Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb08bd129111cb7438b456b/80

Sinj: Svečano otvoren 14. Nacionalni sajam pršuta

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović te uz supokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva poljoprivrede 14. godinu zaredom Sinj je postao središte dvodnevnog „Nacionalnog sajma pršuta“ kojeg je danas svečano otvorio savjetnik ministra za poljoprivredu, Zvonko Barać.

Na ovogodišnjem Sajmu, uz 70-tak izlagača s područja cijele Hrvatske te susjednih Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, sudjeluju proizvođači slavonske šunke, kulena, regionalne mesne industrije, predstavnici udruga proizvođača te predstavnici udruga uzgajivača svinja. Uz suhomesnate proizvode na štandovima hotela Alkar ponuđeni su i razni drugi proizvodi poput domaćeg kruha, sira, vina, ulja, meda, mnoštva ljekovitih sastojaka, te drvenih i pletenih rukotvorina i autohtonih suvenira.

- Manifestacija je kroz godine održavanja postala važan gospodarski događaj u gradu Sinju uz veliku ulogu u razvoju proizvodnje. Veseli me što se strategija cjelokupnog razvoja u našoj Hrvatskoj odnosi na potporu ruralnim dijelovima i oživljavanju putem manifestacija što je još jedan od razloga da se ovaj Sajam održava u Sinju. Hvala svima što su doprinijeli u organizaciji, hvala medijima te ljudima koji su 14. godina gradili ovo što sada imamo! – rekla je u uvodnom govoru direktorica PC Sinj, Ana Barać.

Župan Blaženko Boban istaknuo je i ovom prigodom kako je ovo važan događaj za grad Sinj, ali i cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju:

- Sinj njeguje tradiciju, od narodnih nošnji i kulture pa sve do svog autohtonog pršuta pa vijedi poslovica: „U radiše svega biše, u štediše još i više“, a vi Sinjani pripadate ovima drugima i zato vam velike čestitke. U našoj županiji turizam je glavna grana, a njime se bave oni koji imaju sunce i more, ali dodatan napor za dovođenje turista je i gastro ponuda koja se može naći svega 30-tak kilometara od mora. Ono što sebi i svim dužnosnicima stavljam na dušu jest da još bolje njegujemo razvoj poduzetništva u ruralnim područjima kako bi cjelokupan razvoj, od ovog uzgoja pršuta i drugih proizvoda pa do konačne degustacije turista, bio konačan uspjeh svih nas! – naglasio je Boban.

 

Uz Sinjsku Alku te Čudotvornu Gospu Sinjsku ovaj Sajam pršuta postao je jedan od simbola viteškog grada, rekla je sinjska gradonačelnica, Kristina Križanac:

- Prije svega želim čestitati svim proizvođačima i svim izlagačima ovdje na ovom 14. Nacionalnom sajmu pršuta, kao i našoj vjernoj organizatorici Ani Barać. Za Sinj ovaj sajam znači jako puno, prvenstveno očuvanje naše tradicije te obol cijelom gospodarstvu i našoj županiji. Ovaj sajam, na kojem po prvi puta sudjeluju i učenici Srednjih strukovnih škola iz Sinja, Splita, Trogira i Knina, prilika je da upravo mladi vide kako je lijepo i teško se baviti bilo kakvom proizvodnjom, a osobito pršuta te kako se svaki uspjeh garantira uz pomoć obitelji. – istaknula je Križanac.

 

Prije nego što je Sajam proglasio otvorenim okupljenima se obratio Zvonko Barać, novoizabrani savjetnik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede:
- Ministarstvo poljoprivrede je pokrovitelj ove manifestacije jer su ovakva mjesta izvorna mjesta gdje se predstavljaju naši domaći proizvodi kao dio nacionalne kulturne baštine čija je promocija jedan od glavnih ciljeva. Upravo smo jučer dobili potvrdu našeg rada kada je službeno u listu Europske unije kao 22. hrvatski proizvod zaštićena Paška sol, a ono što me posebno raduje jest šta je od tih 22. proizvoda zaštićeno i četiri vrste pršuta. Mi smo se s četiri zaštićena pršuta doveli uz bok zemalja koje slove kao zemlje pršuta, poput Španjolske, a ja mogu obećati da ćemo i dalje raditi sve kako bi ovo pravo blago još bolje njegovali. - zaključio je Barać.

  

Ova dvodnevna manifestacija već 14. godinu zaredom održava se u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj uz potporu grada Sinja i županije Splitsko-dalmatinske te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Sinja.

Sajam će za posjetitelje danas biti otvoren do 18 sati, te sutra od 9 do 14 sati, kada će se, uz promociju proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvodi“ te predavanja na temu proizvodnje i tehnoloških trendova u proizvodnji pršuta, upriličiti program zatvaranja te proglašenje šampiona i dobitnika nagrade za autohtonost koju prvi puta ove godine dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede.


Program svečanog otvaranja moderirao je Ante Botić, a u glazbenom dijelu programu nastupila su kulturno-umjetnička društva s područja Dalmacije, Like i Šibensko-kninske županije te sinjski glazbenik Joško Delić-Zurzi. Koloritu dvodnevnog Sajma svojim su sudjelovanjem pridonijele Sinjske mažoretkinje i alkarići Vukovića dječje alke.


Uz izlagače i veliki broj građana, otvaranju Sajma nazočili su i brojni načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova predvođeni načelnikom Otoka, Dušan Đulom te sinjskim dogradonačelnicima Denisom Glavanom i Zlatkom Ugrinom. Otvaranju je nazočio i saborski zastupnik Miro Bulj na svoj specifičan način, noseći sinjsku kapicu na glavi.


hr Fri Apr 12 2019 15:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vikend akcija: Policija će provoditi pojačanu kontrolu vozila i vozača

Policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se  pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.  U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će  poduzimati  aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.


hr Fri Apr 26 2019 10:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Za vikend promjena regulacije prometa u Dubrovačkoj

Budite strpljivi
Ove subote i nedjelje, od 7 do 16 sati, djelatnici „Parkova i nasada“ sadit će cvijeće u ulici Domovinskog rata, od križanja sa Solinskom do križanja s Dubrovačkom ulicom. Dio je to redovnog proljetnog održavanja i uljepšavanja gradskih zelenih površina.

Svi sudionici u prometu mole se za poštivanje privremene prometne regulacije, kao i za strpljenje u slučaju gužve, poručuju iz grada.
hr Fri Apr 26 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2b92c29111c4c5c8b45da/80
Foto: Pixabay

Tri osobe u Kninu u veljači oboljele od opasno zaraženog mesa. Cijeli slučaj zataškan?

Krajem veljače u Potkonju, mjestu pored Knina, u obitelji B. M. kod tri su osobe utvrđeni klinički simptomi trihineloze, opasne bolesti koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa, najčešće svinjetine.
 Vijest o tome nije zabilježena u medijima, no Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavila je nadzor i podvrgla analizi pancetu, kobasice i suho meso zatečeno u pušnici B. M., doznaje Telegram.

Zapisnikom o uzorkovanju od 27. veljače ove godine, u čijem je posjedu portal Telegram, a kojeg je obavila Veterinarska ambulanta Knin, s potpisom dvojice viših veterinarskih inspektora Miljenka Jurjevića i Dragutina Premzla, vidljivo je kako je sumnjivo meso također pronađeno i u Kninu, u pušnici čiji je vlasnik M. B. Nakon što su analize pokazale prisutnost trihinele, svi su uzorci, kako to procedura nalaže, o trošku Ministarstva poljoprivrede, zapakirani u crne PVC vreće i zapečaćeni posebnom plombom, poslani na analizu u laboratorij Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. I M. B. kao i B. M. veterinarskim su inspektorima rekli kako su meso kupili u mesnici čije se ime navodi u zapisniku. No, račun za meso, kupljeno oko Božića 2018., nisu imali.

Telegram se obratio Ministarstvu poljoprivrede s upitom je li ove godine otkriveno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica.

Odgovoreno je da ”u mesnicama i klaonicama u 2019. godini nije utvrđen niti jedan pozitivan nalaz na trihinelozu”. Uz to, dodali su ”svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu”.

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, tvrdi da od početka godine do slanja našeg upita ni u jednoj mesnici ili klaonici u Hrvatskoj nije pronađena prisutnost trihinele. Prema podacima do kojih je došao Telegram, mesnica koju spominju B. M. i M. B. ima istog vlasnika kao i klaonica u jednom mjestu na jadranskoj obali. Riječ je o prilično velikom pogonu u kojem se kolju goveda, ovce i svinje. Do kraja ožujka, a to su podaci kojima raspolažemo, u klaonici su obavljene tri kontrole: 27. siječnja, 16. veljače i 19. ožujka. Sve tri kontrole obavio je isti veterinar iz Benkovca, a jedine primjedbe odnosile su se na čistoću sanitarnog čvora, te, u drugoj prilici, zamjenu rasvjete.

Neimenovani stručnjak za Telegram je pojasnio da postoji više načina da zaraženo meso iz klaonica i mesnica dospije do potrošača. U legalnim klaonicama, tvrdi, provode se i takozvana “neevidentirana klanja” životinja, tako da se ne upisuju u službenu evidenciju “VetIs”, odnosno upišu se samo u slučaju ako u klaonicu, po pozivu, navrati ovlašteni veterinar. Tek se tada te životinje unesu u aplikaciju i legalizira se “neevidentirano klanje”. I naravno, tada se provedu sva propisana službena uzorkovanja.

No, ukoliko ovlašteni veterinar nije navratio u klaonicu, ili nije stigao na vrijeme, meso iz “neevidentiranog klanja” otprema se mesnicama, ili ugostiteljskim objektima bez pregleda i bez evidentiranja u službenim evidencijama (aplikacija VetIs) Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

hr Fri Apr 26 2019 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

Vrijeme opet promjenjivo: Južina, toplina, pljuskovi..

Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.
Od subote će biti promjenljivo i osjetno svježije nego u srijedu i četvrtak, posebice na kopnu. Povremeno će biti kiše, u većini krajeva najobilnije potkraj nedjelje i tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, moguć i snijeg. 

Osim nestalnog vremena, na Jadranu će i vjetar biti raznolik - nakon često jakog, gdjekad i olujnog juga u petak, u subotu će prolazno zapuhati uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju opet umjereno do jako jugo, a u ponedjeljak i utorak mjestimice još i jača bura i sjeverozapadnjak...

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prijepodne većinom sunčano. Zatim sa zapada porast naoblake, a krajem dana na sjeveru pljuskovi s grmljavinom. Jugo će i dalje biti umjereno do jako, a more umjereno valovito i valovito. Poslijepodnevna temperatura od 21 °C na obali do 26 °C u zaobalju.

Na jugu Hrvatske će još biti pretežno sunčano, a puhat će većinom umjereno jugo. Tek u noći stiže naoblačenje s kišom i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

Od subote promjenljivo, svježije...

"U danima koji slijede na kopnu promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, a obilnija oborina vrlo je vjerojatna u ponedjeljak. Jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadni i sjeverni, od nedjelje i sjeveroistočni. Osjetno će zahladiti, pa je u ponedjeljak u gorju moguća i susnježica i snijeg, ponajprije u višim predjelima.

Na Jadranu će biti promjenljivo, na sjevernom Jadranu u nedjelju i ponedjeljak i pretežno oblačno. Kiše, pa i pljuskova s grmljavinom u subotu će biti osobito na jugu, u nedjelju na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak gotovo posvuda, pri čemu će ponegdje biti i obilnije kiše. Od utorka pak rjeđe i u manjim količinama. Umjereno jugo i jugozapadnjak, okrenut će na sjeverozapadnjak i buru, koji će u ponedjeljakbiti i jaki. Temperatura zraka u padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.
hr Fri Apr 26 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .