Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abe4b6d2af47ffd568b4687/80

Imate problema sa srcem, aritmijom, krvnim tlakom- uzmite glog

Osim ljekovitog učinka na srce glog pomaže i kod umora, lošeg sna, probavnih tegoba, raznih upala, te klimakterijskih tegoba.

Crataegus oxyacantha L.- crveni glog, gloginja, glogić....

Vrijeme je kad počinje cvjetati glog, grmolika biljka, jakih trnova, bijele boje cvjetova skupljenih u kitice ili gronje. Cvjetovi se beru u punoj cvatnji, ili još bolje dok nisu potpuno otvorili cvjetove. Nije loše ako ih otkinemo s pokojim listom jer su i listovi ljekoviti. Sušimo ih brzo, u prozračnoj prostoriji, a zatim spremamo u posude za čuvanje. Ovako pripremljeni cvjetovi koriste se kroz cijelu godinu i upotrebljavaju kuhajući čaj samostalno ili kao čajnu mješavinu s drugim biljkama. Plodove beremo zrele, kad pocrvene.

Osim crvenog gloga koristimo i drugu vrstu koja također raste u našoj zemlji, a to je bijeli glog - Crataegus monogyna.

Glog u obliku čaja ili tinkture najpovoljnije rezultate ima u liječenju srca i raznih srčanih oboljenja. Jača srčani mišić i regulira rad srca, djelotvorno regulira krvni tlak, bilo da snižava visoki ili povisuje niski. Dobar je kod srčane aritmije, jačanja slabog srca kod starih ljudi. Čaj možemo piti i nekoliko mjeseci bez prekida jer nema nikakvih nuspojava. Ustrajnost u liječenju dovodi do uspjeha. Djeca bi trebala piti glogov čaj po jednu šalicu za jačanje srca. Preporuča se starijima iza 50- te godine života. 

Glog koristimo još i za liječenje paradontoze i klimavih zubi te upale desnih. 

Osim ljekovitog učinka na srce glog pomaže i kod umora, lošeg sna, probavnih tegoba, raznih upala, te klimakterijskih tegoba.

Čaj od gloga pije se 2-3 puta dnevno po jednu šalicu. Poželjno ga je piti bez šećera ili uz dodatak žlice meda.

Cvatnja gloga počinje u travnju u toplijim krajevima, svibnju pa sve do lipnja tamo gdje je hladnije.

Prema predajama od gloga je bila napravljena Isusova kruna.

Glog kao lijek dobar je i u čajnim mješavinama, pa evo nekih od njih:

glog, majčina dušica, imela, stolisnik (piti tri puta dnevno po 12 žlica, prije obroka, te 12 žlica poslije ručka i večere), po želji zasladiti medom

glog, matičnjak, metvica, lavanda (četiri žlice mješavine preliti litrom kipuće vode, piti svako jutro po šest žlica)

Koristite glog, berite ga tamo gdje je čisto, pazite da ga ne zamijenite nekom drugom sličnom biljnom vrstom ili ga kupujte u biljnim ljekarnama. Uspjeh u poboljšanju vašeg zdravlja doći će ako vjerujete i budete ustrajni. I naravno,bavite se tjelovježbom i boravite što više na svježem zraku.

hr Fri Mar 30 2018 16:38:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba676d0cb557a4aa88b4a19/80
Foto: DN

Stolisnik-melem za žene: čisti krv i smiruje želudac

Legenda kaže da je stolisnik koristio grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje.

Achillea millefolium - latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: hajdučka trava, kunica, hajdučica, sporiš...

Stolisnik je trajnica visine do 50-ak centimetara. Cijela biljka je dlakava i mirišljava. Listovi su višestruko perasto razdjeljeni. Na vrhu stabljike nalaze se guste nakupine glavičastih cvatova bijele do ružičaste boje. Raste uz nasipe i puteve ograda, po suhim livadama i pašnjacima. U ljekovite svrhe skupljamo nadzemne dijelove biljke u cvatu ili samo cvatove od lipnja do kolovoza. Može se koristiti svjež dok je mlad.

Stolisnik je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Zbog mnogobrojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu u liječenju. Koristi se za smirivanje probavnih smetnji raznog tipa, od zatvora, nadutosti, upale stijenki želuca. Koristan je kod upale žuči i jetre. Preporučuje se za liječenje infekcija usne šupljine, konjuktivitisa, ekcema. Pomaže kod kašlja, prehlade, upale sinusa. Dobar je diuretik, snižava krvni tlak, utječe na dotok krvi u srce, regulira krvotok, a time i otkucaje srca. Uspješno liječi anginu pektoris i srčane aritmije. Vrlo povoljno djeluje na mokraćne organe, potiče na rad bubrege koje pri tom ne nadražuje. Zbog obilja kalija izvanredan je diuretik. Liječi trombozu razbijajući krvne ugruške. Koristan je kod gihta i reume. Ženama se preporuča protiv raznih tegoba, regulira mjesečnicu, spriječava grčeve maternice i bijelo pranje. Ženama koje žele zatrudnjeti preporuča se mješavina čaja vrkute, stolisnika i marulje. Vrući čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Djeluje protiv nesanice i živčane napetosti.Stolisnik čisti masnu kožu, pa je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima.

ČAJ OD STOLISNIKA

Jednu do dvije žlice stolisnika prelijemo šalicom vrele vode i ostavimo poklopljeno nekoliko minuta.Procjeđen čaj pijemo dva, tri puta dnevno tijekom obroka.

ČAJ PROTIV UGRUŠAKA

Pomješamo jednake količine stolisnika, trputca i oskoruše.Dvije mješavine prelijemo s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procjedimo i pijemo tri puta dnevno.

VINO SA STOLISNIKOM

Žlicu stolisnika kuhati desetak minuta četvrtini litre vina.Procjeđeno piti po dvije male čašice.Koristi se protiv krvave stoliceslabog apetitažučnih i mokraćnih kamenaca.

UPOZORENJE

Osobe alergične na biljke glavočike, u kojoj skupini je i stolisnik moraju pripaziti pri upotrebi jer izaziva dermatitis.


hr Sat Sep 22 2018 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8eac38cb557a947e8b4b8e/80
Foto: DN

KUPINA Puna antioksidansa, liječi anemiju, dijabetes, kancerogena stanja

Još kao mali brali smo plodove ove ukusne biljke i nizali ih na slamku. Natjecali smo se tko će kući donijeti veću slamku s kupinama. Potom smo ih stavljali u zdjelu i jeli. Bile su vrlo ukusne. Naša rodica iz Podravine brala bi ih u velikoj košari i nosila kući. Baka u Imotskom se čudila, što će s njima. Ona je od njih pripremala ukusni pekmez. Bilo je to davnih 80 ih.

DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....

LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus

Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili  kupinovu vinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kostiVitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica.  Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.

Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju

Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE

Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno

DŽEM OD KUPINA

2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera

Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.

Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.




hr Tue Sep 04 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7a631ecb557a537c8b459e/80

DUPČAC liječi želučana oboljenja, slezenu i gušteraču

Za ljekovitost dupčaca znalo se još u starom vijeku. Rimljani su ga koristili protiv dugotrajnog kašlja. Car Karlo Veliki njime je liječio giht.

Teucrium chamaedrys - latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: dubačac,turčica, gavranov kuk

Maleni grmić, visine do 30 cm, tamnozelenih listova, ljubičaste stabljike cvate ružičastocrveno, od srpnja do rujna. Aromatičnog je mirisa, gorkog i oporog okusa. Raste na suhim, vapnenačkim podlogama, brdskim livadama i kamenitim obroncima. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u cvatu i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

LJEKOVITI SASTOJCI: eterično ulje, gorke tvari, treslovine, saponini, polifenoli, fruktoza, glukoza, marubin, parafin...

Dupčac koristimo kao lijek kod raznih želučanih oboljenja. Dobar je antiseptik pa ubija mnoge bakterije u želucu i crijevima. Liječi slezenu i gušteraču i koristan je napitak dijabetičarima. Liječi žučne tegobe, hemeroide i bijelo pranje kod žena. Potiče mokrenje, pa je vrlo učinkovit kod vodene bolesti. Koristi se za liječenje kašlja i astme, a dobar je i u borbi s nesanicom. Koristi se kod reume i kostobolje, kod vanjske upotrebe liječi kožne bolesti, infekcije te rane koje teško zacjeljuju i razne vrste osipa. Anemičnim i slabokrvnim osobama preporuča se liječenje crvenim vinom u kojem se namače dupčac. Kod oboljenja limfnih žlijezda i dišnih organa koristi se oblog od čaja dupčaca. Istovremeno se pije i čaj od dupčaca koji pomaže boljem izlučivanju sluzi iz pluća.

Dupčac je dobar i kao začin mnogim jelima, osobito povrtnim. Osim ugodnog okusa, liječi i potiče apetit. Koristi se u pripremi raznih likera od više vrsta ljekovitih biljaka.

ČAJ OD DUPČACA

Jednu jušnu žlicu bilja prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo i ostavimo 15 minuta, te potom procjedimo. Pijemo 2-4 šalice dnevno, po potrebi.

VINO OD DUPČACA

Za pravljenje vina potrebna nam je tamna boca od 2 litre, 200 g svježih isjeckanih listova i cvjetova dupčaca, 2 litre crnog vina. U bocu stavimo bilje, prelijemo vinom te držimo 21 dan. Nakon toga procjedimo. Ovo vino liječi anemiju.

hr Mon Aug 20 2018 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6cc04fcb557ad6648b46e9/80
Foto: blidinje.net

TRAVA IVA od mrtva čovika čini živa!

"Trava iva, od mrtva čovika čini živa", poznata je izreka za ovu ljekovitu biljku

DRUGI NAZIVI: gorski cmilj,dubačac mali

To je mala, višegodišnja, polugrmasta biljka, visine 10-30 cm. Latinskog naziva TEUCRIUM  MONTANUM. Stabljike su pretežno uzdignute ili polegle po kamenjaru. Okus vrlo gorak, miris aromatičan. Raste samoniklo na suhim, toplim i kamenitim staništima, uglavnom brdskih područja.Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Cvijet bijelo-žućkasti na vrhu grančice. List bez peteljke, s naličja dlakav, boje srebrno- zelene. Biljka se bere nožem ili oštrim škarama. Za lijek se skuplja nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na prozračnu mjestu.

LJEKOVITE TVARI: eterično ulje, treslovine, saponini, gorke tvari, kloroform...

Zbog svih ovih sastojaka ljekarnici je preporučuju za jačanje imuniteta. Posebno je dobar izbor za ljude izložene jakom stresu. Gorke tvari iz trave ive pomažu kod raznih želučanih bolesti. Zbog svog antiseptičkog djelovanja, uništava patogene mikroorganizme i štetne tvari iz crijeva i želuca. Uspješno liječi razne infekcije, bolesti usta, grla,afte i gljivice.

 Ova ljekovita biljka čisti krv i izbacuje višak tekućine iz organizma. Ima jako antioksidativno djelovanje pa uništava slobodne radikale i vrlo dobro liječi depresiju. Kao kupka liječi kožna oboljenja različitog tipa. Balzam od trave ive uspješno liječi reumatizamTinktura trave ive pomaže kod hemeroida, bolesti jetre i žuči. Liječi i dišne organe, čak i tuberkulozu pluća. 

Čaj od trave ive pomaže kod noćnog znojenja, tegoba s mjesečnicom. Pomaže bolesnicima koji pate od šećerne bolesti. Liječi bolesnu slezenu i padavicu. Prema narodnom vjerovanju ova biljka omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Zbog tog se i koristi uzrečica da ona od mrtva čovika pravi živa. Slobodno je možemo smatrati univerzalnim lijekom za većinu bolesti.

NAPOMENA: Kao i većina ostalih biljnih vrsta, ova biljka može biti lijek ukoliko je ispravno koristimo. Ne pretjerujmo s velikim dozama jer tada ima negativan učinak.

U narodnoj medicini ovu biljku koristimo u obliku čaja,praška, tinkture, vina, rakije...Poznata je dalmatinska travarica po imenu IVA.

ČAJ OD TRAVE IVE

Pripremamo ga na način da 1 g biljke prelijemo s dva decilitra uzavrele vode, poklopimo i procjedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu.

TINKTURA OD IVE

Pripremamo je tako što 20 g ove biljke močimo 14 dana u decilitru konjaka. Pijemo 3 puta dnevno po 20 kapi.

PRAH OD IVE

Osušenu travu ivu sitno sameljemo da nalikuje prahu.Uzimamo jedan do tri grama prije jela.

RAKIJA OD TRAVE IVE

Za ovu rakiju koristimo domaću lozovaču. Na litru rakije stavimo 2-3 grančice trave ive. Ostavimo u hladu mjesec dana. Nakon toga procijedimo i pijemo po potrebi.

BALZAM OD TRAVE IVE

Uzmemo 3 žlice rastopljene svinjske masti, dodamo 2 žlice sitno sjeckane trave ive. Ostavimo da se ohladi i skrutne. Zatim je ponovo lagano rastopimo i ohladimo.Postupak ponovimo još 2-3 puta,pa potom procijedimo. Balzam spremamo u male posudice i čuvamo na hladnom mjestu.


hr Fri Aug 10 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .