Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a390f1bb9e03e312e8b4582/80

Slovenija ukopana na starim stajalištima, Hrvatska za fleksibilniji pristup

Hrvatska i Slovenija nisu u utorak u Zagrebu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer dok Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude i smatra ju obvezujućom za obje države, Hrvatska želi određeni stupanj fleksibilnosti i Sloveniji je predložila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Dvojica premijera, Andrej Plenković i Miro Cerar, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon trosatnih razgovora izašli su pred novinare na stajalištima koja se evidentno nisu približila.

"Slovenija apsolutno arbitražnu presudu smatra obvezujućom za obje države, ona se mora poštivati i implementirati i današnja ključna poruka je da isto očekujemo od naše prijateljske države Hrvatske", rekao je Cerar. 

Naglasio je da je arbitražna presuda nedjeljiva i da je se mora uzimati u obzir kao cjelinu, iako ima dvije različite dimenzije: kopno i more. Na kopnu bi se trebala, smatra on, formirati mještovita komisija koja bi izvela demarkaciju granice u prirodi, dok je na moru stvar jasna i svaka država treba na svojem dijelu provoditi svoju jurisdikciju.

"Vladavina prava i poštivanje pravne države je civilizacijska norma i temeljna vrijednost EU-a kojoj obje države pripadaju", kaže slovenski premijer te izražava žaljenje što se već gotovo šest mjeseci stajalište Hrvatske nije promijenilo. 

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. Put preko arbitražnog sporazuma bio je jedini pravi put i jedino moguće rješenje za obje države, istaknuo je Cerar.

Hrvatska je pak Sloveniji predložila "pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici i na kopnu i na moru".

Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici s pet bitnih elemenata: jedan bi se odnosio na kopnenu granicu, drugi na granicu na moru, treći na režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrti bi bio formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim elementima identifikacije i demarkacije granice, i peto - put kako bi taj sporazum jednom kad se granice utvrde razvršio ispred parlamenata i bio ratificiran.

"Ono što je važno je da se kroz dijalog, kroz razgovor i kroz razumijevanje pozicija i Slovenije i Hrvatske možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice koji bi bilo prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. I to je temeljno načelo sadržano u poruci koju je vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam prenio kolegi Ceraru. Smatram da bi bilo dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta koja danas možemo definirati da je Slovenija isključivo za provedbu arbitražne presude, a da ju Hrvatska ne smatra obvezujućom ni važećom", pojasnio je hrvatski šef vlade.

On je međutim istaknuo i da "postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica u svojoj konačnici trebala izgledati".  Pitanja koja dijele dvije države su u percepciji puno veća nego u realnosti, smatra on.

Plenković je naglasio prijateljstvo i povezanost dviju naroda i država koje "kroz višestoljetnu povijest nisu imale pravih problema ni bilo kakvih sukoba",  koje su saveznice u NATO-u  i partneri u EU-u. 

Cerar je međutim kazao da Slovenija i Hrvatska jesu prijateljske države ali da su njihovi odnosi slojeviti,  "ponekad odlični, ponekad dobri, a na pitanju granica nedostaje povjerenja". Težina arbitražne presude je vrlo velika, pitanje granica je jedno od ključnih pitanja koje odnose čini bremenitima još od osamostaljenja, kazao je novinarima Cerar.  

Ni Hrvatska ni Slovenija ne žele incidente

I Hrvatska i Slovenija naglasile su kako ne žele incidente nakon što istekne rok za implementaciju presude.

Dok Slovenija taj dan misli krenuti u provedbu arbitražne presude, za Hrvatsku je 29. prosinca, kako kaže premijer, dan kao i svaki drugi,  "za razliku od Slovenije, što razumijem, koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom, Hrvatska se njome ne osjeća ni ne smatra vezanom".

Dan 29. prosinca je zadnji dan za dovršetak priprema za implementaciju. "Slovenija to vrlo ozbiljno shvaća i bit će potpuno spremna", ističe Cerar.

"Slovenija nikako neće kao što nije ni dosad poticati nikakve incidente", važno nam je da ih nema, da su režimi normalni, da ljudi prijateljski funcioniraju, kaže on.

Ali Slovenija će početi provoditi arbitražnu presudu u onom dijelu u kojem to može sama, pojašnjava slovenski premijer. Tamo gdje ne može tražit će dogovor s Hrvatskom.

Plenković kaže da je Hrvatska spremna izbjegavati jednostrane poteze koji bi mogli dovoditi do bilo kojeg incidenta između dvije zemlje.


hr Tue Dec 19 2017 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58846a811eea8f18178b4656/80
Foto: Screenshot YouTube

Od 1. srpnja Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May obavijestila je danas pismom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjenog Kraljevstva za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku Ujedinjenog Kraljevstva o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada, piše dnevnik.hr.

Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Današnje je pismo odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May od 22. siječnja 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i za državljane Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Iste je poruke predsjednik Vlade Plenković istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Davisom na sastanku 5. ožujka 2018. godine snažno se založivši za što žurnije ukidanje prijelaznih mjera za pristup tržištu rada državljanima Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sukladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji (Narodne novine 79/2013), s danom 1. srpnja Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjenog Kraljevstva. Preostale su samo tri države članice EU-a (Austrija, Nizozemska i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika. 

hr Mon Mar 19 2018 17:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aafdbf82af47f25398b46e6/80
Foto: ferata.hr

Na snazi pripremno stanje obrane od poplave na slivu Cetine od Trilja do akumulacije Peruća

Prema podacima s Meteorološke postaje DHMZ u Glavicama, tijekom jučerašnjeg dana i noćas na području Sinja palo je 24,4 litre kiše po metru kvadratnom. Nova oborina dovela je do porasta vodostaja rijeke Cetine

Iz Hrvatskih voda ističu kako je u tijeku pripremno stanje obrane od poplave na slivu rijeke Cetine na dionicama Otok – akumulacija Peruća i Trilj – Otok, piše ferata.hr.

U 13,16 sati vodostaj Cetine na Vodomjernoj postaji Han iznosio je 277 cm i trenutačno bilježi trend blagoga porasta, dok je na Vodomjernoj Postaji Trilj – žičara u 13,30 sati zabilježen vodostaj od 302 cm te je ponovo u blagom opadanju.

Osim redovitog praćenja stanja na terenu, djelatnici Hrvatskih voda su u stalnom kontaktu sa dispečerskom službom HEP-a glede ispuštanja potrebne količine vode iz akumulacije Peruća.

Također, redovito se vrši obilazak obrambenih nasipa te se kontinuirano vrši crpljenje vode na crpnim stanicama Trilj i Vedrine.

Dodajmo kako je je vodostaj akumulacije Peruća u 13,30 sati bio 2899 cm.

hr Mon Mar 19 2018 16:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aafd6972af47fcf3e8b4577/80

Žnjanski plato će do 2020. godine biti završen

Ulogu koncesionara će preuzeti gradska tvrtka Spalatum D.M.C.
- Uređivanje Žnjanskog platoa temeljem konačnog rješenja i građevinskih dozvola, koje će nastupiti tek po usvajanju DPU-a Trstenik-Radoševac, krenut će u realizaciju krajem 2019. godine, kako bi 2020. dočekali bez privremenih rješenja, a uz najveći dio realizacije projekta kojeg na predstojećoj sjednici gradski vijećnici puštaju u proceduru i temeljem kojeg do listopada treba donijeti DPU, a temeljem kojeg ćemo zatražiti upis u koncesijsko odobrenje i potom izdavati građevinske dozvole - izjavio je novinarima gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u povodu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je upravo najvažnija točka dnevnog reda Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik-Radoševac.

Pojasnio je da se građevinske dozvole, po planu koji će biti predstavljen na sjednici, neće moći izdavati prije ožujka 2019. godine, što znači da je teško očekivati realizaciju projekta do samog ljeta iduće godine. U tom smislu je potvrdio kako je najvjerojatnije da će idućeg ljeta još uvijek na Žnjanu biti svojevrsno hibridno rješenje.

Pritom je kao jedan od preduvjeta istakao upisivanje platoa kao pomorskog dobra, nakon čega će se zatražiti koncesija u ime grada, kako bi grad cijelo vrijeme bio jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama u upravljanju tim značajnim resursom.

Ulogu koncesionara će preuzeti gradska tvrtka Spalatum D.M.C.

- Vjerovali smo da ćemo uhvatiti ljeto 2019. g., ali u šumi raznih propisa i svih suglasnosti želimo biti potpuno sigurni i priželjkivati da preklapanje, koje nije moguće, bude napravljeno fazno - rekao je splitski gradonačelnik.

Izvijestio je i da su gradska komunalna poduzeća aktivirana kako bi već od kraja ovog tjedna preuzeli ulogu u privođenju platoa za realizaciju privremene faze i postavljanje modula za koje je dobivena dozvola od Ministarstva mora, prometa i veza i Ministarstva graditeljstva, a za koje je natječaj završen prošlog tjedna i kojima će vlasnik biti Spalatum D.M.C., koja će pak raspisati natječaj za podkoncesionare.

U tom kontekstuje spomenuo i kako će na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća biti donesena odluka o dokapitalizaciji tvrtke Spalatum D.M.C. Naime, ta tvrtka je jedino gradsko društvo koje obavlja sličnu djelatnost, za koju je i registrirana te je na tržištu i samim tim može biti koncesionar.

Pritom je podsjetio da je Grad u prosincu 2017. godine izdvojio 15 milijuna kuna za uređenje platoa te da će joj dio tih sredstava biti dodijeljen kako bi realizirala izradu modula, koje će dati u podkoncesiju.
Što se tiče ukupnih troškova gradonačelnik je kazao kako se sada može tek špekulirati, jer će to biti moguće nakon usvajanja DPU-a te ožujka iduće godine, jer će se tek tada moći krenuti s izradom gospodarske studije i studije održivog razvoja.

Do primjene potpunog privremenog rješenja, 30.06.2018., sukladno razgovorima s gradskim poduzećima, trebali bi se provesti radovi na provlačenju priključaka vode, struje i kanalizacije prema trasama konačnog rješenja platoa do ugostiteljskih objekata, wc-ova i koncesijskih polja prema potrebi. Potom ograđivanje cjelokupnog područja parkirališta te uređenje ulaza i izlaza sa Žnjanskog platoa i smjera kretanja u cilju smanjenja gužvi; ravnanje i uređenje površina za smještaj ugostiteljskih objekata i terasa, lockera i wc-ova te njihova montaža; dohrana plaže i uređenje kupališne površine te uređenje dijela zelenih površina prema lokacijama konačnog rješenja – zona plaže.
hr Mon Mar 19 2018 16:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58147f181eea8fde878b461f/80
Foto: iStock

Od iduće nedjelje ljetno računanje vremena

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed u nedjelju, 25. ožujka počet će ljetno računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Ljetno računanje vremena u 2018. počinje 25. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata.

S ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Prelaskom na ljetno vrijeme, dolazi i do promjena u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

hr Mon Mar 19 2018 13:24:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .