Obnovljenim Hrvatskim domom upravljat će nova Javna ustanova ‘Hrvatski dom’?

Početkom svibnja završena je obnova zgrade Hrvatskog doma u Splitu, spomenika iz 1908. godine, koja je inicirana još 2005. godine od strane grada Splita. Uredila se koncertna dvorana s pratećim sadržajima, a sve to kao nadopuna Kazalištu lutaka koje se nalazi u prizemlju pa su Split i Splićani dobili još jedan prostor koji će posebno voljeti kulturnjaci.
Obnova i osuvremenjivanje prostora stajalo je oko 22 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Grad Split i Ministarstvo kulture.
Pred vijećnicima u Gradskom vijeću Splita ovog četvrtka će se naći i točka, točnije prijedlog grada Splita da se, za upravljanje novoobnovljenom zgradom, osnuje posebna Javna ustanova u kulturi pod nazivom ‘Hrvatski dom’. Uz brigu bi ustanovi pripalo i organiziranje koncerata i drugih kulturnih manifestacija, a sve na račun Grada koji bi osigurao sredstva za rad iz Proračuna.
U objašnjenju ovakve odluke istaknuto je kako je ovo jedan od glavnih uvjeta da se ostvari Strategija kulturnog razvitka Splita od 2015. do 2025. godine jer bi se novoobnovljena koncertna dvorana koristila i za druge gradske manifestacije, plesove, svečanosti i zabave.
Ako se odluka prihvati gradonačelnik Andro Krstulović-Opara, koji je i izvjestitelj u ovoj točki, morat će imenovati privremenog ravnatelja koji će napraviti sve potrebno kako bi ustanova krenula s radom. Rok za imenovanje je 30 dana.
Mnogi su u osnivanju nove ustanove za dvoranu od svega 230 mjesta vidjeli tek paravan za nova zapošljavanja jer su u istoj zgradi nalaze još Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište mladih i Gradsko kazalište Lutaka Split. I Dnevna doza splitskog nereda prozvala je grad Split za bahaćenje i otvaranje novih zamišljenih radnih mjesta.
– I za vrijeme ekonomske krize imate muda otvarat nova izmišljena radna mjesta za stranačke parazite, poručili su iz Dnevne doze.
Gradu Splitu – gradonačelniku Krstuloviću Opari i pročelniku za društvene djelatnosti, Mati Omaziću uputili smo pitanja zbog čega se osniva nova ustanova, postoji li mogućnost da ‘Hrvatskim domom’ upravlja već neka postojeća ustanova i jesu li svjesni kako s osnivanjem samo dolazi do novog ooterećenja gradskog proračuna.
Pročelnika Omazića dobili smo telefonskim putem, opravdao se sastankom pa smo mu pitanja poslali pisano. Iako smo inzistirali na odgovorima nitko od dvojice kontaktiranih nije nam odgovorio.
Zaiskrilo je oko održavanja sjednice pa je Igor Stanišić na kraju, za pravo mjesto i vrijeme, odabrao Vilu Dalmaciju, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li puknuti ‘politička ljubav’ i na pitanju Hrvatskog doma. Navikli smo na iznenađenja u fotofinišu, pratimo i dalje rasplet ove priče.

POSLJEDNJE DODANO: