Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58975bd4b473986c188b45e6/80
Foto: Pixabay

Prije rata, svi su u BiH pili kafu: Nakon rata kafu piju još samo Srbi, Hrvati piju kavu, a Bošnjaci kahvu

Je li cilj pravopisa da se bosanski jezik što više udalji od hrvatskog i srpskog? Akademici kažu da je ta potreba možda postojala neposredno nakon rata, ali ne i sada
Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) na čelu s Muhamedom Filipovićem nedavno je objavila početak rada na pravopisu bosanskog jezika. Akademici su formirali pravopisnu komisiju koju čine znanstvenici koji bi trebali dogovoriti budući pravopis bosanskog jezika.

- Pravopis je kolektivni, a ne autorski rad, komisija treba imati barem deset članova - kaže potpredsjednik akademije Dževad Jahić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu. 

Jahić je poznat kao autor Rječnika bosanskog jezika. On očekuje da bi pravopis trebao biti gotov za dvije do tri godine. Neće biti prvi: Pravopis bosanskog jezika Senahida Halilovića objavljen je 1996., nakon samog završetka rata. 

- U posljednih 20 godina bosnistika je znatno napredovala, objavljeno je 300 knjiga i puno znanstvenih radova posvećenih bosanskom jeziku, potreban nam je novi pravopis - ističe akademik Dževad Jahić za Jutarnji list.


Pravo na jezik

Je li cilj pravopisa da se bosanski jezik što više udalji od hrvatskog i srpskog? Jahić kaže da je ta potreba možda postojala neposredno nakon rata, ali ne postoji i sada. Danas su motivirani željom da se pravopis što više prilagodi jezičnoj tradiciji, govornoj i pisanoj. 

- Nema potrebe da se prave razlike u jeziku koje jezik sam nije napravio - kaže Jahić.

Radi li se o jednom jeziku s tri imena ili o tri sasvim odvojena jezika? Ni jedno ni drugo, odgovara potpredsjednik Bošnjačke akademije. 

- Već 45 godina proučavam jezičnu tradiciju. Štokavska jezična baza zajednička je svim trima jezicima. Profesorica Hasnija Muratović Tuna usporedila je sva tri pravopisa, hrvatski, srpski i bosanski. Mnogo toga je zajedničko, no postoje razlike proizašle iz različite tradicije, različite jezične prakse. Iluzija je da je to jedan jezik. Riječ je o jezicima koji su historijski formirani, na što svaki narod ima pravo - kaže akademik Dževad Jahić.

Moraju li danas Bošnjaci braniti svoj jezik od napada iz Zagreba i Beograda?

- Iz Zagreba nema te agresije koja uobičajeno dolazi iz Beograda, do te mjere da su učenicima zabranili upotrebu bosanskog jezika - kaže za Jutarnji predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Muhamed Filipović.

Bosna i Hercegovina zemlja je triju konstitutivnih naroda, a ta tri naroda govore trima jezicima: hrvatskim, srpskim i bosanskim. Rat oko bosanskog jezika još se vodi jer srpski nacionalisti i dio hrvatskih odriču pravo Bošnjacima da svoj jezik nazivaju bosanskim.

U Zvorniku, Srebrenici, Kotorskom i Janji đaci Bošnjaci lani su bojkotirali nastavu jer su im školske vlasti srpskog entiteta promijenile naziv materinskog jezika iz bosanskog u bošnjački. Djeca su dobila svjedodžbe iz srpskog jezika te iz “bošnjačkog”, što roditelji ne prihvaćaju. U Konjević Polju kod Srebrenice bojkot traje još od rujna 2013., otkako roditelji Bošnjaci od srpskih školskih vlasti traže bosanski jezik i uvođenje nacionalne grupe predmeta. Stotinjak djece roditelji su ispisali iz škole u Konjević Polju i premjestili ih u improviziranu školu u islamskom vjerskom objektu u obližnjoj Novoj Kasabi, također u srpskom entitetu. Smeta im i to što njihova djeca u Konjević Polju mogu učiti samo ruski, ne i engleski.

Facebook komentari

hr Sun Feb 05 2017 20:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590053e4b47398b2508b46a5/80
Foto: Braniteljski portal

Saborski klubovi o razdjelnicima, gužvama na državnoj granici...

Mimo dnevnog reda žele govoriti saborski klubovi pa su zatražili stanke kako bi dobili priliku za to

 (Ne)isplativost ugradnje razdjelnika, nepotrebne gužve na hrvatskoj državnoj granici, neke su od tema o kojima u srijedu, mimo dnevnog reda žele govoriti saborski klubovi pa su zatražili stanke kako bi dobili priliku za to.

 O novim momentima oko (ne) isplativosti ugradnje razdjelnika želi govoriti Klub Mosta, o političkom pritisku iz Slovenije i stvaranuju gužvi na granici Klub Živog zida, a o, kako tvrde, zloporabi državnih institucija u predizborne svrhe,  Klub HNS-a.

 Sabor će u srijedu raspravljati o izmjenama Zakona o državnim službenicima kojima bi se trebalo ojačati administrativne kapacitete te pojednostaviti i ubrzati zapošljavanje na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 10:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590049f5b47398a1538b4576/80
Foto: Antena Zadar

Malena Petra boluje od tumora i treba našu pomoć!: "Očajni smo, želimo joj dat još jednu priliku da živi"

Očajni roditelji mole svoje sugrađane za pomoć njihovoj djevojčici. Svi zajedno možemo vratiti našoj Petri djetinjstvo koje ona itekako zaslužuje

Petra Zrilić, jedanaestogodišnja je djevojčica koja od svoje šeste godine (od 2011.g.) boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde. U šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i 3 puta zračenje cijelog tijela. Nažalost, svaka daljnja kemoterapija za Petru bi bila pogubna. Upravo zbog toga, vesela i optimistična Petra upućena je na liječenje imunoterapijom u Njemačkoj koju roditelji ne mogu financirati, a plaćanje na teret države je odbijeno. - piše Antena Zadar

Imunoterapija je proces liječenja koji traje oko godinu dana i koji iziskuje velike troškove, od samog putovanja, bolnice i sve ostalo što sama terapija iziskuje (jedan ciklus košta oko 10 000 eura, a u ovom trenutku se ne zna koliko će biti potrebno ciklusa).

Očajni roditelji mole svoje sugrađane za pomoć njihovoj djevojčici. Svi zajedno možemo vratiti našoj Petri djetinjstvo koje ona itekako zaslužuje!

– Obraćam vam se za pomoć. Roditelji smo petero djece, od kojih je najmlađa Petra teško bolesna. Petra je rođena 28.06. 2005. godine, a u dobi od 6 i pol godina je oboljela od tumora nadbubrežne žlijezde. Od prosinca 2011. godine se liječila na KBC-u Rebro gdje je primila 40 ciklusa kemoterapije, 3 puta po 20 ciljanih zračenja. Imala je 4 operacije, a njezino tijelo zračeno je 3 puta. Zadnja dva ciklusa jedva se izvukla. Svaka daljnja kemoterapija za Petru može biti pogubna. Naša liječnica na Rebru predlaže imunoterapiju, međutim tog u Hrvatskoj nema. Odlučili smo pokušati s time i poslali upit klinici u Munchenu i sada čekamo njihov odgovor. Sami moramo snositi troškove putovanja, stanovanja i najvažnije – liječenja. 

KBC Rebro ni HZZO ne žele u tome sudjelovati. Obraćamo se vama kao roditelji i ljudi jer nam je pomoć za potrebe liječenja prijeko potrebna. Imunoterapija je jedan dug proces, period liječenja traje oko godinu dana, što je za nas financijski neizvedivo. Želimo Petri dati još jednu priliku da živi. Prvi ciklus imunoterapije košta oko 10 tisuća eura, plus svi ostali troškovi. Očajni smo i ne znamo kako pomoći našoj djevojčici. Nadamo se da ćete imati sluha za Petru koja je jedna hrabra i vedra djevojčica puna optimizma. - kažu roditelji 11-godišnjakinje Branimir i Ljubica Zrilić.

Svi ljudi koji mogu i žele pomoći donacije mogu uplatiti na račun ili se javiti mami Ljubici na broj mobitela: 091 626 6089. - piše Antena Zadar


Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58efafabb47398c0208b4581/80
Foto: Antonio Bronić

Sberbank počeo tražiti kupce za Agrokorove dugove

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijarde eura zajmova odobrenih koncernu Agrokor, izjavio je prvi zamjenik predsjednika Sberbanke Maksim Poletaev

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev, dodavši i kako je banka spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna. - prenosi Dnevnik.hr

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijarde eura zajmova odobrenih koncernu Agrokor, izjavio je prvi zamjenik predsjednika Sberbanke Maksim Poletaev.

- Razmatramo i mogućnost prodaje Agrokorovog duga te smo u razgovorima s kupcima na međunarodnim tržištima. - izjavio je Poletaev za Reuters.

Prema zadnje dostupnim službenim podacima iz rujna 2016., dug Agrokoraporastao je na 45 milijardi kuna, što je iznos šest puta veći od temeljnog kapitala koncerna.

Poletaev je također izjavio kako je Sberbank, jedan od Agrokorovih najvećih zajmodavaca, bio spreman ići na sud kako bi našao odgovarajuće rješenjeza restrukturiranje duga tvrtke. 

Detaljnije informacije o Agrokorovom dugu očekuju se do kraja lipnja, jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, moraju do 10. lipnja podnijeti svoje zahtjeve.

Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 09:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5895ce3fb473985d158b4568/80
Foto: Pixabay

Vjetar otežava promet, u prekidu nekoliko trajektnih linija

S obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet moguća su i duža čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom

Kolnici su mjestimice mokri na širem riječkom području te u Gorskom kotaru. Zbog jakih udara vjetra vozi se uz ograničenje brzine na dionici autoceste A6 od Kikovice do tunela Tuhobić i  od tunela Tuhobić do Bosiljeva, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK). 

  Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac, između čvorova Okučani i Nova Gradiška kod odmorišta Dragalić u smjeru Zagreba, vozi se otežano, jednim trakom.Kolnici su mjestimice mokri na širem riječkom području te u Gorskom kotaru.

S obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet moguća su i duža čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom.  Pojačan je promet teretnih vozila na graničnim prijelazima:
- izlazak: Rupa (kolona oko 1,5 km) i Pasjak,
- ulazak: Bajakovo, Tovarnik.

 Zbog jakog juga u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak te katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka; Novalja-Rab-Rijeka;
Ubli- Vela Luka-Hvar-Split; Korčula-Hvar-Split i Vis-Split.

Facebook komentari

hr Wed Apr 26 2017 07:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .