Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5717e60b0890d2a6178b4fb2/80
Foto: Miroslav Lelas / Dalmacija News

Epidemija je dosegla vrhunac: Zabrana posjeta u KBC Split; sestre preminule bebe zadržane u bolnici

Sestra blizanka preminule bebe boluje od respiratorne infekcije. Druga sestra od dvije godine prebačena je na Odjel za infektologiju, a trenutačno je u Klinici za dječje bolesti u KBC Split dvoje djece s virusom gripe

- Do sada smo imali 19 izoliranih slučajeva virusa gripe kod djece. Svu djecu pod fibrozom testiramo na virus gripe, posebno u ovakvoj situaciji. Oni koji imaju vrućicu idu u druge sobe i sve mora proći kroz uski filtar. Obično se nalaz čeka jedan dan, a ukoliko se potvrdi da je riječ o gripi, ti pacijenti se odvajaju u druge prostorije – kazao je za 24sata dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti u KBC Split. 

- Trenutačno je kod nas dvoje djece s virusom gripe. U jednoj sobi je djevojčica s još jednim malim pacijentom. Ona je primljena prošli tjedan, jučer je potvrđeno da ima gripu te ide u posebnu sobu. U drugom slučaju djetetu koje je stiglo s vrućicom i u sobi je bilo s još troje djece. Čim je potvrđeno da ima gripu uključen je tamiflu. Nema opasnosti od zaraze, ali ćemo ga ipak također premjestiti - kazao je Saraga. 

Dodaje kako se neki virusi prenose eksplozivno, no da virus gripe nije među njima. Kaže kako je nemoguće odmah odvajati ljude s povišenom temperaturom jer svi mogu i ne moraju imati virus te je potrebno napraviti testiranje.

Naglašava kako je jedno biti u kući gdje ukućani dijele svakodnevne stvari, no sasvim je drugo s djecom koja su u svojim krevetima ili kolijevkama.


Sestra preminule bebe ima respiratornu infekciju

Kaže i kako sestra blizanka bebe koja je preminula ima respiratornu infekciju te je zadržana kod njih, dok je druga sestra od dvije godine prebačena na Odjel za infektologiju.

Nakon što su dvije bebe dovezli mrtve u splitsku bolnicu, u utorak su u Split došla dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Za dvije bebe još nema potvrde da su preminule od komplikacije gripi. Obdukcija je napravljena u ponedjeljak i uzorci su poslani na analizu u Zagreb.   


Od 20. prosinca do danas hospitalizirali 73 bolesnika 

Nakon sastanka Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, kazao je da je od 20. prosinca, od kada se vodi detaljna evidencija o broju oboljelih, do jučerašnjeg dana u Splitu pregledano 480 bolesnika sa simptomima gripe, od čega ih je 73 hospitalizirano.

- Trenutno se liječi njih 16 s komplikacijama gripe. Zadnjih mjesec dana situacija je slična, uglavnom se radi o upalama pluća kao komplikacijama, uglavnom dominiraju stariji ljudi preko 65 godina, ali bilo je i osoba srednje životne dobi - kazao je Lukšić.

Dodao je kako svake godine imaju epidemiju gripe koja bude manjih ili većih razmjera.

- Liječili smo bolesnike i 2009. kada smo imali pandemiju gripe, te 2010. i  2011. kada smo bolnički liječili 120 bolesnika. Ove godine imali smo do sada 73 hospitalizirana pacijenta i vidjet ćemo do kraja epidemije koliko će taj broj još rasti - kazao je Lukšić.

Iako epidemiolozi očekuju tijekom veljače lagani pad broja oboljelih, Lukšić napominje kako to ne znači da neće biti teških slučajeva, jer oni mogu doći u bilo kojoj fazi. 

Lukšić je dao i preporuku građanima.

- U slučaju da dođe do temperature koja traje duže od tri dana, probadanja u prsištu, otežano disanje, posebice kod kroničnih bolesnika, neka se obavezno jave nadležnom liječniku - rekao je Lukšić.  

- Još uvijek je zabrana posjeta u KBC Split zbog velikog broja oboljelih. Epidemija je dosegla vrhunac, a kad se situacija popravi zabrana će se ukinuti - rekao je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

hr Tue Jan 31 2017 19:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59faf29db9e03e649a8b459b/80
Foto: Vlada RH

Nova radna mjesta: Ministar Pavić najavio zapošljavanje 3043 pripravnika

Za potpore za prvo zapošljavanje osigurali su 829,3 milijuna kuna u državnom proračunu i 385,5 milijuna kuna iz EU fondova za period od 2018. do 2020.

Ne gomilamo administraciju, nego zapošljavamo one koji nam trebaju, liječnike, profesore, djelatnike u socijalnom sektoru.

Izjavio je to jučer na sjednici Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, najavivši je da će država zaposliti 3043 pripravnika. Oni će biti zaposleni zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Iako je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, novac za ovu mjeru zapošljavanja mladih namaknuli su iz europskih fondova. Za potpore za prvo zapošljavanje osigurali su 829,3 milijuna kuna u državnom proračunu i 385,5 milijuna kuna iz EU fondova za period od 2018. do 2020. - pišu 24sata

- Pripravništvo kao takvo još nije zaživjelo u privatnom sektoru, no imaju vrlo sličnu mjeru potpore za zapošljavanje koja je značajno skočila. Ukupni broj zahtjeva za SOR je pao za 40%. Za samozapošljavanje se više nego udvostručio odnosno porastao za 122%, a za potpore za zapošljavanje koje idu samo privatnicima porastao je za 22% u prvom kvartalu 2018. uspoređujući s 2017. - kažu u Ministarstvu rada.

Mladi se raduju pripravništvu jer druga mjera, SOR (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa) namijenjena je onima koji trebaju polagati majstorski ili stručni ispit. Kažu kako su, da bi dobili licencu, prisiljeni raditi za minimalac.

- Ta mjera pruža podršku određenim skupinama, stoga se ne može naglo ukinuti. Cilj nam je nastaviti jačati mjere koje potiču trajno zapošljavanje nezaposlenih osoba - napisali su iz kabineta ministra Pavića. Dodali su da bilježe pad korisnika te mjere. SOR je 2012. uvela Milanovićeva Vlada.

- Broj korisnika SOR-a smanjen je s 15.059 korisnika u 2016. na 9947 u 2017., što je smanjenje za 34%. Tijekom prva tri mjeseca 2018. u mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa uključeno je 1469 osoba - rekli su u Ministarstvu rada.

Radnik na SOR-u poslodavca ne stoji ništa jer minimalac i doprinose radniku isplaćuje država. Pripravniku u privatnom sektoru država plaća 50% troškova, a njegova plaća mora biti na razini od 70 do 85% plaće predviđene za to radno mjesto, a razliku pokriva poslodavac. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sun Apr 22 2018 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adcbcff2af47fb68c8b46b2/80
Foto: Pixabay

„Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018.“: Pregled vozila obavlja se besplatno

Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila
U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, HAK-a, CVH i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 23. do 28. travnja organizira se preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala, „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018“ - javlja HAK

 Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

hr Sun Apr 22 2018 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590c61b9b47398c3728b46b3/80
Foto: Pixabay

Kakvo će ljeto biti - ekstremno vruće ili?: Evo što je Vakula rekao...

Hoće li sljedeći mjeseci biti iznadprosječno topli kao travanj?
Posljednjih dana svjedočimo natprosječno visokim temperaturama za ovaj dio godine. Tako je i Zoran Vakula, HRT-ov meterolog kazao kako su temperature u Zagrebu kao i u većini Hrvatske visoke kao malo kada u povijesti mjerenja ovog dijela travnja. Ponegdje čak ima i ljetne vrijednosti!

No, to ne znači da će i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju. Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca - i svibnja i lipnja - u većini Hrvatske jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu - diljem Hrvatske jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja. - piše Vakula za HRT

No, već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu "ekstremno toplo" ocjenu klimatologa DHMZ-a, teško je trenutačno pouzdano prognozirati. Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače!

Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće. A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu – ali kad će se na kraju sve analizirati – zbrojiti, oduzeti, podijeliti – srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina. - piše Vakula.

hr Sun Apr 22 2018 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc91c12af47f4b898b4768/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uzrok požara u Vrgorcu je tehnički kvar na vozilu

Nema elemenata kaznenog djela

U subotu navečer u Vrgorcu je u potpunosti izgorio kamion marke Mercedes Sprinter te dva dostavna vozila marke Citroen Berlingo Gradske čistoće Vrgorac.

Vatrogasci DVD-a Vrgorac su po dojavi susjeda izašli na teren i brzom intervencijom spasili okolna vozila.

Iako je gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić posumnjao da je riječ o namjernom činu, očevid je ipak pokazao da je uzrok požara tehnički kvar na Mercedesu.

- Očevidom u Vrgorcu utvrđeno da je uzrok požara tehnički kvar na vozilu Mercedes. Nema elemenata kaznenog djela. - izvijestila je policija. 

hr Sun Apr 22 2018 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .