Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/532f67351799424f067b2449/80
Foto: Miroslav Lelas

Kotarski upitnik: Gripe - miran kvart kojemu nedostaju parkirališta

Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe, otkriva nam s čime se mogu pohvaliti stanovnici tog kotara, te koji ih problemi muče

Dalmacija News u novom serijalu predstavlja splitske kotareve. S čime se mogu pohvaliti stanovnici pojedinog kvarta, koje probleme imaju, što žele promijeniti i još dosta toga, saznajemo od predsjednika splitskih kotareva. Evo što kaže Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe.

Ime i prezime: Marin Giljanović
Stranka: HDZ
Predsjednik kotara od: 2006. godine
Dan kotara: Nema, jer je Split mali grad da bi svaki kvart imao svoj dan. Mi se držimo 7. svibnja i Sv. Duje kada je ujedno i Dan grada Splita.
Ostali značajni datumi: 15. kolovoza - Velika Gospa. Veliki dio terena kotara pripada župi Pojišan i crkvi Gospe od Pojišana koja je Marijansko svetište, pa samim time taj datum je jedan od značajnijih datuma za stanovnike Gripa.
Razvoj kotara u par rečenica: Kotar Gripe je razvijeno urbano naselje koje se značajnije počelo širiti 60-ih i 70-ih godina kada se grade na području Gripa stambene zgrade i par nebodera. To širenje naselja odvijalo se na sjevernom i istočnom dijelu područja kotara, na sjever prema poljima i vojnom otpadu to jest gdje se sada nalazi športski i trgovački centar Gripe. a na istok prema kavi i dijelu Blatina. Za potrebe Mediteranskih igara u Splitu grade se 1978./79.  višenamjenska dvorana Gripe i ostali sportski objekti na Gripama kakve ih i danas poznajemo. Južni dio kvarta koji se u narodu i danas naziva Plakaluša starije je urbano područje kotara Gripe, te samim time nije bilo većih  izmjena osim izgradnje "Dvornikovih dvora".
Proračun kotara: Proračun kotara su decentralizirana sredstva proračuna Grada Splita koja se izdvajaju za potrebe kotara Gripe. Do sada smo imali 180 tisuća kuna godišnji proračun, a sada su nam za 2014. godinu ta sredstva značajno umanjena te iznose 120 tisuća kuna.
Kako se troše ta sredstava: Sredstva se troše sukladno Planu i programu kojeg donosi Vijeće kotara. U pravilu to je na razini kalendarske godine  60-70% sredstava na komunalno uređenje/održavanje to jest na manje građevinske zahvate i uređenje zelenih površina. Dio sredstava (10-15% ) izdvajamo za održavanje/uređenje i opremanje poslovnih prostorija Kotara, pa smo tako od hladnih i neprijatnih  prostorija u par godina napravili prostor u kojem se rado okupljaju naši sugrađani u radionicama/odborima za informatiku, sport i kulturu. Moram napomenuti da je uređenjem prostora društveni život u istima dignut na zavidnu razinu. Na socijalnu skrb smo do prije par godina izdvajali 15-20 tisuća kuna u vidu jednokratnih novčanih pomoći našim slabije situiranim sugrađanima, ali je izmjenom pravilnika socijalne skrbi Grada Splita ta mogućnost uskraćena kotarevima. Uspjeli smo zadržati podjelu bakalara za božićne blagdane kada podijelimo 50-60 kg bakalara potrebitim obiteljima na Gripama. Posebno bih naglasio da se stanje sredstava proračuna kotara Gripe može vidjeti na internetskom portalu Kotara gdje se uredno ažurira svaka i najmanja promjena to jest trošak sredstava.
Adresa: Matice hrvatske 16
Broj stanovnika u kotaru: Oko 6800
Vrtići: Na terenu kotara rade četiri vrtića te možemo kazati da je njihov kapacitet dostatan za stanovnike Gripa
Parkovi: S tvrtkom Parkovi i nasadi imamo dobru suradnju koju smo izgradili dugogodišnjom zajedničkim naporima na održavanju zelenih površina na Gripama. Nastojimo što više oplemenjivati javne zelene površine pa smo tako uspjeli na par lokacija u kotaru renovirati zelene površine koje su bile sasvim zapuštene i prepuštene divljem parkiranju vozila.
Čistoća: Zadovoljni smo radom te gradske tvrtke te ne bih mogao kazati da je bilo ikakvih primjedbi na njihov rad svih ovih godina. Jedini problem, koji nije samo problem našeg kotara, su lokacije kontejnera komunalnog otpada. Te lokacije je netko davno prije odredio i svaki pokušaj promjene lokacije istih završi burnom reakcijom građana. Naime, kontejneri nisu ravnomjerno razmješteni po terenu i onda imate onaj stari problem "zašto njihove škovace pod moj prozor". Na pojedinim lokacijama ne možemo iznaći rješenje premještanja kontejnera jer naprosto ne možemo udovoljiti svim željama sugrađana, a da ujedno ispunjavamo propisane norme. Ove godine izgradit će se "zeleni otok" za kotar Gripe na kojem će se prikupljati odvojeni reciklažni otpad.
Ostale gradske službe: Posebno bih mogao naglasiti dobru suradnju s gradskom službom za održavanje komunalne infrastrukture koja je uvijek  imala razumijevanja za sve naše zahtjeve koji ponekad nisu bili u planu i programu, a ipak bi se uz zajedničke napore uspjeli riješiti.
Problemi kotara: Mali broj parkirnih mjesta za osobna vozila i šetanje kućnih ljubimaca po javnim zelenim površinama. Naime, problem nisu kućni ljubimci već vlasnici koji bi se trebali naučiti da zelene površine nisu samo za njih i njihove ljubimce već i za ostale stanovnike Gripa, a posebno za djecu, te da bi trebali očistiti nered koji njihovi ljubimci ostave na javnim površinama.
Na čelu kotara napravio: Ja bih ovo pitanje preformulirao u što je Vijeće kotara napravilo. Ja kao predsjednik Vijeća i pojedinac sam u cijeloj ovoj priči manje bitan. Ja sam samo jedan od sedam članova Vijeća. Kotar je uredio oko 4.000 m² zelenih površina, uredili smo dva parking prostora za ukupno oko 60 vozila, uspjeli smo u suradnji s gradskom službom obnoviti asfaltni pokrov na više ulica kako kolnika tako i nogostupa, educirali smo u našoj Informatičkoj radionici preko 300 osoba svih uzrasta, pokrenuli smo internetski portal koji postoji već sedam godina i koji je i više nego dobro prihvaćen od naših sugrađana kao mjesto gdje se može pravovremeno dobiti sve informacije o zbivanjima u našem dijelu grada Splita…
Najponosniji na učinjeno:
- Na uređenje zelene površine križanje Matice hrvatske i Osječke koja je bila sramota Gripa.
- Na postavljeni kip "Bogorodice sa sinom na prijestolju - Prijestolje mudrosti" na javnoj površini koji je replika kipa koji je tu u blizini stajao u kapelici od 17. stoljeća do 1933. godine, kada je uklonjen i premješten u svetište Gospe od Pojišana. Tako smo vratili spomen na dio naše baštine.
- A posebno sam ponosan što sam u Vijeću kotara uspio staviti sa strane politiziranje i strančenje i što Vijeće funkcionira kao jedna mala grupa građana volontera kojima je jedini cilj boljitak našeg malog dijela svemira. Vjerojatno je to jedan od razloga što su moj izbor za predsjednika Vijeća podržali svi vijećnici bez obzira kojoj stranci ili opciji pripadali.
- Na web portal/stranicu kotara www.gripe.hr koji je usudio bih se reći bolje i kvalitetnije riješen od službene stranice Grada Splita.
Žao mi je što nisam učinio:
- Što nismo uspjeli nakon 16 godina riješiti problem pristupnog puta stambenim objektima u Krstulovićevoj ulici. Te dvije zgrade i tri obiteljske kuće ostale su bez pristupnog puta otvaranjem tunela u Dubrovačkoj. Uz sve naše pokušaje i nastojanja nismo uspjeli probuditi tromost gradske službe za izgradnju da napokon krene s rješavanjem ovog problema.
Poznati u kotaru: Ne bih odgovarao na ovo pitanje jer to "poznati" nema nikakav značaj na  Gripama. Svi oni koji jesu u toj kategoriji samo su stanovnici Gripa i jedni od nas i nište više.
Tvrtke u kotaru: Ima ih previše da bismo ih sve nabrajali, a izdvojiti pojedine trgovine ili obrte ne bi bilo korektno. Samo mogu dati podatak da na Gripama ima 190 poslovnih subjekata koji obavljaju razne djelatnosti.
Najpopularniji kafić: Odgovor je isti kao na prethodno  pitanje. Nema smisla nekoga isticati ispred drugih budući da svi oni imaju svoje goste s Gripa.
Parkirališta: Organiziranih parkirnih prostora nemamo, osim onog kod dvorane koji je naplatni parking prostor. Sva ostala parkirna mjesta nalaze se u okućnicama stambenih objekata i nisu dostatna za broj osobnih vozila na Gripama. Naći mjesto u poslijepodnevnim i večernjim satima je kao da ste dobili na lutriji...
Projekti: Uređenje dječjeg  igrališta u Osječkoj ulici. To je projekt kojeg je podržao i Grad Split.
Neasfaltirane površine: Pristupni put za objekte u Krstulovićevoj ulici – projekt uređenja još u pripremnoj fazi ishođenja dozvola i to nakon 16 godina.
Prilagođenost invalidima: Sva križanja na prometnicama prilagođena su za invalidska kolica. Na više mjesta osigurali smo parkirna mjesta za osobna vozila invalida.
Promjena naziva ulicama: Promijenjen je naziv dijela Barakovićeve ulice u Ulicu Vojka Krstulovića i to dio od križanja s Osječkom do križanja s Dubrovačkom.
Kotar sutra: Ovo pitanje trebate postaviti Vijeću kotara koje će biti  izabrano na izborima ove godine - oni će se brinuti o kotaru sutra. Moje odgovaranje na ovo pitanje moglo bi se protumačiti kao predizborna kampanja, a to ne bi bilo u redu.
Komunikacija s Banovinom: Na zavidnoj razini u pozitivnom smislu
Cijena kvadrata stana: Od 1700 do 2000 eura
Zašto biste kupili stan u kvartu: Jer je miran i siguran, na pet minuta od Rive i centra grada i na pet minuta od novijih kvartova na istoku, jer se javne površine održavaju na zavidnoj razini.
Površina predviđena za ljubimce: Na prostoru iznad dvorane Košarkaškog kluba Split (južno od Higijenskog zavoda)
Sportski tereni i dječja igrališta: U sklopu sportskih objekata Gripe. Jedno malonogometno igralište u Laginjinoj ulici koje ne možemo urediti jer nisu riješeni imovinski odnosi za  teren  na kojem se nalazi veći dio tog igrališta.
Najljepši dio kvarta: Svakako drvored u Osječkoj ulici
Sudjeluju li stanovnici u uređivanju kvarta: Ne, osim pojedinaca koji samostalno i volonterski uređuju  okućnice
Gdje se skuplja "ekipa sa zidića": U poslovnim prostorijama Kotara .Tako je kotar postao omiljeno mjesto za ekipu sa zidića.
Sportski klubovi u kvartu: Pošto se na Gripama nalazi sportski centar Gripe mislim da nije potrebno nabrajati sve klubove koji tu rade
Izbacili bi iz kvarta: Benzinsku postaju kojoj bi trebalo zabraniti rad noću zbog prodaje alkohola i remećenja javnog reda i mira od strane pojedinaca
Sigurnost u kvartu: Dobra 
Manifestacija u kotaru: Nema, osim povremenih izložbi koje se organiziraju u prostorijama kotara i sportskih manifestacija u centru Gripe. 

hr Mon Mar 24 2014 00:08:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab6bdc02af47ff84a8b45ca/80

Osmi dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka
U subotu 24. ožujka 2018. u sklopu međunarodne kulturne manifestacije Dani kršćanske kulture posjetitelji su imali prigodu pogledati dva dokumentarna filma s tematikom hodočašća, i to hrvatske tradicijske i vjerske baštine: Put Gospe autorice Zrinke Krešo govori o povezanosti Rame i njezinih stanovnika s Gospom Sinjskom, te o njihovu vjernom hodočašćenju u Sinj svake godine uoči blagdana Velike Gospe.

Dokumentarni film "U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti – 500 godina Gospe od Zečeva" urednika i scenarista Nene Kužine te redatelja Nevena Mihaela Dianeževića donosi povijest crkvice na otočiću Zečevu i povijest pobožnosti Majci Božjoj koja je tu započela još u prvoj polovici 14. stoljeća.

U večernjem dijelu programa poznati hrvatski književnik Božidar Prosenjak i ugledni glumac Rajko Bundalo bili su gosti manifestacije 
Dani kršćanske kulture na tribini pod nazivom "Duh Sveti u književnoj i scenskoj umjetnosti – izvedba monodrame Divlji konj i tribina". U ovom neobičnom i posebnom programu Rajko Bundalo je izveo monodramu Divlji konj, a potom je uslijedio govor Božidara Prosenjaka u kojem je s mnoštvom posjetitelja podijelio neka svoja životna iskustva koja su utkana u ovo njegovo najpoznatije djelo, koje je uvršteno i na popis školske lektire.

Najava devetog dana manifestacije

Nedjelja 25. ožujka deveti je dan manifestacije Dani kršćanske kulture – u Splitu tu ćemo nedjelju, Cvjetnicu, obilježiti programom obilaska  arheoloških lokaliteta pod nazivom "Tragovima kršćanstva u Solinu" pod stručnim vodstvom Ljubomira Gudelja, povjesničara umjetnosti i kustosa Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Program će započeti u 8.30 sati svetom misom u župnoj crkvi Gospe od Otoka u Solinu. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata imat ćemo projekciju dvaju dokumentarnih filmova: "Lica puna nade" scenarista i redatelja Krunoslava Novaka, te "Labaka", scenarista i redatelja Carlosa Andrésa Vere.

Posjetitelje dubrovačkog programa očekuje program "Riječ i glazba" – duhovna večer Katedralnih madrigalista koja će se održati u katedrali s početkom u 19 sati.

U Šibeniku bit će tradicionalno obilježavanje Cvjetnice sa svetom misom i procesijom gradskim trgovima i ulicama. Program će započeti u 11 sati na trgu ispred zgrade Županije, a predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.hr Sat Mar 24 2018 22:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5338298e179942b41f312ebb/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Suspenzija za sve HDZ-ovce s optužnicom

Statut će ipak biti blaži od prvotno predloženih promjena
Unutarstranački referendum i privremena suspenzija članskih prava onim HDZ-ovcima koji su osumnjičeni za kaznena djela bit će dio novog Statuta te stranke, dok je za druge prijedloge još neizvjesno u kojoj će mjeri i hoće li uopće biti primijenjeni. HDZ bi, kada se usvoji novi Statut, članove s pravomoćnim optužnicama praktički automatski trebao privremeno suspendirati iz članstva, dok će se za blaže slučajeve znatno brže provoditi stranački stegovni postupci, piše vecernji.hr.

– Ovisno o značaju povrede, donosit će se odluke. Ali ne tako da stranačka tijela mjesecima odlučuju o nekom stegovnom postupku. Pravomoćne optužnice apsolutno bi trebale biti razlog za privremenu suspenziju članstva, dok su, recimo, tužbe za klevetu ili sramoćenje sasvim druga priča – objasnio je jedan član radne skupine.

Kada se uvede taj instrument, očito je da bi suspenzija slijedila Božidaru Kalmeti zbog pravomoćne optužnice, osim ako se ne pronađe neka caka da bi se to odnosilo samo na buduće osumnjičenike. Zato je još čudnija informacija koja već neko vrijeme kola stranačkim kuloarima da bi Kalmeta mogao biti jedan od tri pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića koji je prezauzet istovremenim poslom predsjednika Sabora. I sam Kalmeta jučer nam je rekao da s njim nitko o tome nije razgovarao.

- To su obične ćakule – rekao je Kalmeta koji se povukao sa svih političkih funkcija nakon optužnice, osim s pozicije šefa HDZ-a Zadarske županije.

Izrada novog stranačkog dokumenta u samoj je završnici jer nacrt novog Statuta mora biti gotov do 1. travnja i usvojen krajem svibnja na saboru HDZ-a, ali neslužbene informacije kažu da bi elementi novog “stranačkog ustava” ipak mogli biti prilično ublaženi u odnosu na teze koje je radna skupina, predvođena Karlom Resslerom, pustila u unutarstranačku raspravu. Referendum u HDZ-u, što je bio prijedlog Andreja Plenkovića, bit će strogo reguliran i bit će točno određeno po kojim će se pitanjima i kada on moći raspisivati.


hr Sat Mar 24 2018 20:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab660b12af47ff4418b47ad/80
Foto: Mijo Zidar

Dramsko uprizorenje Muke Gospodnje u Imotskom

Uprizorenje Muke organizira se po devetnaesti put
U Imotskom se, već tradicionalno na Cvjetnicu, organizira uprizorenje “Muke Gospodina našega Isusa Krista“. To dramsko uprizorenje organizira se po devetnaesti put. Projekt je to koji je itekako zaživio s građanima Imotskog, o čemu svjedoče i mnogobrojni pokazatelji. Spomenimo samo neke zanimljive podatke: u čitavom dramskom prikazu sudjeluje nekoliko stotina statista i glumaca amatera, uz jednog jedinog profesionalnog glumca; svi su oni prikladno kostimirani kako bi se u potpunosti oživio onodobni prikaz duha vremena; dramske pripreme čitavog uprizorenja traju tjednima, uz redove probe, koje ove godine nisu omele ni nepovoljne vremenske prilike.

Svakako jedan od najzaslužnijih osoba za realizaciju čitavog projekta posljednjih godina je i imotski gvardijan i župnik fra Kristijan Stipanović. Kao zanimljivost istaknimo i to kako je pretprošle godine, zbog opravdane spriječenosti jedinog profesionalnog glumca Tomislava Martića, čak i odigrao ulogu Isusa u ovom dramskom uprizorenju. Posebno uspješno, reći će mnogi, tako da se izostanak profesionalnog glumca nije ni osjetio.

Fra Kristijan je za naš portal iznio dojmove čitavog projekta: - Uprizorenje Muke Gospodina našega Isusa Krista, koje se već tradicionalno održava na Cvjetnicu u našem gradu, poseban je događaju životu našeg grada i njegovih stanovnika. To je dramski događaj koji na jedan klasičan i slikovit način uvodi vjernike u otajstvo Velikog tjedna, odnosno Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Taj prikaz Živih slika muke Isusove svaku osobu dotakne na jedan jedinstven, možemo slobodno kazati dublji način te ona s više žara pristupa otajstvima koje slavi. Osoba tako postaje potresenija, uživljenija i na poseban način razmišlja o zadnjim trenucima Isusova života. Stoga se upravo i ova stara, kamena gradska jezgra Imotskog dobro uklopila u ove ambijentalne scene prikaza. Iako je glavnina osoba koje svake godine sudjeluju u ovom prikazu ostala ista, ipak bude svake godine po netko novi, netko bude spriječen ili bolestan pa je sve to potrebno uhodati na probama. Također, svake je godine sve više sudionika, posebno u onim masovnim scenama prikaza, gdje je potrebno dobiti onaj dojam mase, svjetine koja osuđuje Isusa. Naravno da i to predstavlja dodatan posao za osobe zadužene za izradu kostima.

Što Muka Gospodina našega Isusa Krista znači za Imotsku krajinu?

- Prije svega ovo je jedan veliki projekt u koji je uključeno više od 400 ljudi. Svatko od nas raduje se i pridonosi na svoj način, a Muka je čin ljubavi da svi vjernici koji dođu dožive na poseban i upečatljiv način ono što je Isus proživio. Svatko tko je imao doprinos kako bi se ova Muka održala morao je uložiti vlastito slobodno vrijeme i svima nam je drago da smo se trudili oko toga. Jednostavno, to vam je kao i kad čitate knjigu, a onda pogledate film. Vizualno je uvijek upečatljivo, a ja želim da se svim vjernicima ova Muka ureže u srca, a to se najbolje može postići kroz žive slike – izjavio je fra Kristijan za naš portal.

Ovo dramsko uprizorenje svake godine uživo prati nekoliko tisuća ljudi na imotskim ulicama. Spomenimo kako su ove godine najavljeni mnogobrojni dolasci hodočasničkih skupina iz Splita, Zadra, Šibenika, Dubrovnika te iz susjedne Hercegovine. Stoga se i ove godine očekuje lijepa posjećenost čitavog projekta.

Za one koji ne mogu biti izravno prisutni u Imotskom, naš je portal i ove godine pripremio izravan prijenos za sve koji žele popratiti ovaj događaj s početkom u 20:30 h.
hr Sat Mar 24 2018 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/534d24e5179942dd6fe9ab53/80

Dalmatinski pedijatri: Hrvatskoj nedostaje 50 pedijatara, 20 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dalmatinski pedijatri u subotu su na sastanku u Solinu, u "najmlađem" gradu u zemlji, upozorili da Hrvatskoj nedostaje 50 pedijatara, a od kojih 20 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Od 36 timova zdravstvene zaštite predškolske djece ugovorenih s HZZO-om sa Splitsko-dalmatinskom županijom, pet ih je nepopunjeno, a u pet rade umirovljeni pedijatri. "Primjerice u Solinu rade dvije pedijatrice od kojih je jedna u mirovini od lani, a druga puni 65 godina iduće godine. Prema planu županijskog Doma zdravlja novozavršeni specijalist pedijatar koji bi trebao biti raspoređen u Solinu očekuje se tek za šest do sedam godina, a sljedeći pedijatar bi ovdje trebao doći za pet do šest godina. Ovo je posljedica loše organizacijske i kadrovske politike posljednjih godina", objasnio je dr. Joško Markić, predsjednik Organizacijskog i znanstvenog odbora sastanka.

Podsjetio je kako su natječaji stalno otvoreni, ali slobodnih pedijatara nema te izvijestio da je ravnatelj zadarske bolnice uputio apel ravnatelju splitske bolnice da im pedijatri Klinike za dječje bolesti KBC Split pomognu. Zdravstvena zaštita djece je ugrožena, smatra, stanje nije alarmantno, ali ne dopušta ni opuštenost, ustvrdio je.

Da problem nedostatka pedijatara nije samo lokalni već i nacionalni slaže se i predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Aida Mujkić koja je rekla da je problem i u dobnoj strukturi tih liječnika koji su u poznim godinama pa će u narednih pet godina značajan broj njih otići u mirovinu, a na vrijeme i redovito nije se obnavljao broj pedijatara.

 "Obnavljanje broja pedijatara treba biti kontinuirani proces. Potrebno je vidjeti koliko točno ljudi treba u sustavu, koliko ih izlazi, koliko ulazi i kolike su potrebe. Broj pacijenata je zaista velik, liječnici ih imaju puno, a mi se borimo za smanjenje standarda broja pacijenata po pedijatru zato da bi se liječnik mogao s pacijentom baviti na drugačiji način odnosno sagledavati cjelokupno zdravlje djeteta, ne samo kada je bolesno i kad roditelji dođu pa ih bude 50 u čekaonici i na kraju svi nezadovoljni", rekla je Mujkić.

Pedijatri su na sastanku ukazali na važnost bolje organizacijske i kadrovske politike te ocijenili da je optimalna, lako dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb važan segment pozitivne demografske politike. Tijekom sastanka predstavljeno je 25 stručno-znanstvenih radova specijalista i specijalizanata pedijatrije iz četiri dalmatinske županije.hr Sat Mar 24 2018 14:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .