Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/532f67351799424f067b2449/80
Foto: Miroslav Lelas

Kotarski upitnik: Gripe - miran kvart kojemu nedostaju parkirališta

Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe, otkriva nam s čime se mogu pohvaliti stanovnici tog kotara, te koji ih problemi muče

Dalmacija News u novom serijalu predstavlja splitske kotareve. S čime se mogu pohvaliti stanovnici pojedinog kvarta, koje probleme imaju, što žele promijeniti i još dosta toga, saznajemo od predsjednika splitskih kotareva. Evo što kaže Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe.

Ime i prezime: Marin Giljanović
Stranka: HDZ
Predsjednik kotara od: 2006. godine
Dan kotara: Nema, jer je Split mali grad da bi svaki kvart imao svoj dan. Mi se držimo 7. svibnja i Sv. Duje kada je ujedno i Dan grada Splita.
Ostali značajni datumi: 15. kolovoza - Velika Gospa. Veliki dio terena kotara pripada župi Pojišan i crkvi Gospe od Pojišana koja je Marijansko svetište, pa samim time taj datum je jedan od značajnijih datuma za stanovnike Gripa.
Razvoj kotara u par rečenica: Kotar Gripe je razvijeno urbano naselje koje se značajnije počelo širiti 60-ih i 70-ih godina kada se grade na području Gripa stambene zgrade i par nebodera. To širenje naselja odvijalo se na sjevernom i istočnom dijelu područja kotara, na sjever prema poljima i vojnom otpadu to jest gdje se sada nalazi športski i trgovački centar Gripe. a na istok prema kavi i dijelu Blatina. Za potrebe Mediteranskih igara u Splitu grade se 1978./79.  višenamjenska dvorana Gripe i ostali sportski objekti na Gripama kakve ih i danas poznajemo. Južni dio kvarta koji se u narodu i danas naziva Plakaluša starije je urbano područje kotara Gripe, te samim time nije bilo većih  izmjena osim izgradnje "Dvornikovih dvora".
Proračun kotara: Proračun kotara su decentralizirana sredstva proračuna Grada Splita koja se izdvajaju za potrebe kotara Gripe. Do sada smo imali 180 tisuća kuna godišnji proračun, a sada su nam za 2014. godinu ta sredstva značajno umanjena te iznose 120 tisuća kuna.
Kako se troše ta sredstava: Sredstva se troše sukladno Planu i programu kojeg donosi Vijeće kotara. U pravilu to je na razini kalendarske godine  60-70% sredstava na komunalno uređenje/održavanje to jest na manje građevinske zahvate i uređenje zelenih površina. Dio sredstava (10-15% ) izdvajamo za održavanje/uređenje i opremanje poslovnih prostorija Kotara, pa smo tako od hladnih i neprijatnih  prostorija u par godina napravili prostor u kojem se rado okupljaju naši sugrađani u radionicama/odborima za informatiku, sport i kulturu. Moram napomenuti da je uređenjem prostora društveni život u istima dignut na zavidnu razinu. Na socijalnu skrb smo do prije par godina izdvajali 15-20 tisuća kuna u vidu jednokratnih novčanih pomoći našim slabije situiranim sugrađanima, ali je izmjenom pravilnika socijalne skrbi Grada Splita ta mogućnost uskraćena kotarevima. Uspjeli smo zadržati podjelu bakalara za božićne blagdane kada podijelimo 50-60 kg bakalara potrebitim obiteljima na Gripama. Posebno bih naglasio da se stanje sredstava proračuna kotara Gripe može vidjeti na internetskom portalu Kotara gdje se uredno ažurira svaka i najmanja promjena to jest trošak sredstava.
Adresa: Matice hrvatske 16
Broj stanovnika u kotaru: Oko 6800
Vrtići: Na terenu kotara rade četiri vrtića te možemo kazati da je njihov kapacitet dostatan za stanovnike Gripa
Parkovi: S tvrtkom Parkovi i nasadi imamo dobru suradnju koju smo izgradili dugogodišnjom zajedničkim naporima na održavanju zelenih površina na Gripama. Nastojimo što više oplemenjivati javne zelene površine pa smo tako uspjeli na par lokacija u kotaru renovirati zelene površine koje su bile sasvim zapuštene i prepuštene divljem parkiranju vozila.
Čistoća: Zadovoljni smo radom te gradske tvrtke te ne bih mogao kazati da je bilo ikakvih primjedbi na njihov rad svih ovih godina. Jedini problem, koji nije samo problem našeg kotara, su lokacije kontejnera komunalnog otpada. Te lokacije je netko davno prije odredio i svaki pokušaj promjene lokacije istih završi burnom reakcijom građana. Naime, kontejneri nisu ravnomjerno razmješteni po terenu i onda imate onaj stari problem "zašto njihove škovace pod moj prozor". Na pojedinim lokacijama ne možemo iznaći rješenje premještanja kontejnera jer naprosto ne možemo udovoljiti svim željama sugrađana, a da ujedno ispunjavamo propisane norme. Ove godine izgradit će se "zeleni otok" za kotar Gripe na kojem će se prikupljati odvojeni reciklažni otpad.
Ostale gradske službe: Posebno bih mogao naglasiti dobru suradnju s gradskom službom za održavanje komunalne infrastrukture koja je uvijek  imala razumijevanja za sve naše zahtjeve koji ponekad nisu bili u planu i programu, a ipak bi se uz zajedničke napore uspjeli riješiti.
Problemi kotara: Mali broj parkirnih mjesta za osobna vozila i šetanje kućnih ljubimaca po javnim zelenim površinama. Naime, problem nisu kućni ljubimci već vlasnici koji bi se trebali naučiti da zelene površine nisu samo za njih i njihove ljubimce već i za ostale stanovnike Gripa, a posebno za djecu, te da bi trebali očistiti nered koji njihovi ljubimci ostave na javnim površinama.
Na čelu kotara napravio: Ja bih ovo pitanje preformulirao u što je Vijeće kotara napravilo. Ja kao predsjednik Vijeća i pojedinac sam u cijeloj ovoj priči manje bitan. Ja sam samo jedan od sedam članova Vijeća. Kotar je uredio oko 4.000 m² zelenih površina, uredili smo dva parking prostora za ukupno oko 60 vozila, uspjeli smo u suradnji s gradskom službom obnoviti asfaltni pokrov na više ulica kako kolnika tako i nogostupa, educirali smo u našoj Informatičkoj radionici preko 300 osoba svih uzrasta, pokrenuli smo internetski portal koji postoji već sedam godina i koji je i više nego dobro prihvaćen od naših sugrađana kao mjesto gdje se može pravovremeno dobiti sve informacije o zbivanjima u našem dijelu grada Splita…
Najponosniji na učinjeno:
- Na uređenje zelene površine križanje Matice hrvatske i Osječke koja je bila sramota Gripa.
- Na postavljeni kip "Bogorodice sa sinom na prijestolju - Prijestolje mudrosti" na javnoj površini koji je replika kipa koji je tu u blizini stajao u kapelici od 17. stoljeća do 1933. godine, kada je uklonjen i premješten u svetište Gospe od Pojišana. Tako smo vratili spomen na dio naše baštine.
- A posebno sam ponosan što sam u Vijeću kotara uspio staviti sa strane politiziranje i strančenje i što Vijeće funkcionira kao jedna mala grupa građana volontera kojima je jedini cilj boljitak našeg malog dijela svemira. Vjerojatno je to jedan od razloga što su moj izbor za predsjednika Vijeća podržali svi vijećnici bez obzira kojoj stranci ili opciji pripadali.
- Na web portal/stranicu kotara www.gripe.hr koji je usudio bih se reći bolje i kvalitetnije riješen od službene stranice Grada Splita.
Žao mi je što nisam učinio:
- Što nismo uspjeli nakon 16 godina riješiti problem pristupnog puta stambenim objektima u Krstulovićevoj ulici. Te dvije zgrade i tri obiteljske kuće ostale su bez pristupnog puta otvaranjem tunela u Dubrovačkoj. Uz sve naše pokušaje i nastojanja nismo uspjeli probuditi tromost gradske službe za izgradnju da napokon krene s rješavanjem ovog problema.
Poznati u kotaru: Ne bih odgovarao na ovo pitanje jer to "poznati" nema nikakav značaj na  Gripama. Svi oni koji jesu u toj kategoriji samo su stanovnici Gripa i jedni od nas i nište više.
Tvrtke u kotaru: Ima ih previše da bismo ih sve nabrajali, a izdvojiti pojedine trgovine ili obrte ne bi bilo korektno. Samo mogu dati podatak da na Gripama ima 190 poslovnih subjekata koji obavljaju razne djelatnosti.
Najpopularniji kafić: Odgovor je isti kao na prethodno  pitanje. Nema smisla nekoga isticati ispred drugih budući da svi oni imaju svoje goste s Gripa.
Parkirališta: Organiziranih parkirnih prostora nemamo, osim onog kod dvorane koji je naplatni parking prostor. Sva ostala parkirna mjesta nalaze se u okućnicama stambenih objekata i nisu dostatna za broj osobnih vozila na Gripama. Naći mjesto u poslijepodnevnim i večernjim satima je kao da ste dobili na lutriji...
Projekti: Uređenje dječjeg  igrališta u Osječkoj ulici. To je projekt kojeg je podržao i Grad Split.
Neasfaltirane površine: Pristupni put za objekte u Krstulovićevoj ulici – projekt uređenja još u pripremnoj fazi ishođenja dozvola i to nakon 16 godina.
Prilagođenost invalidima: Sva križanja na prometnicama prilagođena su za invalidska kolica. Na više mjesta osigurali smo parkirna mjesta za osobna vozila invalida.
Promjena naziva ulicama: Promijenjen je naziv dijela Barakovićeve ulice u Ulicu Vojka Krstulovića i to dio od križanja s Osječkom do križanja s Dubrovačkom.
Kotar sutra: Ovo pitanje trebate postaviti Vijeću kotara koje će biti  izabrano na izborima ove godine - oni će se brinuti o kotaru sutra. Moje odgovaranje na ovo pitanje moglo bi se protumačiti kao predizborna kampanja, a to ne bi bilo u redu.
Komunikacija s Banovinom: Na zavidnoj razini u pozitivnom smislu
Cijena kvadrata stana: Od 1700 do 2000 eura
Zašto biste kupili stan u kvartu: Jer je miran i siguran, na pet minuta od Rive i centra grada i na pet minuta od novijih kvartova na istoku, jer se javne površine održavaju na zavidnoj razini.
Površina predviđena za ljubimce: Na prostoru iznad dvorane Košarkaškog kluba Split (južno od Higijenskog zavoda)
Sportski tereni i dječja igrališta: U sklopu sportskih objekata Gripe. Jedno malonogometno igralište u Laginjinoj ulici koje ne možemo urediti jer nisu riješeni imovinski odnosi za  teren  na kojem se nalazi veći dio tog igrališta.
Najljepši dio kvarta: Svakako drvored u Osječkoj ulici
Sudjeluju li stanovnici u uređivanju kvarta: Ne, osim pojedinaca koji samostalno i volonterski uređuju  okućnice
Gdje se skuplja "ekipa sa zidića": U poslovnim prostorijama Kotara .Tako je kotar postao omiljeno mjesto za ekipu sa zidića.
Sportski klubovi u kvartu: Pošto se na Gripama nalazi sportski centar Gripe mislim da nije potrebno nabrajati sve klubove koji tu rade
Izbacili bi iz kvarta: Benzinsku postaju kojoj bi trebalo zabraniti rad noću zbog prodaje alkohola i remećenja javnog reda i mira od strane pojedinaca
Sigurnost u kvartu: Dobra 
Manifestacija u kotaru: Nema, osim povremenih izložbi koje se organiziraju u prostorijama kotara i sportskih manifestacija u centru Gripe. 

hr Mon Mar 24 2014 00:08:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b72fb57cb557a84608b4a78/80
Foto: Grad Split

Komemoracija za dr. Ivu Jurića: "Stručan, savjestan, pošten i dobar"

Obitelj, prijatelji i kolege oprostili su se danas na komemoraciji u velikoj predavaonici Kliničkog bolničkog centra Split od ravnatelja i doajena splitske dječje kirurgije, prim. prof. dr. sc. Ive Jurića koji je iznenada preminuo prošle nedjelje

Dr. med. Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja osvrnuo se na Jurićev znanstveni i profesionalni put, istaknuvši kako je bio dragi kolega i čovjek kojem se vjerovalo. 

- Stručan, savjestan, pošten i dobar. Uvijek staložen i svima na raspolaganju. Imali smo ispred sebe zajednički cilj, a to je bila bolja bolnica. Nije se na tom putu štedio i nije uzmicao. - kazao je, među ostalim, Meštrović.  

U ime Grada Splita i svoje osobno ime, sućut obitelji izrazio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

- Postavlja se pitanje koje nas iznutra razdire – zašto on? Um, duša i tijelo odbijaju dati odgovor. Bio je tih, nenametljiv, pošten i energičan. Sve je to pokazivao svojim djelima. Njegova djela nastavljaju njegove kolege, roditelji i djeca koju je liječio. Živio je sebedarje, po geslu našeg omiljenog sveca „totus tuus“. Sve vas molim da nastavite njegova djela. Upravo nastavak njegovih djela mora biti odgovor na pitanje – zašto on. - poručio je gradonačelnik Krstulović Opara. 

Od primariusa Jurića oprostio se i ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazivši sućut u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i svih članova Vlade. Ministar se prisjetio brojnih razgovora koje je vodio s ravnateljem Jurićem, a u cilju unaprjeđenja splitskog KBC-a u svim segmentima rada i djelovanja. 

- On nije samo osnovao Kliniku za dječju kirurgiju splitskog KBC-a, nego je od nje stvorio nešto vrlo respektabilno u hrvatskom zdravstvu. - naglasio je ministar. 

Oproštaju od Ive Jurića nazočili su i župan Blaženko Boban, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Zoran Đogaš te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 14 2018 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58482e871eea8f172f8b4575/80
Foto: Facebook Milan Kujundžić

Oglasio se Kujundžić oko tragedije u Zaprešiću: "Ne prepoznajem da sam odgovoran"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić napokon se obratio medijima oko tragedije u Zaprešiću

Rekao je da je na terenu inspekcija i da će ona pokazati je li bilo propusta "pa će se postupati". - javlja Index

Novinari su ga pitali kako se nedjeljna tragedija kada je u Zaprešiću na rukama prolaznika umro mladić Matteo Ružić, ali i još jedna u Jastrebarskom, mogla dogoditi. 

- Na osnovu ovog slučaja morat ćemo još vjerojatno više ulagati. - rekao je o kolapsu Hitne Kujundžić.

Kujundžić: Krive su bogate zemlje koje nam uzimaju liječnike

Odgovorao je i na pitanje štedi li se na Hitnoj.

- Vidjet ćemo što je bilo. Mislim da je manji problem koštanja, a veći što nemamo liječnika. - kazao je. 

Novinari su ga pitali tko je kriv što nema liječnika.

- Tko je kriv? Sve više ljudi ide van, bogate zemlje nam uzimaju liječnike iz Hrvatske. - odgovorio je Kujundžić.

"Ne prepoznajem da sam odgovoran"

Ministar se napokon udostojio odgovoriti i na pitanje hoće li podnijeti ostavku.

- Ako igdje prepoznam da sam odgovoran dat ću ostavku. Zasad ne prepoznajem da sam odgovaran. - izjavio je Kujundžić.

O 300 tisuća kuna koje je zaprešićki HDZ i gradonačelnik Željko Turk koji je i član predsjedništva HDZ-a odbio preusmjeriti Hitnoj pomoći Kujundžić je rekao da ga je netko to već pitao, a pitao ga je Index u jučerašnjem telefonskom razgovor, no da on ne zna ništa o tome. 

- Svi izdvajamo za zdravstvo a nema tima koji može doći. Kako je to moguće. - pitao je novinar Kujundžića.

- Prva ekipa je T2 je došla nakon pet minuta. Drugi tim T1 je došao nakon 15 minuta. - rekao je Kujundžić.

No to jednostavno nije istina. Prvi je na mjesto događaja izašao, kako je danas priznao ravnatelj Hitne Zagrebačke županije Davorin Gajnik, izašao tim saniteta za kojeg je Gajnik rekao da nije ni trebao izaći, ali da su i tako htjeli spasiti mladi život. Također, tim hitne pomoći iz Jastrebarskog nije došao nakon 15 minuta, nego nakon pola sata, što je podatak iz jučerašnjeg priopćenje ravnatelja Hitne. - piše Index

hr Tue Aug 14 2018 16:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Evo u kojim iznosima će Grad Split sufinancirati knjige i školski pribor

Škole će vršiti isplate odmah po primitku zahtjeva roditelja/staratelja, a sve isplate trebaju se završiti do 30. 09. 2018. godine

Sukladno donesenom Zaključku Gradonačelnika od 17. srpnja 2018. godine, KLASA: 602-02/18-01/52, URBROJ:2181/01-09-01/06-18-5, Grad Split će sredstvima svog Proračuna za učenike svih osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split (su)financirati troškove nabave udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za školsku 2018./2019. godinu.

Visina (su)financiranja iznosi:

 - za učenike 1., 2., i 3. razreda osnovne škole 600,00 kuna, 

- za učenike 4. razreda osnovne škole 650,00 kuna, 

- za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole 1.050,00 kuna, 

- za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole 1.200,00 kuna.

Učenicima s teškoćama koji se školuju po prilagođenom programu i u posebnim razrednim odjeljenjima u cijelosti će se financirati troškovi nabave udžbenika i radnih bilježnica. Učenici koji su ostvarili pravo na (su)financiranje nabave udžbenika, radnih bilježnica i/ili pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za školsku 2018./2019. godinu po nekoj drugoj osnovi, ostvaruju pravo na (su)financiranje samo ukoliko je ostvareno pravo po nekoj drugoj osnovi niže od iznosa (su)financiranja iz ovog Zaključka i to samo u visini razlike do iznosa (su)financiranja.

Roditelji/staratelji će od 27.08.2018. godine moći predati zahtjev u školu u koju im je dijete/-ca upisano/a, uz kojega će priložiti i račun za kupljene udžbenike, radne bilježnice i pripadajuća dopunska nastavna pomagala. Iznos računa koji će roditelji /staratelji priložiti uz zahtjev mora biti isti ili veći od iznosa predviđenog (po razredima) Zaključkom o (su)financiranju troškova. Sve informacije o načinu ostvarivanja (su)financiranja troškova nabave udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za učenike osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split za školsku 2018./2019. godinu roditelji mogu pronaći i na web stranicama osnovnih škola gdje će moći predignuti i obrazac zahtjeva za roditelje.

Škole će vršiti isplate odmah po primitku zahtjeva roditelja/staratelja, a sve isplate trebaju se završiti do 30. 09. 2018. godine.

hr Tue Aug 14 2018 15:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53516b99179942ac0e9f885c/80

Kako trgovački centri rade za Veliku Gospu?

Radno vrijeme trgovina i shopping centara za Veliku Gospu 15. 8. ne razlikuje se puno od ostalih blagdana, pročitajte tko radi i do kada

Interspar i Spar - po nedjeljnom radnom vremenu od 07 do 22, odnosno u Supernovoj od 08 do 22.

Kaufland - po redovnom radnom vremenu od 07 do 24.

Konzum - po nedjeljnom radnom vremenu

Lidl - po nedjeljnom radnom vremenu

Plodine - po nedjeljnom radnom vremenu od 07 do 22.

Tommy - po nedjeljnom radnom vremenu (supermarketi od 07 do 22).

Supernova - po redovnom radnom vremenu od 09 do 22.


hr Tue Aug 14 2018 14:41:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .