, obišli su i križanje Ulice Bruna Bušića i državnih cesta D60 i D76.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775fcbb9e03ee9448b46b2/80
Foto: Facebook

Zadranin boluje od teške bolesti, ali mu država ne želi dati tablete

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio.
Iako živi u Rijeci, Danijel Romić rođeni je Zadranin, otac dvoje male djece koji u životu ima puno želja, ali jednu koja se nažalost postavila kao prioritet. Danijel samo želi biti zdrav otkako mu je dijagnosticiran GIST (Gastrointestinalni stromalni tumori), a doktori su mu dali priliku putem eksperimentalne kontrolne terapije lijekom Nexavar, inače namijenjenim za liječenje bolesnika s lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom bubrega u drugoj liniji liječenja, piše antenazadar.hr

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio. Danijel Romić upravo zato treba našu pomoć, odnosno pomoć bivših onkoloških bolesnika koji su uspješno pobijedili svoju bolest uz pomoć Nexavara, a u zalihama im je ostalo barem malo tableta koje mu mogu spasiti život.

Danijel je apel uputio i putem Facebooka

https://www.facebook.com/danijel.romic.5/posts/10214343974379643

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 17:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59765f86b9e03ee1478b4569/80

Grad produžio rok za prijavu šteta nastalih zbog požara

Zakonski rok je osam dana od nastanka događaja koji je prouzročio štete, no može se produžiti i na pedeset.
Do kraja jučerašnjeg dana zaprimljeno je 235 prijava, no štete se i dalje mogu prijaviti.

Pročelnik za mjesnu upravu i samoupravu te zaštitu i spašavanje Filip Butorović rekao je da je zakonski rok za prijavu šteta osam dana , ali odlučeno je da će se iskoristiti zakonska mogućnost
koja u slučaju izvanrednih okolnosti omogućuje produženje roka.
 
2015. godine nakon bure ukupno su zaprimljene 162 prijave.

Apelira se na građane da što prije dostave prijave kako bi bile obrađene, ali one će se zaprimati sve dok ne budu morale biti upućene županijskom povjerenstvu na daljnju obradu.


Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775693b9e03ee9448b46a4/80

Dalmatinci iz Rijeke donirali vatrogasne cijevi

Suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka omogućena donacija DVD- u Žrnovnica
Zavičajno društvo Dalmacije Rijeka još jednom je pokazalo humanost te osiguralo sredstva za nabavku vatrogasnih cijevi te na taj način pomogao DVD-u Žrnovica kojemu je u požaru uništen veliki dio opreme.

Donacija je omogućena suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka. Riječki Dalmatinci iako fizički odvojeni od Dalmacije duhom su i dalje vezani uz svoj rodni kraj te su rado podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.

Predsjednik Zavičajnog društva Dalmacije, Ante Vranješ, osobno je uručio donaciju te im čestitao na dobro odrađenom poslu i nesebičnom angažmanu. Susret s DVD-om Žrnovica je bio srdačan, ali zbog još uvijek aktivnih požarišta vrlo kratak.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .