Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8224e59c49eeb5068b457c/80
Foto: Youtube/Screenshot

Novi vlasnici: Petar Grašo i njegova obitelj prodali poznati restoran 'Adriatic' na Sustipanu

Restoran "Adriatic", kao i pizzerija "Skipper" na Sustipanu, lokalno poznatiji kao "spiza u Graše", više nisu u vlasništvu te poznate splitske obitelji.

Ugostiteljske objekte s dugom tradicijom, koji su niz godina poslovali u prostorima u vlasništvu državne tvrtke ACI, iznad istoimene marine, od Zorana i Petra Graše preuzeli su Stipe Jeličić i Žarko Dešković, vlasnici kavane i restorana "Bajamonti" na Prokurativama. Gosti se, uvjeravaju nas iz "Bajamontija", ne moraju brinuti.

Promjena je nastupila već početkom siječnja, što je vidljivo i iz sudskog registra, svi su objekti normalno nastavili s radom, a trenutno se uređuje tek terasa pod Sustipanom, kako bi dobila nešto moderniji izgled. Restoran je prije nešto više od 25 godina unajmio i atraktivnoj lokaciji vratio stari sjaj Zoran Grašo, splitski košarkaš iz generacije Skansija, Tvrdića, Šolmana i Jerkova, mlađoj generaciji poznatiji kao otac pjevača Petra Graše, tvrdi Slobodna Dalmacija.

Obitelj ga je vrlo brzo dovela na poziciju elitnog restorana koji posjećuju poznati iz svijeta sporta, estrade i politike.


– Istina je, "Bajamonti" je preuzeo cijeli ugostiteljski kompleks na sustipanskoj padini, i restoran i pizzeriju. Nastavljamo s dobrom tradicijom i vrhunskim jelima, svakodnevnim obogaćivanjem ponude, gosti su itekako zadovoljni i moram priznati da smo izvrsno popunjeni. Gotovo je već sve rezervirano ovoga proljeća, posebno vikendima, za krštenja, pričesti, krizme... Posla zaista ima, što najbolje svjedoči o zadovoljstvu građana našim radom – potvrdio nam je Ivan Šimunović, voditelj "Bajamontijeva" objekta iznad ACI-jeve marine.

Hoće li se mijenjati i ime restorana, još uvijek nije poznato, no za sada još uvijek nosi već prepoznatljivo ime "Adriatic Grašo", a valja napomenuti da je 2. siječnja ove godine Petar Grašo izbrisan iz registra kao direktor tvrtke "Grašo – Commerce", no on i otac ostaju u suvlasništvu.

Prekrasan pogled na Splitska vrata, Brač i Šoltu, ali i prostrana terasa pizzerije s pogledom na brodove i jarbole, uostalom i na cijeli Split, ostat će, dakle, dostupni građanima uz kvalitetnu hranu i dobru kapljicu, no pitanje koje zanima javnost sigurno je i ono vezano uz gastronomsku karijeru popularnog pjevača Petra.

Osim uz roditelje, kuhati je učio uz svoga kuma, slovenskog chefa Tomaža Kavčiča, vlasnika obiteljskog restorana "Pri Lojzetu" kod Vipave u zaleđu Trsta, koji je od kuhinje u Deželi napravio svjetski brend. Upravo preko njega upoznao je chefove vrhunskih restorana, čak i onih s tri "Michelinove" zvjezdice.

Oči mu je, izjavio je za medije, otvorio vrhunski španjolski kuhar Antonio Grass, koji se oduševio splitskom peškarijom, ali i domaćom janjetinom. Petar je tako u obiteljskom restoranu ponovno brendirao klasičnu dalmatinsku kuhinju, sa svježim namirnicama, a za ljubitelje mesa u ponudu je u pizzeriji, uz vrhunske pizze, uvrstio i originalne sarajevske ćevape, spremljene od junetine i ovčetine.

Gosti su sjajno reagirali, pa se na stol, posebice u ljetnim večernjim satima, znalo i čekati. Ako je vjerovati riječima novog voditelja Šimunovića, dobra gastronomska tradicija će se nastaviti.

hr Thu Apr 04 2019 10:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfe15c229111c31c28b4679/80
Foto: Ivana Marković/Facebook

Gradonačelnica Supetra objavila što dobiva u inbox: "Kakva si ti to Hrvatica?"

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u središte je javnosti došla prije desetak dana kad je, nakon napada na sezonske radnike na nacionalnoj osnovi, otkazala sve donacije Torcida kupu.

Podsjetimo, prije desetak dana u Supetru na Braču napadnuto je nekoliko sezonaca. Napadnuti su zbog toga što su neki od njih, iako su svi iz Hrvatske, srpske nacionalnosti. Napali su ih posjetitelji Torcida kupa koji se održavao taj dan u Supetru, a u sljedećim danima više je napadača identificirano i pritvoreno.

Ivana Marković je odmah nakon napada otkazala donacije Torcida kupu, zbog čega je dobila dosta pohvala u javnosti, piše Index.hr

"Voliš li Hrvatsku?"

No ne slažu se svi s njom. Danas je na svom Facebook profilu objavila neke poruke koje dobiva u inbox.

"Pitanja u inbox: Voliš li ti Hrvatsku? ,Kakva si ti to Hrvatica? i sl...

Hrvatska se voli radom ne urlanjem i prebijanjem drugih i drugačijih, držanjem ruku na srce,mahanjem zastavama i sličnim performansima od “onih” koji nas uvjeravaju da su veći Hrvati od nas 'drugih'.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima najveću stopu porasta zapošljavanja u cijeloj RH.

Grad u kojem sam gradonačelnica je jedan od rijetkih gradova u RH, i to na otoku, koji ima rast stanovništva.

Grad u kojem sam gradonačelnica je treći grad po razvijenosti u SDŽ-iji i među razvijenijima u Hrvatskoj.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima jedne od najvećih naknada za novorođenu djecu u RH.

Grad u kojem sam gradonačelnica je jedan od 10 gradova u RH po visini sufinanciranja cijene vrtića.

Grad u kojem sam gradonačelnica sva djeca u OŠ imaju besplatne knjige, radne bilježnice i pisanke.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima jedne od najvećih iznosa stipendija za studente u RH.

Grad u kojem sam ja gradonačelnica je osmi grad u RH po broju obrtnika u RH.
Pa evo... tako se voli Hrvatska", piše Marković na Facebooku.


hr Thu Jun 20 2019 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0bbd3729111caad88b4593/80
Foto: Autor: Boris Dukic | Izvor: Facebook

Milimetar od kontejnera: U Zatonu pokupili papir, a ostalo smeće ostavili na podu

Problem je na koncu riješen tako što je predsjednik MO Zaton zamolio direktora Zelenog grada Novicu Ljubičića da pošalje kamion koji će pokupiti taj otpad.
‘Koliko god se trudili i pokušavali mještane osvijestiti po pitanju smeća i krupnog otpada, pojave se djelatnici Bikarca i za sobom ostave nered jer to nije njihovo već od Zelenog grada. I onda mrtvo hladno sve iskrenu na javnu površinu’. Napisao je to na Facebooku Boris Dukić, predsjednik Mjesnog odbora Zaton, nakon što su djelatnici Bikarca jutros ispred prostorija tamošnjeg DVD-a ispraznili kontejner namijenjen papiru, a iz odbačenih kartonskih kutija iskrenuli plastične vreće i stiropor i svo smeće ostavili na podu.


hr Thu Jun 20 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

'Želja mi je da u Knin idem kao predsjednica, ne kao kandidatkinja'

Na svom Facebook profilu predsjednica se obratila biračima
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi kako 5. kolovoza u Knin želi ići kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima.

- Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske, posebno strankama čiji sam kandidat bila i prije pet godina. Svaka podrška mi puno znači. Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje - objavila je predsjednica na Facebooku.
hr Thu Jun 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0ba76629111c06d88b45c7/80
Foto: Pixabay

Blagdan Tijelovo: Evo zašto se obilježava i što označava

Tijelovo je katolički blagdan koji se obilježava četvrtkom nakon svetkovine Presvetog Trojstva.
Blagdan Tijelovo najprije se nazivao blagdan Euharistije, a izvori kažu kako datira još od 8. stoljeća. Naime, govori se kako se ljudima moralo pobliže predočiti otajstvo, a time se razvilo alegorijsko tumačenje slavlja. Sudjelovanje i razumijevanje liturgijskih slavlja nakon izvjesnog vremena počelo se svoditi na puko promatranje, a pričest vjernika postaje rijetka te se nadomješta gledanjem.

Pronalaze se svjedočanstva o važnosti podizanju hostije poslije posvete i njenom pokazivanju narodu. 

Ustanovljenje Tijelova, vjeruje se, potakla je sv. Julijana koja se zaredila već s 14 godina i brzo je napredovala u krepostima te bila poznata po svojoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, svetoj Kristovoj muci, a osobito prema Presvetom sakramentu. U dobi od 16 godina počela je imati viđenja, a u jednom je od njih vidjela pun mjesec, čiji je sjaj nagrđivala jedna tamna mrlja. Dugo nije uspjela utvrditi značenje tog viđenja međutim naposljetku je Julijana čula glas s neba koji joj je objasnio tadašnje značenje:

„Mojoj Crkvi nedostaje jedno liturgijsko slavlje. To je svetkovina najvećega i najsvetijega Oltarskog sakramenta. Trenutačno se ovog otajstva spominjete samo na Veliki četvrtak, ali i toga su dana glavni predmet razmatranja moja patnja i smrt; stoga želim ustanoviti još jedan, zaseban dan u kojem će taj sakrament slaviti svi kršćani...“

Više od 20 godina Julijana redovnicima nije rekla ništa o svom viđenju, ali je na kraju rekla tadašnjem biskupu iz Liègea Robertu de Thoreteu, dominikancu Hughu. Punih 16 godina prošlo je od njezinog viđenja do konačne odluke biskupa i biskupije da Tijelovo počne svetkovati. 

Stoga je o
dlučeno da će se svetkovina utemeljiti kao zahvala svemogućem Bogu jer nam je dao Presveti oltarski sakrament. 

Blagdanom Tijelova kršćani žele obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom trenutku kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom koja je ujedno tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv.

„U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Stoga se na blagdan Tijelova 
sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom.

Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog, a sve to mislimo dok gledamo podignutu hostiju, dok klečimo pred svetohraništem, dok pružamo ruku da primimo pričest.

Danas je u katoličkim dijelovima Europe, osobito u Austriji i južnoj Njemačkoj, blagdan Tijelova državni praznik, koji se obilježava veličanstvenim procesijama po gradskim ulicama.

hr Thu Jun 20 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .