Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a92680e4938a23d8b4588/80

Priča o Mudroj sovi: Predstavljanje prve hrvatske priče za djecu koja govori o važnosti čitanja

Sutra se u Gradskoj knjižnici don Mihovil Pavlinović u Imotskom organizira predstavljanje slikovnice autorice Maje Punoš Rebić, koja je ukratko predstavila ovaj projekt.
Slikovnica “Priča o Mudroj sovi“ autorice Maje Punoš Rebić, prva je hrvatska priča za djecu koja govori o važnosti knjižnica, čitanja, obrazovanja te borbi s epidemijom “ekranizma“, odnosno prekomjernom uporabom informacijskih i komunikacijskih tehnologija u životu djece i odraslih.

Slikovnica je grafički prilagođena i djeci s teškoćama u čitanju. Autorica kroz likove Mudre sove i Knjigomrza suprotstavlja dva drevna arhetipa – znanje i neznanje, dobro i zlo, u čijoj bespoštednoj borbi za naklonost djece i odraslih pobjeđuje dobro, kao i potreba za znanjem, obrazovanjem i mudrošću.

Jedan od najvećih problema današnjice jest sve veća ovisnost o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji koja nam umanjuje potrebu za važnom informacijskom i obrazovnom uslugom knjižnica te “štedi“ vrijeme kroz pronalazak “instant“ informacija na internetu koje, često neprovjerene i neobjektivne, dovode do površnih i krivih saznanja o svijetu oko nas.

Odmaknuti od knjižnica, knjiga, čitanja i kvalitetnog obrazovanja, ljudi današnjice zarobljeni su primamljivim i hipnotičkim tehnologijama koje im sve više kradu vrijedno vrijeme koje bi trebali imati za sebe i druge. Opasnost je to veća što ovisnici o ekranima postaju i najmanja djeca, a posljedice te ovisnosti su jasno vidljive u raznim poremećajima ponašanja, čitanja i govora u predškolskoj i školskoj dobi.

Autorica kroz priču, na djeci razumljiv i poticajan način, donosi rješenje kako pobijediti Knjigomrza i pomoći Mudroj sovi u namjeri da djecu učini pametnom i mudrom poput nje same. Svakodnevnim čitanjem i pripovijedanjem kvalitetnih i poučnih priča,pomažemo djeci u stjecanju dobrih životnih navika i prihvatljivih oblika ponašanja.

Recenzentice ove priče za djecu su psihologinja prof. dr. sci. Gordana Buljan Flander i logopedinja Ivana Kujundžič.

Predstavljanje slikovnice “Priča o Mudroj Sovi“ bit će nezaboravan događaj za vaše dijete koje će uživati u prigodnom programu, a odrasle će podsjetiti na važnost čitanja i pripovijedanja od najranije dobi. Na predstavljanju, osim same autorice, o ovoj će temi govoriti logopedinja Ivana Kujundžić i knjižničarka Marija Jović, ravnateljica Gradske knjižnice Imotski.

Jer djeca koja čitaju (i kojoj se priča i čita), postaju ljudi koji misle...
hr Fri Dec 07 2018 16:32:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .