Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/590847c0b47398e06a8b45e6/80

Bernardić: Marić je morao znati; HDZ Bernardiću: podnesite ostavku na mjesto šefa SDP-a

SDP-ov predsjednik i saborski zastupnik Davor Bernardić ponovno je u srijedu, u raspravi o opozivu ministra financija Zdravka Marića, ustvrdio kako je Marić morao znati za probleme u Agrokoru i poručio mu da bi, ako je odgovoran, sam trebao podnijeti ostavku, dok su HDZ-ovi zastupnici braneći Marića u žestokoj raspravi pozvali Bernardića da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a jer je njegova politika početak kraja SDP-a.

Marićev opoziv pokrenuo je Klub SDP-a, a potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

Marić je, podsjećaju, prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, Marić je kao direktor koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da nastavi obnašati dužnost ministra financija.

Ako je imao visoku plaću, morao je znati

I Bernardić podsjeća da je Marić bio zadužen za financiranje u Agrokoru. Ako je imao veliku plaću, 60 tisuća, sto tisuća kuna, kako je moguće da ništa o tom poduzeću nije znao, zar mu bar malo nije neugodno, pitao se čelnik SDP-a.

Da imate obraz ne bi govorili da ste u pravu pored jasnih dokaza, sami bi otišli i pomogli i premijeru Plenkoviću i HDZ-u, poručio je Bernardić Mariću.

"SDP je dva puta spašavao Hrvatsku iz ekonomske i moralne krize i stavljao je na put rasta i razvoja, spreman je to učiniti i treći put, dakle vratiti joj budućnost", rekao je šef SDP-a i ustrajao na tvrdnjama da se, gdje god se krene u HDZ-ovoj Vladi, nailazi na sukob interesa.

Miro Bulj (Most) uzvratio je da su 2014., kad je Agrokor kupovao slovenski Mercator, tadašnji premijer Zoran Milanović i ministar Ivan Vrdoljak slali hvalospjeve toj tvrtki, a za probleme znali su svi osim SDP-ovih ministara financija.

Žestoko su Bernardiću uzvratili HDZ-ovi zastupnici spočitavajući mu da je govorio o mnogočemu, a nije iznio ni jedan podatak kontra ministra.

Od vas smo dobili preopćeniti literarni uradak, od 30 minuta njih 28 ste posvetili nečemu što je zvučalo kao zadaća vrlo darovitog mladića, predbacila mu je Irena Petrijevčanin Vuksanović, vašim izlaganjem doživjeli ste još jedan debakl, dodaje Josip Đakić.

Kao čelnik SDP-a ponudli ste tri rješenja za Agrokor: stečaj svih koji rade u toj korporaciji, da izađu na ulice, ostanu bez plaća, da dobavljači ne dobiju novce, ponudili ste selfie s kiselim zeljem, rekao je Bernardiću Josip Borić.

Ćelić Bernardiću: Podnesite ostavku

U brojnim replikama, HDZ-ovci su predbacili Bernardiću da nije bio osobito uspješan na svom terenu – u Zagrebu. Prije 4 godine bili se nesuđeni kandidat za gradonačelnika, sada ste se skrili iza Mrak Taritaš i, kako to običava reći vaš mentor Milan Bandić, sada želite biti gradonačelnik Hrvatske, ali rješenja nemate, rekao  je Ivan Ćelić poručivši mu da bi legitimno bilo da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

"Vjeverice su umiljate, ali znaju prenositi zarazu, čuvajte se vjeverica", poručio mu je Ćelić, a Bernradić uzvratio zahtjevom da se HDZ očituje koga podržava u Zagrebu – svog kandidata Dragu Prgometa ili nezavisnu Brunu Esih. Dok ste vi na čelu SDP-a, to je početak kraja te stranke, ustvrdio je Petar Škorić (HDZ).

Facebook komentari

hr Wed May 03 2017 12:24:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/597773aeb9e03e9e478b45c3/80

Održan sastanak na temu rješavanja prometnih problema na području Imotskog

Uskoro Imoćani dobivaju kružni tok..

Na sastanku gradonačelnika Imotskoga Ivana Budalića, njegovih zamjenika Vice Čikeša i Milana Zdilara te predsjednika Gradskog vijeća Grada Imotskoga Perice Tucaka i njegova zamjenika Branislava Škeve s dožupanom Antom Šošićem, direktorom Hrvatskih cesta Split Nevenom Matijevićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste Petrom Škorićem te Zlatkom Čaljkušićem, voditeljem organizacijske jedinice građenja Županijske uprave za ceste dogovoreni su konkretni pomaci prilikom rješavanja prometnih problema u Imotskom. Direktor Hrvatskih cesta Split, Neven Matijević istaknuo je kako će uskoro krenuti rješavanje problema raskrižja kod Vukadinovića.

 "Do kraja kolovoza raspisat ćemo natječaj za projektiranje i nakon što budu ispoštovane sve procedure, krenut ćemo u gradnju kružnoga toka na toj lokaciji", kazao je Matijević. Gradonačelnik Budalić Matijevića je upoznao sa zahtjevima Imoćana, a jedan od najvažnijih je cesta prema Zagvozdu. "Radi se o prometnici koja omogućava prekograničnu povezanost. Bitno je istaknuti da je u cijeli projekt uključena lokalna zajednica sa svojim idejama. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za razrađivača visibility studije", istaknuo je Matijević. Dožupan Ante Šošić istaknuo je kako će on osobno i Splitsko-dalmatinska županija dati potporu svim dobrim projektima na području Imotskoga.

 

Istaknut je i problem križanja na imotskoj Điradi između ulice Bruna Bušića i Blajburške ulice. Ravnatelj ŽUC-a Škorić dao je suglasnost za pokretanje procedura kako bi se napravio kružni tok na toj lokaciji. Škoriću je prezentirana ideja gradnje ceste kojom bi se obišlo Crveno jezero, kako bi stvorio prostor za bolje gospodarenje Crvenim jezerom. "Podržavam ovu ideju i uzet ćemo ju obzir. Struka mora kazati svoje, razmotrit ćemo sve što je predloženo i vrlo brzo ćemo dati svoj odgovor", kazao je Škorić.

 

Sudionici sastanka obišli su i Vinjane Donje, gdje stanovništvo negoduje zbog brze vožnje i otežanoga prolaska pješaka. Dogovoreno je da će se pristupiti primjerenom obilježavanju pješačkih prijelaza i izgradnji nogostupa na tom području. Također, obišli su i križanje Ulice Bruna Bušića i državnih cesta D60 i D76.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775fcbb9e03ee9448b46b2/80
Foto: Facebook

Zadranin boluje od teške bolesti, ali mu država ne želi dati tablete

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio.
Iako živi u Rijeci, Danijel Romić rođeni je Zadranin, otac dvoje male djece koji u životu ima puno želja, ali jednu koja se nažalost postavila kao prioritet. Danijel samo želi biti zdrav otkako mu je dijagnosticiran GIST (Gastrointestinalni stromalni tumori), a doktori su mu dali priliku putem eksperimentalne kontrolne terapije lijekom Nexavar, inače namijenjenim za liječenje bolesnika s lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom bubrega u drugoj liniji liječenja, piše antenazadar.hr

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio. Danijel Romić upravo zato treba našu pomoć, odnosno pomoć bivših onkoloških bolesnika koji su uspješno pobijedili svoju bolest uz pomoć Nexavara, a u zalihama im je ostalo barem malo tableta koje mu mogu spasiti život.

Danijel je apel uputio i putem Facebooka

https://www.facebook.com/danijel.romic.5/posts/10214343974379643

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 17:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59765f86b9e03ee1478b4569/80

Grad produžio rok za prijavu šteta nastalih zbog požara

Zakonski rok je osam dana od nastanka događaja koji je prouzročio štete, no može se produžiti i na pedeset.
Do kraja jučerašnjeg dana zaprimljeno je 235 prijava, no štete se i dalje mogu prijaviti.

Pročelnik za mjesnu upravu i samoupravu te zaštitu i spašavanje Filip Butorović rekao je da je zakonski rok za prijavu šteta osam dana , ali odlučeno je da će se iskoristiti zakonska mogućnost
koja u slučaju izvanrednih okolnosti omogućuje produženje roka.
 
2015. godine nakon bure ukupno su zaprimljene 162 prijave.

Apelira se na građane da što prije dostave prijave kako bi bile obrađene, ali one će se zaprimati sve dok ne budu morale biti upućene županijskom povjerenstvu na daljnju obradu.


Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775693b9e03ee9448b46a4/80

Dalmatinci iz Rijeke donirali vatrogasne cijevi

Suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka omogućena donacija DVD- u Žrnovnica
Zavičajno društvo Dalmacije Rijeka još jednom je pokazalo humanost te osiguralo sredstva za nabavku vatrogasnih cijevi te na taj način pomogao DVD-u Žrnovica kojemu je u požaru uništen veliki dio opreme.

Donacija je omogućena suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka. Riječki Dalmatinci iako fizički odvojeni od Dalmacije duhom su i dalje vezani uz svoj rodni kraj te su rado podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.

Predsjednik Zavičajnog društva Dalmacije, Ante Vranješ, osobno je uručio donaciju te im čestitao na dobro odrađenom poslu i nesebičnom angažmanu. Susret s DVD-om Žrnovica je bio srdačan, ali zbog još uvijek aktivnih požarišta vrlo kratak.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .