Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a390f1bb9e03e312e8b4582/80

Slovenija ukopana na starim stajalištima, Hrvatska za fleksibilniji pristup

Hrvatska i Slovenija nisu u utorak u Zagrebu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer dok Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude i smatra ju obvezujućom za obje države, Hrvatska želi određeni stupanj fleksibilnosti i Sloveniji je predložila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Dvojica premijera, Andrej Plenković i Miro Cerar, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon trosatnih razgovora izašli su pred novinare na stajalištima koja se evidentno nisu približila.

"Slovenija apsolutno arbitražnu presudu smatra obvezujućom za obje države, ona se mora poštivati i implementirati i današnja ključna poruka je da isto očekujemo od naše prijateljske države Hrvatske", rekao je Cerar. 

Naglasio je da je arbitražna presuda nedjeljiva i da je se mora uzimati u obzir kao cjelinu, iako ima dvije različite dimenzije: kopno i more. Na kopnu bi se trebala, smatra on, formirati mještovita komisija koja bi izvela demarkaciju granice u prirodi, dok je na moru stvar jasna i svaka država treba na svojem dijelu provoditi svoju jurisdikciju.

"Vladavina prava i poštivanje pravne države je civilizacijska norma i temeljna vrijednost EU-a kojoj obje države pripadaju", kaže slovenski premijer te izražava žaljenje što se već gotovo šest mjeseci stajalište Hrvatske nije promijenilo. 

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. Put preko arbitražnog sporazuma bio je jedini pravi put i jedino moguće rješenje za obje države, istaknuo je Cerar.

Hrvatska je pak Sloveniji predložila "pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici i na kopnu i na moru".

Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici s pet bitnih elemenata: jedan bi se odnosio na kopnenu granicu, drugi na granicu na moru, treći na režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrti bi bio formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim elementima identifikacije i demarkacije granice, i peto - put kako bi taj sporazum jednom kad se granice utvrde razvršio ispred parlamenata i bio ratificiran.

"Ono što je važno je da se kroz dijalog, kroz razgovor i kroz razumijevanje pozicija i Slovenije i Hrvatske možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice koji bi bilo prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. I to je temeljno načelo sadržano u poruci koju je vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam prenio kolegi Ceraru. Smatram da bi bilo dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta koja danas možemo definirati da je Slovenija isključivo za provedbu arbitražne presude, a da ju Hrvatska ne smatra obvezujućom ni važećom", pojasnio je hrvatski šef vlade.

On je međutim istaknuo i da "postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica u svojoj konačnici trebala izgledati".  Pitanja koja dijele dvije države su u percepciji puno veća nego u realnosti, smatra on.

Plenković je naglasio prijateljstvo i povezanost dviju naroda i država koje "kroz višestoljetnu povijest nisu imale pravih problema ni bilo kakvih sukoba",  koje su saveznice u NATO-u  i partneri u EU-u. 

Cerar je međutim kazao da Slovenija i Hrvatska jesu prijateljske države ali da su njihovi odnosi slojeviti,  "ponekad odlični, ponekad dobri, a na pitanju granica nedostaje povjerenja". Težina arbitražne presude je vrlo velika, pitanje granica je jedno od ključnih pitanja koje odnose čini bremenitima još od osamostaljenja, kazao je novinarima Cerar.  

Ni Hrvatska ni Slovenija ne žele incidente

I Hrvatska i Slovenija naglasile su kako ne žele incidente nakon što istekne rok za implementaciju presude.

Dok Slovenija taj dan misli krenuti u provedbu arbitražne presude, za Hrvatsku je 29. prosinca, kako kaže premijer, dan kao i svaki drugi,  "za razliku od Slovenije, što razumijem, koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom, Hrvatska se njome ne osjeća ni ne smatra vezanom".

Dan 29. prosinca je zadnji dan za dovršetak priprema za implementaciju. "Slovenija to vrlo ozbiljno shvaća i bit će potpuno spremna", ističe Cerar.

"Slovenija nikako neće kao što nije ni dosad poticati nikakve incidente", važno nam je da ih nema, da su režimi normalni, da ljudi prijateljski funcioniraju, kaže on.

Ali Slovenija će početi provoditi arbitražnu presudu u onom dijelu u kojem to može sama, pojašnjava slovenski premijer. Tamo gdje ne može tražit će dogovor s Hrvatskom.

Plenković kaže da je Hrvatska spremna izbjegavati jednostrane poteze koji bi mogli dovoditi do bilo kojeg incidenta između dvije zemlje.


hr Tue Dec 19 2017 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7e2b2cb557a37be8b4572/80
Foto: Ferata

"Zelena čistka": Stotinjak volontera čistilo Trilj

U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić

U organizaciji Grada Trilja, Turističke zajednice grada Trilja, DVD Trilj i HGSS u Trilju je jučer održana akcija Zelena čistka, u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak volontera.

Cilj ove akcije je povećati svijesti o važnosti osobne brige za okoliš, s posebnim naglaskom na očuvanje voda – rijeke Cetine, bogatstvo flore i faune, te dugoročnu zaštitu i očuvanje zdravlja svih stanovnika. U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

- Imao sam priliku ući u korito Cetine i uvjeriti se koliko je ona lijepa, a istovremeno i koliko je devastirana. Po količini i raznovrsnosti smeća koje je iz korita izvađeno vidljivo je koliko smo svi skupa neodgovorni prema Cetini koja život znači. - kazao je Šipić.

Gradonačelnik Šipić zahvalio je svim volonterima koji su sudjelovali u Zelenoj čistki te najavio kako će i dalje organizirati slične akcije.

- Ako nema svijesti nema niti govora o bilo kakvoj zaštiti prirode, tako da ćemo mi nastaviti s ovakvim akcijama, ne samo užeg centra Trilja. Ovih dana započeli smo sa sanacijom divljih deponija na širem području Trilja. Svako malo imamo dojave o neodgovornosti naših sugrađana, gdje se baca raznorazno smeće. Dakle, potrebno je i educirati građane, ali i kontinuirano provoditi ovakve akcije, u cilju očuvanja okoliša. - naglasio je Šipić. - piše Ferata

hr Sun Sep 23 2018 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Od Nove godine novo obavezno cjepivo, no već su krenuli problemi

Cjepivo na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno

Sve bebe rođene nakon Nove godine, morat će se uz ostala obvezna cjepiva cijepiti i protiv pneumokoka. Cjepivo, naime, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno. 

Odluka je donesena, a već problemi. Ni Zavod za javno zdravstvo koje je to predložilo, kao ni Zavod za zdravstveno osiguranje koje će ga plaćati, nemaju nikakvu projekciju o tome koliko će to sve skupa koštati.

Uz deset bolesti koja pokrivaju sadašnja obvezna cjepiva, najmlađi će se od sljedeće godine cijepiti i protiv bakterije pneumokok, koja izaziva infekcije dišnog sustava, ali i meningitis.

Roditelji su u načelu za jer većina ih se već susrela, ako ništa onda bar s upalom uha kod svog djeteta.

Na obveznom cijepljenju protiv bakterije pneumokok već godinama inzistira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jer ta bakterija izaziva cijeli niz bolesti koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a neke mogu biti i opasne po život.

"Tim cjepivom očekujemo da ćemo spriječiti desetak tisuća upala uha godišnje kod djece, na stotine upala pluća pneumokonih, i desetak barem invazivnih bolesti  poput meningitisa i sepse", pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj svake godine oboli od upale pluća. Cjepivo bi, procjenjuje se, tu brojku prepolovilo. Također, pedijatri na godinu samo zbog upale srednjeg uha imaju čak 60 tisuća posjeta, a cjepivo bi ih smanjilo za oko 30 posto.

Koliko će to koštati proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje još nema projekcija. Jedna doza cjepiva protiv pneumokoka inače košta od 350 do 550 kuna, a djeca do pet godina dobivat će ga u tri doze s dva, četiri i dvanaest mjeseci.

"Doista u ovom trenutku ne znam koliko će to koštati, jer je to trogodišnji nacionalni plan kad objavimo javni poziv dobit ćemo od različitih vjerojatno proizvođača, cjepiva, pa ćemo odabrati najpovoljnijeg", rekao je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

Inače, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u svim zemljama EU-a osim u Estoniji i još kratko u Hrvatskoj. - piše Vijest.hr

hr Sun Sep 23 2018 20:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b75b564cb557ac1718b46b4/80

Miro Bulj Pupovcu: "Nisi reagirao u Bačkoj Palanci i šutio si poslušnički, kao zaliven"

Milorad Pupovac danas je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2"

Miro Bulj prokomentirao je gostovanje Milorada Pupovca u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" s naglaskom na njegov odgovor na pitanje zašto se nije odredio prema Vučićevom govoru u Baškoj Palanci, na što je odgovorio "Jeste li ikada mene čuli da sam ja rekao da je Hrvatska ustaška država?"

- Milorade nismo to čuli od tebe, ali te nismo ni čuli kako reagiraš u Bačkoj Palanci. Nismo te vidjeli ni kako odlaziš s te tzv. komemoracije. Šutio si poslušnički, kao zaliven dok si stajao uz rame svoga vođe, Šešeljevog huškača, četnika Aleksandra Vučića. Šutio si i nisi otišao kad je usporedio Hitlerovu Njemačku s Hrvatskom u kojoj si baš ti Milorade na vlasti zajedno sa HNS-om i HDZ-om.

Šutio si Milorade! - napisao je Bulj. 

hr Sun Sep 23 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7b912cb557a5bbc8b458d/80
Foto: Pixabay

Ukidaju se turističke zajednice koje previše novca troše na plaće zaposlenih?

Boravišna pristojba promijenit će naziv u turističku pristojbu, njena visina u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum iznosa

Ministarstvo turizma pustilo je u javnu raspravu paket zakona koji će se direktno ticati djelovanja sustava turističkih zajednica.

Nakon više od dva desetljeća ovaj ogromni sustav doživjet će značajne izmjene, a intencija je da novi zakoni omoguće veću učinkovitost, te da manje turističke zajednice potaknu na udruživanje sukladno zajedničkim interesima.

Zadaća turističkih zajednica više neće biti samo oglašavanje i promoviranje, već će one morati razvijati proizvode i stvarati nove motive za dolazak gostiju. Napokon bi trebao zaživjeti pojam destinacijskog menadžmenta jer će to biti načelo preustroja sustava.

Turističke zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na plaće, ukidaju se, a njima više neće isključivo predsjedavati gradonačelnik ili načelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Vremenski se ograničava razdoblje u kojem predsjednik turističke zajednice može zastupati turističku zajednicu u slučaju kada turistička zajednice još nije izabrala direktora, zbog činjenice da se dosadašnja zakonska ovlast predsjednika vrlo često zloupotrebljavala. 

I boravišna pristojba postaje dio destinacijskog menadžmenta, ali izmjenama zakona ona će doživjeti promjenu naziva i postati turistička pristojba. Visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum turističke pristojbe u okviru kojih će se moći kretati turistička vijeća regionalnih turističkih zajednica prilikom određivanja visine turističke pristojbe svojim odlukama.

Ministar će pravilnikom odrediti visinu turističke pristojbe u nautici, odnosno za goste koji koriste uslugu smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, charteru i na brodovima za višednevna kružna putovanja te za osobe koje su vlasnici ili korisnici plovila za razonodu, piše Novi list.

hr Sun Sep 23 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .