Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Rimac tražila da joj se sestra zaposli u HEP-u

Proširenje istrage obuhvaća Sašu Dujmića, člana uprave HEP-a, i Dražena P., urednika jednog lokalnog portala
Pravosudni problemi Josipe Rimac, bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i nekadašnje HDZ-ove uzdanice, kojoj su dok je bila gradonačelnica Knina tepali da je “kninska kraljica”, jučer su se umnožili. Jer dok je ona, s ostalim osumnjičenicima koji su koncem svibnja pritvoreni s njom, čekala istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je odlučeno da je svima njima produljen istražni zatvor, USKOK je priopćio da je protiv nje proširio istragu.

Osim nje, proširenje istrage obuhvaća još četiri osobe, a među tim osobama su novinar Dražen P. s jednog lokalnog portala te Saša Dujmić, član Uprave HEP d.d. nadležan za poslovanje HEP ODS d.o.o., inače predsjednik splitskog HNS-a. USKOK u proširenju istrage njih pet sumnjiči za cijeli niz koruptivnih kaznenih djela poput trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Josipa Rimac se tako sada sumnjiči i da je 25. siječnja 2020., nakon što joj se njezina suosumnjičenica obratila i kazala da nije položila jedan dio državnog ispita, rekla da se vrati članici Državne ispitne komisije, Nadi B. koja je inače zaposlenica Ministarstva državne uprave.

Reci joj da sam joj poručila da te ponovo ispita – kazala je Josipa Rimac svojoj suosumnjičenici.

Ova ju je pokorno poslušala, a prema tvrdnjama USKOK-a ispada i da ju je pokorno poslušala Nada B., koju se sada sumnjiči da je promijenila ranije sastavljeni zapisnik. Naime, USKOK je sumnjiči da je prije intervencije Josipe Rimac u zapisnik navela da kandidatkinja nije položila cijeli državni ispit te da ga zbog toga mora ponoviti. No nakon intervencije državne tajnice, Nada B. je, kako je USKOK sada sumnjiči, izmijenila taj zapisnik, navevši da je kandidatkinja ispit položila u cijelosti.

Osim za muljanje s državnim ispitima, Josipa Rimac se sumnjiči i da je od siječnja 2020. do ožujka 2020., Saše Dujmića, člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje HEP ODS d.o.o., zatražila da njezinoj sestri, koja je u to vrijeme bila zaposlena na određeno vrijeme u HEP ODS-u, Elektra Šibenik, osigura prijam u stalni radni odnos, neovisno ima li Elektra Šibenik za tim potrebe ili ne. Dujmić ju je, naravno, bespogovorno poslušao te se sada sumnjiči i da je prvo pribavio sve potrebne suglasnosti za stalno zapošljavanje sestre Josipe Rimac, a zatim i da je sam potpisao suglasnost da se sestra Josipe Rimac zaposli u Elektri Šibenik, piše vecernji.hr
hr Tue Jun 30 2020 11:09:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eff0a0adaf72d091f8b46a5/80
Foto: Unsplash

Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo

Ocjenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore koji se imaju održati 5. srpnja zatražio je SDP-ovac Peđa Grbin.

- Ne smije se uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida19, stoji u današnjoj odluci Ustavnog suda, prenosi Index.hr. 

Ocjenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore koji se imaju održati 5. srpnja zatražio je SDP-ovac Peđa Grbin, a nakon što je Državno izborno povjerenstvo zabranilo glasanje svima zaraženima koronavirusom, ali i onima koji pokazuju bilo koji simptom covida-19.

Grbin: Sad očekujem brzu reakciju DIP-a

- Žao mi je da u 2020. još uvijek nekima treba objašnjavati da se ne može dekretom oduzimati pravo glasa starima i bolesnima. Ova odluka Ustavnog suda je velika pobjeda u borbi za ravnopravnost i drago mi je što sam to pitanje doveo pred Ustavni sud, koji je ovoga puta pokazao da je na visini zadatka. Sada očekujem brzu reakciju DIP-a i upute biračkim odborima kako bi se odluka Ustavnog suda provela u praksi!, rekao je Grbin nakon odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo, odluka da se pojedinim ljudima zabrani glasanje naišla je na osudu u javnosti. Valja naglasiti da je Državno izborno povjerenstvo promijenilo svoju raniju uputu vezanu za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Izbacili su  preporuke biračima da ne dolaze na biračko mjesto ako imaju temperaturu te respiratorne i druge simptome karakteristične za koronavirus, a koja je izazvala reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svatko ima pravo birati i biti biran. No DIP nije promijenio svoje ključno pravilo, koje je bez dvojbe protuustavno, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi.

- Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, rekao je prije dva dana predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

hr Fri Jul 03 2020 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

Na području Šibensko-kninske županije dvoje novooboljelih od koronavirusa

-Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani, navodi se iz Stožera.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom, doznaje Šibenik IN u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Prvi se slučaj odnosi na mlađu ženu iz Knina koja do sada nije bila u samoizolaciji, a epidemiološka je obrada u tijeku. To je četvrti slučaj na području Knina, piše ŠibenikIN.

Drugi je slučaj na području Vodica, a riječ je o ženi srednje životne dobi koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s covid-19 pozitivnom osobom. Žena trenutno boravi na području Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu.

- Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani, navodi se iz Stožera.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere.

Od jučer nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 ranije uzetih uzoraka.

Broj oboljelih raste, zato molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

hr Fri Jul 03 2020 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efef643daf72d52208b4643/80

Pojačanje u Prometu Split: Iz Njemačke stižu novi autobusi!

U Split bi trebali stići tijekom subote večeri ili ranog nedjeljnog jutra, a po obavljenoj proceduri i registraciji, bit će na raspolaganju građanima Splita.
Iz Njemačke je put Splita krenuo novi kontingent Prometovih autobusa - 10 zglobnih Citaro Mercedesa.

U Split bi trebali stići tijekom subote večeri ili ranog nedjeljnog jutra, a po obavljenoj proceduri i registraciji, bit će na raspolaganju građanima Splita.

Tijekom sljedećeg tjedna dolazi i 8 novih solo autobusa marke Iveco.

Nabava ovih 18 autobusa ostvarena je preko ITU mehanizma, a vrijedna je oko 45 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 30 milijuna kuna.

Podsjetimo kako se u rujnu prošle godine prvi put značajno pomladila Prometova flota s 34 autobusa vrijedna oko 93 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova sufinanciran dio od oko 64 milijuna kuna.

Ukupno 52 nova autobusa prosječnu starost Prometovog voznog parka spustili su na svega 4 godine, a njihovim nabavkom Splićanima je osigurana ugodnija vožnja gradskim ulicama.

- Građani, budite brižni prema zajedničkom vlasništvu svih nas, poručuju iz gradske uprave.
hr Fri Jul 03 2020 11:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66cd6f2ab829598b473f/80
Foto: D.N.

DOBRE VIJESTI Na području Splitsko-dalmatinske županije nema novooboljelih!

Prema podatcima, jedna osoba nalazi se na respiratoru.
Dobre vijesti danas dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije.

Prema izvješću NZJZ – a od 142 obrađena testa na području Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

253 osobe nalaze se u samoizolaciji dok su 2 osobe hospitalizirane su u KBC – u Split. Prema podatcima, jedna osoba nalazi se na respiratoru.
hr Fri Jul 03 2020 10:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .