Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4515e6b9e03e853b8b457c/80

Hrana iz mikrovalne bezopasna je za zdravlje

Hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici bezopasna je za zdravlje, ističu njemački stručnjaci, no upozoravaju da može značajno smanjiti udio vitamina u namirnicama.

Mikrovalna pećnica omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije  2,45 gigaherca.

Hrani pećnica ne dodaje ništa osim topline. "Mikrovalna je bezopasna za vaše zdravlje", kaže stručnjakinja za prehranu Margret Morlo.

Ina Stelljes iz njemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje.

Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrovalnu za podgrijavanje svih napitaka i hrane svaki dan.

No, postoje iznimke. Primjerice našoj je prehrani potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrovalnoj uz zadržavanje svih vitamina - pogriješili ste.

"Mnogi su vitamini osjetljivi na temperaturu", kaže Morlo.

Temperatura, svjetlo i kisik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od  40 do 80 posto a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrijavanjem.

"Elektromagnetski valovi izazivaju velike oscilacije posebice u molekulama vode u hrani", kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplinu pa se namirnice s većim udjelom vode brže zagriju od suhe hrane.

Važan je i izbor prave posude za zagrijavanje.

"Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrovalne pećnice, no porculan i staklo također su dobri", kaže Annabel Oelmann koja vodi savjetodavni centar za potrošače u Bremenu.

Nikad se ne smiju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, voditelj njemačkog instituta za procjene rizika, vladine agencije koja daje savjete o sigurnosti hrane.

Melamin može zagrijavanjem otpuštati u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje.

Oelmann ističe da mikrovalna pećnica često neravnomjerno zagrije hranu.

"To znači da prvi gutljaj vašeg kakaoa može biti mlak a potom se opečete sekundu kasnije", kaže stručnjakinja. Stoga je važno promiješati piće prije konzumiranja. 

Najbolje je ostaviti hranu da stoji par minuta nakon zagrijavanja kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, kaže Morlo.

"Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van pećnice bude vrlo malo zračenja za vrijeme njezina rada", kaže Stelljes. Malo zračenja kod ispravnih pećnica može 'iscuriti' ali ono nije opasno za zdravlje.

Kao mjera predostrožnosti preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Stoga njemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da djeca ne stoje pred 'mikrovalkom' ili blizu nje dok se zagrijava hrana.

hr Thu Dec 28 2017 17:05:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1618e00e49385b4e8b45d2/80
Foto: PIXABAY

"Navika" koja je jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija sveučilišta Brigham Young, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science
Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da osamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput pretilosti ili pušenja. 

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenima, te onima koji uistinu nemaju kontakata s vanjskim svijetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju osamljenima. 

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo riješiti problem društvene izolacije, ali i ne osjećaj usamljenosti. Baš zato trebamo prihvatiti da su obje kategorije jednako važne, tvrdi voditeljica studije Julianne Holt-Lunstad

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utječe na činjenicu što sve veći broj ljudi u svijetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao, piše Zadovoljna.hr

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život, savjetuje dr. Holt-Lunstad.
hr Sun Dec 16 2018 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c16007e0e49385b4e8b45b5/80
Foto: PIXABAY

Kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku?

Evo kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku...

Ovan

Pripadnici ovog znaka obično su dobri supružnici. Njihova ljubav ne blijedi, a strast i entuzijazam prirodno unose u brak. Spontani su u svakodnevnim obavezama, pa s njima nije dosadno, a jedini problem ako pomisle da partneru po svojim mjerilima nisu na prvom mjestu. Zlatno pravilo Ovnova u braku je da pružaju onoliko koliko im se i samima daje.

Bik

Kako ih u životu vodi ideja stvaranja ugodnog i stabilnog okruženja, pripadnici ovog znaka to čine i traže i u braku. Jedino na što su Bikovi izuzetno osetljivi je mogućnost prijevare, pa često reagiraju posesivno.

Blizanci

Oni s lakoćom ostvaruju dubok i povezan bračni odnos, a partneru pružaju sve kako bi ga usrećili. Nisu sljedbenici društvenih normi i spremni su se o svemu dogovoriti s partnerom, a najvažnije im je da im se poklanjaju ljubav i pažnja.

Rak

Pripadnici ovog znaka su kao stvoreni za brak, jer im njihova emotivna priroda nalaže stvaranje dubokih obiteljskih veza. Vrlo su vrijedni u kućnim i svim obiteljskim zadacima, a najveći im užitak predstavlja i zasnivanje obitelji. Problem se ponekad javlja jer žele ugoditi svima oko sebe.

Lav

Pripadnici ovog znaka u potpunosti žele uživati u braku i zato će se svim silama potruditi da takav i imaju. Od savršenog vjenčanja, do organizacije bračnog života, oni će svu svoju pažnju posvetiti detaljima. Pružat će partneru podršku da ostvari sve svoje poslovne ambicije i funkcinirat će ne samo kao supružnik, već i najbolji prijatelj.

Djevica

Nakon što se odvaže za tako značajan korak poput braka, pripadnici ovog znaka koji su veliki "ziheraši" očekivat će da u dobrom braku postoje pravila koja oba supružnika moraju poštovati. To će im pružiti osjećaj sigurnosti i reda. Najveća im je mana što su skloni prigovaranju.

Vaga

Pripadnici ovog znaka će se u braku osjećati potpuno i ispunjeno, pa će čak i "procvijetati". Ali ravnoteža braka i ostalih sfera života je osjetljiva, a vrlo je važno da zadrže osobne interese i slobodu. U ime bračnog sklada spremni su na puno kompromisa, a najvažnije im je da se o svemu puno razgovara.

Škorpion

Uzbuđenja, seks i inteligentni razgovori s partnerom najvažnije su stavke u braku za pripadnike ovog horoskopskog znaka. Kako bi zadržali takav odnos uložit će sav svoj trud i vrijeme, a za to im je bitno da imaju partnera koji voli igrati igrice i ima snažan karakter. Ako je partner previše pasivan, tada će sami početi praviiti probleme kako bi ga trgnuli i povratili strast u vezu.

Strijelac

Izuzetno im je važno da u braku budu s nekim tko je jednako aktivan kao i oni, ali i da imaju zajedničke interese i bogat društveni život. Ako im se ostavi dovoljno prostora i vremena, bit će najbolji supružnici na svijetu.

Isto to će omogućiti i svom partneru, pa je za njih najbitnije da se vjenčaju s onim s kim dijele životne stavove.

Jarac

Treba im puno vremena da se odluče na brak, a nakon što njihov partner prođe sva moguća "testiranja", dobit će dugo očekivanu nagradu. Uporni i vrijedni Jarčevi će se brinuti o domu, partneru, ali i poslu jednakom mjerom, a uspješan brak doživljavaju kao osobni napredak.

Vodenjak

Od svih znakova Zodijaka, Vodonjak je znak koji je najviše odan i vjeran u braku, osim činjenice da će imati problema s prihvaćanjem uloge supružnika i svega što ide s tim. Kako ne vole planirati raspored i obaveze, inzistirat će na osobnoj slobodi i time nesavjesno nanositi bol partneru. 

Ribe

Pripadnici ovog znaka vrlo su ugodni za zajednički život, a sretnici u braku s njima uživat ć u obilju nježnosti, lijepih gesta i komplimenata. Spremni su udovoljiti partneru u svakom pogledu, ali upravo iz toga nastaje problem. Trebaju naučiti povući granicu u ugađanju obitelji i djeci, jer će u suprotnom iskakati iz euforije u depresiju, piše superzena.net

hr Sun Dec 16 2018 08:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1541410e49387a4e8b4591/80

"Dan pobjede": Poslušajte novi hit grupe Magazin

Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa

Grupa Magazin za kraj godine donosi nam novu glazbenu poslasticu. U najljepšem božićnom razdoblju ispunjenom ljubavlju i darivanjem, Vjekoslava i Tonči Huljić poklanjaju nam vesele stihove nove pjesme Dan pobjede.

Pod redateljskom palicom Riba Barbira, Magazin nas vraća u školske dane, a u videospotu za svoju pjesmu po prvi puta u glumačkoj ulozi nalazi se upravo Tonči Huljić. Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa.

“Bilo mi je jako zabavno snimajući pjesmu i spot, sve je teklo lagano i bez stresa. Svi smo se dobro zabavljali. U zadnje vrijeme zaredali smo balade i tužne pjesme stoga je ova drugačija i pozitivna pjesma upravo ono što nam je potrebno u vrijeme darivanja i ljubavi!” – s osmijehom zaključuje Andrea.

Grupa Magazin novu pjesmu izvest će uživo na tradicionalnom koncertu koji nas u zagrebačkom klubu H2O očekuje na sam blagdan Božića, 25. prosinca.


hr Sat Dec 15 2018 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .