Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e44162429111c50378b45e6/80

Najdoktorica Ksenija Kaleb: 'Na godišnjem nisam bila 6 godina, životi pacijenata su mi na prvom mjestu!'

Ostati čovjek u cijelom 'moru nepravde' zbilja je 'lavovski pothvat', a uz sve to dobiti i nagradu od pacijenta nešto je što se riječima ne može opisati.
Koliko je samo lijepih riječi ostalo kao zahvala za ozdravljenje, jednostavan pregled ili tek odgovor na kakav medicinski upit. Ispričati priču, životnu i poslovnu vrijednog i nadasve inspirirajućeg pojedinca, u gotovo svim slučajevima sličilo bi na kakvu pripovjetku nego na tek nekoliko paragrafa teksta.

Baš se zbog toga o Kseniji Kaleb, pedijatrici iz Metkovića može govoriti samo dušom i dobrotom te u superlativima jer njezin svakodnevni rad ništa više ni ne zaslužuje. 

Skroman život od djetinjstva naučio ju je cijeniti život. Pomaganje ranjenim pticama, hranjenje napuštenih mački i pasa s tek nekoliko godina života postavili su početnu 'iskru' ljubavi prema pomaganju. Ipak, njezina slatko-tajna misao od malih nogu postala je poziv, ali tek tamo pred kraj gimnazijskog obrazovanja.
- Uz gimnaziju sam završila i Osnovnu glazbenu školu, upisala srednju glazbenu u Mostaru i u drugoj godini me prekinuo rat. Sve do tada sam bila uvjerena da ću pokušati upisati glazbenu akademiju. Nakon što me rat zaustavio u pohađanju srednje škole isključivo sam dalje pohađala Jezičnu gimnaziju i dvoumila se između arhitekture, stomatologije i medicine. Tek pred kraj gimnazije sam definitivno odlučila da će prvi izbor biti medicina jer je prevladala velika želja za istraživanjem, dokazivanjem i učenjem novih činjenica kroz rad s ljudima kojima pomažete i činite ih sretnim, priča nam Ksenija koja je svoje medicinsko zvanje završila u roku i onda odlučila kako će postati pedijatrica.


Želja se ostvarila. Ksenija se okružila djecom koja odišu srećom, radošću i iskrenošću, a sve to u rodnom Metkoviću.
Ja sam oduvijek znala da se želim vratiti u Metković i teško sam mogla zamisliti da ću baš dobiti Pedijatriju. Zato sam danas potpuno zadovoljna, postigla sam dugo očekivani cilj i postala pedijatar. Radim najljepši posao na svijetu, a kad nešto volite onda ništa nije teško, govori nam Ksenija.  

Niti danas ne zna razloge osude

Ružno vrijeme u kojem se svaki krivi potez višestruko naplaćuje, vrijeme puno teških događanja, ali i lakih optužbi te još opakijih pojedinaca nije ju obeshrabrilo u zacrtanom putu. Ostati čovjek u cijelom 'moru nepravde' zbilja je 'lavovski pothvat', a uz sve to dobiti i nagradu od pacijenta nešto je što se riječima ne može opisati.

Javnost je Kseniju upoznala kod slučaja malenog Gabrijela Bebića koji je zbog propusta liječnika preminuo. Liječnička komora tada je Kseniju optužila za nepravilno postupanje kao liječnice da bi se, nakon podužeg razdoblja, utvrdilo kako pedijatrica iz Metkovića je učinila sve po pravilima struke.
- Cijela je situacija bilja smišljena. Ja sam se ponašala kao što bi se i svaki doktor trebao ponašati. Primjetila sam da dijete ne izgleda dobro, da ga moramo što hitnije primiti i prepoznali da se radi o izrazito bolesnom djetetu. Na najbrži smo način organizirali da se dijete preveze u Split jer jedino je u splitskoj bolnici postojala adekvatna terapija koja je djetetu mogla pomoći. Međutim, bilo je prekasno, priča Ksenija kojoj ni danas nije jasno zbog čega su 'uperili prst' u njezino djelovanje.


U Metkoviću je održan i prosvjed potpore Kseniji, mnoge kolege okretale su joj leđa, a podrška njezinih sugrađana, u tako teškim trenutcima, kaže, bila je neprocjenjiva.
- Osjećate se zgaženi, poniženi, ne znate kakav teret vam stavljaju na leđa, ne znate zbog čega vam to čini i najgore je u tim trenutcima biti sam jer te to iznutra izjeda. U tim teškim trenutcima puno mi je značila i lijepa riječ kolega i sugrađana i prijatelja i tako se, na kraju, sve loše i prebrodi, kazuje Ksenija koja nam kaže i kako je sada ljuta jer je zbog optužbi patila ne samo ona, nego i cijela njena obitelj.

Bez dana godišnjeg odmora šest godina

Doktorsko zvanje jedno je veliko odricanje. Ksenija Kaleb za brojne je roditelje nekakva super-junakinja, ali ona je tek samohrana majka koja zrači blagošću i toplinom.

O granicama njezine veličine u doktorskom stažu dovoljno je izrekla Udruga hrvatskih pacijenata koja ju je, prije nekoliko dana, odlikovala titulom najdoktorice.
O veličini i granicama privrženosti prema poslu govori, pak, i činjenica kako je Ksenija bez dana godišnjeg odmora u šest godina.
- Kada ste liječnik pedijatar kao ja i kada ste sami u jednoj ustanovi na takvoj funciji onda na godišnjem odmoru niste bili 6 godina. Svom ocu niste izmjerili tlak 20 godina, majci niste pregledali grlo, a ne stignete ni upitati svoje roditelje kako su. Kada vam je dijete bolesno od upale grla ili nečeg sličnog, a vi ne uzmete bolovanje i kada ne možete uzeti godišnji na nekoliko dana i zaboraviti na radne obveze - to je moj život.
Uz sve to onda shvatite kako vam i obitelj nije na prvom mjestu. Ipak, ja ne žalim jer sam odgovorna, ali ni s ljudskim životima se nije za igrati. Ako ćete raditi ovakav posao, u današnjim uvjetima, onda vam nešto mora patiti. Ja jednostavno ne mogu sebi dopustiti da je to pacijent jer sam, primjerice, bila duhom odsutna u nekom trenutku, zaključuje Ksenija Kaleb, pedijatrica iz Metkovića koja, u najmanju ruku, može i mora biti primjer svojim kolegama - ljubav, odricanje i davanje svog maksimuma tri su stvari koje su, kao urođene, ovoj hrvatskoj najdoktorici.

hr Wed Feb 12 2020 16:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0f6f24daf72df8368b4596/80

TI SI ZA UGLEŠIĆA! Sinonim i zaštitni znak psihijatrije Splita i Dalmacije u toplim riječima Trpimira Glavine

Jednostavan, spontan, pristupačan, ali u svakom trenutku spreman i za šalu i zafrkanciju, uvijek 'naoružan' zaraznom ljudskom toplinom koju bi kao 'dijelio okolo'.
Po Splitu i šire, ako je netko čudnijeg i drugačijeg ponašanja, imao je jasnu dijagnozu šire javnosti - 'ti si za Uglešića'. Borben Uglešić, 94-godišnji Makaranin sa splitskom adresom postao je zaštitni znak, paradigma i sinonim za psihijatriju u Splitu i Dalmaciju, psihijatriju koja mu je bila i ostala velika ljubav. 

Kroz sve svoje aktivnosti i funkcije, posebno one na znanstvenom aspektu, Dalmaciju je uključio u suvremene psihijatrijske trendove, a za života će, uz brojna priznanja, dobiti i nagradu grada Splita. 

Split je zavolio po dolasku sa specijalizacije iz Zagreba, a osim što ga svi Splićani i Dalmatinci poštuju, profesor Uglešić uvukao je i 'strah u kosti' samo iz razloga jer ga mnogi ne žele sresti. Susret s Uglešićem značio bi samo postojanje psihičkih problema ili kakve bolesti.
Šalu na stranu, lovorike je pobrao svojim neumornim pristupom jer je bio jedan od prvih koji su počeli sustavno graditi psihijatriju. Jednostavan, spontan, pristupačan, ali u svakom trenutku spreman i za šalu i zafrkanciju, uvijek 'naoružan' zaraznom ljudskom toplinom koju bi kao 'dijelio okolo'. Sve to u liku i djelu Borbena Uglešića.

- Moj prvi susret s profesorom Uglešićem bio je u proljeće 1986. kada sam kao student četvrte godine Medicine u Splitu slušao njegovo uvodno predavanje na kolegiju Psihijatrija. Svi smo, pa tako i ja, do tada čuli za njega i znali o njemu da je dugogodišnji 'šef' Klinike za psihijatriju. Upravo te 1986., je isključivo zahvaljujući prof. Uglešiću, njegovim znanstveno-nastavnim zvanjima I svekolikom zalaganju, psihijatrijski odjel splitske bolnice 'Firule', dobio status Klinike za psihijatriju koji je zadržan u kontinuitetu do danas, govori nam Trpimir Glavina, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split i pročelnik Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Baš je Glavina bio jedan od 'pokretnih motora' cijele priče oko Uglešića i nagrade grada Splita pa je tako postao savršen sugovornik koji će, do detalja, opisati ovu znamenitu osobu za cijelu Hrvatsku.


'Rasporedio sam luđake po svim strankama...'

- Ja sam ponosan što od 2015. nasljeđujem i dalje gradim, zajedno sa svih 119 djelatnika Klinike za psihijatriju KBC Split, ostavštine dragog profesora Uglešića i nakon njega profesora Dodiga, na mjestu predstojnika Klinike I pročelnika Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu, dodaje nam Glavina.

Bilo je mnogo zgoda koje zorno prikazuju kakav je baš Uglešić bio. Jedna od njih je vezana za jednu slavnu osobu. Sjedila je tik do Borbena na Rivi i kazala mu kako će ga već povezati da ima nekakav psihijatrijski poremećaj. Profesor Uglešić odgovorio mu je u svom stilu, kako u Splitu imaju dvije vrste osoba - oni koji su već bili kod njega i oni koji će tek biti.

- Jednom zgodom ga je jedan bivši splitski gradonačelnik susreo I onako kroz političku konotaciju kazao: 'Tužit ću vas jer ste išli u penziju, a niste izličili sve luđake u Splitu. Puno ste ih ostavili!'. Profesor mu je odgovorio: 'E moj gradonačelniče, ono šta sam ostavio, rasporedio sam ih točno po svim strankama…', prepričava nam još jednu anegdotu naš sugovornik.

Mnogo je zajedničkih stvari u životu Uglešića i Glavine, ali svakako jedna od zanimljivih je češalj. Uvijek ga imaju negdje u džepu.

Za kraj ove kratke, ali priče s puno života i topline Trpimir Glavina priželjkuje još mirne starosti njegovom prijatelju. 
- Nadam se da ćemo uskoro, zajedno uz ćakulu, 'uništiti' dvije krempite i popiti kavu, zaključuje.

Trebalo bi još redaka i redaka da se nabroji čime je sve Borben Uglešić zadužio Split, Dalmaciju i Hrvatsku, ali svakako jedna od najvrjednijih stvari je kada se na spomen njegova imena gotovo svima razvuče topli osmijeh na licima. Kad tako nešto uspijete, onda je to dovoljan znak kako ste životom pomicali granice i usrećivali ljude što je u modernom i užurbanom svijetu moć vrijedna svakog divljenja.
hr Wed Jul 15 2020 23:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5333f7bc17994246197b23fd/80

Sjednica Gradskog vijeća Splita ipak u petak, Igor Stanišić otkrio nam je razloge odgode

Spletom okolnosti ispunio se i zahtjev za promjenom lokacije sjednice vijećnika Jakova Prkića.
U Vili Dalmaciji bila je najavljena 36. sjednica Gradskog vijeća, trebala se održati u četvrtak od 9 sati, a u samom fotofinišu promijenjena je i lokacija i vrijeme održavanja. Vijećnici će o više od tridesetak točaka raspravljati na Ekonomskom fakultetu u petak od 9 sati.

Razloga za promjene je bilo više. Prvotno je treća zaražena osoba u Banovini u samoizolaciju stavila dvoje dogradonačelnika, Nina Velu i Jelenu Hrgović Tomaš, a među nekolicinom ljudi u 'mirovanju od 14 dana' je i pročelnica za unutarnju reviziju, Alma Peroš.

Predsjednik Gradskog vijeća, Igor Stanišić kazao nam je kako će se kao izvjestitelji, dogradonačelnici i pročelnici, javiti putem video veze na Ekonomskom fakultetu.
- Zbog tehničkih mogućnosti odlučili smo premjestiti sjednicu. Kako ne bismo morali skidati nekoliko točaka s Dnevnog reda jer u prvom je planu da obavimo našu dužnost. Na Ekonomskom fakultetu ćemo imati privilegiju pa će nam se pročelnici i dogradonačelnici moći javiti putem video veze iz svojih domova, kratko nam je komentirao Stanišić.

Dodao je kako bi skidanje točaka Dnevnog reda bilo udar na daljnji rad te kako je za iduću sjednicu već pripremljen veliki broj tema.

Baš je Vila Dalmacija bila mjesto prijepora i za Jakova Prkića, vijećnika stranke Pametno koji je zamjerao Stanišiću i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari lokaciju sjednice. Spletom okolnosti ispunio se Prkićev zahtjev.

Dodajmo kako su iz Pametnog već najavili da će, 15 minuta prije početka sjednice, vijećnik Branimir Urlić pred Ekonomskim fakultetom govoriti o Ugovoru o zakupu zemljišta između Hrvatskih željeznica i grada Splita na pet godina zbog kojeg je nepotrebno potrošeno 6 milijuna kuna.
hr Wed Jul 15 2020 22:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5edb77fe6f2ab85c598b45c1/80

OGRAĐIVANJE SINJSKOG AEROROMA Aeroklub izradio Prijedlog: 'Ne prihvaćamo ignoriranje dok nas smatraju odgovornima za nepravilnosti'

Obzirom da je tematika iz naslova nakon objave u mediju prije nekoliko dana izazvala veliko zanimanje građana, aeroklub Sinj dao je i svoj osvrt.
Priopćenje aerokluba prenosimo u cijelosti.

- Aeroklub Sinj je u kontinuitetu, punih 20 godina operator aerodroma Sinj. Operaterstvo nad aerodromom je zakonom propisani skup radnji, postupaka i uvjeta koje može obavljati stručna pravna osoba ako ispunjava i provodi zakonske odredbe po kojima aerodrom funkcionira. Aerodrom Sinj ima odgovarajući certifikat – svjedodžbu, a aeroklub Sinj ima odgovarajuće rješenje o operaterstvu, sve izdato od resornih institucija Republike Hrvatske. Bez tih dokumenata kao i bez niza aerodromskih procedura koje su preduvjet da bi se certifikati i rješenja izdali, aerodrom ne bi bio aerodrom nego obična ledina na kojoj se ne bi moglo zakonito provodit letačke djelatnosti. Zbog navedenih činjenica, zakonodavac je propisao da je operator aerodroma odgovoran, ali i jedini vlastan po svim pitanjima koja se tiču aerodroma i njegovih važećih procedura.

Grad Sinj kao vlasnik kompleksa nije i vlasnik aerodromskih procedura ni ostalih ključnih značajki koje taj kompleks čine aerodromom, nego one pripadaju aeroklubu Sinj pa je logično, praktično i jedino ispravno da po svemu vezano za taj objekt, komunikaciju obostrano prakticiraju vlasnik i operator, odnosno Grad Sinj i aeroklub Sinj.

Vezano za navedeno, aeroklub Sinj je u više navrata Gradu Sinju nudio, inicirao, dostavljao, molio... prijedloge, inicijative, programe i projekte i to ne samo sadašnjoj gradskoj garnituri nego i onima prije. Neke od njih su realizirane, dijelom ili u cjelosti, ali za većinu nije bilo sluha, volje, interesa, novca ili čega već. Već dvije godine, sa sadašnjim čelnicima Grada suradnja je potpuno “out“.

Po ovom konkretnom slučaju, aeroklub Sinj je dostavio Gradu Sinju svoj prijedlog ograđivanja aerodroma početkom ožujka ove godine te priložio relevantne aerodromske akte po kojima se ravnao u smislu sigurnosti letačkih djelatnosti u odnosu na predloženu lokaciju, vrstu i gabarite ograde (aerodromska karta aerodroma Sinj, shema presjeka na USS sa STRIP-om, shema uzdužnih presjeka prilaznih i odletnih ravni USS). Taj rad izradili su članovi aerokluba koji imaju potrebne stručne kvalifikacije uz pripomoć svojih kolega van kluba, vrlo kvalitetno a bez ikakvog financijskog troška. Uz navedeno, uzete su obzir rekreativne potrebe naših sugrađana, dijela sportskih udruga i društava te alkarske ergele a što je rezultiralo prijedlogom lokacije ograde koji zadovoljava sigurnosne norme ne narušavajući u osnovi ni vanzrakoplovne aktivnosti koje su svakodnevne.

U prijedlogu aerokluba Sinj, izvan ograde išla bi šetnica, odnosno trim staza koja ne bi bila nigdje uža od 7 metara. Na najširem djelu aerodroma, ispod igrališta NK Glavice pa do zapadnog ruba, ograda bi bila udaljena preko 100 metara od sadašnje trim staze što daje prostor u cjelini oko 6 hektara. Tu bi se kao i do sada provodili treninzi nogometa, jahanja konja, trening alkarskih konja i ostalo na mikopozicijama kako se sami akteri dogovore. Balotari bi imali prostor koji koriste već niz godina, uz onaj obrasli kanal po sredini sjevernog ruba aerodroma. Svi navedeni imaju pristup vozilima poljskim putem od Jelinčića niz nasip velikog kanala koji bi se bez problema održavao kao i do sada strojevima. Ograda bi na 5 mjesta imala vrata koja bi se otključavala za prolaz pri organiziranim potrebama.

Na južnom djelu aerodroma, kako je sadržano u odobrenim aerodromskim kartama, nalaze se stajanke za avione i jedrilice te visit zona za gledatelje uz samu pristanišnu zgradu, sadašnji BOSS.

Aeroklub Sinj predložio je postavljanje tkz. panel ograde, dimenzija 250 X 172 cm, debljine žice 4 mm u ukupnoj dužini 2 551 metara. Ovakav tip i dimenzije garantiraju kvalitetu, čvrstoću i nemogućnost penjanja djece preko ograde a uz to i jednostavnu montažu i po potrebi demontažu. Još ranije, prije izrade svog prijedloga, aeroklub Sinj obavio je razgovore sa mjerodavnim osobama i institucijama u cilju angažmana inženjerijske postrojbe HV za dio radova te je po tome dobio obećanje koje se moglo konkretizirati i formalno kao što je bio slučaj sa iskopima odvodnih kanala, valjanju i ravnjanju USS. Uz to, dio članstva aerokluba (preko 80 članova)bez naknade bi sudjelovalo u dijelu manje složenijih radova pa kad se sve uzelo u obzir (čak i marende uz radove) dobio se izos troška oko 300 000 kuna.

Aeroklub Sinj, nakon što je saznao da postoje ideje ili čak projekti izrade šetnice i biciklističke staze od grada do BOSS-a, izradio je i verziju ograđivanja sukladno toj spoznaji gdje bi trim staza bila još i šira nego u prvom prijedlogu.

Vezano za „Strategiju razvoja arodroma Sinj do 2030.“u kojoj je između ostalog sadržana gradnja i proširenje na sjevernom djelu aerodroma, otkup zemljišta za objekte, infrastrukturu i komunikacije u potpori komercijalizacije, te istočno za produženje USS, aeroklub Sinj je i to uzeo u obzir te izradio verziju ograđivanja ali i proširenja USS sa asfaltnom podlogom. Sama Strategija sadrži dio koji govori da će se ići u eventualnu realizaciju takvog projekta ako se nađe odgovarajući ulagač sa novcem i provedivom idejom koja sve zadovoljava. Je li je ulagač pronađen, aeroklub Sinj ne zna, ali ako se pogleda nekidan objavljena shema ograde moguće da jeste. Međutim, ako od ulaganja na sjevernoj strani za sada, a i za duže vrijeme nema ništa, čemu ograničavati građane i udruge u njihovim zdravim i dobrim navikama, tim prije jer za sve skupa ima mjesta i previše?

Aeroklub Sinj nije protiv postavljanja ograde, naprotiv, to je njegov prijedlog i nasušna potreba ako se uzme da je on taj koji odgovara institucijama za nepravilnosti i sigurnosne ugroze koje se na aerodromu događaju. Aeroklub Sinj ne prihvaća činjenicu da ga se isključuje i ignorira, a istovremeno ga se drži formalno i pravno odgovornim za nepravilnosti, dok sve što je dobro napravio za aerodrom, sport i širu društvenu zajednicu pokušava se preuzeti i na ovakav način. Zrakoplovno tehničko društvo je nastalo sa osnovnom svrhom da od aerokluba Sinj preuzme operatorstvo nad aerodromom Sinj a u čemu očito ima podršku čelnih osoba Grada Sinja. U čemu je aeroklub Sinj loš?

Zaključno, aeroklub Sinj postao je jedna od najboljih sportskih i društvenih organizacija u našem kraju, a i šire. Nema dugovanja prema ikome,niz godina ima treći prihod u sportskim udrugama grada odmah iza Alkara i Junaka (dio iz gradskih dotacija je do 18%!!), zanavlja svoju opremu i letačka sredstva, doveo je aerodrom na razinu za primjer, sportski rezultati su mu izvrsni, u tjelima upravljanja su mu stručni, pošteni i dokazani domaći ljudi sve listom volonteri, pozicionirao se odlično u nacionalnom savezu, MORH, MUP, HKZP, HACZ, braniteljske krovne udruge, vatrogasna zajednica, turistička zajednica; u aeroklubu Sinj imaju partnera i pouzdanog suradnika. 

Aeroklub Sinj kroz svoje članstvo i svoje donatore ima tradiciju i mentalitet pobjednika i znat će se postavit i u ovakvim situacijama. Naše ovlaštene osobe spremne su i pozivaju bilo koga na uljuđenu, argumentiranu raspravu vezano za aerodrom ili djelovanje arokluba, bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem mediju.“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Zvonko Kovačević.
hr Wed Jul 15 2020 21:33:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Obrana Josipe Rimac nezadovoljna: Ispitano osam svjedoka, podnijeli ustavnu tužbu

Od produljenja istražnog zatvora Josipi Rimac, ispitano je svega osam svjedoka, a ostalo ih je još 20-ak

Njezin odvjetnički tim poduzeo je sve pravne radnje koje su mogli - žalbu na produljenje istražnog zatvora i na proširenje istrage, ali i ustavnu tužbu!

Obrana je nezadovoljna sporošću kojom USKOK ispituje svjedoke. Podsjećamo, Josipa Rimac u sklopu afere Vjetroelektrane uhićena je prije mjesec i pol kada ju je USKOK obuhvatio istragom zajedno s još 12 osoba, a nedavno je u odnosu na nju istraga i proširena.     

- I dalje smo nezadovoljni, nažalost od zadnjeg produljenja istražnog zatvora 29. lipnja ispitano je na gospođu Rimac samo osam svjedoka. Tih osam svjedoka je moglo biti ispitano u jednom ili dva dana jer smo uvidom u spis zutrvdili da su neku drugi svjedoci koji nisu bili predviđeni, znači petero njih, bili ispitani u samo jednom danu", kazala je Lidija Horvat, odvjetnica Josipe Rimac dodajući da se još treba ispitati 20-ak svjedoka, piše vijesti.hr


hr Wed Jul 15 2020 19:53:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .