Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f438de4daf72d10788b45d8/80
Foto: Dalmacija News

Deset savjeta koji će vama i vašoj obitelji pomoći u zaštiti od Covida

Kako je broj novih slučajeva Covida-19 ponovno u porastu, a dolazi hladnije vrijeme, čini se kako će ova pandemija još neko vrijeme dominirati našom svakodnevicom.

Kako bismo se zaštitili i od Covida, ali i drugih bolesti poput gripe i prehlade, važno je u svakodnevnom životu primjenjivati ispravne mjere prevencije koje propisuju nadležne zdravstvene institucije.

Covid-19 virusna je respiratorna infekcija koja se pojavila u Kini krajem 2019. godine, a uzrokuje je virus SARS-CoV-2. Ovaj se virus širi između ljudi koji su u bliskom međusobnom kontaktu putem respiratornih kapljica koje nastaju kad zaražena osoba kašlje ili kiše. Glavni simptomi Covid-19 su vrućica, kašalj, otežano disanje i gubitak mirisa i okusa.

Covid-19 može se inkubirati u tijelu nakon što ste zaraženi između dva i 14 dana, bez ikakvih simptoma. Za to vrijeme možete zaraziti druge i stoga je poštivanje smjernica izuzetno važno. Najbolji način da zaštitite sebe i druge od Covida-19 jest ovih deset savjeta, piše N1.

1. Redovito perite ruke

Sapun i voda vrlo su učinkoviti i stoga je potrebno prati ruke najmanje 20 sekundi. Sredstvo za dezinfekciju ruku je također djelotvorno, a možete ga nositi bilo gdje sa sobom u torbi ili autu. Ako dodirnete javne površine, poželjno je odmah oprati ruke ili koristiti sredstvo za dezinfekciju. To se odnosi na digitalne zaslone, uređaje za kreditne kartice, rukohvate, kvake na vratima i slično.

2. Nosite masku

Nošenje maske obvezno je u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu. Maske štite i nas, ali i druge u slučaju da sami nosimo virus. Preporučuje se nošenje maski s dva sloja tkanine, a maske je također potrebno nositi ispravno, odnosno, trebaju biti dobro prianjati na licu, pokrivajući nos, usta i bradu. Ne biste trebali dodirivati prednji dio lica jer biste mogli kontaminirati ruke. Ako koristite pamučnu masku, preporučuje se pranje na 60°C, a jednokratne maske bi trebalo baciti nakon jednog korištenja.

3. Nosite maramice sa sobom

Poželjno je da su vam maramice pri ruci. Ako kašljete ili kišete, prekrijte usta i nos maramicom ili kašljite u lakat. Uvijek operite ruke nakon kašljanja ili kihanja, a maramice bacite odmah nakon upotrebe.

4. Pazite na udaljenost

Fizička distanca je izuzetno važna u zaštiti od koronavirusa pa pripazite da držite potrebno rastojanje od drugih osoba u vašoj blizini, a osobito kada ste u zatvorenim prostorijama kao u primjerice u trgovini ili restoranu. Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim ljudima. Preporučena udaljenost za fizičko distanciranje je dva metra.

5. Redovito brišite površine

Poželjno je redovito brisanje i čišćenje površina i predmeta koje dodirujete. Zajedničke površine u kućanstvu možete čistiti pomoću deterdženta i vode, a predmete koji se često dodiruju treba redovito čistiti. To uključuje kvake na vratima, slavine i toalete, daljinske upravljače, video kontrolere, tipkovnice, telefone itd.

6. Radite od kuće

Ako imate tu mogućnost, radite od kuće. Boravkom u svojoj kući ograničavate kontakt s drugima i time smanjujete širenje Covida-19. To štiti vas, vašu obitelj i druge od ove bolesti.

7. Izbjegavajte gužve

Važno je izbjegavati gužve kako bi se smanjilo širenje Covida-19. Ako ograničite broj kontakata s kojima se družite, to će izuzetno pomoći u kontroli širenja virusa.

8. Utoplite se

Postoji povezanost između prehlade i hladnoće. os nam se suši na niskim temperaturama ili u suhim klimatiziranim okruženjima, a takvi uvjeti mogu respiratornim virusima omogućiti reprodukciju. Zamotajte se u deku, omotajte šal oko vrata ili preko nosa kako bi to spriječili.

9. Ne osuđujte druge

Neke osobe koje zajedno sjede na poslu ili u javnom prijevozu mogu biti iz istog kućanstva, neki ne nose maske zbog medicinskih razloga, neki možda imaju kronični kašalj, a neki su preboljeli Covid i razvili antitijela. U svakom slučaju, nemojte prebrzo osuditi druge nego radije brinite o sebi i svom zdravlju.

10. Održavajte osobnu higijenu

Budite primjer i drugim osobama u svom okruženju. Redovito perite ruke, izbjegavajte veća okupljanja, držite se podalje od ranjivih skupina poput starijih osoba ili kroničnih bolesnika jer Covid-19 može biti izuzetno opasan po njih, piše N1.

hr Tue Sep 15 2020 21:02:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68935edaf72d129e8b46e6/80

Saznajte svoj IQ na testiranju u Splitu: Evo detalja

Dođite na testiranje, zabavljajte se rješavajući zadatke i na taj način saznajte nešto više o sebi!

Hrvatska Mensa, udruga visoko inteligentnih osoba, za sve zainteresirane organizira testiranje inteligencije u subotu, 26. rujna 2020. godine u prostoru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu.

Za testiranje se moguće prijaviti on-line na web-stranicama Hrvatske Mense, a prijave će se primati i na licu mjesta od 09:00 do 10:00  sati. 

Testiranje se obavlja pod nadzorom ovlaštenog psihologa, neverbalnog je tipa i za pristup nije potrebno nikakvo predznanje niti je važna obrazovna, kulturna, socijalna ili spolna pripadnost. Sve upute za rješavanje testa daje psiholog prije početka testiranja. Rezultat testiranja je strogo tajan, zna ga samo psiholog koji ispravlja testove i kandidat, a ima i međunarodno priznatu vrijednost. 

Na testiranje mogu doći svi stariji od 14 godina, osim onih koji su u prošloj ili ovoj godini pristupili testiranju te onih koji su već ostvarili uvjet za učlanjenje u Mensu. 

Cijena testiranja je 150 kuna po osobi, a plaća se na mjestu testiranja prije ulaska u dvoranu. Rezervacijom na web-stranicama i uplatom unaprijed ostvarujete pravo na popust i tada je cijena 135 kuna, odnosno 100 kuna za učenike i studente.

Dođite na testiranje, zabavljajte se rješavajući zadatke i na taj način saznajte nešto više o sebi!


hr Mon Sep 21 2020 13:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f67e454daf72deba18b4577/80
Foto: DalmacijaNews

Vilinska i vukodlačka Imota: Posebna priča koja spaja tradiciju i ljubav!

Vukodlaci i Vilenjaci su po 15. put na dnu Modrog jezera odigrali utakmicu
Imota. Predivna, iskrena i čista. Pitoma i divlja. Vilenjačka i Vukodlačka. Brojne su priče koje ovaj kraj čine posebnim i drugačijim od drugih. Autentičnost je zaštitni znak Imoćana. Onoga čega se oni mogu dosjetiti nitko ne može. Poseban je to ‘sklop’ razmišljanja. Kamen i krš odgojili su ih da budu čvrsti i borbeni, ali ispod toga kamena krije se ono veliko imotsko srce, puno topline i srdačnosti.

U Imoti ćete uvijek dobro pojesti i popiti, ali i nasmijati se. Imoćani su izrazito duhoviti i dosjetljivi ljudi. Tako su, već od 1943. godine počeli održavati utakmice između Vilenjaka i Vukodlaka kada bi Modro jezero presušilo.

Modro jezero je za Imoćane svojevrstan eliksir života iz kojega crpe snagu. To je mjesto prvih ljubavi, poljubaca i druženja. I baš zato, kada jezero presuši, Imoćani stvaraju novu priču o Vukodlacima i Vilenjacima koji borave oko Modrog jezera. Vilenjaci su ‘gradski’ dok se Vukodlaci nalaze s druge strane jezera, one divlje strane. 


Rivalstvo je to s istočne i zapadne strane Modrog jezera. 'Mrski' su to neprijatelji dugi niz godina, a za prevlast u gradu borili bi se do same krvi.
 
I kako bi odmjerili svoje snage, kad god modri biser presuši, održava se tradicionalna utakmica između mrskih protivnika. 

Po 15. put odigrala se spektakularna utakmica na dnu Modrog jezera. Vukodlaci su se cijelo jutro pripremali na Broću gdje su se sastali i odakle polaze prema dnu jezera. Na vidilici, nadgledaju kakva je situacija s druge strane i jesu li se mrski protivnici uputili svojim putem. Kada ih ugledaju kreće režanje, vika i bubnjevi. Vilenjaci pak dolaze potiho uz glazbu i pljesak, puno elegantnije za razliku od Vukodlaka.

Vukodlaci se prije utakmice dobro najedu i napiju, a spuštanje kreće kada se začuje pucanj kojega jedan od najstarijih Vukodlaka izvodi i daje znak da krenu u spust. Vukodlački putevi su baš kakvi su i oni - divlji i opasni. Ne može svačija noga kročiti tim nepoznatim stazama. Spust je strmovit, ali osjećaj kada se dođe na dno - veličanstven. Vukodlaci čim dođu blizu dnu govore kako će ‘požderati Viljenjake’. 


Utakmica se tradicionalno igra 30 minuta svako poluvrijeme to jest dokad rezultat ne bude izjednačen. Ove godine rezultat je opet bio 2:2, a sve to kako bi obje strane bile zadovoljne i mir u gradu postignut.

Na obroncima jezera na samom dnu, smještene su kamene ‘tribine’ na kojima svi ljubitelji ovog događaja mogu doći i gledati utakmicu te bodriti svoju ekipu. Nije to utakmica kakvu ćete pogledati na televiziji jer je to utakmica u kojoj je zabava na prvom mjestu.


Možete čuti razna dobacivanja, u tipičnom imotskom stilu, smijeh i radost kakva se rijetko viđa. Možete vidjeti kako Imoćani vole svoje bez obzira koliko im teško bilo. 

I naravno, doživjeti nešto što nije tipično u današnje vrijeme. Osjetiti tradiciju, ljubav, slogu. Uživati u ljepoti prirode, pejzažima i radosti.

Vukodlaci i Vilenjaci još jednom su pokazali koliko vole svoju Imotu i koliko brinu o tradiciji i običajima jer je to ono što umrijeti ne smije.

Zato, kada vas put nanese u Imotu, prošetajte vilenjačkim putevima čarobne Imote. No dobro se pazite, da vas koji vukodlak ne dohvati putem i odvede s druge strane. Sigurno je da ćete i gore imati što za vidjeti.

Imoto, nastavi biti takva kakva jesi - prkosna, posebna i svoja! 


hr Mon Sep 21 2020 07:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f67df09daf72d22a18b4593/80

Organizirajte obiteljska slavlja, svadbu i druge svečanosti u restoranu Rus

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
U predivnom ambijentu uz samu rijeku Žrnovnicu, možete organizirati različite događaje poput pričesti, krizme, svadbe i različitih svečanosti. Također, možete dogovoriti i catering. 

U restoranu Rus uživat ćete u domaćim specijalitetima, ugodnoj atmosferi i ljubaznom osoblju koje će vas dočekati sa smješkom.

Organizaciju svadbe i svih svečanosti po epidemiološkim mjerama povjerite osoblju restorana koje će vas ljubazno ugostiti. 

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!


hr Mon Sep 21 2020 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f67715adaf72d139e8b4634/80
Foto: Dalmacija News

Tisuće ljudi uživalo u spektaklu u Imotskom: Vukodlaci i Vilenjaci odigrali utakmicu na dnu Modrog jezera

Nakon tri godine, presušeno dno jezera ponovno je pretvoreno u nogometni teren na kojem su odmjerili snage ova dva protivnika
Danas je na dnu presušenog Modrog jezera u Imotskom odigran tradicionalni susret između momčadi Vukodlaka i Vilenjaka.Nakon tri godine, presušeno dno jezera ponovno je pretvoreno u nogometni teren na kojem su odmjerili snage ova dva protivnika. Utakmica je završila remijem (2:2), a to je jedno od pravila. Naime, rezultat uvijek mora biti neriješen kako bi Gradom vladao mir. 

Ovogodišnja utakmica donijela nam je dvije zanimljivosti. Prva je ta da se po prvi puta orkestar Gradske glazbe spustio na dno i uveličao ovaj događaj odsviravši Himnu, a druga da je za Vilenjake prvi put igrala žena. Ovo je bila petnaesta utakmica odigrana na dnu Modrog jezera, a privukla je veliki broj gledatelja - oko 2000 ljudi spustilo se na dno kako bi svjedočili ovom spektaklu.


hr Sun Sep 20 2020 17:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .