Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a390f1bb9e03e312e8b4582/80

Slovenija ukopana na starim stajalištima, Hrvatska za fleksibilniji pristup

Hrvatska i Slovenija nisu u utorak u Zagrebu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer dok Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude i smatra ju obvezujućom za obje države, Hrvatska želi određeni stupanj fleksibilnosti i Sloveniji je predložila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Dvojica premijera, Andrej Plenković i Miro Cerar, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon trosatnih razgovora izašli su pred novinare na stajalištima koja se evidentno nisu približila.

"Slovenija apsolutno arbitražnu presudu smatra obvezujućom za obje države, ona se mora poštivati i implementirati i današnja ključna poruka je da isto očekujemo od naše prijateljske države Hrvatske", rekao je Cerar. 

Naglasio je da je arbitražna presuda nedjeljiva i da je se mora uzimati u obzir kao cjelinu, iako ima dvije različite dimenzije: kopno i more. Na kopnu bi se trebala, smatra on, formirati mještovita komisija koja bi izvela demarkaciju granice u prirodi, dok je na moru stvar jasna i svaka država treba na svojem dijelu provoditi svoju jurisdikciju.

"Vladavina prava i poštivanje pravne države je civilizacijska norma i temeljna vrijednost EU-a kojoj obje države pripadaju", kaže slovenski premijer te izražava žaljenje što se već gotovo šest mjeseci stajalište Hrvatske nije promijenilo. 

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. Put preko arbitražnog sporazuma bio je jedini pravi put i jedino moguće rješenje za obje države, istaknuo je Cerar.

Hrvatska je pak Sloveniji predložila "pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici i na kopnu i na moru".

Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici s pet bitnih elemenata: jedan bi se odnosio na kopnenu granicu, drugi na granicu na moru, treći na režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrti bi bio formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim elementima identifikacije i demarkacije granice, i peto - put kako bi taj sporazum jednom kad se granice utvrde razvršio ispred parlamenata i bio ratificiran.

"Ono što je važno je da se kroz dijalog, kroz razgovor i kroz razumijevanje pozicija i Slovenije i Hrvatske možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice koji bi bilo prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. I to je temeljno načelo sadržano u poruci koju je vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam prenio kolegi Ceraru. Smatram da bi bilo dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta koja danas možemo definirati da je Slovenija isključivo za provedbu arbitražne presude, a da ju Hrvatska ne smatra obvezujućom ni važećom", pojasnio je hrvatski šef vlade.

On je međutim istaknuo i da "postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica u svojoj konačnici trebala izgledati".  Pitanja koja dijele dvije države su u percepciji puno veća nego u realnosti, smatra on.

Plenković je naglasio prijateljstvo i povezanost dviju naroda i država koje "kroz višestoljetnu povijest nisu imale pravih problema ni bilo kakvih sukoba",  koje su saveznice u NATO-u  i partneri u EU-u. 

Cerar je međutim kazao da Slovenija i Hrvatska jesu prijateljske države ali da su njihovi odnosi slojeviti,  "ponekad odlični, ponekad dobri, a na pitanju granica nedostaje povjerenja". Težina arbitražne presude je vrlo velika, pitanje granica je jedno od ključnih pitanja koje odnose čini bremenitima još od osamostaljenja, kazao je novinarima Cerar.  

Ni Hrvatska ni Slovenija ne žele incidente

I Hrvatska i Slovenija naglasile su kako ne žele incidente nakon što istekne rok za implementaciju presude.

Dok Slovenija taj dan misli krenuti u provedbu arbitražne presude, za Hrvatsku je 29. prosinca, kako kaže premijer, dan kao i svaki drugi,  "za razliku od Slovenije, što razumijem, koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom, Hrvatska se njome ne osjeća ni ne smatra vezanom".

Dan 29. prosinca je zadnji dan za dovršetak priprema za implementaciju. "Slovenija to vrlo ozbiljno shvaća i bit će potpuno spremna", ističe Cerar.

"Slovenija nikako neće kao što nije ni dosad poticati nikakve incidente", važno nam je da ih nema, da su režimi normalni, da ljudi prijateljski funcioniraju, kaže on.

Ali Slovenija će početi provoditi arbitražnu presudu u onom dijelu u kojem to može sama, pojašnjava slovenski premijer. Tamo gdje ne može tražit će dogovor s Hrvatskom.

Plenković kaže da je Hrvatska spremna izbjegavati jednostrane poteze koji bi mogli dovoditi do bilo kojeg incidenta između dvije zemlje.


hr Tue Dec 19 2017 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b275cb72af47f793c8b457b/80
Foto: Fcebook

Šibenčanka Luca Šeneta boluje od teške bolesti i treba našu pomoć!

Luca Šeneta prvo je dijete u Hrvatskoj koje boluje od ovakve bolesti

Luca Šeneta je 14-godišnjakinja iz Šibenika koja već dvije godine boluje od raka pluća i srčane ovojnice koji je metastazirao. Luci je ponuđeno liječenje u bolnici Nacional Cancer Institute u Marylandu u Sjedinjenim Američkim Državama. Liječenje i smještaj su besplatni, ali sve ostale troškve, kao i moguće komplikacije, snose roditelji te im je potrebna financijska pomoć!

- Luca boluje od mezotelioma pleure unatrag dvije godine. Nakon četiri ciklusa kemoterapije odlučeno je napraviti operaciju gde ostaje bez lijevog plucnog krila i srčane ovojnice. Nakon operacije slijede još dva ciklusa kemoterapija i 25 zračenja. Stanje se popravilo, no uskoro se bolest Luci ponovno vratila. Zatim ide na dva nova ciklusa od kojih nije bilo nikakvog pomaka na bolje. 

U dogovoru sa liječnicima na Rebru i liječnika u SAD odlučeno je da se krene s imunoterapijom koju će Luca primati na Rebru. No, u slučaju da imuno ne da učinak u vrlo kratkom vremenu mora za SAD. - rekla je Iva Funtek, prijateljica Ivine majke. 

Luca Šeneta prvo je dijete u Hrvatskoj koje boluje od ovakve bolesti. 

Pomoći joj možete uplatom na račun HR4424070003105006606 OTP banka, dok uplate iz inozemstva idu na SWIFT: OTPVHR2X, IBAN: HR4424070003105006606 na ime Luca Šeneta. 

hr Mon Jun 18 2018 09:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2750d42af47f963b8b45b6/80
Foto: Facebook

Na Pujankama se ponavljaju izbori, pronađeno nekoliko glasova viška

Na kotarskim izborima koji će se ponoviti, najviše glasova dobila je Nezavisna lista Petra Gudića

Izborno povjerenstvo donijelo je odluku o ponavljanju izbora u Gradskom kotaru Pujanke tako će građani ponovno na birališta 24. lipnja. Naime, izbori se ponavljaju jer je u glasačkoj kutiji pronađeno nekoliko listića viška. 

Također, imenuje se i novi birački odbor u kojem će sjediti predsjednica Slavica Dobrota, potpredsjednik Bruno Bešlić te članovi Mirela Rađa, Slaven Topić, Petra Drmić i Ana Gluić.

Napomenimo, na kotarskim izborima koji će se ponoviti, najviše glasova dobila je Nezavisna lista Petra Gudića. 

hr Mon Jun 18 2018 08:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b26b64a2af47feb328b4790/80

Ronilački spektakl i ekološka akcija u Vodicama: "Ovo je sjajan projekt"

Svrha projekta Pogled u plavo je promicanje ljepota hrvatskog podmorja, ronjenja i zaštite prirode, a osim toga promiče se i pozitivan stav prema sportu i tjelesnoj aktivnosti

Ovog vikenda na vodičkoj rivi bio je pravi ronilački spektakl koji je obuhvaćao besplatna probna ronjenja i ekološku akciju.

Projekt Pogled u plavo gostovao je u Gradu Vodicama dva dana, a preko 250 mališana okušalo se u ronjenju pod punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja na vodičkoj rivi.

Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica u suradnji s Agencijom Promocija ronjenja omogućili su potpuno besplatna probna ronjenja za sve uzraste u 10 metarskom bazenu Pogleda u plavo koji je bio montiran na vodičkoj rivi.

U sklopu projekta Pogled u plavo osim besplatnih probnih ronjenja održavala se je i ekološka akcije čišćenja Rive i Porta.

- Vodice su turistička destinacija dok stanovnici Vodica žive za turizam i od turizma i naravno da je vrlo bitna čistoća našeg podmorja kako bi gosti mogli uživati u čistom moru, a naši stanovnici su vrlo osviješteni. Pozdravljam ovaj projekt Pogled u plavo koji propagira ronjenje kao aktivnost te ekološku komponentu, propagira ljepote našeg podmorja ali i osvještava ljude da paze na podmorje. Ovo je sjajan projekt gdje posjetitelji mogu uživati osim u ronjenju tako i u podvodnoj izložbi fotografija dok naši sugrađani i gosti mogu dobiti informacije o ronilačkoj opremi i o ronjenju. - istaknula je Nelka Tomić, gradonačelnica Grada Vodica.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovali su ronioci Nemo-Adria Rescue Teama koji su ujedno i članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, brojni članovi ŠRK Mali Porat koji su se sa zadovoljstvom pridružili ovoj ekološkoj akciji, zatim Katolički skauti župe Vodice te instruktori ronjenja i ronioci Ronilačkog centra Vodice Dive.

Ekološkoj akciji su prisustvovali brojni ronioci Ronilačkog centra Vodice Dive, dok je instruktor ronjenja i vlasnik ronilačkog centra Vodice Dive, Stipe Birin istaknuo kako se ekološke akcije čišćenja podmorja provode svake godine, a smeća se tijekom godine nakupi jako puno što se redovito čisti.

- Čisto more je preduvjet dobre turističke sezone i gosti to znaju cijeniti, a Vodice imaju plave zastave po svojim plažama. Mi u Turističkoj zajednici grada Vodica puno ulažemo u izgled mjesta i čistoću mora. Gosti jako cijene čistoću podmorja, a mi doista vodimo brigu o tome te osim čišćenja podmorjaradimo i akcije čišćenja uzobalja. Ovakve akcije kao što je Pogled u plavo vjerujem da će još više doprinijeti razvoju ronilačkog turizma. -  rekla je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Nakon ekološke akcije svi zainteresirani posjetitelji ronilačko-edukativne manifestacije Pogled u plavo i upoznavanja s ronilačkom opremom te osnovnim pravilima ronjenja imali sumogućnostzaroniti u bazen Pogleda u plavo te razgledavati i podvodnu izložbu fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja senalazi na unutarnjim stranicama bazena.

Pogled u plavo jedini je hrvatski ronilački projekt koji na jedinstven i atraktivan način spaja promociju ronjenja, sigurnost u ronjenju i podvodnu izložbu fotografija.

- Ovo je super, ronila sam danas dva puta. I prije sam ronila samo s maskom, a sad sam i disala pod vodom. Instruktor mi je sve objasnio, uopće nije teško i baš je zabavno. - rekla je 9 godišnja Magdalena.

Svrha projekta Pogled u plavo je promicanje ljepota hrvatskog podmorja, ronjenja i zaštite prirode, a osim toga promiče se i pozitivan stav prema sportu i tjelesnoj aktivnosti.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su; REMAX bazeni, MARES oprema za ronjenje, PSS (Asocijacija u ronjenju), HONDA MARINE (FredBobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

hr Mon Jun 18 2018 08:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b26c82e2af47f96388b46a0/80
Foto: FB Pametno Split

Stranka Pametno ima 11 vijećničkih mandata

Izašli su potpuno samostalno
Na FB stranici stranke Pametno poručili su:

Pametno je potpuno samostalno izašlo na ove kotarske izbore i, prema prvim neslužbenim rezultatima, osvojili smo jedanaest (11) vijećničkih mandata u devet (9) gradskih kotareva čime smo pokazali snagu i poslali jasnu poruku koliko nam je stalo da Split bude bolji grad. U kotarevima Bol, Grad, Lokve, Lovret, Mertojak, Split 3 i Varoš osvojili smo jedan vijećnički mandat dok smo na Žnjanu i kotaru Lučac – Manuš osvojili dva vijećnička mandata. Rezultati pokazuju kako Pametno nastavlja rasti, posebno u urbanijim gradskim kotarevima, što nam daje nadu za dalje. Građani prepoznaju naš rad, borbu za veću kvalitetu života svih stanovnika jednako.
hr Sun Jun 17 2018 22:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .