Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/552624748d48f606008b457c/80

Stručnjaci se slažu: Psovka jača timski rad

Mladi posloprimci ne mogu odoljeti psovanju te smatraju da takav način razgovora jača tim

Milenijska generacija ne voli čitanje, telefoniranje i romantične veze, ali jednoj stvari ne mogu odoljeti, a to je psovanje na radnome mjestu. U generaciju Y, ili popularno zvane milenijalce, spadaju osobe rođene od 1980. do 1995. godine. Rijetki među njima su poslodavci, ali zato je svaki treći posloprimac - piše 24sata

Generacija Y obožava nove, uzbudljive i zanimljive poslove, no istodobno čak 3/4 pripadnica milenijalaca obožava ispustiti pokoju sočnu psovku na radnome mjestu, pokazalo je istraživanje provedeno nad 1500 Amerikanaca. I muškarci s genom Y vole okruženje u kojem se psuje, a njih 47 posto osjeća se ugodnije na radnome mjestu ako i kolege vole psovati, a isto mišljenje dijeli 40 posto milenijalki.

Zanimljivo je da trećina tvdi kako psovanje jača timski rad, a 36 posto milenijalaca kaže da takav način razgovora pojačava strast za poslom. I dok mlađe generacije sve više otpuštaju kočnice u radnom okruženju, a pripadnici generacije X još se suzdržavaju od psovki dok razgovaraju s kolegama. Oni su rođeni od 1960. do 1980. godine i njih 58 posto ne podržava korištenje neprimjerenih riječi pred kolegama.

Isto vrijedi i za tzv. Baby boom generaciju, čiji su pripadnici stari između 50 i 70 godina. Poznato da je da “boomersi” i generacija X od posla traže ravnotežu između poslovnog i privatnog života, dobre međuljudske odnose, pa tako njih 45 posto kaže da je psovanje na radnome mjestu neprimjereno i ostavlja dojam neprofesionalnosti, dok milenijalci uzvraćaju udarac i tvrde da pokoja sočna psovka ne utječe na radnu atmosferu.

No znanstvenici sa Sveučilišta u Norfolku u Velikoj Britaniji poručuju da psovanje na poslu pomaže zaposlenicima da se lakše nose sa stresom. Njihovo istraživanje dokazalo je tvrdnju milenijalaca da psovanje jača timski duh, a profesor menadžmenta Yehuda Baruch upozorio je kako bi zabranjivanje zaposlenicima da si na taj način daju oduška čak moglo imati i negativan učinak. Teške riječi ipak nisu dobrodošle pred bitne ili nove klijente i naravno - nadređene osobe. 

Psovke se koriste često kao i osobne zamjenice

Psovke čine oko 0,7 posto svih riječi koje čovjek upotrijebi u jednom danu. Iako to ne zvuči kao puno, znajte da osobne zamjenice koristimo u istoj mjeri. Autorica knjige “Kratka povijest psovanja”, Melissa Mohr, otkriva da je tipičan omjer između nula i tri posto, a  djeca češće nauče prvo psovke nego abecedu. 

Ružne riječi na terenu

Fizička aktivnost, ali i psovanje, najbolji su način otpuštanja negativnih osjećaja, pa ne treba čuditi što mnogi sportaši psuju na terenu. Iako na prvu djeluje odbojno, psovanje se doživljava kao znak iskrenosti, što doprinosi tome da nas više zbližava s ljudima, pogotovo s onima koje smo tek upoznali. 

Facebook komentari

hr Mon Nov 07 2016 23:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594d5217b9e03e45308b45d7/80
Foto: Facebook

Facebook predstavio novi alat koji će spriječiti krađu profilnih fotografija

Predstavili su dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija

Facebook i dalje ima problema s lažnim profilima na svojoj mreži te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju s Fejsa ili interneta i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba. Krađa i iskorištavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega dio žena ne želi stavljati svoje profilne fotografije jer su u strahu da će ih netko zloupotrebljavati. - prenosi zimo.hr

Zuckerberg i ekipa pronašli su rješenje i za taj problem te su predstavili dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija. 

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućit će druge korisnike ove mreže u preuzimanju, dijeljenju ili slanju profilne fotografije putem Facebookovih poruka. Ovakve zaštićene fotografije imat će plavi okvir kao obavijest da je riječ o fotografiji za koju ne želite da ju drugi skidaju i dijele putem interneta. Također, posljednja verzija Facebookove aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći "prevariti" ovu opciju i umjesto downloada fotografije, napraviti screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrijebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jest korištenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će netko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ced8fb9e03ef22e8b4635/80

Kalifornijac posjetio Disneyland 2000 dana zaredom

Disneyjevu zabavnom parku ne nedostaje posjetitelja, ni malih ni velikih, ali jedan nadmašuje sve: Amerikanac koji je posjetio Disneyland 2000 dana zaredom.

Jeff Reitz proslavio je u četvrtak tu obljetnicu upotrijebivši još jednom svoju godišnju propusnicu koja mu omogućuje dnevni posjet parku od 1. siječnja 2012.

"Kad sam ga pitao što mu se tako sviđa u parku, odgovorio je da voli predstave i sve atrakcije ali naročito voli ondje slušati glazbu. Pretpostavljam da ga to opušta", prokomentirao je John McClintock, glasnogovornik Disneylanda.

Ističe da Disney nije nikada imao tako žarkog posjetitelja parka poput Jeffa Reitza, nekadašnjeg pripadnika zračnih snaga od četrdesetak godina koji dolazi nakon radnog dana na nekoliko sati.

McClintock kaže da "njegova djevojka često dolazi s njim, ali ne uvijek". Kad bi to bio slučaj, "bila bi to stvarno luda ljubav, zar ne?", dodao je on.


Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 12:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ccf93b9e03e312f8b45fc/80

Splitske mažoretkinje na regionalnom prvenstvu Dalmacije pokupile brojna odličja

Na natjecanju su sudjelovali mažoret timovi iz Sinja, Kaštela, Splita, Solina, Orebića, Korčule, Vele luke, Blata i Segeta.
Splitske mažoretkinje na osmom regionalnom prvenstvu Dalmacije u mažoret plesu koje se održalo u Solinu u četvrtak (22.lipnja 2017.) osvojile su osam zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Samim tim rezultatom apsolutne su pobjednice regionalnog natjecanja s najviše osvojenih zlatnih medalja.  

Evo u kojim su disciplinama osvojile medalje zlatne medalje: Tradicionalni mažoret ples (8 do 10 godina), Tradicionalni mažoret ples  (12 godina), Exibition grupa (12 god.), Grupa s rekvizitima (8 do 10  godina), Solo s rekvizitima Barbara Jerončić  (8 do 10 godina), Antea Kalinić (10 do 12 godina), Duet s rekvizitima (10 do 12 godina) Ana Lovrinčević i Marijela Guć, Drugo mjesto osvojila je Ivona Petričević (12 godina), dok je brončano odličje zaslužila Grupa s rekvizitima (6 do 8 godina).

Entuzijazam i trud trenerica Marine Milinović i Bjanke Bubica Šarić se višestruko isplatio te su cure  još jednom pokazale izuzetno umijeće  baratanja štapom i promovirale Split i kulturu mažoret plesa.

Splitske mažoretkinje, s ovom generacijom uz kontinuirani rad i trud, imaju i svijetlu budućnost  na državnim te ujedno i europskim natjecanjima.



Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 10:27:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .