Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/532f67351799424f067b2449/80
Foto: Miroslav Lelas

Kotarski upitnik: Gripe - miran kvart kojemu nedostaju parkirališta

Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe, otkriva nam s čime se mogu pohvaliti stanovnici tog kotara, te koji ih problemi muče

Dalmacija News u novom serijalu predstavlja splitske kotareve. S čime se mogu pohvaliti stanovnici pojedinog kvarta, koje probleme imaju, što žele promijeniti i još dosta toga, saznajemo od predsjednika splitskih kotareva. Evo što kaže Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe.

Ime i prezime: Marin Giljanović
Stranka: HDZ
Predsjednik kotara od: 2006. godine
Dan kotara: Nema, jer je Split mali grad da bi svaki kvart imao svoj dan. Mi se držimo 7. svibnja i Sv. Duje kada je ujedno i Dan grada Splita.
Ostali značajni datumi: 15. kolovoza - Velika Gospa. Veliki dio terena kotara pripada župi Pojišan i crkvi Gospe od Pojišana koja je Marijansko svetište, pa samim time taj datum je jedan od značajnijih datuma za stanovnike Gripa.
Razvoj kotara u par rečenica: Kotar Gripe je razvijeno urbano naselje koje se značajnije počelo širiti 60-ih i 70-ih godina kada se grade na području Gripa stambene zgrade i par nebodera. To širenje naselja odvijalo se na sjevernom i istočnom dijelu područja kotara, na sjever prema poljima i vojnom otpadu to jest gdje se sada nalazi športski i trgovački centar Gripe. a na istok prema kavi i dijelu Blatina. Za potrebe Mediteranskih igara u Splitu grade se 1978./79.  višenamjenska dvorana Gripe i ostali sportski objekti na Gripama kakve ih i danas poznajemo. Južni dio kvarta koji se u narodu i danas naziva Plakaluša starije je urbano područje kotara Gripe, te samim time nije bilo većih  izmjena osim izgradnje "Dvornikovih dvora".
Proračun kotara: Proračun kotara su decentralizirana sredstva proračuna Grada Splita koja se izdvajaju za potrebe kotara Gripe. Do sada smo imali 180 tisuća kuna godišnji proračun, a sada su nam za 2014. godinu ta sredstva značajno umanjena te iznose 120 tisuća kuna.
Kako se troše ta sredstava: Sredstva se troše sukladno Planu i programu kojeg donosi Vijeće kotara. U pravilu to je na razini kalendarske godine  60-70% sredstava na komunalno uređenje/održavanje to jest na manje građevinske zahvate i uređenje zelenih površina. Dio sredstava (10-15% ) izdvajamo za održavanje/uređenje i opremanje poslovnih prostorija Kotara, pa smo tako od hladnih i neprijatnih  prostorija u par godina napravili prostor u kojem se rado okupljaju naši sugrađani u radionicama/odborima za informatiku, sport i kulturu. Moram napomenuti da je uređenjem prostora društveni život u istima dignut na zavidnu razinu. Na socijalnu skrb smo do prije par godina izdvajali 15-20 tisuća kuna u vidu jednokratnih novčanih pomoći našim slabije situiranim sugrađanima, ali je izmjenom pravilnika socijalne skrbi Grada Splita ta mogućnost uskraćena kotarevima. Uspjeli smo zadržati podjelu bakalara za božićne blagdane kada podijelimo 50-60 kg bakalara potrebitim obiteljima na Gripama. Posebno bih naglasio da se stanje sredstava proračuna kotara Gripe može vidjeti na internetskom portalu Kotara gdje se uredno ažurira svaka i najmanja promjena to jest trošak sredstava.
Adresa: Matice hrvatske 16
Broj stanovnika u kotaru: Oko 6800
Vrtići: Na terenu kotara rade četiri vrtića te možemo kazati da je njihov kapacitet dostatan za stanovnike Gripa
Parkovi: S tvrtkom Parkovi i nasadi imamo dobru suradnju koju smo izgradili dugogodišnjom zajedničkim naporima na održavanju zelenih površina na Gripama. Nastojimo što više oplemenjivati javne zelene površine pa smo tako uspjeli na par lokacija u kotaru renovirati zelene površine koje su bile sasvim zapuštene i prepuštene divljem parkiranju vozila.
Čistoća: Zadovoljni smo radom te gradske tvrtke te ne bih mogao kazati da je bilo ikakvih primjedbi na njihov rad svih ovih godina. Jedini problem, koji nije samo problem našeg kotara, su lokacije kontejnera komunalnog otpada. Te lokacije je netko davno prije odredio i svaki pokušaj promjene lokacije istih završi burnom reakcijom građana. Naime, kontejneri nisu ravnomjerno razmješteni po terenu i onda imate onaj stari problem "zašto njihove škovace pod moj prozor". Na pojedinim lokacijama ne možemo iznaći rješenje premještanja kontejnera jer naprosto ne možemo udovoljiti svim željama sugrađana, a da ujedno ispunjavamo propisane norme. Ove godine izgradit će se "zeleni otok" za kotar Gripe na kojem će se prikupljati odvojeni reciklažni otpad.
Ostale gradske službe: Posebno bih mogao naglasiti dobru suradnju s gradskom službom za održavanje komunalne infrastrukture koja je uvijek  imala razumijevanja za sve naše zahtjeve koji ponekad nisu bili u planu i programu, a ipak bi se uz zajedničke napore uspjeli riješiti.
Problemi kotara: Mali broj parkirnih mjesta za osobna vozila i šetanje kućnih ljubimaca po javnim zelenim površinama. Naime, problem nisu kućni ljubimci već vlasnici koji bi se trebali naučiti da zelene površine nisu samo za njih i njihove ljubimce već i za ostale stanovnike Gripa, a posebno za djecu, te da bi trebali očistiti nered koji njihovi ljubimci ostave na javnim površinama.
Na čelu kotara napravio: Ja bih ovo pitanje preformulirao u što je Vijeće kotara napravilo. Ja kao predsjednik Vijeća i pojedinac sam u cijeloj ovoj priči manje bitan. Ja sam samo jedan od sedam članova Vijeća. Kotar je uredio oko 4.000 m² zelenih površina, uredili smo dva parking prostora za ukupno oko 60 vozila, uspjeli smo u suradnji s gradskom službom obnoviti asfaltni pokrov na više ulica kako kolnika tako i nogostupa, educirali smo u našoj Informatičkoj radionici preko 300 osoba svih uzrasta, pokrenuli smo internetski portal koji postoji već sedam godina i koji je i više nego dobro prihvaćen od naših sugrađana kao mjesto gdje se može pravovremeno dobiti sve informacije o zbivanjima u našem dijelu grada Splita…
Najponosniji na učinjeno:
- Na uređenje zelene površine križanje Matice hrvatske i Osječke koja je bila sramota Gripa.
- Na postavljeni kip "Bogorodice sa sinom na prijestolju - Prijestolje mudrosti" na javnoj površini koji je replika kipa koji je tu u blizini stajao u kapelici od 17. stoljeća do 1933. godine, kada je uklonjen i premješten u svetište Gospe od Pojišana. Tako smo vratili spomen na dio naše baštine.
- A posebno sam ponosan što sam u Vijeću kotara uspio staviti sa strane politiziranje i strančenje i što Vijeće funkcionira kao jedna mala grupa građana volontera kojima je jedini cilj boljitak našeg malog dijela svemira. Vjerojatno je to jedan od razloga što su moj izbor za predsjednika Vijeća podržali svi vijećnici bez obzira kojoj stranci ili opciji pripadali.
- Na web portal/stranicu kotara www.gripe.hr koji je usudio bih se reći bolje i kvalitetnije riješen od službene stranice Grada Splita.
Žao mi je što nisam učinio:
- Što nismo uspjeli nakon 16 godina riješiti problem pristupnog puta stambenim objektima u Krstulovićevoj ulici. Te dvije zgrade i tri obiteljske kuće ostale su bez pristupnog puta otvaranjem tunela u Dubrovačkoj. Uz sve naše pokušaje i nastojanja nismo uspjeli probuditi tromost gradske službe za izgradnju da napokon krene s rješavanjem ovog problema.
Poznati u kotaru: Ne bih odgovarao na ovo pitanje jer to "poznati" nema nikakav značaj na  Gripama. Svi oni koji jesu u toj kategoriji samo su stanovnici Gripa i jedni od nas i nište više.
Tvrtke u kotaru: Ima ih previše da bismo ih sve nabrajali, a izdvojiti pojedine trgovine ili obrte ne bi bilo korektno. Samo mogu dati podatak da na Gripama ima 190 poslovnih subjekata koji obavljaju razne djelatnosti.
Najpopularniji kafić: Odgovor je isti kao na prethodno  pitanje. Nema smisla nekoga isticati ispred drugih budući da svi oni imaju svoje goste s Gripa.
Parkirališta: Organiziranih parkirnih prostora nemamo, osim onog kod dvorane koji je naplatni parking prostor. Sva ostala parkirna mjesta nalaze se u okućnicama stambenih objekata i nisu dostatna za broj osobnih vozila na Gripama. Naći mjesto u poslijepodnevnim i večernjim satima je kao da ste dobili na lutriji...
Projekti: Uređenje dječjeg  igrališta u Osječkoj ulici. To je projekt kojeg je podržao i Grad Split.
Neasfaltirane površine: Pristupni put za objekte u Krstulovićevoj ulici – projekt uređenja još u pripremnoj fazi ishođenja dozvola i to nakon 16 godina.
Prilagođenost invalidima: Sva križanja na prometnicama prilagođena su za invalidska kolica. Na više mjesta osigurali smo parkirna mjesta za osobna vozila invalida.
Promjena naziva ulicama: Promijenjen je naziv dijela Barakovićeve ulice u Ulicu Vojka Krstulovića i to dio od križanja s Osječkom do križanja s Dubrovačkom.
Kotar sutra: Ovo pitanje trebate postaviti Vijeću kotara koje će biti  izabrano na izborima ove godine - oni će se brinuti o kotaru sutra. Moje odgovaranje na ovo pitanje moglo bi se protumačiti kao predizborna kampanja, a to ne bi bilo u redu.
Komunikacija s Banovinom: Na zavidnoj razini u pozitivnom smislu
Cijena kvadrata stana: Od 1700 do 2000 eura
Zašto biste kupili stan u kvartu: Jer je miran i siguran, na pet minuta od Rive i centra grada i na pet minuta od novijih kvartova na istoku, jer se javne površine održavaju na zavidnoj razini.
Površina predviđena za ljubimce: Na prostoru iznad dvorane Košarkaškog kluba Split (južno od Higijenskog zavoda)
Sportski tereni i dječja igrališta: U sklopu sportskih objekata Gripe. Jedno malonogometno igralište u Laginjinoj ulici koje ne možemo urediti jer nisu riješeni imovinski odnosi za  teren  na kojem se nalazi veći dio tog igrališta.
Najljepši dio kvarta: Svakako drvored u Osječkoj ulici
Sudjeluju li stanovnici u uređivanju kvarta: Ne, osim pojedinaca koji samostalno i volonterski uređuju  okućnice
Gdje se skuplja "ekipa sa zidića": U poslovnim prostorijama Kotara .Tako je kotar postao omiljeno mjesto za ekipu sa zidića.
Sportski klubovi u kvartu: Pošto se na Gripama nalazi sportski centar Gripe mislim da nije potrebno nabrajati sve klubove koji tu rade
Izbacili bi iz kvarta: Benzinsku postaju kojoj bi trebalo zabraniti rad noću zbog prodaje alkohola i remećenja javnog reda i mira od strane pojedinaca
Sigurnost u kvartu: Dobra 
Manifestacija u kotaru: Nema, osim povremenih izložbi koje se organiziraju u prostorijama kotara i sportskih manifestacija u centru Gripe. 

Facebook komentari

hr Mon Mar 24 2014 00:08:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56aa94f17d7d3c0a008b5c9a/80
Foto: Hina

Prosječna mjesečna neto plaća premašila iznos od 6000 kuna

Tendencija rasta plaća na godišnjoj razini nastavljena je tako i u prva tri ovogodišnja mjeseca te je prosječna neto plaća u ožujku iznosila 6022 kune što je 128 kuna više nego u veljači

Ožujak je četvrti mjesec zaredom u kojem neto plaća raste brže od bruto plaće i u kojem nominalan rast plaća nadmašuje njihov realan rast. Tako je prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku u ožujku prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8 109 kuna, što je 179 kuna više nego u veljači te 284 kune ili 3,6% više nego u ožujku 2016. godine, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. - pišu 24sata

Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća u ožujku ove godine iznosila 6 022 kune i bila je 128 kuna veća nego u veljači ove godine te 300 kuna ili 5,2% viša nego u ožujku 2016. godine. Uzimajući u obzir rast potrošačkih cijena, u realnom je izrazu bruto plaća na godišnjoj razini porasla za 2,5%, a neto plaća za 4,1%.

Rast će se nastaviti

- Tendencija rasta plaća nastavit će se i u narednom razdoblju zbog uspostavljenoga gospodarskog rasta, povoljnijih kretanja na tržištu rada i utvrđenog rasta plaća u državnom i javnom sektoru, kazao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Na temelju obrade dosad objavljenih podataka proizlazi da je prosječna mjesečna bruto plaća u prvom kvartalu ove godine iznosila 7 983 kune, što je 2,9% više nego u prvom kvartalu 2016. godine. 

Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5 937 kuna, što je nominalno 4,6% više nego u istom razdoblju prethodne godine. 

I u drugim zemljama Europske unije gospodarski je rast popraćen porastom plaća i time poduprt povećanjem domaće potrošnje. Pritom se, među sličnim zemljama, proširio krug zemalja koje ostvaruju prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura pa su uz već uobičajenu Sloveniju (1 624 euro) i Hrvatsku (1 093 eura) u tu skupinu zemalja u ožujku ušle Poljska (1 067 eura) i Slovačka (1 033 eura). 

Prema visini bruto plaće slijede Mađarska (963 eura), Crna Gora (762 eura), Bosna i Hercegovina (678 eura), Rumunjska (724 eura), Makedonija (536 eura) te Srbija i Bugarska (530 eura). 

Pri utjecaju izmjena u porezu na dohodak tijekom ove godine bilježit će se viša dinamika rasta neto plaće u odnosu na bruto plaću, dok će zbog povratka inflacije realan rast plaća biti niži od nominalno izraženog, napominju iz HGK. 

Tendencija rasta plaća na godišnjoj razini nastavljena je tako i u prva tri ovogodišnja mjeseca, s tim da se od prosinca prošle godine bilježe promjene u dinamici kretanja bruto i neto plaće te u odnosu realne i nominalne plaće. Naime, od početka ove godine na snazi su promjene u oporezivanju dohotka koje su omogućile porast neto plaće, uključujući tu i plaću za prosinac prošle godine koja je isplaćena u siječnju ove godine prema novim poreznim propisima. Zbog toga dinamika rasta neto plaće, koja je do prosinca prošle godine zaostajala za bruto plaćom, ponovno nadmašuje rast bruto plaće, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. - pišu 24sata

Facebook komentari

hr Tue May 23 2017 15:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877397b1eea8f82e88b458f/80
Foto: Vlada RH

Barišić: Izbor Buljan Culej najbolja demonstracija stručnog izbora do sada

Izbor je, rekao je Barišić, proveden u skladu sa zakonskim propisima - kako je to propisano u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije RH

 Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u utorak da je način izbora nove voditeljice kurikularne reforme dr. Jasminke Buljan Culej bio najbolja demonstracija stručnog izbora u pojedinim tijelima do sada, te da uopće ne bi govorio o "nekakvoj pobjedi politike nad strukom". 

Izbor je, rekao je Barišić, proveden u skladu sa zakonskim propisima - kako je to propisano u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije RH da se članovi Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) biraju na temelju javnog natječaja. To se, ocijenio je, nije dogodilo pri prošlom izboru voditelja ERS-a na temelju javnoga poziva a, kako je rekao "koliko mi je poznato, bio je samo jedan kandidat za voditelja i on je izabran".  

Prvi voditelj kurikularne reforme bio je dr. Boris Jokić.

Podsjetio je da su na javni natječaj za voditelja i članove ERS-a stigle prijave 125 kandidata za članove i 11 kandidata za voditelja, da je riječ o trasparentnom načinu odabira po šest propisanih kriterija koje su razmatrali članovi Povjerenstva za odabir voditelja i članova ERS-a i Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

Povjerenstva su 'došla' do izvrsnih kandidata, za njihov rad samo pohvale

Ministar Barišić ocijenio je da su oba povjerenstva došla do izvrsnih kandidata te da može samo izreći pohvale za njihov rad jer su dugo i detaljno raspravljali o kandidatima i zauzeli već poznato stajalište koje kao resorni ministar itekako poštuje, te dodao da je na čelu  Povjerenstva za odabir voditelja i članova bila akademkinja Milena Žic-Fuchs.

Jedna od novinarskih primjedaba bila je kako su navodno članovima povjerenstava na raspolaganju bila samo dva sata za pregled akcijskih planova kandidata te da je Josip Milat, koji je u utorak podnio neopozivu ostavku na mjesto člana PSP-a, ocijenio da je "izbor voditelja i članova ekspertne skupine rezultat, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija".

"Ne mogu komentirati njegove (Milatove) izjave", tek je kratko odgovorio Barišić prekinut novinarskim potpitanjem je li istinit podatak o samo dva sata za pregled akcijskih planova kandidata. Ministar je odgovorio da su, prema podatcima koji su njemu dostupni, neki materijali bili objavljeni prije nekoliko dana, te dodao kako "u to uopće ne bi ulazio". Napomenuo je kako je povjerenstvo raspravljalo na temelju materijala koje su članovi dobili, životopisa kandidata što je, rekao je, uobičajena procedura.

Svi kriteriji postavljeni za Buljan Culej najkvalitetniji, nema govora o pobjedi politike nad strukom

Na pitanje o tomu da je Buljan Culej izabrana, a bila je njegova savjetnica, Barišić je rekao "kako na to ne bi utjecao" te da pretpostavlja kako su se svi kriteriji, postavljeni u vezi kandidatkinje Buljan Culej, pokazali kao najkvalitetniji.

Odgovarajući na primjedbu da je riječ o "pobjedi politike nad strukom", Barišić je rekao kako "uopće ne bi govorio ni o kakvoj pobjedi politike nad strukom" te ustvrdio da "ako je igdje onda je ovdje struka bila poštovana i kriteriji po kojima su kandidati birani - sudjelovanje u vođenju procesa projekata, uspješnosti u realizaciji, obrazovanost, komunikacijske sposobnosti, radno iskustvo.  

Na primjedba HNS-a da je "Culej povezana s udrugom 'U ime obitelji' gdje je održala i neka predavnja", ministar je rekao da "o tome ne zna ništa", ali i da ne vidi ništa pogrešno ni sporno ako je netko stručnjak u svome području i održi predavanje. Dodao je kako je i sam imao priliku slušati gospođu Buljan Culej na skupovima ravnatelja, programima Nacionalnoga vijeća za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a koliko mu je poznato izlagala je i u Europskom parlamentu.

Barišić je najavio da će danas biti raspisan novi natječaj za one članove koji još nedostaju u ERS-u (imenovano je sedam od ukupno 12 članova, plus voditeljica) te da vrlo brzo biti i konstituranje izabranih članova ERS-a.

Ministar Barišić to je izjavio na marginama Foruma o dualnom strukovnom obrazovanju.

Facebook komentari

hr Tue May 23 2017 15:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/591983e7b9e03e290d8b457c/80
Foto: D.N.

Toni Garac(HSLS): Ne dozvoljavam da mi lekcije o političkoj kulturi dijeli HDZ

Iz izbornog stožera Tonija Garca (HSLS) čija lista konkurira na izborima u Prološcu, poslali su nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- U Prološcu izborna utakmica još uvijek nije završile. Naime, zbog viška listića u glasačkim kutijama na biračkom mjestu Lug, Općinsko izborno povjerenstvo poništilo je rezultate izbora te će se na istom biračkom mjestu u nedjelju 28.05. održati ponovljeno glasovanje. Na službenoj facebook stranici kandidat HDZ-a Mate Lasić optužio je stranačke konkurente za izborne malverzacije. U isto vrijeme od strane nositelja liste HDZ-a Josipa Stojića prema meni kao kandidatu stigle su optužbe za nedostatak političke kulture.

Ovim putem želim jasno i nedvosmisleno poručiti Mati Lasiću i HDZ-u:

Prvo, nisam izborni manipulator već upravo suprotno. Reakcijom mog člana biračkog odbora utvrđena je nepravilnost na temelju koje je Izborno povjerenstvo poništilo izbore.

Drugo, o političkoj kulturi me ne mogu učiti oni koji su me bez razloga i argumenata optužili za izbornu krađu i malverzaciju. Ali, veliki je napredak da o izbornim malverzacijama govori  HDZ.

Treće, o političkoj kulturi me ne mogu učiti oni koji nisu bili spremni na javno sučeljavanje.

Četvrto, o političkoj kulturi me ne mogu učiti oni koji nisu bili sposobni predstaviti svoj izborni program.

Peto, Proložac još uvijek nije izabrao načelnika niti su izbori u Prološcu gotovi. Onog trenutka kada budu poznati potpuni rezultati izbora i kada se izborni proces završi, meni će najmanji problem biti čestitati pobjedniku. Nažalost, do moje čestitke prema Mati Lasiću neće doći iz jednostavnog razloga što ću izborni pobjednik biti ja, a ne Mate Lasić.

Gospodo iz HDZ-a, nema potrebe za dizanjem tenzija i nervozom. Pozivam vas da ovu izbornu utakmicu završimo u demokratskom duhu kako i priliči – navode u priopćenju.

Facebook komentari

hr Tue May 23 2017 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5924212ab9e03ea6188b4592/80
Foto: Screenshot / YouTube

Napad u Manchesteru: Uhićen 23-godišnjak, još se ne zna ima li ozlijeđenih Hrvata

U Manchesteru je u ponedjeljak navečer na koncertu Ariane Grande bombaš samoubojica izveo teroristički napad u kojem su poginule 22 osobe a 59 je ranjeno

Policija je u utorak priopćila da je uhitila 23-ogodišnjeg muškarca u velikom trgovačkom središtu Arndale u Manchesteru koji je nakratko bio zatvoren, ali zasad ne vjeruje da je ta osoba povezana sa sinoćnjim napadom u Manchester Areni u kojem su poginule 22 osobe.

 "Muškarac je uhićen u centru Arndale - zasad ne vjerujemo da je to povezano sa sinoćnjim napadom", napisala je policija na Twitteru.

Trgovački centar Arndale u središtu Manchestera bio je nakratko evakuiran a veliki broj ljudi istrčao je iz centra, javila je ranije agencija Reuters, dodajući da joj je jedan očevidac kazao da je čuo jaku eksploziju.

Centar je ponovno otvoren nakon što je policija uklonila kordon a radnici su se počeli polako vraćati na posao.

"Još ne se zna ima li ozlijeđenih Hrvata"

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji kazao je u utorak kako se pretpostavlja da među stradalima na koncertu u Manchesteru gdje su poginule 22 osobe nema hrvatskih državljana, ali da to ne može sa sigurnošću potvrditi dok ne dobije konačnu informaciju.

"Mi smo se upravo čuli s britanskim vlastima. Oni još nemaju informacija o državljanstvima stradalih u napadu u Manchesteru. Pretpostavljamo da nema hrvatskih državljana ali ne možemo biti sigurni dok ne dobijemo konačnu potvrdu. Britanske vlasti su nas obećale obavijestiti čim nešto saznaju", rekao je za Hinu hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić.

U Manchesteru je u ponedjeljak navečer na koncertu Ariane Grande bombaš samoubojica izveo teroristički napad u kojem su poginule 22 osobe a 59 je ranjeno.

Facebook komentari

hr Tue May 23 2017 13:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .