Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/532f67351799424f067b2449/80
Foto: Miroslav Lelas

Kotarski upitnik: Gripe - miran kvart kojemu nedostaju parkirališta

Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe, otkriva nam s čime se mogu pohvaliti stanovnici tog kotara, te koji ih problemi muče

Dalmacija News u novom serijalu predstavlja splitske kotareve. S čime se mogu pohvaliti stanovnici pojedinog kvarta, koje probleme imaju, što žele promijeniti i još dosta toga, saznajemo od predsjednika splitskih kotareva. Evo što kaže Marin Giljanović, predsjednik GK Gripe.

Ime i prezime: Marin Giljanović
Stranka: HDZ
Predsjednik kotara od: 2006. godine
Dan kotara: Nema, jer je Split mali grad da bi svaki kvart imao svoj dan. Mi se držimo 7. svibnja i Sv. Duje kada je ujedno i Dan grada Splita.
Ostali značajni datumi: 15. kolovoza - Velika Gospa. Veliki dio terena kotara pripada župi Pojišan i crkvi Gospe od Pojišana koja je Marijansko svetište, pa samim time taj datum je jedan od značajnijih datuma za stanovnike Gripa.
Razvoj kotara u par rečenica: Kotar Gripe je razvijeno urbano naselje koje se značajnije počelo širiti 60-ih i 70-ih godina kada se grade na području Gripa stambene zgrade i par nebodera. To širenje naselja odvijalo se na sjevernom i istočnom dijelu područja kotara, na sjever prema poljima i vojnom otpadu to jest gdje se sada nalazi športski i trgovački centar Gripe. a na istok prema kavi i dijelu Blatina. Za potrebe Mediteranskih igara u Splitu grade se 1978./79.  višenamjenska dvorana Gripe i ostali sportski objekti na Gripama kakve ih i danas poznajemo. Južni dio kvarta koji se u narodu i danas naziva Plakaluša starije je urbano područje kotara Gripe, te samim time nije bilo većih  izmjena osim izgradnje "Dvornikovih dvora".
Proračun kotara: Proračun kotara su decentralizirana sredstva proračuna Grada Splita koja se izdvajaju za potrebe kotara Gripe. Do sada smo imali 180 tisuća kuna godišnji proračun, a sada su nam za 2014. godinu ta sredstva značajno umanjena te iznose 120 tisuća kuna.
Kako se troše ta sredstava: Sredstva se troše sukladno Planu i programu kojeg donosi Vijeće kotara. U pravilu to je na razini kalendarske godine  60-70% sredstava na komunalno uređenje/održavanje to jest na manje građevinske zahvate i uređenje zelenih površina. Dio sredstava (10-15% ) izdvajamo za održavanje/uređenje i opremanje poslovnih prostorija Kotara, pa smo tako od hladnih i neprijatnih  prostorija u par godina napravili prostor u kojem se rado okupljaju naši sugrađani u radionicama/odborima za informatiku, sport i kulturu. Moram napomenuti da je uređenjem prostora društveni život u istima dignut na zavidnu razinu. Na socijalnu skrb smo do prije par godina izdvajali 15-20 tisuća kuna u vidu jednokratnih novčanih pomoći našim slabije situiranim sugrađanima, ali je izmjenom pravilnika socijalne skrbi Grada Splita ta mogućnost uskraćena kotarevima. Uspjeli smo zadržati podjelu bakalara za božićne blagdane kada podijelimo 50-60 kg bakalara potrebitim obiteljima na Gripama. Posebno bih naglasio da se stanje sredstava proračuna kotara Gripe može vidjeti na internetskom portalu Kotara gdje se uredno ažurira svaka i najmanja promjena to jest trošak sredstava.
Adresa: Matice hrvatske 16
Broj stanovnika u kotaru: Oko 6800
Vrtići: Na terenu kotara rade četiri vrtića te možemo kazati da je njihov kapacitet dostatan za stanovnike Gripa
Parkovi: S tvrtkom Parkovi i nasadi imamo dobru suradnju koju smo izgradili dugogodišnjom zajedničkim naporima na održavanju zelenih površina na Gripama. Nastojimo što više oplemenjivati javne zelene površine pa smo tako uspjeli na par lokacija u kotaru renovirati zelene površine koje su bile sasvim zapuštene i prepuštene divljem parkiranju vozila.
Čistoća: Zadovoljni smo radom te gradske tvrtke te ne bih mogao kazati da je bilo ikakvih primjedbi na njihov rad svih ovih godina. Jedini problem, koji nije samo problem našeg kotara, su lokacije kontejnera komunalnog otpada. Te lokacije je netko davno prije odredio i svaki pokušaj promjene lokacije istih završi burnom reakcijom građana. Naime, kontejneri nisu ravnomjerno razmješteni po terenu i onda imate onaj stari problem "zašto njihove škovace pod moj prozor". Na pojedinim lokacijama ne možemo iznaći rješenje premještanja kontejnera jer naprosto ne možemo udovoljiti svim željama sugrađana, a da ujedno ispunjavamo propisane norme. Ove godine izgradit će se "zeleni otok" za kotar Gripe na kojem će se prikupljati odvojeni reciklažni otpad.
Ostale gradske službe: Posebno bih mogao naglasiti dobru suradnju s gradskom službom za održavanje komunalne infrastrukture koja je uvijek  imala razumijevanja za sve naše zahtjeve koji ponekad nisu bili u planu i programu, a ipak bi se uz zajedničke napore uspjeli riješiti.
Problemi kotara: Mali broj parkirnih mjesta za osobna vozila i šetanje kućnih ljubimaca po javnim zelenim površinama. Naime, problem nisu kućni ljubimci već vlasnici koji bi se trebali naučiti da zelene površine nisu samo za njih i njihove ljubimce već i za ostale stanovnike Gripa, a posebno za djecu, te da bi trebali očistiti nered koji njihovi ljubimci ostave na javnim površinama.
Na čelu kotara napravio: Ja bih ovo pitanje preformulirao u što je Vijeće kotara napravilo. Ja kao predsjednik Vijeća i pojedinac sam u cijeloj ovoj priči manje bitan. Ja sam samo jedan od sedam članova Vijeća. Kotar je uredio oko 4.000 m² zelenih površina, uredili smo dva parking prostora za ukupno oko 60 vozila, uspjeli smo u suradnji s gradskom službom obnoviti asfaltni pokrov na više ulica kako kolnika tako i nogostupa, educirali smo u našoj Informatičkoj radionici preko 300 osoba svih uzrasta, pokrenuli smo internetski portal koji postoji već sedam godina i koji je i više nego dobro prihvaćen od naših sugrađana kao mjesto gdje se može pravovremeno dobiti sve informacije o zbivanjima u našem dijelu grada Splita…
Najponosniji na učinjeno:
- Na uređenje zelene površine križanje Matice hrvatske i Osječke koja je bila sramota Gripa.
- Na postavljeni kip "Bogorodice sa sinom na prijestolju - Prijestolje mudrosti" na javnoj površini koji je replika kipa koji je tu u blizini stajao u kapelici od 17. stoljeća do 1933. godine, kada je uklonjen i premješten u svetište Gospe od Pojišana. Tako smo vratili spomen na dio naše baštine.
- A posebno sam ponosan što sam u Vijeću kotara uspio staviti sa strane politiziranje i strančenje i što Vijeće funkcionira kao jedna mala grupa građana volontera kojima je jedini cilj boljitak našeg malog dijela svemira. Vjerojatno je to jedan od razloga što su moj izbor za predsjednika Vijeća podržali svi vijećnici bez obzira kojoj stranci ili opciji pripadali.
- Na web portal/stranicu kotara www.gripe.hr koji je usudio bih se reći bolje i kvalitetnije riješen od službene stranice Grada Splita.
Žao mi je što nisam učinio:
- Što nismo uspjeli nakon 16 godina riješiti problem pristupnog puta stambenim objektima u Krstulovićevoj ulici. Te dvije zgrade i tri obiteljske kuće ostale su bez pristupnog puta otvaranjem tunela u Dubrovačkoj. Uz sve naše pokušaje i nastojanja nismo uspjeli probuditi tromost gradske službe za izgradnju da napokon krene s rješavanjem ovog problema.
Poznati u kotaru: Ne bih odgovarao na ovo pitanje jer to "poznati" nema nikakav značaj na  Gripama. Svi oni koji jesu u toj kategoriji samo su stanovnici Gripa i jedni od nas i nište više.
Tvrtke u kotaru: Ima ih previše da bismo ih sve nabrajali, a izdvojiti pojedine trgovine ili obrte ne bi bilo korektno. Samo mogu dati podatak da na Gripama ima 190 poslovnih subjekata koji obavljaju razne djelatnosti.
Najpopularniji kafić: Odgovor je isti kao na prethodno  pitanje. Nema smisla nekoga isticati ispred drugih budući da svi oni imaju svoje goste s Gripa.
Parkirališta: Organiziranih parkirnih prostora nemamo, osim onog kod dvorane koji je naplatni parking prostor. Sva ostala parkirna mjesta nalaze se u okućnicama stambenih objekata i nisu dostatna za broj osobnih vozila na Gripama. Naći mjesto u poslijepodnevnim i večernjim satima je kao da ste dobili na lutriji...
Projekti: Uređenje dječjeg  igrališta u Osječkoj ulici. To je projekt kojeg je podržao i Grad Split.
Neasfaltirane površine: Pristupni put za objekte u Krstulovićevoj ulici – projekt uređenja još u pripremnoj fazi ishođenja dozvola i to nakon 16 godina.
Prilagođenost invalidima: Sva križanja na prometnicama prilagođena su za invalidska kolica. Na više mjesta osigurali smo parkirna mjesta za osobna vozila invalida.
Promjena naziva ulicama: Promijenjen je naziv dijela Barakovićeve ulice u Ulicu Vojka Krstulovića i to dio od križanja s Osječkom do križanja s Dubrovačkom.
Kotar sutra: Ovo pitanje trebate postaviti Vijeću kotara koje će biti  izabrano na izborima ove godine - oni će se brinuti o kotaru sutra. Moje odgovaranje na ovo pitanje moglo bi se protumačiti kao predizborna kampanja, a to ne bi bilo u redu.
Komunikacija s Banovinom: Na zavidnoj razini u pozitivnom smislu
Cijena kvadrata stana: Od 1700 do 2000 eura
Zašto biste kupili stan u kvartu: Jer je miran i siguran, na pet minuta od Rive i centra grada i na pet minuta od novijih kvartova na istoku, jer se javne površine održavaju na zavidnoj razini.
Površina predviđena za ljubimce: Na prostoru iznad dvorane Košarkaškog kluba Split (južno od Higijenskog zavoda)
Sportski tereni i dječja igrališta: U sklopu sportskih objekata Gripe. Jedno malonogometno igralište u Laginjinoj ulici koje ne možemo urediti jer nisu riješeni imovinski odnosi za  teren  na kojem se nalazi veći dio tog igrališta.
Najljepši dio kvarta: Svakako drvored u Osječkoj ulici
Sudjeluju li stanovnici u uređivanju kvarta: Ne, osim pojedinaca koji samostalno i volonterski uređuju  okućnice
Gdje se skuplja "ekipa sa zidića": U poslovnim prostorijama Kotara .Tako je kotar postao omiljeno mjesto za ekipu sa zidića.
Sportski klubovi u kvartu: Pošto se na Gripama nalazi sportski centar Gripe mislim da nije potrebno nabrajati sve klubove koji tu rade
Izbacili bi iz kvarta: Benzinsku postaju kojoj bi trebalo zabraniti rad noću zbog prodaje alkohola i remećenja javnog reda i mira od strane pojedinaca
Sigurnost u kvartu: Dobra 
Manifestacija u kotaru: Nema, osim povremenih izložbi koje se organiziraju u prostorijama kotara i sportskih manifestacija u centru Gripe. 

Facebook komentari

hr Mon Mar 24 2014 00:08:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586aa6861eea8febb68b4602/80
Foto: D.N.

Odbijen optužni prijedlog protiv Ubera

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio optužni prijedlog kojim je prometna inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražila zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Prekršajnog suda Gabrijel Jurina.

Po primitku navedene presude Ministarstvo kao ovlašteni tužitelj imat će pravo žalbe u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučiti će Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, navodi Jurlina.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zasad se nije moglo doznati hoće li se žaliti na odluku Prekršajnog suda uz objašnjenje da nisu dobili presudu.

Zagrebački prekršajni sud je 15. rujna odbio optužbu protiv prvookrivljene pravne osobe Uber Croatia d.o.o. i drugookrivljene pravne osobe Uber International Holding BV, Nizozemska upisan u registar Gospodarske komore Nizozemske.

Hina je pokušala doznati obrazloženje nepravomoćne odluke, no Jurlina u odgovoru kaže da nije u mogućnosti komentirati takvu odluku niti razloge koje je sutkinja navela u obrazloženju jer se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj odluci.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je 21. srpnja optužni prijedlog kojim je tražilo sudsku zabranu sporne aplikacije.

Uber je tada izrazio žaljenje što prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada ranije su navodili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili taksisti koji su ljetos prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Od listopada 2015. kada je Uber stigao u Hrvatsku zabilježeno je i nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača Ubera.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5365f192179942cd31868d02/80
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Kreće izgradnja marine u Veloj Luci vrijedne 47 milijuna kuna

Dubrovačko- neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovor o koncesiji s direktorom tvrtke Ovalis Nova d.o.o. Ivom Šegonom iz Vela Luke, kojim županija ovlašteniku koncesije daje pravo na gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - marine u Veloj Luci. Istom je prilikom ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela potpisao s predstavnikom koncesionara Ivom Šegonom ugovor o izvođenju radova na javnoj infrastrukturi.

Potpisivanjem ovih ugovora kreće realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna, dok naknada za koncesiju iznosi 285.285 kuna, uvećano za prosječno 4,1% od prihoda godišnje. Zanimljivost je da se projekt odvija u dvije faze, od čega jedna vrijedna 31 milijun kuna podrazumijeva izgradnju same marine, a druga obuhvaća obnovu područja pod tamošnjom Lučkom upravom pa tako investicija u lučko područje od oko 15 milijuna kuna, koja je nužna za marinu, ostaje na korištenje lučkoj upravi, javlja dubrovniknet.hr

- Odlukom o dodjeli koncesije tvrtki Ovalis Nova d.o.o., koju je donijela Županijska skupština, nastavljamo niz koncesija na pomorskom dobru. Naime, nedavno smo potpisali ugovore za marinu u Lumbardi, isto pripremamo i za Blato, a nadam se da će i država brzo okončati postupke za marine u Pločama i na Lastovu, budući da su marine iznad 200 vezova u njihovoj nadležnosti, rekao je župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako vjeruje da ćemo na ovaj način na najbolji mogući način iskoristiti pomorsko dobro, koje je naš veliki resurs: „Kao i dosada, najozbiljnije ćemo tome pristupati i odgovorno koncesionirati, ostvarujemo najviše naknade u cijeloj Hrvatskoj koje se dijele na tri dijela – za županiju, za lokalnu samoupravu i za državu.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela izazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovih ugovora te je pritom naglasio kako je realizacija ovog projekta jako važna za cijelu općinu Vela Luka te kako će zasigurno marina dati svoj doprinos razvoju turizma, malog i srednjeg poduzetništva. Upravo o značajnom utjecaju ovog projekta na razvoj općine i gospodarstva na području Vela Luke, ali i cijelog otoka govorio je i direktor tvrtke Ovalis Nova d.o.o. Ivo Šegon. Kazao je i da mu je drago da je ovaj dugotrajan postupak dodjele koncesije napokon okončan pa se može konkretno raditi na projektu nove marine.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5851a36f1eea8f26508b457d/80
Foto: Rade Popadić

Lučka uprava uređuje prostor bivše tvornice "Dalmacijavina"

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac sastala se s ravnateljem splitske Lučke uprave Vicom Mihanovićem, s kojim je razgovarala o ključnim infrastrukturnim projektima te uprave od kojih je jedan prenamjena obližnjeg prostora negdašnje tvornice "Dalmacijavina" u lučke sadržaje za razvoj kruzing turizma.
Kako je rekla državna tajnica Marković Kostelac. ključni projekt je premjestiti promet za kamione prema Stinicama, gdje će se graditi novi lučki bazen, za što je ministarstvo dobilo 22 milijuna eura iz EU fondova. Podsjetila je kako je u gradu već napravljena nova obala za kruzere, a uskoro će Lučka uprava raspisati natječaj za koncesionare i razvoj terminala. "Isto tako cijeli prostor negdašnje zgrade 'Dalmacijavina' će nakon Generalnog urbanističkog plana biti prenamjenjen u lučke sadržaje i u funkciji razvoja kruzinga.

Ravnatelj Mihanović me izvijestio i o planovima za unaprjeđenje gradskog dijela luke, odnosno šetnice koja će biti u funkciji boljeg korištenja lučkog prostora i prije svega u funkciji građana", dodala je državna tajnica.   

Ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović rekao je kako je u planu izgradnja nove zgrade putničkog terminala te da namjeravaju premjestiti i granični prijelaz i tako za stanovnike, turiste i ostale otvoriti prostor za sadržaje koji su bliže gradu. U novoj zgradi terminala izgradio bi se novi granični prijelaz koji bi bio u skladu s uvjetima Schengenskog prijelaza, najavio je te dodao kako je ključno da se izmjenama GUP-a njihov projekt na prostoru negdašnjeg "Dalmacijavina" izdvoji iz projekta Istočne obale. 

Sadržaji će u velikoj mjeri biti definirani parkirnim prostorom, a na tom prostoru i malo sjevernije dobilo bi se parkiralište s najmanje 500 mjesta, rekao je. "Raspisat će se međunarodni natječaj za izbor koncesionara, a naš je stav da mi u tom dijelu damo maksimalnu slobodu potencijalnim poduzetnicima koji su spremni ulagati u projekt na prostoru bivše tvornice", istaknuo je Mihanović, dodajući kako je otegotna okolnost što je zgrada "Dalmacijavina" zaštićena i mora ostati u zadanim okvirima. "Moramo naći optimum kako bismo zadovoljili potrebe putnika i građana Splita, a da opet taj projekt bude dovoljno financijski interesantan potencijalnim ulagačima. Važno je istaknuti kako smo do sada uspjeli dobiti suglasnost i mišljenje konzervatora. Nadamo se da ćemo uskoro  biti spremni i za raspisivanje natječaja", istaknuo je Mihanović.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .