Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e858e3929111c2fc68b4568/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš odgovorio Milanoviću: 'Odluke Stožera su neupitno ustavne i temelje se na stručnom promišljanju'

Beroš vjeruje kako će u mandatu ove Vlade biti izgrađena Nacionalna dječja bolnica

Dvadeset dvije milijarde eura od EU, novi Sabor i nova Vlada koja je u mandat krenula bez poznate obiteljske fotografije jer je Ivan Malenica prvi ministar pozitivan na koronavirus.

Većine u Saboru ne bi bilo bez glasa Darija Hrebaka kojemu je unatoč mjeri samoizolacije - Nacionalni stožer naknadno omogućio da dođe i digne ruku u parlamentu. U tjednu na izmaku afera “parfemi i vino", Pavić i predsjednik Zoran Milanović koji je još jednom pokazao da neće stopama prethodnika.

Beroš je za RTL kazao kako su pred Vladom veliki izazovi, poglavito u resoru zdravstva čega je bio svjestan još u siječnju, s tim da tada nije znao da dolazi koronakriza.

"Svjestan sam velikih zadaća koje su preda mnom".

Kad je riječ o očekivanjima od novih kolega, Beroš kažu da su spoj iskustva i mladosti.

"Vjerujem na osnovu ovog plana koji je Vlada donijela za naredno razdbolje da ćemo napraviti sve, svaki u svom resoru, da i nadalje unaprjeđujemo funkcioniranje Vlade odnosno da život građana činimo boljim.

Beroš se osvrnuo na Milanovićeve kritike koji je rekao da je Nacionalni stožer protuustavno tijelo. Kaže da nije pravni stručnjak, ali kaže da su već puno puta govorili da je funkcioniranje Stožera, kao i njegove odluke, u skladu s Ustavu i njegovim člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u slučajevima kada je potrebno zaštititi pravni poredak, javni moral ili zdravlje građana RH.

"Imamo posebni specijalni zakon, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira ovakve situacije epidemije. Kada je pisan raniji zakon nije bilo spoznaja o pandemiji  te je on u Hrvatskom saboru, njegove izmjene i dopune, noveliran i usklađen s novonastalom situacijom. Upravo taj zakon predviđa funkcioniranje Stožera. Mišljenja sam da su sve odluke su temelje na stručnom promišljanju, da su ustavne i da je sve napravljeno s ciljem zaštite zdravlja i života građana", kaže Beroš.

Kaže da razmišlja o kritikama koje upuće predsjednik, no na osnovi svega ranije, misli da su odluke Stožera neupitno ustavne.

Podigla se bura oko samoizolacije Darija Hrebaka, neki tvrde da je riječ o dvostrukim mjerilima.

Beroš smatra da svaki takav problem treba osvijetliti sa svih straba. Kaže da mu je Capak u neobaveznom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđeno prisustvo koronavirusa, da shodno tome nije mogao zaraziti druge te da ga je konzultirao što dalje s tim nalazom.

Na upit može li onda bilo koji građanin tako postupiti i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u državi, Beroš napominje da je preskočen jedan bitan korak - samoinicijativno testiranje.

"Ako netko ima nalaz koji ukazuje da je negativan, onda apsolutno može konzultirati epidemiologa". 

Stigli su jeftiniji testovi na koronavirus, iako ne još u cijeloj Hrvatskoj. Francuska ide korak dalje i i proširuje besplatno testiranje za sve. Beroš kaže da su za sve građane testiranja besplatna, ali u okviru indikacija koje postavlja struka. 

"Sva testiranja s uputnicama su besplatna. Smanjili smo cijenu testiranja s dvije i tri sekvence. Svima koji se žele samoincijativno testirati, to je omogućeno. Testiranje cijele populacije, ne znam koliko ima smisla. Nisam epidemiolg, doduše, ne mogu to procijenjivati. Testiranjem danas možete  biti negativni, a već za dva dana pozitivni. Postavlja se pitanje smisla testiranja cijele populacije. Riječ je o sumi od 2.8 do 3 milijarde kuna potrebnoj da bi testirali cijelu populaciju. Sigurno je da bi se taj novac mogao upotrijebiti u druge svrhe koje bi doprinijele pobošljanju zdravstvene  zaštite", kaže Beroš .

Ističe kako Hrvatska ima taj novac, ali ponavlja kako su testiranja prilagođena indikacijama koje je postavila struka, i one su polučile dobre rezultate u dobrom poluvremenu borbe protiv koronavirusa.

Svi čekaju cjepivo, a Beroš kaže da će biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative, kojima se pridružuje i Hrvatska. Jedna je na razini EU, koja govori o načinu predbilježbe, naručivanja i plaćanja cjepiva.

"Napravit ćemo sve da omogućimo dostupnost cjepiva građaniam", kaže.

Uz koronavirus ostaju problemi u zdravstvu; dugovi, liste čekanja...

"Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da me čeka veliki posao, no uz pomoć tima koji je u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno ne sve izazove. Možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati boriti se s izazovima - počevši od lista čekanja, neadekvatnih objekata, potrebno je revitalizirati Imunološki zavod što se poglavito vidi u ovoj situaciji. Počeli smo razmišljati, tražimo načine financiranja navedenih projekata, ne samo iz proračunskih sredstava. Vjerujem da ćemo uspjeti u tim nastojanjima. Mogu obećati građanstvu da ću dati sve od sebe", poručio je Beroš.

Kaže kako iskreno vjeruje da će u njegovom mandatu biti izgrađena nova Nacionalna dječja bolnica, piše vijesti.hr

"Ministarstvo regionalnog razvoja već je osiguralo 48 milijuna kuna za izradu studije izvodljivosti. Ona je kasnila zbog procedure javne nabave koja nije u domeni ministarstva zdravstva. Kroz osam do devet mjeseci, kad bude gotova, definirat će mjesto i način gradnje nove bolnice. Gledamo i prema nekim drugim izvorima financiranja. Ako bude imalo sreće uz naš veliki trud mislim da ćemo utemeljiti, gradnju i završiti bolnicu", zaključuje Beroš.

hr Sun Jul 26 2020 20:06:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f302d85daf72d79618b4596/80
Foto: Dalmacija News

305. Alka, nakon Bare, ponovno u Hrvace: Ivo Zorica slavodobitnik sa 7 punata

Slavodobitnik 305. Alke postao je Ivo Zorica koji je pobijedio i na ovogodišnjoj Bari. Skupio je ukupno 7 punata.
Najavljivani toplinski udar imao je odjek i u Sinju. Visoke temperature pojačavale su dojam viteštva u Sinju jer rijetke su godine kada alkarske svečanosti prođu bez 'temperaturnog blagoslova'. Sinj je postao središte cijele Hrvatske, a alkari i alkarski momci živa povijest koja će se prenositi s koljena na koljeno sve dok bude Sinjana.

Od ranog jutra cijeli Cetinski kraj odisao je tradicijom i veličanstvenim koloritom, centar grada već nekoliko dana je uređen starinskim predmetima i hrvatskim znamenjem,  a alkari su koplja naoštrili na Bari i Čoji. Prvo natjecanje pripalo je Ivi Zorici, a drugu titulu odnio je Petar Tomašević.

Slavodobitnik 305. Alke postao je Ivo Zorica koji je pobijedio i na ovogodišnjoj Bari. Skupio je ukupno 7 punata.

Četiri pogotka 'u sridu' obilježila su prvu trku, ali i nesvakidašnje ponavljanje Nenada Marića kojemu su, u regularnoj trci, procijenjeni neregularni uvjeti. Pogođeno je ukupno 25 punata.
U najmanji krug pogodili su Ante Runje, Frano Talaja, Ivica Filipović Grčić i Nenad Marić.

U drugoj trci mnogo se toga promijenilo. Pet puta koplje nije odnijelo alku, a Ivo Zorica je došao do 5 punata nakon pogotka 'u sridu'.

U trećoj je trci Zorica pogodio 'u dva' i ponovno slavio. Bio mu je to prvi slavodobitnički plamenac u karijeri, uz četiri Bare i tri Čoje.

Državni vrh danas se sastao u Sinju. Predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj Sinjske Alke na kraju natjecanja čestitao je slavodobitniku i uručio njemu i njegovu alkarskom momku prigodne darove. Održao je i kratki govor u kojem se posebno osvrnuo na budućnost.

Vrijedi istaknuti kako je javni program, u čast slavodobitnika Alke, zbog situacije koronavirusa otkazan. Nema ni svečane večere u Alkarskim dvorima, a poseban protokol odvijao se i prije samog natjecanja. Bez obzira na sve, u Sinju je bilo veličanstveno i na ponos pradjedova. Nek se slično, barem po posebnim epidemiološkim mjerama, ne ponovi više nikad!
hr Sun Aug 09 2020 19:08:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3021d3daf72d35628b4568/80
Foto: N1/Screenshot

Državni vrh u Sinju komentirao poruke iz Srbije, Plenković najavio odlazak u Varivode

Na prijemu uoči Alke državni vrh komentirao je poruke koje dolaze iz susjedne Srbije zbog proslave Oluje u Kninu.

Komentirajući kritike srpskih dužnosnika na odlazak Borisa Miloševića u Knin, predsjednik Zoran Milanović kazao je da nije pratio komentare iz Srbije.

- Žao mi je ako su to rekli, nisam pratio što su govorili. To je naša stvar u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je, mislim da smo dali sve od sebe i više od toga."

- Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo. A dogovaramo se dosta dobro. Vlada vodi unutaranju i vanjsku politiku, Vlada je važnija, predsjednik je tu da pomogne", rekao je Milanović komentirajući i odnos s premijerom: "Naš odnos je korektan. Mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, a s Vladom imam područja u kojima moramo surađivati. Bit će to ok, ja se nadam."

Andrej Plenković: Izgledno je da bih krajem rujna otišao u Varivode

Komentirajući novu Vladu rekao je: "Formirali smo parlamentarnu većinu u kojem su predstavnici srpske manjine sastavni dio te većine. Mislim da je dobro i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a došao na obilježavanje Oluje. Poslane poruke su primjerene početku nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirba. Na tom tragu dobro je da g. Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju."

Dodao je da sve što rade, rade radi hrvatskog društva i da će inzistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji i da budu adekvatno zastupljeni na raznima izvršne vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu, piše N1.

- Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već surađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i geste koje zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima", istaknuo je Plenković.

Rekao sam da ću obaviti određene geste, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu. To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem rujna otišao u Varivode."

"Hrvatska pokazuje žilavost, poruke s druge strane nisu na toj razini"

Gordan Jandroković je u Sinju komentirao najavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da će otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama u Škabrnji:

Drago mi je da je to najavio. Možda se trebalo dogoditi i ranije, ali s obzirom na bol, brojne ubijene, radi se o ispravnom i dugoročno korisnom koraku za sve."

Ne smatra da Srbija svojim oštrim porukama otežava proces pomirenja: "Ne mogu ga ugroziti. Ako bude odgovornosti i pameti, Hrvatska će ići naprijed. Hrvatska pokazuje žilavost i otpornost, a poruke s druge strane nisu na toj razini, no mi smo neovisna država, gradimo svoje društvo, treba nastaviti u ovom smjeru."


hr Sun Aug 09 2020 18:19:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529b56f2ab8fc4e8b45b3/80
Foto: HRZ/Marinko Karačić

Tri požara kod Šibenika: U gašenju sudjeluju i zračne snage

Sedam protupožarnih aviona sudjeluje u gašenju požara na lokaciji Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena.  

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio angažiran osam puta.


hr Sun Aug 09 2020 17:07:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ff688daf72d79618b4586/80
Foto: Unsplash

Dubrovački gradonačelnik očekuje od Stožera izmjenu odredbe o uplovljavanju kruzera

Ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.

Nakon što je MSC, jedna od najvećih svjetskih kompanija za kružna putovanja i tržišni lider na području Europe, najavila početak putovanja svojih brodova, predstavnici kompanije na upit Grada Dubrovnika iskazali su zainteresiranost za uključenje Dubrovnika u itinerer putovanja njihovih brodova.

Međutim, ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.  

Stoga je gradonačelnik Mato Franković kontaktirao potpredsjednika Vlade, ujedno i čelnika Stožera civilne zaštite RH, Davora Božinovića te ministra Olega Butkovića. Sukladno uputstvima od strane potpredsjednika Vlade Božinovića, Gradonačelnik je Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputio dopis s detaljno objašnjenim procedurama koje je uvela tvrtka MSC,  kao i procedurama čija se implementacija očekuje od Lučke uprave Dubrovnik i Grada Dubrovnika.

-„U narednim danima očekujemo službeno očitovanje Zavoda prema Stožeru civilne zaštite i uvjereni smo da će se uz odobrene procedure dopustiti uplovljavanje brodova na kružnim putovanjima i u hrvatske luke, rekao je gradonačelnik Franković.

Propisane procedure predstavljaju izazov, kako za kompanije tako i za Lučke uprave i gradove u koje cruise kompanije uplovljavaju, međutim iste osiguravaju najveći nivo zdravstvene zaštite, a  mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom svodi se na minimum.

hr Sun Aug 09 2020 16:46:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .